Thursday, May 7, 2009

EestiPoiss

tervitab ja lehvitab ning kahjatseb kurbtusega,et täna ei läinud Wiimsi kultuuritünnidesse workshopi manu luurele.Sest õeraas põrutas just täna
Piiterisse ega saanud ühineda.Järelikult lähen homme,sest esmaspäeval,kui avamine,pean olema linnas kahte lugu tegemas:täna siirdas meie intervjuu- kohtumise esmaspäevale ka Toomas Lunts,Gadoxi konsultant. Tema käe all ja juhtimisel valmivad mitmesugused inva-abivahendid.Aga laupäeval tahan olla Rahva Raamatus,kus oma värskele trükisele jagab autogramme prl.Viktoria Ladõnskaya isiklikult.
Eile trehvasin lemmikkohas Buldogi Pubis oma studentka Juliat,kellele tõlkisin poolteist kuud Humanitaarinstituudi diplomitööd Türgi ajaloost. Kui neiu saab jaanipäevaks suurkooliga ühele poole,on ta lausa teelahkmel. Sest tänane töökoht Stockmanni liha-ja kalaosakonna müüjana siis enam ei toida,s.t.piiga ise ei soovi sellest toituda.Temas ju sisu enamaks.Selline kaunitar ja kõrgelt haritud-miks peakski.Panin talle kärbse kõrva:hakaku tegelema kultuurivahendusega,pangu püsti mingi oma teema,mis poleks otseselt bisnis.Võttis tuld.Sest tal sõbrants Ankaras. Keegi arukas leedi,kes abielus haritud türklasega.Otsige kultuurikontakte Tallinnas läbi Türgi saatkonna .Muljetasin oma kontaktidest-sidemetest Soome ja Poola saatkondade ja saadikutega.Uskudes,et samatasemeliste ehtsate türklaste leidmisel ongi piiga kui moosi sees...Muide,mu tõlketöö tunnistati mulle üllatuslikult eriti korrektseks ja vääriliseks.Logish ju,sest oli sobivasti aega lausestust sättida ja eesti keel lausa kirjanduslikuks viimistleda. Talv ju, mida,s ikka muud teed kui toksid tõlkida.Hea,soe ja tubane amet.Vaimu värskendamiseks libistad pitsikese,nagu tohter välja kirjutas ja annad muudkui hagu!
Eile õhtul kolistasin internetiavarustes kui Mimmi tegeles hariduse andmisega.Vennad karusüdamed e Karlid tundsid juba kõik "saksa tähed" ära.Ja mis eriti lõbus:iga õige vastuse puhul hüüatas Mimmi "Musii!" ja premeeris matsuga vastuse autorit.Mõlemad olid nii õhevil,hüppasid ja kargasid ning rõõmurõkatuste saatel muudkui röökisid Musii ! hüpates Mimmile kaela.Pärast polnud tähestikku vaja näppidagi,suur musiralli läks lahti.Ja papa Ennol hea meel,et vennastel orientatsioon õige:pole vaja kappi pugeda,et armeeteenistusest pääseda nagu tänased noored pahatihti teevad. Et ei sobi teiste poeglastega kasarmut ja sauna ja seepi jms jagada-kohe kiim kallal.Hetkel see kuum teema pressis on.Et kas Lauri Pedaja ja Indrek Galetin sobivad ikka püssi alla või läheb neil enne isiklikust relvast pauk lahti...Teine päevateema on suurärimees,Autospordi Liidu president Toomas Sildmäe äsjased 2,5 promilli ja joogisena Aia t. tehtud laksud vastu pargitud autosid oma Maseratiga ning kojusõit,kusjuures tema Pärnu mnt. aiavärav pluss tõkkepuu ja autonina moondusid.Hiljuti 35 milli teeninud mehekese vastu algas lausa klaperjaht-pandi kohe ühte patta isehakanud rallimeeste Mikk Segeri ja Joosep Laipsooga,kes kergelt rallipüssirohtu nuusutanuina mullu maanteedele laibarivisid tekitanud.Kui kirjatsurad ei tee vahet cafe racerite ja rallipilootide vahel,ei tasuks neil üldse klaverite taha karatagi!Patt muidugi,et poiss Aia t. kojusõiduks taksot tellida ei raatsinud.Aga see takso-ukselingi-käppimise-tasu ajas vist meie rikkaimalgi mehel harja punaseks.Pärast seda,kui oma lambasihver Ülle oli tüli üles lõõtsunud.Nii press vähemalt kilkas,et riid naisega olevat karmi alkopaugu põhjustajaks.Ega,s konnasööja ilmaasjata hüüata:Otsi naist!kui miski jama lahti?
Teemale punktiks.Toomas on asjaajamistes küll üks ontlik ja arusaaja mees olnud kui temaga autoralli asjus kohtuda tulnud.Küll ta välja rabeleb:raha ju on,ja laipu pole!
Vannuvad ka Sillati Arnot,Autospordi Liidu peasekretäri,kes öelnud:meie ei kiirusta temale umbusalduse-avaldusega...Loomulik reaktsioon ju.Kuid eks olnud ebameeldivaim see seik,et Sildmäe ise ju Hispaania aukonsul Eestis on,kes kuningas Juan Carlose Tallinna saabumise päeva hommikul arestimajast pohmellkainena välja astus...
Okei nüüd ralli ja viinaga.Hoopiski põnevaim on see,et uurimislaev Arnold Veimer,mis KGB kattevarju Teaduste Akadeemia plagu all ringi seilas ja Tallinnaski sildus.Kus Liisi sõbrantsi Silvi mees Jaak kapteni vanemabina teenis ning meile eriload vormistas,laevale sauna kutsus ning oma kajutis mõnegi pitsi peenikest poeviina pakkus,mis kangesti hea viski maitselised olivad.Siis nüüd on too laevuke Rootsi merejõudude valduses ning täna Somaalia piraatisid küttimas,teatas värske uudissõnum.Mul muid rõõmustavaid uudiseid veel:just helistas Autoettevõtete liidu tegevjuht Villem Tori ning pakkus erialast nö lepingulist tööd.Tuleval aastal täitub 20 a.Liidu loomisest ning oleks vaja ajalooraamatu põhi kokku panna. Selle esimene pealik,mu vana ülemus Lembit Ojavere ning teinegi mees,Kopli autobaasi direktor ja rallimees Juhan Kasemaa täiesti saadaval onvad.Ka oli juttu,et Villu tahaks taaskäivitada raadio transpordiminutid mis kümmekond a. tagasi Jaan Rõõmussaare vedada olid.Kohe võtsin meilitsi ühendust Vallo Toometiga rahvusringhäälingust ning pakkusin,et need transpordiminutid võiksid olla osaks majandusuudiste rubriigis. Näis,mis välja kukub.Kui ei näkka,palun appi Ajakirjanike Liidu tegevjuhi peasekretär Ebba Räätsa ning leiame teise võimaluse.
Remark:eile väisas mind küsitleja Terviseuuringute Instituudist.Keegi vanem daamike nimega Virve Valter.Kah suvehiidlane, Käinast.Tuli koju uurima kuidas haige mees liikuma pääseb,palju ja kuidas teatrites, kontsertidel, sugulaste pool külas käib,kas ja kuidas transpordiga toime tuleb,kas ja kuidas käimisolud linnas rahuldavad ning kas ja kuidas üldse rahaga toime tulen.Ja oli väegade üllatunud,kui teatasin,et leibkonnas mina ja Liiza ning kahepeale kokku 8 tuhat kuus sirgeks lööme ega nuta seejuures.Lõpetuseks jäi proual vaid kiita,et nii kähku pika ja põhjaliku ankeedi täitsime ning mina nii positiivne olen.No keda see kurtmine enne aidanud on?Jäi mul ütlemata et kogu seda elu tuleb ju huumoriga võtta ning raske vene okupatsiooni üle elanuile pole tänane kurikapitalistlik teerulli-Eesti enam üldse nii hirmus kui võiks arvata.No ütle sa nüüd: vastutavad seltsimehed kirjutavad endile välja 70...170 tuhat kuus,mulle maksid pinssi 1,5 tuhat ning kiitsid,et 5 tuhandega elavat ma päris hästi!?Kuhu see puudujääv osa siis kadus?
Kuna uppuja pästmine tema enda ja vetelpäästekoera asi on,tuli mul katsuda iga kuu 2 tuhande honorari eest Maalehele autolugusid toksima longata.Ja olin õnnelik,et vist ligi aasta sellega toime tulin.Täna on küll pinss koos toetusrahaga ligi 4 tonni,mis olemasolevais oludes lihtsalt supper,nagu on moes öelda/kirjutada uuel moodsal ajal.
Kuulsin just hiiobisõnumi:Matvei Hiiob lasi öelda,et homme pääseme koos Liizaga meretagusele maale.Näis,kas Hiiumaa on ankrus oma endises paigas,kuhu sügisel jätsime?
Nb!sõnumi väljaöelnu hääldada slaavi aktsendiga Mattvoju...
Ikka kõikse parembat e.parimat!
teie Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment