Sunday, June 29, 2014

Elu on hea, aga saatus nöögib

Selline virukate tarkusetera kuldseist kuuekümnendaist, kuuldud noore poiskesena  Essu mõisa juures tädi Vaike pool talus suvitades, on jäänud mällu tänini.Ning käib juba minu kohta.Sest seda kordas mu vanaema, kes veetis hulga aastaid meie peres. Kui jäi vanemaks ning vajas juba abi. Kusjuures sellest pidevalt keeldudes oli varmas vormistama end koristajaks Kopli poolsaare tipus asunud ülisalajase vene sõjalaevade remonditehase kontorisse, kus palk hea ja tööd vähe.Tiksus rõõmsalt tööl käia,sest tahtis oma raha omada.Milleks küll, ju vist enda hea enesetunde ülalhoiuks. Ei mäleta et tal olnuks vaja toidupoodi tõtata või mingeid riidehilbukesi osta,seda tegi ikka mu ema. Kuid vanaema ostis mulle, alles algklassi poisile esimese uhke käekella nimega Delphin ning meeste jalgratta Minsk.Mis oli eriti tugev vokk ka uues Nõmme kodus kui käisin uute sõpradega alla raba äärde tehtud ülivingel  jalgrattakrossi rajal kihutamas ja hüppamas.Pidas vastu see tubli vene ratas ka siis kui hakkasin poole kilomeetri kaugusel koolis käima.Talveks tuli küll tagarattale jalgrattakett neetida, sest suverehvil polnud talvel muidu veovõimet.Selleks et metsapargist läbi murda,tuli rattal püsti seista ja uhkelt oma trampvankril haridustempli, Aavekuke akadeemia poole pürgida.Kaheksanda klassi lõpetamise järel läksime kuttidega Mustamäe hüppetorni juurde, kus sättisin ratta nõlvale ning lasin vabajooksuga mäest alla, hukatusse veereda.Ilma mingi kahetsuseta sest oli mind peaaegu oma lõpuni teeninud ning vajanuks suuremat pulkadevahetust.
Remark.Virukatelt meenub veelgi midagi tarka.
Ära ilmal, valu kaeba, ära nuta pisaraid
sest et kuri ilm ei mõista, et sa nõnda haiget said
 Sestap ei ole minulgi pointi halada et kuri tõbi liikumisvõimet kahandab.Eks olnud ju arvata et raske haigus heaga ei lõpe.Vaid ootamatuks üllatuseks olid need jubedad valud,mis ikka ja jälle ründavad ning eluisu pärsivad.Piab kannatama, nagu vanarahvas on üteld.
Kui mulle aina pakutakse EPL tellimust ja mina vastan et nii hambutut ja sisutut lehte ma tellida ei soovi,siis nüüd on tekkinud müügiargument-uus ja terasem päevaleht,juba väärib tellimist.Ainus lugu mis seda väidet kinnitab on põhjalik, illustreeritud ülevaade laevakrahv Slaviku impeeriumist. Sest end riigi rahakoti külge puukinud seltskond  suudab riigi dotatsioonirahale orgunnida 30 prossa tootlust, kusjuures plaanitav uus Tallinna sadama firma praamindus toodaks vaid kaheksa protsenti. Mis säästaks riigile kümne aastaga üle 80 mln. euro.Võite olla kindlad et laevakrahv oma papirullist ei loobu ning võtab abinõud tarvitusele.Rahaaltid otsustajad võtavad meelsasti vastu kopsakaid altkäemakse nagu meil kombeks.Parteile tasub viia kilekottides ning anda sm Lillo kätte,kes harjunud viisil asja toimetab.
Tänane ilm on väheinnustav. Jahe ning tibutava vihmaga, mis hoiab mustlaspere siseruumides ning annab Mimmiliisale võimaluse kodumiljöös teha korrastustöid.Abiks on lapsed,kel huvi teise korruse suur tuba tühjaks tõsta kogu kultuurkihist,mis koosneb peamiselt meie riietest ning mõningaist juba kasutuks tunnistatud mööblitükkidest.
Siin ei saa nõu ega jõuga abiks olla
teie paadikapten Neemo E Poldre

Saturday, June 28, 2014

Vanarahvatarkuse varasalvest leiab huviline nii mõndagi

Näiteks kasvõi sellise postulaadi
 TARK MEES RÄÄGIB KÕIK NAISED ÄRA
LOLL MEES RÄÄGIB KÕIK NAISELE ÄRA
On ju printmeedias rubriik MÕTLE MIDA TAHAD, sinna see sobiks.Siia mõtteterade ritta passiks seegi tõdemus et surivoodil pidavat inimesed kahetsema enim seda,mida ei teinud,kui seda,mida ON teinud.Olmetarkuste tutvustamise rea lõppu paigutaks tõdemuse et õnn on see,mille saad laenuks ning mis tuleb sul hiljem protsentidega tagasi maksta.
Nonii,nüüd olen sind,armas lugeja harinud küllap rohkem kui hiljuti siinsamas minu poolt hea sõnaga meenutatud sovjetlik tikutoosiharidus pakkuda suutis.Mäletate ju- Hävitage hulkuvaid kasse. Kontrolli tõmmet jpm tarkuseteri mida pakuti tikukarbietikettidel.Kindlasti on taolisi kummalisi eksponaate veelgi kummalisemate seas leida Iisaku koduloomuuseumis kus tänavu näidatakse ehtsat väljapanekut nõukogude naiste elust-olust. Nägin seda vaid telerist fragmentidena kuid näitus vääriks väisamist kui suve lõpupoole juhtume koos onu Heikiga Peipsiääre kanti me tavalisele ringile sõites. Kui soovime näha eestisõbralikke muulasi,kel oma elulaad ning kes tulnud me maale juba tsaariajal. Toredad ja sõbralikud venelased, kui paari sõnaga täpsemalt väljenduda. Nendeta poleks meil kuulsaid peipsi sibulaid ega ületalve elavat küüslaukugi,mis seotud kaunitesse vanikutesse ning alati kaunistanud meie ja paljude sõpradegi köögimiljööd.Sest on kõikjal hinnaline kingitus kui reisilt tuleme .Lisaks aitame kauge kandi töökal rahval ka ellu jääda kui nende tooteid ostame.Kurdavadki juba et mõnel aastal jäävat suur osa sibulasaagist isegi müümata. See rohkem vist pädevate, turundust tundvate inimeste mittekaasamise viga. Liisa käib tihti Nõmme turul just peipsi sibulate letti otsimas kuna need on maitsvamad ja mahlasemad kui teiste kasvatajate omad.Kuid üldiselt on Nõmme turul hinnad olnud ajast aega kogu pealinna turgude kõrgeimad,mis paneb mõtlema meie aedlinna elanike palgataseme pääle.Remark-kui äsja Hiiumaal märkisin onu Heikile et kust küll tulevad legendid palga pidevast tõusust kui tegelik elu seda ei kinnita, küsis ta minult-kust võtad selle arvamuse,meie näiteks tõstame oma töötajate palku igal aastal viis protsenti.No see oli küll tore uudis,sest kuulsa välisfirma osakud toodavad tõesti raha neile, kes nutika elektriseadmete tootja edusse uskunud ning sinna oma säästud paigutanud.Hinnatud tööjõud on firma edu alus nagu taaskord selgus.
Kodumail rändmustlase elu viljelev noor ema Berit jõuab ikka hämmastavalt palju-kord korjab mehe vanaema suvilas Kiisal koos Annaga küpseid aedmaasikaid,siis õnnitleb sõpru Õnnepalees,kes abielu registreerivad, seejärel väisab ämma kodu Haaberstis, sest sealgi tahetakse Annakesega hullata, pärast jõuab veel kesklinna teiste sõpradega kohtuma ning südaööks maanduvad väsinud kuid õnnelikud luksemburglased koju koti pääle Pargi uulitsas. Et järgmisel päeval,täna, sama tempoga jätkata. Kui auto pestud,põrutab koos tütretirtsukesega linna poole,taas kellegi nelja-aastase sünnipäevale. Sealt edasi Liisi juurde ,anti mulle just teada...
          Nüüd kivike poliitikute kapsaaeda.Need, kes innustunult ja suure suuga kiitnud Bruxelles,i isandaile Eesti edulugu kuna oli kogemusi Moskva ees kannuste teenimisega -seal tehti ikka pikad paid ning premeeriti häid vasalle autoostulubadega - siis nüüd kisub jamaks.Vastavalt Emori uuringuile on enamik siinelavaist rahvaist pagulaste suurema vastuvõtu suhtes eitaval seisukohal,kuid nüüd olevat tähtsad isandad öelnud, et Eesti peab hakkama pagulasi sisse vedama.Rahvas kindlasti küsib,kes hakkab seitsme-kaheksakümnendate majanduspagulasi välja vedama,et Lasnamäe korterid uutele tühjaks teha.Need seltsimehed ju vannuvad oma uut kodumaad ning kiruvad meie seadusi, mis sunnivad võõrast keelt suhu ning lapsi koolis saksa tähtedega kirjutama.Seniste pagulastega katsume kuidagi toime tulla kuid mitte ei tahaks rootslaste ja soomlaste ning sakslaste kombel arenenud riikidesse sisseimbunud kuritegeliku  kontingendiga sõdida, politseiga taltsutada linnade purustajaid ning ööseks kodude  juurde pargitud autode põletajaid.Sest valge inimese elulaad ei sobi dzunglis kasvanuile,kuigi meenutab üsna tihti märksõna linnadzungel ka teie
paadikapten Neemo E Poldre

Friday, June 27, 2014

Partei su postile tõstab, partei ka mättasse lööb

Vot selline mõte tükkis pähe kui Luigepoju Ekspressenist lugesin nimekaim Enno äkklahkumise lu gu. Tuntud mees oli eelmiste võimurite partei aegu Eesti rikkaima vallavalitsuse nõunik ning pidanuks teadma et uus võim ei salli ega talu vanu tegijaid. Vaja ju oma ustavad seltsimehed heade palkade pääle vormistada.Nimekaim aga ei tahtnud parteitõdedega leppida kuigi oli juba 63- aastane, ise sellises hundikarjas ulunud ning tavad võiks olla tuttavad.Kuulnud uuelt peremehelt vapustavat uudist et teda enam ei vajata läks koju ja kukkus kokku.Sattus koomasse ning veetis lahkumiseelsed tunnid Mustamäe haiglas.Mina oma insuldi puhul tuvastasin,et medteooria kohaselt saabki inimene insuldi või infarkti kui on üle kümne aasta oma ametikohal edukalt töötanud ning ühel koledal päeval tõstavad ta uksetaha kui tuppateinud kassi.Nagu Belesta tõstis oma Fordi Keskuse reklaami-ja suhtejuhi.  Mis viis minu korraks vikatimehe palge ette. Aga too päss virutas südametäiega ning lõi mööda-mina tulin tagasi saatuse ja kurjade inimeste kiuste ning oma pere rõõmuks.Vaegurlonkuri eluke pole just meelakkumine kuigi mett päris tihti serveeritakse.Samas jäävad paljud tembud vaid mõtte tasandile. Võiks minna näit. golfikursustele Rootsi tädipoja Heldori lapselapse juurde.Ja väikelennukiga Lapimaa lõhejõgedele kalastama,sest Norras jäi käimata kuigi erilandid toodi koju valmis,väljamaale sõidu kutsegi olemas,kuid KGB valvsad seltsimehed pistsid oma karvase käe ette-kah mul kalavarude kaitsjad,my ass. Aasta oli siis 1988 ning tänu metsalisemärgiga Mihhaili uuendustele ma siiski kuu aega oodatust hiljem rootsmannide juurde pääsesin.Oli vast suurüllatuseks seltsimeestele kui ma pärast kuuajalist puhkust vabas maailmas siiski punaste loodud puuri tagasi tulin, ilmselt suurest armastusest maailma esimese töörahva riigi vastu.Tegelt oli meile kultuuri toojail ning eesti rahva vabastajail varus hoopis kavalam plaan-minu pere jäi ju siia okastraadi taha pantvangiks.
Kolmaski hea idee on kupli all kolanud.Kui näen Aafrikamaal ringisõitvad eestlaste ekspeditsioone kes eesti rahvaautodel Toyota Landcruiser mööda pärismaalaste külakesi kondavad ning suht teedeta maastikul oma sõiduhuvi rahuldavad,tuleb valus okas kurku - sest mina olen sellest paadist julmalt välja löödud,üleparda tõugatud. Looduskaitsealal dziibijuhina töötades oleksin taas õnnelik.sest selline elu on piisavalt põnev ning üllatusterohke.Olen alati elanud ja töötanud nii et üks päev ei sarnaneks teisega. Siis läinud UneKati poole ikka mõnusa enesetundega.Täna on küll nii,et rahulikult möödasaadetud öö eest tänan hommikuti Taevaisa.Kuigi mu hea kolleeg dr Ulman ei väsinud kordamast-kui oled üle neljakümne ning hommikult ärgates kusagilt ei valuta-ära, muretse-ju oled siis lihtsalt surnud.Vat sellise morbiidse sõnumiga lõpetabki täna
teie paadikapten Neemo E Poldre

Thursday, June 26, 2014

Hiidlaste igikestvat huumorisoont jäädki nautima

Seda kogesin üleeile Putkaste Samaaria poekeses,kus ostsin  pojukestele väikese valiku nende lemmikuist-kuus ajalooliste autode mudelit.Ei hakka neid siin üksipulgi nimetama,sest vaevalt see sind huvitab ,armas lugeja.Minu point on hoopis selles et arvet tasudes vahetasin  noorukese müüjatariga paar sõna  ning kõnetades ütlesin talle Teie. Pole ma nii rase ühti,mulle võid ikka sina öelda.Tean küll,milline on rase- nagu see, minu noorem tütar kes just väljus,vastasin.Ja läksin samas  sujuvalt üle teisele kõnetlusvormile. Hüvastlesime kui parimad sõbrad, polnud noorel daamil vimma muulase vastu,kes vanu saare kombeid ei austa.
Ent alustagem algusest.Laevukesele minnes oli see jaanipidulisi puupüsti täist justkui põgenike laev. Berit oli kiire tüdruk ning leidis mulle kohakese laeva vööris salongi nahkdiivani otsakesel, kus juba noored reas kui linnukesed traadil.Minu aeg kulus ülesronimisele,sest invalift oli varustet sildiga 7 inim. Aga kust sa hing võtad nii kähku veel kuus vaegurit miska sõiduk tõusma hakkaks...Et sandikesi liikvel polnud, näppisin nuppe edasi.Teine teade väitis et nuppu peab soojendama  10 sek. Ma ajasin siis tolle  nööbi tigedaks,ekraanile tuli väljamaakeelne tekst Pole korras.Aga oh imet- lõpuks hakkas see siiski ainsa sandikesega liikuma.Kui oma istmele maandusin ja veidike asja üle mõtisklenud, kukkusid mu diivani noored tallinlased mind intervjueerima.Toodi Hiiumaa kaart ning paluti märkida parimad telkimiskohad ning heade jaanitulede paigad.Tegin mis paluti ja lisasin et olen pelgalt suvehiidlane ega tea viimase instantsi tõde.. Küsige ikka kohalikelt üle,soovitasin  soojalt vastseile tudengihakatistele.Oi,meil oli lõbus,sest pajatasin lookese Kõpu ülikoolist. Jutustasin vana anekdoodi Noorsooteatri näitlejatega.Kui saarepiiga külakultuurimaja seina äärde pandud jalgratas kukkus piiga eemaldudes kohe ümber ning trepil suitsetanud näitlejakamba hambamees märkis,et see kes sul jalgevahel oli,kukkus pikali.
Nägin  jah,aga kui sina poiss olnuks mul jalgevahel neli tundi, oleks sa juba surnud...
Seepeale vana paadikaptenit filmiti ja ta tekst salvestati, sest ajaloo tarvis jäädvustamiseks  oli  üht-teist. Kui olin autode laevalt mahasõidu eel veidi hädas praamipeale tihkelt küljetsi pakitud autosse pääsemisega,sest vahed olid ülikitsad ka mittelonkurile,üritas mu Liisa kah naljatleda.Missa üldse tuled kodust välja,kui nii hädaline oled, põrutas ta.Kuna ta äraspidine huumor on  mu ümber loonud justkui teflonkaitsekihi, polnud ju arukas püsitigeda lambasihvri peale solvuda.
Veel saareriigi muljeist.Jaanilõke sai tavakohaselt kaunis sest vanaperemees Heiki juhatas vägesid nagu alati.Ka vihmasabin kadus tuule puhudes kusagile saare pealt kaugemale.Joogivalik oli mitmekesine nagu ikka.Roogi jagus igale maitsele, rehetoas nautisime grill-lõhet ja lisandina salatihõrgutisi.Eriti hingeminev oli ülelaua näha pika söögilaua taga pidutsemas oma lapsi ja lapselapsi.
Sest aasta tagasi oli mul siinsamas Keremal hinges ärevus,et too jaanipäev jääbki ehk viimaseks.No ei jäänud ning ikka on rõõmus teie
paadikapten Neemo E Poldre

Saturday, June 21, 2014

Nomidahulluplaani jälle,seltsimehed kummalised

Loen,et ukrainlaste maale, riigi idanurka tahetakse üht punavene osariiki aretama hakata. Liites viis roosaka varjundiga venemeelset oblastikest ning eraldades need inimestest justkui Berliini müüriga mille langemist alles äsja juubeldasime. Ent seekord saab olema tegu koguni paari meetrit kõrguse metallvarbaiaga, millel pikkust ca 2000 km kui mitte rohkem.Vabadustihkavad inimesed hakkavad ilmselt leiutama igasugu vahendeid ja võimalusi miska selle tagant vabadusse pääseda.Mõtteid saaks hankida Berliini müüri muuseumist, kus topeltpõhjaga auto pagasiruumid,kahekordse põhjaga kohvrid, mootorsaemootoriga lennuaparaadid jms pagemisvahendid.Piirivattide elu kipub igaljuhul põnevaks,ses kassi-hiire mäng pole ju igav mitte.
Ega siinmailgi igavuse üle kurta saa, sest selgeltnägija oskaks arvata rahamaia Jürgenionu .järgmist käiku.Mis jälle avalikkust pahandab,sest kui 45 eurosele lastetoetusele sügatakse kraesse tulumaks  on see ikka suurekaliibriline sigadus millist keegi poleks oodanud.Mul kuri kahtlus et see võib meid ähvardada küll,sest kas on liigutusi mida see rahahimuline sell peljanud oleks. Avalik arvamus huvitab veendunud poliitikut kõige vähem.Oma mainest ei hooli ta juba ammu, sest seda pole ju ollagi...
Täna hoolega kavandatud retk saareriiki jaanikut pühitsema,mille nimel Sissy eile vastu ööd puhtaks pesti.läks täiega vett vedama.Hommikuvalges üritas Mimmiliisa silmaluuke avada et poole seitsmest staffi pakkima kukkuda kuid silmade ümbrus oli ripsmepikenduse liimist allergiasse kippunud.Ka pisikesel printsessil oli öösel väike palavik ning need kaks tõrget välistasid meie mineku.Näis kas ja millal see teostub.Küll aga sõitsid täna Hiiumaale oma kolmsada tsiklimeest motomeeste kolmandale suurüritusele HiiuMoto, startides mu koduküla Järve selveri parklast.Seega saab seal pulli ilma selletagi et kohale laekuks legendaarne paadikapten Neemo E Poldre

Friday, June 20, 2014

Mees,sinust saab asja

kui jaanipäeval külm ära ei võta, naljatlesime koolipäevil, noil kuldseil kuuekümnendail.Kes oleks julenud arvata,et asi tõeks muutub-just jaanipäeva eel langes öine temperatuur viie...seitsme pügala pääle ning üleeile tuli Nõmmelgi vaheldumisi  lund ja rahet.Seitsmestes nägime kuidas Virumaal tehti lumelükkega autokapotil head suvereklaami,sest samal ajal tõid jalgratturid ülikoolilinnast laulupeotuld terve kolonniga.Täna pesi Mimmiliisa me valge kööginuustiku puhtaks sest homme vaja praamile minna-kussa lähed rahva sekka räpakolliga,kes koduaias möllanud ja valge kasuka määrinud.Teistkordselt ootasin firmajuht Tomi,kes taas miskipärast mu jutule ei jõudnud. Kolmanda tulekumõtte juures ootaks juba head vabandust, sest kogu oma boheemluse juures ei ole ma endale sellist käitumist lubanud.
Omapärase käitumisega hiilgab aga me Jürgenionu,kelle tarvis ei kehti ükski kokkulepe ega piirang kui ta oma karvase käe rahanutsu järele sirutab.Tänane avalikustatud temp oli väikeomanike toetuste maksustamine.Äraseletatult siis Euroopa reeglite vastu minek.Nimelt sätestab uus suur liit,et toetused ei saa olla liikmesriikide eelarve täiteks.Jürgen ent leiab,et põllumajandus-ja metsamaatoetused peaks minema maksustamisele nagu ka  piimasektori eritoetused jms loomapidamist edendavad meetmed. Koos paljukiidetud loodusalade niitmistoetustele maksude väänamisega usub ahne mees  saavat riigieelarvesse 1,5 mln eurot aastas.Kui Postimehe lugeja küsib,kuhu see raha läheb,saab ta vastuse EPL lugejalt ja ka tegijailt.Siin on  avaldatud laevakrahv Slaviku firmavõrgustik,mis kosunud ka Saarte liinide parvlaevade riigitoetusmiljonite pärmi najal. Mina pole üks nendest kes ajalehtede kommentaariumikastis kobiseks et vaat kus krahv-endal paarkümmend äriühingut nii kinnisvara kui toitlustuse ning toiduainetööstuse real,perel kah oma viisteist tuluallikat issi impeeriumi najal püsti pandud.Emagi ja naine-lapsed kõik sujuvalt ametis erisuguste firmade omanikena.Kade eestlane ei suuda muidugi näha-kuulda kuidas teisel eluke nii hästi veerema pandud.Kes teilgi keelaks puukidena end me rikka ning rumalavõitu riigi külge imema haakida.Näete ju et kümnetel nutikatel ja asistel inimestel see hästi korda läinud.Ja kui aruharva ilmub ootamatult te jutule revident pealinnast ning küsib näha dokustaate kuhu kadusid riigi dotatsioonimiljonid,tuleb  talle näidata ust. Mõelgu ise mida tahab.Vaba inimene vabal maal, hüüab talle järele
teie paadikapten Neemo E Poldre

Wednesday, June 18, 2014

Ajalugu kordub. SAGELI FARSINA

Selline mõte tikub pähe kui saan ülepäeva printmeediast lugeda kuidas sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks peamees Varro Vooglaid on muutunud meie aja dissidendiks, kes Mart Nikluse ja Jüri Kuke kombel astub vastu suure liitriigi ideoloogiale.Mõtteparalleeli küllap hoomate-nood kaks kelle paarisnimetamine eelmise liidu päevist kombeks, polnud mitte tänase  moeteema-homonduse-vastased. Neid/ja meidki  rõhus punaideoloogia, kommunismiudu, mille vastu sõdimiseks polnud haritud meestel kahju enda ja oma perede elu kihva keerata ning endid Mordva sunnitöölaagrisse mädanema lasta viia. Pereelu kaitseks ambrasuurile viskunud Varrol seda hirmu pole,kuid määratut julgust nõuab temagi ettevõetu. Sest uus liit on  võimas ega säästa raha oma ideoloogia juurutamisel. Hea et minuealiste põlvkond on jäetud ilma võimalusest näha imetabase hoogtöö vilju,kuigi õikesed pole just kiita.Pedevennad on ajast aega oma asju ajanud omal moel,miks nüüd enam kapis püsida ei malda.Kui naine ei meeldi, mis parata, aga milleks sellega uhkustada, arumaeisaa isegi kogu oma tolerantsuse juures.
Kui vaatan pealinna liikluses toimuvat, kaob kogu mu tolerantne suhtumine.Eile õhtul k 21 algatasid üks rullnoksist bemmivend ja tema volkkaris istunud kolleeg Paldiski maanteel kahevõistluse. Kesklinna poolt arvatavalt rubla kahekümnese lennuga tulles löödi üks Mersu, mis Rocca keskuse parklast välja keeras suisa küljeli vastu liiklusmärgiposti.Kogu see ralli lisakatse-lugu oli kenasti jäädvustet kellegi järelsõitja autokaamerasse.Kui riigilt kogujail oleks nüüd seda nutti mis minul, terve elu omasüülise avariita sõitnud ABCDE- sohvril, siis pandaks meil viivitamatult kehtima  ammuoodatud veapunktisüsteem.Sest mida peljata korralikul juhil,kes veapunkte koguma ei hakkaks. Tänane elu on vesi autohuligaanide veskile kuna väiksemate,inimohvriteta avariide puhul pole karta et ment tuleb aru pärima.Aga kindlustusmaksed aina suurenevad,sest seltside kahjud on üüratud.
Veel põnevat vahelugemist. Riigilt kogujate seast väljaastunud Kaja Kallas andis  Europarlamenti lahkumise eel täna Riigikogu juhatusele üle eetikakoodeks eelnõu.Kummaline on fakt et just nüüd nõudis Riigikogu õiguskomisjon Eesti Päevalehelt oma artikli allika avaldamist.See ju ebaeetiline nõuda ajakirjanikelt infot, mis enamuses arenenud riikides vägagi taunitud tegu on.Mis eetikast me räägime,seltsimehed.On pakkuda teineg kummaline seik,mis räägib kõnekalt riigi võimupartei ja teise suure konkurentpartei vastasseisust, mis teeb kahju kogu me paljukannatanud rahvale. Nagu olen korduvalt rõhutanud.Nüüd arvas tüüri hoidev seltskond,et enam ei luba ta teise partei tv-reportereid enam valitsuse pressikonverentsidele.Kas jälle uutmoodi reformieetika
küsib uudishimulik paadikapten Neemo E Poldre

Tuesday, June 17, 2014

Kes ei ole meie poolt,on meie vastu

Miks tean seda kummalist väidet juba oma nö eelmisest elust.Sest see meie toonane, ilmeksimatu võimupartei just seda deklareeris.Ning praegunegi ei väsi end sama väitega õigustamast.Võiks ju küsida,kuidas neil ometi häbi pole.Aga kellelt sa küsid kui endised kommarid kõik võimuhoobade juurde trüginud, ei väsi endile helget olevikku kindlustamast ning meile helget tulevikku lubamast... Ma ei kiru,vaid osundan- lõpetage,seltsimehed see nutt ja hala,kui inimesed soovivad suuremat palka kui kolm sajalist kuus kätte.Miks te siis ise sellise rahanumbriga toime ei tule,kas teil siis tõesti  topeltsuurusega kõhukesed ligi.Kummalise lahenduse on uusbojaarid välja mõelnud.Lastes aferistärikail sünnitada 123 kiirlaenukontorit,mis armutult murelikke rahahädalisi lüpsavad.
Kolumni päälkirja juurde naastes-see sündis tänase vaegurite protestiaktsiooni puhul võimurite peakestes,kes eile lasid seitsmestes väita, et tänane TÖÖVÕIMEREFORMI-VASTANE PIKETT ON OPOSITSIOONI EHK VASTASTE KORRALDATUD.Olen vaegurina kohustatud täpsustama-me pole mitte reformi vastu,vaid selles sisalduvate karjuvate ebakohtade vastu. Sest keegi pole vaevunud uurima nende saja tuhande vaeguri tegelikku terviseseisundit, kelle elu tahetakse muudatusega päris kihva keerata.
Tänane eal press avaldas minuarust eksliku teate et TTÜ ja PERHi koostöös sündis  huvitav leiutis. Seade,mis näpuotsast teostab skriiningut ning tuvastab arterite lupjumise.Järgneva poolaasta jooksul saab koos seadme täiustamisega kontrollida poole tuhande patsiendi tervist.Ning uudisnupukese põhjaks meediale saadetud info lõpulause -Täna polegi väga head meetodit,mis oleks kiiruselt ja lihtsuselt võrreldav.Minu küsimus tublidele teaduritele Miks te pole vaevunud tutvuma targa medseadmega GDV by dr. Korotkov.Millega Siberi tohter Oleg on mind juba kolme kuu jooksul kolmel korral testinud,võttes ükshaaval läbi kõik mu sisemised organid ja nende seisundi.Mõtlen ma,kellele saadan vastava info et saaks nii meediainimesi kui meedikuidki harida.
Muide,keegi ullike provotseeris meid aastaid totaka jutuga kliima soojenemisest.Vanajumal saadab  nüüd jaanipäevaks soomlastele lumesaju ning just praegu tuleb mu koduõuele jummalast jämedat rahet, et inimesed lõpuks mõistaks, kelle käes on ilmastikuhoovad.Minu kurguke vist paraneb peagi,sest Mimmiliisa tassis apteegist paar karbitäit antibiootikume. Perearst arvas et kui inimene mitu päeva põdenud on vaid selline karm rohuports ainus asi mis avitab.
Mis avitaks putinlasi,kes eksiteel  ning ajavad hullu juttu.Tulistanud alla ukrainlaste,isamaad kaitsvate sõjaväelaste lennuki 40 mehega pardal oli neil suu vett või vodkat täis. Nüüd kui need va vastalised hävitasid kolmest üle piiri tulnud vene tankist ühe,esitasid kohe diplomaatilise noodi.Miks neile noodivõtmega piki peapekki ei anta, küsin südametäiega.
Samal sõjardilainel püsides.Tallinki laevukesega Tallinnast Soome sõitjad märkasid alust saatvat vene allveelaeva ning olid hämmingus.Mina polnuks mitte, sest vist oli selle kaptenikajutis punase vene valitsuse korraldus uputada kõik, kes Eestis pageda püüavad.Nii ka läks kui sõda lõppjärgus oli.Seda hästi teades kinnitas ma meie Kaitseministeerium et nemad ei kavatse uurida miks luusis Vene sõjalaev Eesti akvatooriumis.Nii et muinasjutul Eesti riigi kaitstusest pole mingit tõepõhja all sedastab teie paadikapten Neemo E Poldre

Sunday, June 15, 2014

Täna varahommikul süüdati Tartus laulupeotuli

Seda uudist kuuldes meenus mulle rohkem kui kümmekond aastat tagasi minu osalusel sealtsamast Tallinna toimetatud laulupeotuli, mis toodi austet koorijuhte sõidutanud hobukalessi sabaotsale kinnitatult ning uhke uute Fordide kolonni saatel. Kalessi saatsid neidudest hoburatsanikud Kuna ma olin tolajal Fordi Keskuse reklaami-ja turundusjuht ning suhtekorraldaja ja koolitaja, sain nädalaks oma kasutusse rohkem kui pool miljonit maksva, salongi parima esitlusauto Ford Transit. Millega tulime Emajõelinna otse Haapsalust kus pidasime ägeda jaaniõhtu. Promillid olid mul küllap nii karmid et kärbes kukuks mu lähedusse sattudes lennult, mu kiirelt vulisevas   alkoholiringes vuhisevad verelibled oleks löönud näost valgeks iga mendi kes oma  promillimeetriga liginenuks allatuule lähemale kui kaks meetrit. Sestap pistsin kohe stardis Kalevi tänaval rooli taha oma Mimmiliisa, kes poolel teel Tartu poole teatas rooli tagant- bussi juhtida nii mõnus on et ma sõidan vist lõpuni, kuni Tallinnani..Ehmusin kergelt,sest tööauto rooli poleks ma tohtinud lubada mitte kedagi, kuid ülikoolilinnas suutsin daami siiski veenda siirduma kõrvalistmele Kogu teekond kestis nädala ning oli põnev ja vaheldusrikas.Iga maakonna piiril võtsid meid vastu ikka uued laulukoorid, kes tõid maasikaid,koduveini ja -õlut ning ohtralt küpsetisi.Kuna me kirju seltskond oli vist ette teatanud et keegi ei söö lilli,siis pealseid toodigi vähe.Kord kippusid hobused perutama ning kaarik käis kraavis, õnneks muud ei juhtunudki, kui et laulupeotuli korraks kustus-aga sellest ajalugu vaikib.Juhtus, ühes peatuspaigas toodi kohalikust piiritusevabrikust meie  reisilistele suure lähkriga vabariigi  valget, mida pruukisid kõik,  autusohvridki.Ka sellest ajalugu vaikib, sest pärast ei käinud kraavidega tutvumas mitte keegi..
Remark.Eile vaatasin reisisaadet Dubaist.Nägin et sealgi moes ühekohalised autonumbrid nagu mul, ühest kümneni kõige kallimad.Hinnad on neil tuhandest kuni viie tuh. dollarini.Olen seega õnneseen kes sai oma numbri juhuslikult kuna Riigikogu oli uue seaduse väljakuulutamisega nädalase vahe tekitanud mis lasi teadjamail saada hinnaline number kätte tavahinnaga. Aga 20 tuh  eeku poleks mul olnudki võimalik välja pritsida oma edevuse rahuldamiseks.
Kas sm Putin tegi seda edevuse rahuldamiseks või muidu, kuid väikemees keelas eilsest alates kogu punavenes ära ropendamise avalikus kohas.Kuidas nad nüüd edasi elavad kui et tohi enam matte laduda ei tänavail, parkides ega kinoski.
Ju omal kombel ikka elavad, sest välisminister sm Lavrov ähvardas katkestada diplomaatilised suhted  Ukrainaga.Parim aeg tõesti,sest just tulistasid Kremli käsilased alla ukrainlaste lennuki 40 inimesega pardal ning Moskva hurjutas vastaspoolt, kes ründas üle piiri tulnud punavene tanke. Goebbelsi propagandistlikud mõtted tulid pähe, meenutasin temalt pärit legendaarset saksa sõjardite kuulsat lauset. Vaenlane tulistas halastamatult alla meie lennukeid mis heitsid rahulikult pomme tema linnadele..
Võtaks kogu teema lühikokkuvõttes ritta.Kuna taaskord rikkus vene sõjalennuk Eesti riigipiiri ning eile märkasid Tallinki laevareisijad Soome lahes vene allveelaeva mis neid saatis,oleks paslik järgmine lennuk rajalt maha võtta.Laenata siinviibivailt USA merejalaväelastelt üks Patriot rakett, mida puusalt lastakse.Vabandus sobiks Kremli valitseja malli kohaselt-ega me tea, miks külapoest raketi ostnud tundmatu mehike teie lennukit tulistas...
Vat sellised mõtted siis vanaonult,kes on endiselt
teie paadikapten Neemo E Poldre

Saturday, June 14, 2014

Reformersullerite jatkuvalt suur toetusprotsent

pani mind mõtlema Majakovski täpsele diagnoosile selliste pihta-inimene kes pidevalt naeratab pole mitte õnnelik, vaid lihtsalt lollakas.Justkui need, kes vaatamata kõigile jamadele ämmarahadega manipuleerijaile aina oma hääled  viivad.Juunis toetus taas 31 prossa.Tõsi ta ju on et kui teatad eestlastele läbi raadio et homme keskpäevaks kogunege kõik raekoja platsile, teid puuakse üles, laekub raadiosse küsimusi kui küllusesarvest...kuulajad helistavad ja küsivad,kas nöör tuleb omal kaasa võtta.Vat sellised mõtted siis.Sest kõigil meil on kõigest sügav poogen.VEBfondi sullerdajate hämarad teod on hakanud ujuma selgesse vette-juba on komisjon tuvastanud et dokumendid mis mängisid vene ärimehele nimega Matt kätte 32,2 mln olid tõesti välja saadetud Eesti pangast. Aleksandr ei anna ennast kätte, sest tal on põhjust-kohe kukutakse pinnima,palju mede tubli eurotransavolinik sai selle allkirja eest.On veel näppupidi sahtlivahel ka pangapresidendi asetäitja V.K.,kes vingerdab kui vihmauss meestega kalal käies ning kurdab konksu otsas sipeldes oma halba mälu.
Mina-mees peaksin kurtma oma vasaku ülespaistetanud kurgumandli pärast, keda mu tänane suht  ohjeldamatu sidruninosimine pole suutnud rahustada.Olin ju valmis minema teisip hommikul k 11 Toompeale invade meeleavaldusele kus protessitakse häälekalt jobulikul tasemel plaanitava nö töövõimereformi meetodite ja viiside vastu.Kui kurgupõletiku seis nii kurb kui täna,mingu teised ja löögu karguga kord majja.
Mõne sõnaga laevakrahvist.Kui Partsujuku alustas sõjakäiku ta vastu,olles unustanud oma eelkäija Meelis Atonenile augu kaevamise metoodika ja tulemuse,olin endamisi ennustanud et saartevahelises praamiühenduses ei muutu mitte kui miski .Nii ka läks, uus majandusministrinna Palo pööras ajaratta kohe tagasi ning Leedo saab jätkata.Arvestades hästitoimivat praamiliiklust polegi see paha kuigi riigikontrolli sellid on mures et Slavik varjab kuhu pistab riigilt saadud dotatsioonirahad.Süüdi olete ise,jopskid kes ei suuda riigi raha eraldamist siduda miljonite kasutamise aruandmiskohustusega-no miks küll.Järelikult nii on parteile vaja, arvavad seltsimehed kes süüdimatult naudivad musta raha.
Helsinki lähedasest Suomenlinnast on LP lehes pikem huvitav kirjutis.Miskipärast märgib tuntud autor  Ave Tampere et sinna viivast merealusest tunnelist ei mahu läbi ka KLASSSIKALINE KIIRABIAUTO.Peaksin kutsuma tubli daami vanaautode sõitu uudistama,siis ta veenduks et meie klassikaliste lahtrisse sobituv kiirabiauto pole üldse kõrgem wagon-kerega sõiduautost rohkem kui vaid katusevilkurite võrra...Aga ju on autode klassifikatsiooni täpsem äratundmine kohustuslik vaid uunikumide retrosõidu kohtunikele ja ekspertidele, nii et võtan oma väikese pretensiooni tagasi.Ja olen kergelt häiritud et ma ei pääse oma vale ajagraafiku tõttu algaval weekendil Hiiumaale kasutet massinate  III ringsõidule,kus kohtaksin mitmeid tuttavaid hiidlastest vanaautosõpru.Täna selgust et tubli klubikaaslase Mati käes taastunud, raudsele leedile kuulunud Rover pole veel sõidukorras ja teisegi klubi autosemust Mati väikebuss ei ole sinna minemas, sest see kutt põristab ringi hoopiski oma Harrikaga.Aga mitte tolle Lennart Meri ajaloolisest reliikviast väikebussiga,kus salongist puudu veel üht-teist,aga Chevy ise juba sõidab.Ajalugu on seega käeulatuses, kuid teie
paadikapten ikka kuival, kurvastab Neemo E Poldre

Thursday, June 12, 2014

Tibake Kreekat siia Põhjataeva alla polee pahaa

arvasid reformisullerid, kes on otsustanud et töötukassast ja haigekassast pluss euroliidult saadud  toetusmiljoneist krabaks ametnikearmeele kokku päris kopsaka palganumbri. Kui esialgu plaaniti töövõimetuks tunnistet vaeguri ekspertiisiks paarkümmen euri, siis nüüd, pärast rahareservi ülevaatamist ronis see number suuremaks kui sada euri. Esialgne eksperdi palganumber oli tuhat raha kuus, nüüd vaatab paberilt vastu juba kahetuhandeline kuupalk.
Seega näeme et just see mida Kreeka rahakriisi puhul taunisime-riigiametnike paljusus ning nende kõrged palgad-on lõpuks jõudnud ka Maarjamaale.Mis ühest küljest imetore-riigi rikkusest saavad oma osa paljud pered, kes saadud hõlptulusummad kähku kaubanduse võrgust läbi raputavad ning tänu kõrgetele käibemaksudele kohe ka riigituludesse tassivad.Selgus ju et poolaasta maksutulude laekumine kulges ennaktempos kuna käibemaksud tootsid riigile üllatavalt palju raha, mida toonitas ka tänane EPL.Pilvedes hõljuvad võimukoalitsiooni koaalad plaanivad töövõimereformi hinnaks  349 mln.Töötukassa töötasudeks 60 mln,  sihtgrupi rehabilitatsiooniteenustele pelgalt 17 mln. Just
see fakt kinnitab et rohkem raha kulutame ametnikele kui invaliididele,ju on seegi aja märk elik sõnum rahvale-teie eest hoolitsedes ei unusta me üllatada iseennastki.       
          Endiselt üllatavad ka pojukesed.Kui Sebastian eile küsis,kes on termiidid,vastasin et sipelgad. Kuna toas viibis ka päringut kuulnud ning vaikinud Mimmiliisa, päris poiss temalt-Miks sina nii tark ei ole.Täna viibivad pojukesed tädi juures Kakumäel.mu teinepool aga Vihulas oma kahe sõbrantsiga plikadeõhtuid veetmas.Poig ja minia lendasid korraks Luxi linna et tuua siia noor ema Berit  koos oma väikese printsessiga kellega koos läheme jaanitulele.
Klassivend JR, kes vähemalt korra kuus läbi astus ning alati tõi uudiseid vabast maailmast ning eriti Nõmme turult. Kus kohtas sageli kooliõdesid,vahel ka -vendi, on sattunud paari nädala jooksul teistkordselt Mustamäe haiglasse, nüüd küll laupäeval juhtunud infarkti tõttu,mida klassivend Toivo sõnutsi ei tabatud ära ning kukuti suisa valest otsast ravima.Kurb saatus, sest alles käis ta Nõmmel  silmapõhjade operatsioonil ning eesnäärmekontrollis kahtlustades minuga sarnast probleemi.Ju seda õnneks polnud, sest tohtrid lõikuseks nuge teritama ei hakanud.Ja silmadki olid paranemisteele pööranud. On,s vaja et aastate lisandudes kaob meist elujõud pikkade sammudega ning astume kõik pikas rivis loogeldes loojangu poole,selmet lasta pisikestel järeltulijail tunda täit rõõmu igas taadist nagu teie paadikapten Neemo E Poldre

Sunday, June 8, 2014

Tundkem rõõmu sellest mis käes,ent oodakem parimat

Alatine ning igavene küsimus painab meid kahel korral aastas siin Põhjataeva all.Kas jaanipäev/-õhtu saab olema vihmane ehk mitte,kas jõulud tulevad seekord valged või ei.Praegugi oleme tolle esimese küsimuse man, sest ei või iial teada.Kuigi vana traditsiooni vaimus põrutame taaskord Hiiumaale on seal nähtud nii mõndagi, ka vihmatibade all jaanituli maha peetud ning aidatoas või rehetoas pisikest  napsikest libistatud kui tegu tehtud.
Kuna mu suur südamerahu on tagasi tulnd tänu suvepausile keemiaravis,loodan justalanud jaanikuult kõige paremat.Et karvakasv kehal taastumist näitab, et küünteproduktsioon taas elavneb.Seedimine tiksus juba esimese nädalaga normi, see mure kadunud. Eile oli meil terrassil pidulik dinee pojukeste koolilõpetamise puhul, ka Jensu tegime õnnelikuks sest kinkisime talle uue Scotti firma suurte ratastega ning ülimoodsa jalgratta juba jõuluaegse, eelseisva juubelisünnipäeva äramärkimiseks.Poig oli üllatunud ning õnnelik,pealegi sai ta vastse voki ise valida oma maitse järgi.Nüüd saavad koos kaasaga õhtuti tiirutada sest ta eelmine Scotti ratas tiksub kah veel päris kenaste.Pojukestelgi mulluseks sünnipäevaks kasvuvaruga soetatud efektsed jsa ultramoodsad rattad, nii et terve pere on veerema pandud.
Värskeist üllatustist ei pääse ka vene elu uurijad, kes tuvastanud et Kremli peremees on  lugenud interneti usakate salaluure sepitsuseks, USA luure projektiks nagu ta väitvat. Ning et võimud peavad hakkama sotsisaalmeediat valvama,kontrollima sotsiaalvõrgustikku.Blokeerima kõiki opositsioonilisi internetilehti. Mai alguses viseeris sm Putin nn blogijate seaduse. Mis näeb ette ranget kontrolli kõikide blogide üle,mida külastab päevas üle 3000 inimese.Seadus nõuab et selliste blogide valdajad peavad end registreerima, esitama aruandeid massikommunikatsioonide järelevalveorganile Roskomnadzor ning vastutama neis avaldatud faktide tõelevastavuse eest. Internetis sideteenuseid pakkuvad firmad peavad säilitama kogu info pool aastat ning jagama seda valitsusasutustega.Reeglite rikkumisel ähvardab blogijat aga  kuni poole miljoni rubla/üle10500 euri /suurune rahatrahv ning ajaveebi sulgemine.Mis ähvardab mindki kui vene valitsus peaks tagasi tulema.Millesse aga ei usu Leedu peaminister nagu tänane päevauudis pajatab.
Mida või keda usub teie paadikapten
Neemo E. Poldre, on juba iseasi.

Saturday, June 7, 2014

Minu rahvuskaaslane on ikka patoloogiline hädaldaja

ja parandamatu viriseja, taban end pidevalt mõttelt kui näen netikommarite ühist rõkatavat nutukisa igasuguste eluilmingute puhul. Ja mitte ainult-verbaalset kõhulahtisust õhutavad oma süüdimatute kirjatükkidega ka meie alaharitud, isehakanud kirjatsuradest leheneegrid, kes mitte ei söanda astuda Eesti Ajakirjanike Liitu, kuigi võiksid ja isegi peaksid, sest mis selles halba.Nad ju teavad missuguste arvamusvalduste,intrigeerivate lugude pääle tuleb kümneid ja sadu kommikesi. Klikke mis õhutavad oma lugejais madalaid instinkte, virisemist ja vihkamisi täis kommentaare.
Nagu tänagi kui avaldati uudis et uus karistusseadustik lubab nagu mujal Euroopas libistada avalikus paigas veits kärakat.Juua linnapargis piknikul veini näiteks.Nagu mujalgi Euroopas kuhu me nüüd kuuluime. Minuarust on see märk sellest et oleme kaugele eemaldunud sovjetiriigist kus mentidel oli tuline õigus otsustada, mida inimene tohib ehk mitte. Ent hädaldajad pole üldse rahul, keegi tragi emmekene kurdab et mida ta nüüd latsekestele ütleb kui igasugu joodikud pargis nähtaval onvad ja lällavad. Ega ta usu et meite elu murdmatu liidu omast, vene elust  erinema hakkab kus kehtib jotade ülemvõim.Aga kuidagi peame ju suutma jätma seljataha selle eelmise elu varjuküljed, kas pole nii. Teine halamisobjekt on hetkel venemeelsete eestikeelsete  inimeste lärmamine selle ümber,et Ämari sõjaväelennuväljale on just saabunud lisa. Kaheksa USA hävitajat F-16,millega sai täis 25 liitlaste lennukit sel platsil. Kui varem niutsuti et vene punakotkad aina karistamatult augustasid Eesti õhupiiri, siis nüüd ollakse suisa vastupidisel rindejoonel.
Aga minul sündis retsept kuidas olukorda kodueestis suunata ja parendada.Mul tuleb teha firma E.P. Consulting, mis hakkaks meediagurude abil juhendama ja konsulteerima ajakirjandust kuidas tegelikult peab elama,kirjutama ja olema.. Rebane, Pullerits  jt.õppejõud suudaks ja oskaks suunata eelkõige palgalisi autoreid-kirjutajaid  eemale pidevast virisemistaktikast, mõtlema kuidas igasuguste eluilmingute puhul uudisvoogusid tühjast ilmakärast õigele lainele juhtida. Siis on lootust et kurjad  netikommaridki õpivad midagi uut ja rahunevad, elavad edasi nagu inimesed ning saavadki lõpuks eurooplasteks. Siin ongi oma vääriline panus anda mehel, kes teie
paadikapten Neemo E Poldre

Thursday, June 5, 2014

Minu tee pidigi viima vanaautosõprade seltsi,arvan ma

pärast seda kui olin eile vastu uneaega mõlgutanud mõtteid teemal -Mina ja auto.Algas kõik sellest et isa pani mu üsna varakult meie pere Moskvich-401 rooli.Kui mul juba jalad  pedaalideni ulatusid. Nii ma olingi tehnikumipäevil kui vana sohver roolis Leningradi-Tallinna maanteel kui meid tuntud-teatud  Kuusalu võmmipostis kinni peeti.Atraktiivseks pilgupüüdjaks sai ilmselt mu valgerohelise triibuga tumesinine TEMT-i koolimüts ehk tekkel.Eakas ment võttis isa kurjalt noomida ning suunas meid sealt ära Vana-Narva maanteele, kuna me autol puudusid õppeauto tunnusmärgid ning nõutav tagasivaate-lisapeegel.Et olin roolis seepärast et tädi Vaike poolt tulles oli isal nädalavahetuse kange pohmakas, võmmionu muidugi ei suutnud tulla.Ka me Salutaguse-otsad sain roolis teha peaasjalikult seetõttu et papsile meeldis vahel vend Aleksiga natsa nö libistada.-Kuigi suur alkoharrastus oli talle võõras nagu ka mulle kui suuremaks sohvriks sirgusin.
Autokoolis oli mu õppeautoks pikendatud kabiiniga GAZ-51,esimeseks tööautoks aga Moskvich-424 tumesinine,sõiduautolik eksport-furgoon.Kuu aja pärast võisid pealinna tibid silmata mind juba tuttuue beezi Volga-GAZ-21 rooli taga. Autos,mille tagaistmele pääsesid neist vaid ontlikumad kui tee ääres kätt tõstsid.Armeese jõudnult ootas mind taas muuseumiauto. Pikendatud  kabiini ja meeskonnaruumi lakitud puuistmega pritsiauto ZIS-150,millel punane värvikiht vist cm paksune ning pudenemas.Järgmiseks sain asendusautoks tumerohelise keemiatõrje-paakauto Zil-155, siis toodi Dnepri suurõppustelt tagasi 37 tuh, km läbinud ZIL157,millest oli kõige rohkem rõõmu.Kuni mulle lõpuks dembli eel asendusjuhiks saabunud noor turkmeen kümne lamba eest julhiloa saanud Sapar Sarimurdijev selle depoo remondikanalisse tagurdas ja sealt traktoriga S-1200 välja sikutama hakkas. Mis kuritegu  roodu telekatoast takistama jooksin kui üle õhtuse väeosa kaikus röökiv traktorihääl. Auto päästsin ära ning sain lõpuks kojugi ega tea kas poiss viis oma lammutustembu lõpule ehk mitte.Sest järgmisel korral kihutas ta depoost välja täiesti avatud küljeluukidega.,..
Koju naastes otsisin taas Volgajuhi koha ning jäin mitmeks aastaks oma eluga vägagi rahule. Ning mul jällegi käes  tänapäeva mõistes hea retroauto.Kunagi hiljem,1971.a. juba  ajakirjanikupõlves,olin mönuga Eesti  vanaautoklubi asutajate hulgas sest midagi muud kui klassikalisi autosid polnudki ma näinud.Nii võin kätt südamele pannes öelda et sirgusin ja arenesin klubiliikmeks sihikindlal moel ning pikkade aastate jooksul.Polnud seega ime et ostsin endale pärast Lada müümist Mercedes-Benzi legendaarse 7-istmelise limusiini mudelitähisega 290 mida toodeti 1934...1937.Millest sai aastateks väärt pereauto meie  kolmelapselisele perele,mille autod valis alati
teie ustav paadikapten Neemo E Poldre

Wednesday, June 4, 2014

Tikutoosiharidus oli ummamuudu nähtus sovjetielus

              Vanemad inimesed mäletavad küllap hästi, mida peatoimetaja Harri Lehiste juhitud Pikker pilas tikutoosihariduseks.Tema ei väsinud vene elu ebakohti moel või teisel naeruvääristamast, aga sellest edaspidi. Tikuvabriku toosidel olid homo soveticusele mõeldud karbikaanepildid teksti ja piltidega - justku idiootidele mõeldud juhiseid iseseisvaks eluks. Hävitage hulkuvaid kasse, teatas üks raffatarkus.Teine käskis resoluutselt-Kontrolli tõmmet .Hävitage koloraado mardikaid, kõlas kolmas jne.
Nüüd mil netikommarid kilkavad üksteise võidu et Ukrainamaal käimas koloraado mardika tõrje,tuli mulle üks tähtis karm tõsiasi meelde.Et kusiganes maailmanurgas vaja võidelda Eesti vabaduse eest, saadame kähku kohale meie karastunud sõjamehed.Näiteks kui kusagil kaugel neegustemaal ei suuda murjanikuningad oma valdusi rahumeelselt ära jagada tulevad appi tublid eesti poisid.Kui iraanlased karglevad ümber oma pommitehase, läheme meie neid maha jahutama.Moonipõldudel meelemürke sebivaid afgaane ei jäeta järelevalveta, aga mis puutub seie Eesti vabadus, arumaeisaa. Enim tasuks muretseda Eesti vabaduse eest praegu Ukrainamaal toimuva taustal. Sest seal möllavad kurjad derzaavainimesed, sovjettide diversandid kes ihalevad taastada murdmatut liitu,mida plaani nad isegi ei varja. Vat meie noorukesed sõjaministrid kes hoidunud üksteise järel hästi agaralt kõrvale sõjaväeteenistusest istuvad seal mäepeal kust peaks paistma hästi kaugele, ei märka seda võimalust mitte. Et just nüüd oleks paslik täisrelvis sekkuda lahingukogemustega Scoutspataljonil.Minna koos teiste rõhutud ja äsjarünnatud rahvastega nagu grusiinid,armeenlased ja osseedid mardikatevastasesse sõtta. Hävitama julmalt koloraado mardikaid-noid end Georgi lintidega ehtinud diversante kes eile ründasid hohollide piirivalveväeosa asukohta ning täna tormasid Luganskis kallale miilitsapataljonile. Mentide relvahoidlaile, garaazidele ning kasarmuile. Ründerelvadeks miinipildujad ning moodsad  raskekuulipildujad pluss käsirelvad. Loodaks väga et leidub ka väärilist vastujõudu mis kurjamid nurka suudab tõrjuda.
Millele küll suure riigi väike tsaar loodab kui poole maailmast enda vastu pöörab,märkamata hiinlaste ambitsioone oma tänagi liiga suure riigi piiri taga.Sealt neile need uued ohud tulevadki,usub ja loodab
teie paadikapten Neemo E Poldre

Sunday, June 1, 2014

Oootame suurt suve,Beritit ja Annakest juba Eestimaale

Tore kui midagi on ikka veel ees.Seekord jõuavad oodatud kohale kuu keskpaigas ehk 15. kuupäeva ümberkukkumisel, seega öösel. Nii peab vanem tütreke Mai-Liis oma sünnipäeva-kohvilaua edasi nihutama juba teistki korda et kogu pere oleks koos saaks head-paremat nautida.
Elu ei jäta pakkumata muidki üllatusmomente,näiteks Vabaduse platsil tehti miskisuguse raamatute päeva puhul action nimega Elav raamatukogu, mille käigus said inimesed laenutada kõnelevaid raamatuid, mitmetel eri teemadel pajatavaid jutuvestjaid. Mulle meenus kohe, vist ameeriklaste film Kõnelev sõnaraamat vms kus usakate sõjamees sealse sõja ajal võttis sõbrantsiks vist vietnami neiukese kellega veetis suures armastuses nii ööd kui päevad, eesmärgiga omandades võõrast keelt...
Omamaise juturaamatu puhul nagu seekord on mõtteparalleel vast kohatu kuid meenutada tasus ju ikka.Sest taust ju sarnane.
Poliitikalaineilt.Esimene Andrus väitis oma valimisreklaamis et tema seisab Eesti julgeoleku eest kindlalt.Aga nüüd kui vastuluurajad neljakesi kapokatele  töö juures raha varastades kinni kukkusid pole Andrussi vastutamas kusagil, väitis keegi netikommija.
Keegi noorema naissoo seast asjatundja väitis Aamulehtis, et temale on vajalik vaid 4 cm, mis üle selle, on lihtsalt toreduse pärast...Ja mis ta selle neljasentise jupiga küll peale hakkab, uudistas Mimmiliisa kui talle uudise ette lugesin.Teine nali oli vingem. Patrik vaimustub mu huumorikildude raamatust.Kuidas noormees mõistaks pilajuttu Sööda hunti palju tahad, karul on ikka pikem...Mis tal pikem on, küsin mina oma nutikalt kaasalt. Eks karv,noh väidab tema.
Ukrainas hetkel enam ei tapeta,sest valitsuse resoluutsus suurriigi diversantide elik nö separatistide kuulidega tõrjumisel on kandmas vilja-Donetski lennuvälja hõivanud tshetsheenide ründamine tõi eilegi kaasa mitukümmend laipa. Mina imestan metsiku loomuga mägedepoegade käitumist, kes palgasõduritena Venemaa eest surma läksid. Poleks uskunudki et puutinlased,kes mõni aasta tagasi oma regulaararmeega nende riigi ja kodud maatasa tegid, suudavad kamba vabu inimesi, suisa metslasi ära osta.Miks metslasi, pärib lugeja.Aga Ukrainas oli me väeosas üks selle rahvuse esindaja, kes vaikides põrnitses nurgas istudes kõike ja kõiki, isegi ohvitserid pelgasid tema hullunud pilku. Keegi ei andnud talle mingeid käsklusi, toimkonda ei saadetud,vahtkonda ka mitte-sest automaati hullule kätte anda ei söandanud keegi. Küll aga oli aasta otsa oma AK-47 mehel keda tunnete kutsungist paadikapten Neemo E Poldre