Friday, October 30, 2009

EestiPoiss.

väsimatult tervab ja lehvab siit Nõmme mändide alt.Ning tuvastab,et superspioon Herman Simm polnud midagi kuulunud saksa mõtlejast, filosoofist nimega Emmanuel Kant.Muideks,samal ajal,kui mina õpin eetikaeksamiks Kanti,näitab ETV saade Ringvaade Vihterpalu rannamajakest, mis simmerdaja-poisist mahajäänud ja mis nüüd superspiooni poolt NATO-le tekitatud kahju hüvitamiseks kahe milliga oksjonile paisatakse.
Isegi tema relvakollektsioon läheb lähipäevil loosi. Kus põnevaim üks kolmetuhandelise alghinnaga väga ahvatlev väike daami-browning Walter, üks tänasegi maailma hinnatumaid väikerelvi.
Antagu andeks see kõrvalepõige,nüüd taas teema ligi. Südametunnistuse hääle kohta väidab Kant: Teadlikkus inimese sisemisest kohtust ("mille ees tema mõtted süüdistavad või õigustavad üksteist") on südametunnistus.
Igal inimesel on südametunnistus ja ta tunneb,et teda jälgib sisemine kohtunik; see võime valvata seaduse järgimist ei sõltu tema tahtest (suunast),vaid on talle kaasasündinud .See järgneb inimesele nagu vari,kui ta püüab selle eest pageda .Ta võib end küll ajutiselt tuimastada või uinutada naudingu ja meelelahutusega , kuid ta ei saa vältida endasse naasmist või virgumist,ja kui ta seda teeb,kuuleb ta kohe südametunnistuse kohutavat häält".
Nõmme Miilitsakooli kasvandik vaevalt nüüd mingeid hääli kuulis,kui oli taas portsu saladusi ülejõenaabrile maha ärinud.Vähemasti polnud tal neist aimu ei Nõmme keskuse kinomaja katuse all õppeklassides ega tolle naabermajas ühiselamuski, kui temast miilitsat koolitati. Loodan,et hallitrellihotellis,kus poisil oma nüüd oma tosinkond aastat veeta tuleb, suudab südametunnistuse hääl talle kohutavaid elamusi pakkuda.No mulle ei mahu lihtsalt pähe- millises eesti peres peab kasvama taoline värd,kes läheb heast peast (väidetavalt sümboolse tasu eest) põlisele vaenlasele kandikul salainfi kätte viima. Kaugel sellest,et arvaksin:mingi rahanumber seda oma maa ja rahva suhtes julma liigutust väärt on -ma lihtsalt ei näe motiivi.
Oma viga vist -pole ma miilitsakoolis veetnud mitte päevagi...
Aga too ülejõenaaber just oma fantaasiarohkusega hiilgaski:asus nõudma Euroopalt lisaraha tolle gaasi eest,mis neil tarnijalt mullu talvel ostmata jäi,kuna ilmad olid prognoositust soojemaiks osutunud (?) Kas tõesti juba oskavad lugeda eesti ajalehti? Hiilgas ju kevadel me omamaine teeneline rahvalüpsja Eesti Energia põrutava uudisega:eratarbijail tuleb voolutariife tõsta,kuna talveperioodil kasutati eeldatust palju vähem elektrienergiat(?)
No ei ole võimalik,seltsimehed! Ei ole võimalik! ajal,mil teadlased täiel häälel lausa röögivad vajadusest kasutada emakese Maa ressursse säästlikumalt,tuleb keegi ja lööb selle eest noa neeru!
Et mitte nii pessimistlike nootidega unele minna,kirjeldaksin oma tänast päevaelamust. Minnes TÜ raamatukokku silmasin Solarise vastas ületänava bussipeatuses hilisteismelist tibi,kel jalas sügispäikeses siramas haruldased, eriti liibuvad rästikumustrilised retuusid.Tiba kõhe vaatepilt meenutas vana ütlust:kõik naised on ussid (?) aga too pikakoivaline isend näis lausa haruldane siug omasuguste seas.
Rahulist,spiooni-ja ussivaba und siis kõigile!
Endiselt teie Neemo E. Poldre

No comments:

Post a Comment