Thursday, June 30, 2011

EestiPoiss

Rõõmusõnum
on see,et tänavune aasta varustatud Feng shui poolt märksõnaga RAHA.Midagi siin ilmas ei juhtu niisama,olen ikka väitnud.Ka see,et insult mind hinge jättis,oli Jumala tahe-tal oli veel minuga mingeid plaane.Käesolev aasta toimib lakmusena-saab selgeks,milliseid.
Remark.Juulis on meil tänavu viis reedet,viis laupäeva ja viis pühapäeva,mis pidavat korduma alles 823 aasta möödudes.Feng shui väitvat:sellel teemal nimeks "rahakotid". Siin peitubki lahenduse võti.Tahtsin ju riigilt kogujate sekka minna,et ausa tööga oma elujärje parandamine ette võtta.Parlamenti mind ei kutsutud, kuigi analüüsid olid korras.Ju see polnud saatus,polnud ette nähtud.Rahalaev oli ankrus mujal.
Küll aga oli taevastes kõrgustes plaanitud tippadvokaadist ülbevõitu härrasmehe Viktor Kaasiku karjääri kiire lõppmäng.Just selgus,et tema käe läbi liikus meeleheasummake (kümme tuhat eurot) linnaametnik Toomas Õispuule.Kes pidi kähku ja positiivselt lahendama pealinna hipodroomi maa-ala kinnisvaraarenduse suurprojekti. Õukonnameedial pole lubatud lõpliku tõe väljapaiskamine.Et tuntud tippärimehe ja väliseestlase Jaan Manitski rahad ja huvid mängus.Mitte üks meediaväljund ei riku keeldu,märkasin.
Küll aga pakub tänane printpress teavet,miks suures hädas Kreekat vaja meil rahaliselt toetada.Kujutage ette,et sealne vedurijuht saab vaid 7000 (seitse tuhat) eurot kuus palka ning et lisatasud on tööle- ja tagasisõidu eest ning kätepesutoetus raudteel vaid igale neljandale töötajale ainult 420 e.Lisandub vedurijuhipreemia iga läbitud km eest.Ministeeriumites saab lisatasusid selle eest kui käsitsed koopiamasinat ja /või arvutit.Loomulikult peame neid aitama,sest meie usume Andrust!
Ka usume me oma uut Liiklusseadust,mis nõuab autojuhilt helkurit kui too läheb koduväravat avama ööpimeduses.Tore on seegi,et kümneaastane jõmpsikas kandku kaasas jalgrattajuhi luba,kusjuures autojuhilt seda ei nõuta(?)
Militaarlainele.Esmakordselt väidetakse trükisõnas,et eesti poisid käivad kaugeil sõjatandreil tööl."Lõuna-Afganistanis teenivad elatist ligi 140 eesti kaitseväelast" Kui meenutada terminit "võrdse kohtlemise printsiip" siis peaks riik maksma kinni Soomemaal küprokit panemas käivate meeste kulutused - sõjameeste kulud ju kaetakse, mis seal teistmoodi?
Luigepoju Ekspressenis äratas tähelepanu näitlejatari Katrin Pärna mõtteavaldus:kui ma vaatan tagasi oma elule,siis on hea,et seal on olnud armastust,kirge ja loomingut. Õnnelikuks teeks teda "arusaamine,et on elanud pika ja huvitava elu ja olnud sellega kohakuti".Mina võin öelda,et just nii ongi.Ka kohakuti läinud sageli, kui kolleeg Leo Randmaad hea sõnaga meenutada.
Lõppsõna asemel.Meie austatud ja armastatud PM kaebas Luigepoju Ekspresseni lood Avaliku Sõna Nõukogusse häbiposti panemiseks.Kirjatsurad väitvat,et Esimene Andrus kiidab Kreeka laenupaketti igas asendis.No mis sa mees kaebled,kui jutt jumala tõsi.
Kahtlustan,et uus nädal toob me poliittehnoloogilt uue kaeblemise.Taas Ekspresseni pihta.Sest tänases rubriigis "Kuum" võrreldakse internetimasina "JUTUROBOT" ja me Andruse vastuseid ajakirjaniku intervjuuküsimustele.Kus me palavalt armastatud PM taas suht naeruväärses valguses heiastub.
Millega lõpeb punapeale see astla vastu üleslöömine,teab vaid Taevane Isa.
Kui teie teate,helistage ja kirjutage kasvõi otse Hansule
pakub paadikapten Neemo E.Poldre

Wednesday, June 29, 2011

EestiPoiss

Päev korraga
elada pole üldse kurjast kui oled jõudnud oma pika eluteega lõpusirgele.Aaamukahvi järel saatsin oma Kriimsilma tööle,siis läksin tütretirtsuga tema autole tehnoülevaatust vormistama. Isa abi oli vaja rohkem selleks,et noore daamiga norima ei kukutaks a la millal viimati käisid tulekustutit testimas? Sõitsime joonelt Pirni uulitsale,kus on teada-tuntud korrektsed mehed tööl.Kui mingi viga,näitavad selle kätte ja saadavad koju tagasi-või töökotta kõrvaldama. On mõni pirnike läbi, vahetavad ise kohapeal ja maksad kinni kui juut vasikanaha.Vat selline,automehelik suhtumine mulle imponeerib.
Remargipojuke.Raamat Trotskist,inglase kirjutet,sai täna meedias üllitamispromo.Onu Robert Service tõestab faktide najal,et kui Stalini asemel saanuks pumba juurde Volodja Uljanovi rahvuskaaslane,too Leib Bernstein,läinuks meil kõigil,punase terrori all ägajail, väga haprasti.Sest tol marksistlikul valveideoloogil olnud kavas jagada inimesed käskijaiks ja rõhutuiks,orjadeks ja orjapidajateks.Peaaegu nagu siinses oravariigiski,kui vaevute mu mõttega sammu pidama.Nagu täna väitis Kõigi Tööandjate Isa Veskimägi: olete rumalad ja väheharitud ega väärigi paremat palka. Lugeja pärib: aga miks küsib tark mees siis oma Standardi mööbli eest sellist hinda,nagu teinuks selle andekad,õppinud ja vilunud töötajad,kes korralikult tasustatud? Kas taolist kasarmusotsialismi õpetati me poliittehnoloogidele Kõrgemas Parteikoolis,küsin mina?
Küsimused taas vastatavad,kas vastused tulevad küsitavad?
Teine meediauudis pudenes Ugandast kus välgulöök surmas 18 algkooliõpilast. Elmari raadio väitis,et see ajendas rahvast valitsuselt (?)aru pärima.Kurb lugu küll,aga mis neeguste valitsus kõigevägevama tegudesse-toimetustesse puutub?
Päeva jutulõnga sõlmiks kokku teadmisega,et juuraharidusega inimesed on kui okkad kilulinna valitsejate tugitoolides.Selgitan.Just lõhkus oma auto kaks rehvi linna teede pommiaukudes keegi juristist daam Merle Liivrand.Andis linnaviletsuse kohtusse ja võitis! Kuujagu tagasi kimbutati ühte vandeadvokaati-veeti ta valestipargitud auto minema. Mees vandus mis hirmus ja astus ka kohtuteele. Selguski,et inimese auto ärapätsamine on põhiseaduse vastaline tegu.
Mina leian,et kui inimestel on piisavalt teadmisi ja vaba raha,tuleb ikka ülekohtule vastu astuda.Nii tehkemgi,kinnitab
väsimatu paadikapten Neemo E.Poldre

Tuesday, June 28, 2011

EestiPoiss

Jaanijärgne raport
Elavjõus kaotusi ei ole,pidu laabus ca sajaprotsendiliselt.Kuigi üle mitme aasta kalleimaks kujunes kogu see perematk saareriiki koos juurdekuuluvaga,läks kõik korda perfetto.Meie nö itaalialiku suurpere puhul igati loomulik.Tallinnas tankisin "kerevahetuse läbinud" Suzukisse regnumbriga EP-1 tuhande vana krooni ulatuses bensa,sinna-tagasi piletid kujunesid lausa pooltuhande piirimaile väärtuslikeks. Kärdlas tuli enne lahkumist kärkida paaki taas põlevat vedelikku oma pooltuhande krooni ulatuses ning kogu retke toidu-joogistaffi eest tuli kah tonni ulatuses pappi pritsida.Polegid hullugid,kui mõelda,et noorperedel tekkis väljaminekuid seevõrra vähem.Pidu panime koos ning mõlemad autodki jäeti maha,saarel kulgesime meie autoga.Ka randa,mil Jensul tuli taga sabaruumis istuda.Koera koht, nagu teatas Patrik oma isale naerdes,kui teel Tahcuuna Beachile talle oma pakist krõbinaid ulatas. Mereäärses metsas üllatas Sebastian,kes küsis minult:miks Heiki parkis oma Toyota põõsasse,see ei ole ju hunt?
Jaanitule silmitsemine muutis luuleliseks me Patriku,kes seiras mõtlikult kõrgemale kerkivad sädemeid ja teatas ühtäkki: need on tulepisarad,mis kukuvad taevasse(?)
Kas kujundlik kõneviis,mõtlesin mina seepeale.
Kujundeist veel.Loen Maxima reklaamlehekeselt,et mingit toidustaffi pakutakse kui dr.Oetkeri tooteid(?)Kuhu küll vaatavad Euroliidu tähtsad luurajad-nuuskurid?Alles oli Maarjamaal kaks jama ühtejutti.Keelati ära dr.Helluse jogurtitooted ning Saku Mahe õlu: väidetega,et doctori nimega tohib reklaamida vaid ravimeid(? ja et õlmar pole mingi mahetoode(?)Kas vaid anjuinvaliide lastakse Bruxelles,i kanti asjatama?
Nüüd istun bussi ja sõidan Fredi autoremondikotta Liizat välja lunastama.Sest kängurutorule-karjarauale paigaldatakse kevadel Simo kingitud lisalaternaid,töö ju maksab.Meie Kriimsilmal ongi seitse ametit,aga raha napib.
Remark.Minu pandud nimi.Noorpõlves ütlesin Moonis elades ikka: "Meie Liisul kriimud silmad", kui Liisa hoolega hommikuti looduse ümberkujundamise rasket tööd-meikimist tegi.Kadund Vampsile,heale semule, tegi ikka suurt nalja,kui peopaneku-aegu Liisat Kriimsilmaks kutsusin.
Siit edasi ongi paslik eilset suurüllatust kirjeldada.Hiiumaalt tulles heliseb Haruteele lähenedes mu mobla ja Kullipoiss küsib: kus oled.Kas Liisa on kaine(?)No kaine ikka,juhib ju autot,vastan.Tulge siit läbi kui koju suundute.Näitan üllatust. Muidugi oli vaja noored koju sõidutada,auto pesta ja tankida,koer koju jätta ning olimegi Saku lähedal metsas,Kulli karjamõisas.Kergelt õllene Kullipoiss kulgeb maja tagant välja külakiige juurde,kus me ta kaasaga vestleme: arva ära,keda näitan,nõuab Ago. Metsa Kaljut,vastan kõhklematult,rikkudes poisi kogu rõõmu. Pole ma vana semu trehvanud oma tosinkond aastat,sest ta praegune elukaaslane peletas mu kõnetraadi mant eemale kui aastat viis-kuus tagasi üritasin Kaljut tabada.Kas lähete jälle jooma,küsis tänaseks Küprosele pagenud daam mürgiselt.
Kui Kalju oli mind teavitanud oma äsjasest Viking Lotto suurvõidust :poolteist miljonit eesti kroonis,mis alles temani jõudmas,pakkusin lambist hea lahenduse. Kae,et lambasihver teada ei saaks -muidu ongi kohe Eestis tagasi ja taas sul kukil.No ega ma niii loll ka ole,teatas Kalju laia miljonärinaeratusega.
Sedasama teilegi soovib
paadikapten Neemo E.Poldre

Wednesday, June 22, 2011

EestiPoiss

Kummalisi kogemusi
pakkus eilne päev.Kui tuli mõte teha mu senisele Suzuki Grand Vitarale kohustuslik liikluskindlustus alludes riigi väljapressimissüsteemile.Läksin Rocca keskuse if kindlustusse.Kus kõigepealt oli huvi viia lõpule vastse Vitara kaskoleping.Peamajas Mustamäel selgus,et seal ei saagi, kuna Topauto daam oli allhanketegija,tema asi oli vaid pakkumus vormistada(?)Roccas sain fantastilise elamuse suheldes nii ülitarga kindlustajatädiga,nii et kuku või toolilt.Küsib:kas teie autol on tehase valuvelg?Jäin hetkeks mõttesse,et kas Moonika ostis lisavarustusena või oli algselt.Seda hetke pidas too daam minu arusaamatuse momendiks,et ma ei tea,millest jutt.No teate, valuvelg on selline sepistatud asi(?) kummi sees,metallist.Nojah,mõtlen mina. Et kui sepistatud,miks siis valu?Ja et kas sepal oli valus,kui kogemata näpu pihta põrutas?Itsitasin seda kummalist autoehitusteooriat,siis mõtlesin vastukäigu:et las saab kah elamuse.Ulatasin oma visiitkaardi,palusin lõõgastushetkel lüüa mu nimi google,isse ja lugeda mõnda autoteemalist lugu,mida olen kirjutanud....Tädike ehmus ja kukkus vabandama;oh andke andeks,mul käib siin igasuguseid - nad ei tea autost ööd ega mütsi...Pärast selgus,et tema arvuti ei taba kah ei ühte ega teist.Kui tahtsin punase Vitara liikluskindlustust,selgus: arvutiprogramm lööb ette uue Vitara ega lase edasi minna,öeldes-auto on kindlustatud(?)sama jama kordus ka naaberboksis kus Ergo esindaja sama üritas.Ta helistas isegi Nõmme kontorisse,kus öeldi:jah,me teame seda klienti,ta käib meil maksmas...Täna kui olin läinud Mustamäe tee 55 ärimajjja Inges kindlustust otsima,leidsin KindlustusEST kontori,kus jama kordus.Ei saa ja kogu lugu. Bussis teel koju nuputasin ratsukäigu: otse ja vasakule.Et saadan Jensu endale kindlustust tegema,näis mis temaga juhtuma hakkab.Juhtus rööv päise päeva ajal.Jensu kuumakse oli 29 raha,kusjuures minu kolme kuu makse on vaid 28 raha.Eesti rahariigis ikka vahvad tavad.Praegu käib diskussioon Kreeka võlavanglast väljaostuks Eesti vaeste rahakoti najal.Kusjuures sealne vedurijuht teenib ühe kuuga kuus tuhat euroraha(?)
Aga olgu-mitte raha ei tee õnnelikuks,vaid selle hulk.Ja suur hulk muulasrahvast oli üleeile õhtul pressiklubis Impressum Olympia hotellis,kus kohtusime Moskva esimese kanali jutusaatejuhi Maksim Sevtsenkoga."Otsustage ise" ja "Las räägivad" peavad olema ühed põnevad telesaated,sest mees oli nii erudeeritud ja laiahaardeliste teadmistega.Saksa filosoofid ja maiade kultuur tulid sujuvalt jutuks,Dostojevskit ning Salingeri tsiteerides jõudis viimase sõja ajalooni,jätmata meenutamata ka eestlaste vägede metsikusi Ukrainas leninliku terrori päevil,kus me olnud isegi julmemad kui läti punased kütid.Saal kuulas hiirvaikselt,sest kahe professorihärra pojapoeg oli erudiit suure E-tähega.
Täna hommikul end pestes kuulsin pealt Patriku ja Sebastiani äratusejärgset muljetamist.Sepo teadustab: Zavtra oleme Hiiumaaal,korjame tigusid koos Sofi ja Martaga...Aga Eero,pärib Pätu.
Eilsest lõunast kuulame ilmateateid kui rindeuudiseid:kustpoolt sõuavad pilved,kuhu raksatab äike ja kuhu kukub rahet...Ja nii ärevalt valmistumegi saareriiki jaanikule sõiduks.Autosse sai staff juba enne ööd sisse pistetud,nüüd vaid kell 5 ärgata ja tuld! Leegid peale,nagu väidavad Avandi ja Sepp,tuntud politseiuurijad teleseebist.
Loodan,et teiegi jaaniõhtu kulgeb kusagil meeldivas paigas ja ülimeeldivas seltskonnas.Paadikapten hindab suvise pööripäeva pidu teise koha vääriliseks kohe jõuluõhtu järel.Proosit!
Parimatega ikka teie paadikapten
Neemo E.Poldre,esialgu tuttkaine.
P.S.nüüd olen arvutist eemal kõik need alkouimas päevakesed...
Kui kokku saame,siis kirjutame ja muljetame.

Sunday, June 19, 2011

EestiPoiss

Sisepoliitikas
möllavad kired seoses sellega,et Keskerakond esitas europarlamenti läinud Indrek Tarandi presidendikandidaadiks.Interneti kommimeister oskas ta panna isegi ühele pulgale Riisalu ja VõsaPetsiga,mis lausa jabur mõte.Nii erinevad mehed ja eri taustaga, muide.Isiklikult olen veendumusel,et ega peaprillidega nooruk hakka veel seepärast hundikarjas hundi moodi ulguma kui korra-kaks Hundisilmal ära käib..."Mina usun Indrekut" nagu on kombeks öelda pärast Veerpalu-afääri, mis alles pooles vinnas.
Selgitatakse dopinguproovide võtmise seaduslikkuse tausta, et kas järgiti kõiki reegleid.Keegi ei väidagi enam,et Andrus pole tarvitanud.Olen lugenud asjakohaseid materjale - kõik tarvitavad midagi et tipus püsida,kuid vargsi et jamaks ei kisuks.
Katsun suurt sportlast mõista,mitte hukka mõista.Pealegi oleme ammused tuttavad päevist,mil Belesta oli ta sponsoriks ja mina suhtekorraldajana asjatasin.Kohtudes tema ja treener Mati Alaveriga.
Naaskem Keskerakonna juurde.Kui siirdusin eile Vabaduse platsi,et uudistada küüdistamisvagunit,mis sinna toodi mälestamaks eestlusevastase stalinliku kuriteo ohvreid.Vaatan ja vaatan kiriku ning Kunstihoone vahelt,aga midagi ei näe.Astun siis jalgrattahoidiku juures valvava reisisaatjavestis mehe juurde ja küsin,kas vagun viidi juba minema?Pole siin mingit vagunit näinud,kostab pahur vastus.Vaat kus Delfi venekeelsete kurjade kommide kaasautor.Seal ju vannuti hirmsal moel eestlaste actioni mälestada julma küüditamist.Sadu muukeelseid eestlasvastaseid kirumiskilde oli seal-näha kohe,et meie kodus elavad hundid lambanahas.Nende kohta väidaks nagu meedia eile: Tambovis lasti maha hunt,kes viimasel kolmel aastal oli seltsimeheks 250 tuhandele külamehele...Minu ettepanek : varustada kõik kesikute lihtvalijad meelsusvestidega: erkroheliste helkurmaterjalist rõivatükiga.Elagu siis omaette ses omas maailmas. Mäletatavasti jätsid nimekad kesikuparteilased isegi riigikogus kasutamata võimaluse tunnistada stalinlik genotsiid inimsusevastaseks kuriteoks.
Lõppsõna asemel rõõmustan lugejat:minu veresurve oli just 92/150 mis polee pahaa. Arvestades kõike läbielatut-elame veel!
Teilegi parimat soovides
kõige austusega, paadikapten
Neemo E. Poldre

Saturday, June 18, 2011

EestiPoiss

Suveaeg
ei lase palju pühenduda kirjatööle.Eile sai käidud Wiimsi Tervisekeskuses maad kuulamas,et kas passiks minna sinna augustis varjule nii kümneks päevaks, kui Mimmi põrutab Prantsusmaale,kloostrisse oma usuõdede klubiga.Tundub,et mõte pole paha: kuna Magdaleena haigla taastusravi tohtrid seda parimana soovitasid,käime ära!Hea veel sellegi poolest,et weekendiks pääsen koju - väikest Sissyt hooldama. Haapsalust ju Tallinna ei sõida nii lihtsalt.
Noored pole hukas,tean ma nüüd väita.Sest linnast Meriväljani sõitis mu istme kõrval 9-aastane noorsand,kelle jalgratast kinni hoidsin kui buss rappus.Ta oli teel tädi poole,et Pirital rulatada ja rattal tiirutada.Ema koos väikeõega pistis ta bussiukse vahelt sisse.Kuulsin kõik detailideni,kuidas vähepruugitud ratas internetioksjonilt 40 euri eest osteti ja kuidas poiss elab.Kui kuulis minult,et mu halvatus ei lase vabalt liikuda,sõnas kaastundlikult:oi kui kahju!Sain aru,et selline ta ongi-mõistab olla empaatiline.Nagu ka mu naabripoiss Kevin,kes sutsu vanem.Ta aitas mul päev tagasi terve poolhaagisekoorma sillutiskive maha laadida,oli troppijaks terve tunni.Kui ulatasin viielise tänusõnadega,vastas:ma ei tohiks seda vastu võtta-sain siit ju töökogemuse(?)Eks tedagi sama mõte häiris-kuidas võtad hallpea-lonkurilt raha vastu,ta ju nii abitu.Vastaski,et kui abi vaja, kutsuge mind ikka.
Päeva lõpul ei suutnud küll abistada mitte keegi.Noorte viiene bemu ei läbinud tehnoülevaatust ilma diagnostikas käimata.Õlilekkest mustunud küünlad CO2 testi ära ei teinud.Kuigi pärast esimest punkti väisati me autoga teistki.Ju siis põhjus tõsine.Tegelt kehtib veel terve kuu see eelmine tempel.Nüüd tulebki kiirmüüki teha, hädatapmine ette võtta.Las järgmine kutt toksib haavu lakkuda.Seevõrra peaks hinda langetama.
Eestimaa Rohelised peavad täna üldkogu ja valitakse uus juhtkond.Ka liikmemaks tõstetakse taevasse,kuuldavasti tuhande euro pääle.Oh seda rõõmu kui keegi pääseb suurt summat siis vasakule viioldama,kõrvale galojannima.
Tegelt tuleks neil tegelda hoopis sisulise tööga.Imestasin,miks lõppeval nädalal Saksamaalt siia laekunud ökorong ei leidnud üldse roheliste tähelepanu,vähemasti nendega seostatavat meediakajastust mitte.Ometi on tegu rohe-rohelise elulaadi promoga.Kas jääb jälle nii,et rohepartei ärkab vahetult enne valimisi?
Kui oskate vastata usutavalt,tehke seda.
Teie kirju ja kõnesid ootab paadikapten Neemo E.Poldre,
kelle arvutikooli suvevaheaeg kestab 29.augustini.
Jääge terveks ja puhake südamest!

Friday, June 10, 2011

EestiPoiss

Tere imekaunist kevadpäeva!
Lõpp lahe juuni tulnud me õuele.Kahjuks liigub aeg ses kolmekümnekraadises päevakuumuses liiga kiiresti: sirelite õitemeri juba taandumas kuigi alles kuu keskpaik tulekul.
Mimmi veetmas aega Viahula Beachil Vihulas,aga täna laekub otse tööle ja õhtuks koju. Meil on selline klassikaline abielu:mehe poolt abi,naise poolt elu. Eile hommikul ärkasin kohvitama kell seitse,kaheksaks olin juba end kastnud,üheksa sättisin minekule ja läbi Nõmme turu kümneks otse panka,kus pillasin üle poolesaja eurorubla ta arvele,et Rakverre jõudes end kerjusena ei tunneks(kuigi tibil kolm töökohta,raha ausa tööga ei teeni). Kaitseuuringute keskusest,kuhu end mullu tõlgina tööle pakkusin,oli keegi asjapulk viioldanud või galojanninud suurema summa.Kui see number vanas rahas juba üle miljoni liigub,pole hullu.Omad päästavad välja.Muidu oled kui vorstijupi näpanu ja saad karistada.Isegi Erki Aavik tehti eile kohtus patust priiks, kuna oli Werolist nihverdanud üks koma miljonit... tema õnneks.Suur poiss,miks ei jaksaks rahakotte tassida?
Remark.Küsitakse,mis on vahet reformierakonnal ja NLKP-l? Vastusena tuuakse,et esimene on endile kommunismi valmis ehitanud,kuigi leninlik-breznevlik seda alles lubas...
Remark välispoliitilisel teemal.Meenub murdmatu liidu rahvaste sõprus,nagu seda defineeris Armeenia Raadio.Sellekohasele kuulajaküsimusele vastas ju nii: rahvaste sõprus on see kui kogu nõukogude liidu rahvad ühiselt annavad peksa gruusia rahvale(?)Vat äsja hakkas kogu jevroliit ja mõned teised peksma Hispaaniat,et tapjakurk tulnud espanjolade käest.Nõuti kurgimõrvu ja hukkamisi. Jama tõusis taevani,isegi Putin keelas uue liidu päritolu rohelise sisseveo.Nüüd ühtäkki selgus,et kuigi vahepeal räägiti Kieli restoranist,milles pakutud lihatoit olnud tappev.Tegelikult aga olla Hamburgi lähedases mahetalus viljeldud idud olnud kolibakteri levitajaks. Jevroliit pakkus hispaanlastele kurgihävitamise korvamiseks 150 mln jevrot,aga nad nõudvat 200 mln,et omadega taas mäele tõusta.Kus on garantii,et homne päev suuremat rahaküsimist ei too?
Leiutajamõte mind maha ei jäta.Kui eile nägin noort emmet titekäru lükkamas,kus lutipudel taga hoidikus,tekkis kava pakkuda sinna päikesepaneelilt kütet saav väike pudelijahuti.Et latse toit ei hapneks.
Kas hakkab hapuks minema mu lemmikkindlustus:Ergo? Äripäev tõdeb,et tippjuhtide vahetus kõigutab paati,personal häiritud.Jälle mõrad rahvaste sõpruses? Saksamaa seltsi hõlma all sebivad leedulased ja eestlased ei jõua kokkuleppele,kus asugu Ergo Baltimaade keskus, nagu väidetakse.
Katsuge ikka olulisis asjus jõuda kokkuleppeile,nagu allakirjutanul kombeks. Paadikapten otsis eile üles klassivend Antsu,kes Kuning Herman Esimese poeg ning pensokapõlve peab.Palusin appi mitmete ehitustööde juures teemade Kodu korda lahendamisel,sest ega Jensu üksi kah kõike jõua.Inimvõimetel on piirid nagu isegi teate.
Jätkuvalt hirmkaunist kevadet
soovib paadikapten Neemo E. Poldre
P.S.Kuning Herman Esimene on Kuning, Antsu isa ning legendaarsemaid Saue sovhoosi brigadire, kellest isegi näidend tehtud on.

Tuesday, June 7, 2011

EestiPoiss

Välkvalge hetk
tabas mind eile liinibussis kui silma jäi reklaamplakat,millel toote hind: 1 jevro (!)Küsin,kas sellist messidzit nähes adute,mis liit ja kelle idee on jevrosojuz?Kui mõtlete vene keeles,saategi teada:jevreide oma.Alles tunnistas Putini Kreml,et Lenin oli juut.Seda teadsin ma juba algkoolipäevist,polnud kellelegi saladuseks.
Veel murdmatu liidu ja uue liidu paralleele.Just kõlas meedias,et kogu see juunikuu pühendatakse üleliiduliselt joobes juhtide küttimisele(?)
Olid ajad,mil miilitsapolkovnik sm.Hellat Rumvolti (väga intelligentne mees,muide - üldse mitte nagu vene miilits ja kommunist) juhtimisel täitis ENSV RAI Kremlist tulnud naljakaid korraldusi:kord oli teekonnalehtede kontrolli kuu,siis auto lisavarustuse-autoapteegid,tõkiskingad jms kontrolli hoogtöö,siis tuli käsipidur, siis esilaternate reguleerimine...nali oli selles,et tegutseti vastavalt päevakäsule:kui üks teema,siis teine ei puutunud asjasse.Justkui poleks auto ja juhi korrasolek üks kindel seisund...liiklusohutuse kuu idee ja mõte.
Eile saavutasin töövõidu võlanõudmisrindel - kui olin haljastusärimees Tiit Kurvitsat hoiatanud veotellimuste eest tekkinud võlakohustuse kasvu eest,sai ta tänahommikuks juba poole tasutud.Helistasin ja tänasin kiirreageerimise eest.
Pojukestest.Patrik naasis eile lasteaiast ja marssis kohe sisse.Leidnud diivanilt pisikese kommipaberikillu,meenus talle,et Mimmi oli talle just Kalevi kommipakist neid pakkunud.Vaatab raamaturiiuli poole ja küsib:kuhu sinu Anne-Liis eile ööseks selle kommipaki küll pistis?
Tagasipilk ajaloole.Omaaegse EW ärimehed teenis hiigelsummasid tsaaririigi kulla vahendamisega Euroopasse,sest otse kommunistidelt röövlitelt keelduti kulda ostmast. Ja nüüd kuulen:mullu vahetasid vene poliitikud ja ärimehed Eesti abiga lepalehtedest ruublikuid eurodeks lausa miljardite eest,kusjuures vahendajailegi ei jäänud tühjad pihud.Väidetavalt 18 protsenti igalt tehingult kogunes nutikate kaasmaalaste kaukasse. Millega,loodan,ELAVDATI ME MASUPURETUD RAHVAMAJANDUST.
Remark.Eile,kui väisasin Äripäeva toimetust plaaniga kohata kolleeg Andres Reimerit,olin sunnitud klaasukse taga ootama kuni sekretutka laekub oma postile ja laseb külastaja sisse,.Kõik need kümmekond minutit seiras mind suurest akvaariumist hullumeelse pilguga kalapurikas,ca pool meetrit pikk ja oma 40 cm kõrgune paks ja lestakalasarnane punnsilm.Ise mustjashall ning ähvardav,sööstevalmis elukas.Hiljem selgus ka tigekala olemus.Nende uksevalvur oli nimelt piraaja(?)väidetavalt taimesööja. Aga kuna ma olin hiljuti olnud kui juurvili voodil,kangastus elukale minu näol toiduahela lüli...Kalu ma ei karda,aga uskuge-see kogemus polnud meeldivate killast.Neiule ütlesin,et mõnes talus on valvekoera asemel tige hani.Aga et tigekala,pole veel kohanud.Hüvastijätul märkasin küsida,kas Äripäeva lipukirjaks on: minu toimetus on minu kindlus !
Jäägem siis seekord lehva-lehva !
Ja hoidke tervist, kuniks elu
igavesti teie paadikapten Neemo E.Poldre

Monday, June 6, 2011

EestiPoiss

Raamatuesitlus
Tallinna invakojas eile pärast keskpäeva kujunes üpris huvitavaks.Nägime ja ka kuulsime poole saalitäie publiku ees kõnelemas elusat noorkirjanikku Taavi Kangurit, kes kirjutanud esimese tõepärase raamatu "Nii siis jääbki"liikumispuudega inimeste igapäevaelust. Seda soovitatakse lugeda mõistmaks hättasattunu hingeelu.
Ja mina narr lootsin,et selle kirjutan hoopis MINA.Kuna alguse tegin juba siis kui hakkasin jäädvustama omaenda päevi ja mõtteid pärast surmasuust väljumist,insuldist toibumist,ratastoolist väljaronimist.Noh,aga kussa sellega!Mul oli ju vaja suurkooli astuda, parlamenti pürgida...Püsimatu nagu ma olen,haaran aktiivselt kinni igast pakutud soodiotsast nagu purjelaeva madrus ja kukun kohe sikutama.Eile palus Aleksei mind appi võlanõudmisel kellelti Tiit Kurvitsalt,kes tellinud vedusid Männiku firmalt olles rohelusearendaja kinnisvaraobjektil, elamuehitusel Villardi 11 oma firmaga Green Tending 4u OÜ.Aasta algusest kogunenud tasumata arveid 744 euro eest. Ning on karta,et poiss tahab oma äri pankrotti ajada ning võlad korstnasse kirjutada.
Täna lähen Äripäeva toimetusse Andres Reimeri jutule,kes aferisti sulitempudest artikli kirjutanud aastal 2002,kui teda ähvardas viis aastat hallitrellihotellis. Ruudulist päikest pakuti vaatamiseks seetõttu,et oli napsanud ära proua Dorothea Tisenhuseni 10-miljonilise kinnistu Toompeal ja jäänud vahele.Vat kus mul alles mälu! Nii kui olin Volkovi juures näinud võlgniku nime,hüüatasin kohe:see ju tuntud suller!
Ristsõnahullusest om ikka kasu ka -mälu ei kustu ära!
Nokin tera lausa lennult
Nii mulle tundub.Täna alustasin Mimmiga hommikukohvi juures paneeldiskussiooni tarbijakaitse olematusest täielises Eesti Wabariigis.Oponent muidugi väitis,et ta teab kümneid,kes saanud abi tarbijakaitsest.Jah,usun minagi,sest kui justostetud tikutoosis vaid pooled tikud,tulevad kohe appi.Aga nüüd,mil kindlustusfirmade lausrünnak teoksil, ei aita sind keegi.Mõtle ise:juhtub hooletu laps või purjune jalakäija rataste alla jooksma,oled kohe süüdi.O.K.Paljud ei mõista veel,et see tähendab kindlustusmaksete järsku kasvu.Kusjuures keegi ei tea,kas ja kui üldse midagi välja ka makstakse, sest andmekaitseseadus sikutab sellele peale ülisuure saladuseloori.Mina oleksin väga ettevaatlik sellise pügala sisse kirjutamisel ja uuriks,kas mujal Euroopas kah selline tava ilmendub.Kui see tõeks osutub,siis saabki kõik selgeks ilma Eagle Visioni abita:suur liitriik ühtlustab oma seadusi!
Remark.Eile märkan Maanteeameti reklaambannerit "Sõida kaine peaga!" mees lamab sõiduteel,tema labakäest on üle veerenud Kriipsu-Juku,kes joonib teekattemärgistust ning tõmmanud valge triibu üle käelaba.Ja mina mõtlesin kohe,miks just Maanteeameti jooneauto juht on nii purjus,et ei hooma teel vedelevat (joobes?) jalakäijat?
On see enesekriitika ilming?
Kes teab vastust,helistage automehest paadikaptenile
Neemo E.Poldrele, kasvõi kell kaks öösel.
P.S.Enne toimetusse sisenemist helistasin Tiit Kurvitsale ja rääkisin võlatasumisevajadusest.Lubas asja uurida ja õhtul taqgasi kõlistada.Näis-näis,kuis läheb ja kas saan oma võljanõudjatasu välja teenitud.Männiku mehed on ausad mehed -kui neile töötad, nemad võlgu ei jää-alati on nad kõik kinni maksnud kui juut vasikanaha...

Sunday, June 5, 2011

EestiPoiss

Tänuvõlg
esivanemate ees sai täna mingil määral tasutud:käisime Mimmiga Pärnamäe kalmistul korrastasime hauad ning istutasime värsked lilled.Kui lahkudes tahapoole viimaseid pilke heitsime, väreles kalmuküünlaleek nii vanaema kui ema-isa haual.Nii et üks meie esimesi sõite vastse autoga sai tehtudki sinna kus puhkavad mu armsad inimesed-päris palverännak see küll polnud,aga midagi sinnapoole.Tagasiteel peatusime Kaubamaja juures.Mimmil oli vaja mõned uued hilbud osta,mina astusin endise pealinna kaubamaja pööningurestorani Kevad ukse kõrvaluksest uude kohvituppa,kus polnud varem käinud. Tellisin ära ning läksin tualetiukse juurde.Ja oma suureks hämmastuseks näen heas vanas eesti keeles kaunis kalligraafias kirja,mis mis selgitab: ainult kundedele. Kas mujal nii ei ole,küsib baaridaam kui kiidan keelekasutust.Noh,kui oleks,kas ma siis sellest juttu teeks?
Autojuttu
on siiski põhjust taas üles võtta. Kui kulgeme uuel Vitaral mööda linna,on sisimas kummaline tunne:selline täisvarustuses uus maastur on mulle kui autoajakirjanikule Elutööpreemia. Sest kui palju olen uute mudelite promoartiklite huvides sõitnud ringi igasuguste uute dziipide, sportkupeede ja mitmegi pikapi või kaubikuga ning pärast kerge kurbusega hinges jälle autosalongi tagasi viinud.Teades,et nii uue relvaga mind saatus vaevalt õnnistab/kokku viib. Ja kui meist kalmistuparklas möödub valge Lada 2103 kargab pähe vallatu mõte: sel mehel pole olnud autoga taolist suhet nagu minul,nii põristabki laduskiniga rõõmsalt edasi.Mina heitsin selle etapi seljataha kaheksakümnendate alguspoolel...
Ent naastes varemöeldu juurde: ju oli Taevaisal minuga teatud plaan,et ta mind esmakatsel 7.aprillil 2002 kohe eluteatri lavalt minema ei sikutanud.Järelikult oli mul nautimata mu tänase sõiduriista mõnud ja võlud.Mina usun inimese saatusse, ettemääratusse.Ja miks ei võiks halli peaga, lonkaval vanahärral hinge taga olla midagi südantsoojendavat kui täit tervist pole?
Saareriigis jaanikupeo teema võtab ilmet.Marju broneeris meile 23.juuni hommikuse praami pääle platsi-seega aasta suursündmus ei lähe nurja.Ka ilmataat on meie poolt ning lubab kuiva jaaniõhtut.
Ja kus mujal peaks suvehiidlane siis olema kui mitte oma lemmiksaarel?
Meie automüüja Moonika oli nii ausameelne,et maksis kinni ka auto järgmise korralise hoolduse,mis nädala pärast.Ja mina loodan sama tembuga Topautost osta lisaks komplekti valuvelgi suveratastele,mille rehvid tulid autoga kaasa ning on sabaruumis. Lisaks võiks osta kroomvöö ümber tagaluugil rippuva varuratta,et autole tekiks mingi isikupära,omamoodi ainulaadsus.
Sest argipäevahall sarjatoode ei passiks loomeinimesele mitte.Tavalisest väike sammuke kõrvale pole minu silmis epateerimine ega uhkustamine.
Olge terved,rõõmsad ja õnnelikud
teel helgesse tulevikku ja kaugemalegi veel.
Sest kehtib lööklause: mina usun Andrust!
ja vaadake elule, silmad pärani kinni.
Ikka ja väsimatult teie paadikapten
Neemo E. Poldre

Friday, June 3, 2011

EestiPoiss

Ring tõmbub koomale
lihtsa maksumaksja ümber.Kui eile kirjutasin,et liikluskindlustuse pakkujad saavutasid suure töövõidu sellega,et üle aasta kindlustamata seisnud auto saab nö trahvi, siis täna,järgmist Vitarat arvele võttes selgus veel teinegi töövõit elik mõrv tööinimese rahakotis.Nüüdsest ei saa te enam teha autole "sissekirjutust" suvekodusse,kus märgatavalt madalam tariif.Kas Ligi väidab jälle,et teda hinnatõusud ei morjenda?
Tapjakurk on nädala sõna.Saksamaal on surnud 18 inimest Hispaania kurgi tõttu, mille söömisel on seal juba haigestunud soolenakkusse paar tuhat inimest.Kolibakter on see,mis neid sakslasi-nüüd ka esimese soomlase ja rootslase-haua pole sikutanud.
Meie meelisteemaks on Luunja kurk,mis vaba solginakkusest. Kuid ellujäämise eest tuleb maksta kõrgemat hinda.Saab siis näha,kel Teise Eesti elust siiber,kopp ees ja kes toda odavat mürgifrukti suitsiidile mõeldes haukavad.
Mis puutub mu endisessse töökohta: ARKi,siis täna sain sealt huvitava elamuse.Et regada oma vastostetud Vitara liiklusregistrisse ja vanale uus number,tuli maksta ligi tuhat raha.Sest ka senine auto pidi saama uue reg.dokumendi,tehnopassi kui tahate.Et mu uus auto seda registrissekandmise tasu vajas,oli igati loomulik.Ent loomulik polnud see,et miskised 58 raha taheti mu endise numbri EP-1 korduskasutuse eest(?)Jube jama olnuks kui ma maksnuks kunagi, tellides erinumbrit, 20 tuhat eeku ning nüüd igal uuel juhul jälle kalõmmi suurtele poistele.Miks see nii, küsite.Ju selleks,et meie palavalt armastatud PM saaks jälle uuema ning kallima osta. Just ostis Audi A8,mille eest nõuti sada tuhat öirot.Kust see raha tuleb, teate nüüd isegi...
Täna selgus,et mu üleaedne Mihhail kasutas tõde väga säästlikult,sest sõna valetas ei luba Inglise parlament mitte kasutada.Ja mida ta siis valetas,küsite.Kurtis ju mulle,et tema kolm poega ei huvitu muust kui tütarlaste küttimisest ja siis nende mahamurdmisest.Kui ma täna pakkusin keskmisele,et võtku me kasutatud diivan ja tassigu oma pooleliolevasse majja.Kuna me soetasime uue voodi ega vaja seda enam. Aga ta polnud üldse huvitet.Iga pulgajunkur,kes tegudeinimene, olnuks lausa õnnejunnis,aga mitte see kutt.Eks keegi ikka vajab laiaks voodiks lauglevat diivanit, aga kus see inimene on?
Remark.Kurjad keeled väidavad,et meer Edgar olevat vanalinnapäevade avamisel kandnud ametirüü õlul ilvesenahka(?)No mida vaielda,piltidel selgesti näha.Aga käes polnud tal mitte seda oravatopist,millega parlamendis vallatles kuningriiklane Kalle Kulbok.
Jätkuvalt poliitikalainel:kuna lahingud riigi ja pealinna vahel on kandunud lagedale väljale,väljunud kaevikuist,on Tallinn kaevanud kohtusse riigi e-valimised.Esimesena kaebas riik Tallinna halduskohtusse,et miks kilulinlased sünnitasid TallinnTV ja miks toetavad minusuguseid pensokaid 1200 eegu ulatuses kalendriaastal.Sigadus jah, et ei lasta inimestel rahulikult looja karja minna,pikendatakse agooniat.
Just näidati "kolmestes",et vanalinna stripiklubi napilt riietatud näitsikud jagasid vanalinnapäevadel tänavail flaiereid.Keegi vikerkaareparaadi seltsimees kutsus seepeale politsei.Korralvalvurid nautisid pakutud vaatepilti ning tõdesid,et ühtki seadusepügalat pole rikutud.Mina rõõmustan koos eesti rahvaga,et mendikontoris pole angellikke noormehi.
Päikeseline ilm rõõmustas Monaco prints Albert II silma kui ta jalutas kaaskonnaga Nordic Hotel Forum eest Stenbocki majja vasuvõtule.Eile avas külaline Estonia ees elektriautode ralli Tallinn-Monte Carlo,kus startis tosinkond eriilmelist, akudel tulevikukuulutajat.Nende hulgas Mati Leivategija Pobeda,kus võttis platsi Tema Kõrgus isiklikult. Teele läksid veel Raivo E.Tamm,Kristiina Ojuland, Sandor Liive jpt.
Tagasipilk hommikutunnile Nõmme turu vastas SEB panga ees.Kus seisin,oodates kella kukkumist kümnele,et saaks arvet tasuda.Meenus sovetiaegne pildike:Gloria ukse juures seisab mõtlik mees,kes uuristab tikuga hambavahet,jättes mulje et lahkus just restorani lõunalauast.Tegelikult nosis sealsamas püstijalabaaris seljankat ja kiluvõileiba,aga seda möödujad ju ei tea.Kas Enn Vetemaa või keegi teine tubli kirjamees,Mati Unt ehk,on seda momenti valgustanud...Vat nii passisin minagi pangauksel ja ajalootundja võis mõelda:vahi kus rikkur,varahommikul panka passimas. Aga siis sai arve makstud ja Nordea liising lasi mul autoostuluba oodates praadida oma kuus tundi(?) Käbini ajal polnuks ka kuus aastat kuigi pikk aeg-mulle ei eraldatud autoostuluba üldse. Ainult UAZikut pakkus aseminister kui pruugitud Volgat küsisin.Sest olin veerand sajandit pühendanud Autotranspordiministeeriumi truule teenimisele. Ja seda autasu,õlgkatusega kolhoosiesimehe-autot väärt?
Autodest veel.Huvitav,et ajal,mil oleks võimalik osta mistahes marki möödatuhisev riistapuu, vaatasin kõrges kaares üle kogu autopargi:see bemmide ja mersude nelikveoparaad,sekka Porsche Cayenne ning Lexuse dziip jätsid mu täiesti jahedaks. Ainult läbi Nõmme tuhisenud Ford Mustang või eile Haaberstis nähtud kuuekümnendate cabrio Mercedes-Benz 190 pakkusid tõelist pinget.Justkui vanale ja tublile võiduajamistraavlile tema kodune hipodroom.Millele Manitski Jaan sai äsja loa muuta linnarahva kena puhkeala arendusprojektiks.
Lõppsõna asemel pakuks sõnause-dziipimine.Mis sarnaneb golfile ja purjetamisele oma põhiolemuselt.Golfar toksib kepikesega palli,purjetaja vaid purjede all tunneb end omas elemendis.Nagu off-roadi harrastaja oma maasturis.
Kui teilegi meeldib,kasutage suve ja nelikveolist
soovib ja soovitab paadikapten Neemo E.Poldre

Thursday, June 2, 2011

Eesti Poiss

Märgitud mees
nagu ma enda kohta sisimas mõtlen,tähendab saatuse poolt märgistatut,keda va vikativana juba kalmuaia pole sikutanud kuid esmakatsel ebaõnnestunult.Pole mureks,kuid tunne et keegi hingab kuklasse ei kao.Ent seevõrra lihtsam on elukest joonde sättida.Pole vaja nuputada,et pangaarve ikka kopsakam oleks ja nii jääks, sest elama peab nüüd ja praegu.Püüa päeva oleks vast õigeim lipukiri seega Carpe Diem,miks mitte.
Meedia väidab,et kiirabitöötajad just sama teema käsile võtnud.Kuna põhipalk neil äraelamist ei võimalda,töötavad paljud veel ehitajatena.Pole ime,kui kiirabitöötaja tuleb appi tunkedes,haamer käes,iroonitseb kirjamees.Mina näen,et midagi pole muutunud siin Issanda päikese all.Kui mu noorepõlvetuttav Peeter Podelsky sovetiajal otsis töömeest oma kodukrundile Lootuse puiesteel,siinsamas naabruses ehitama kanalisatsioonikaevu ,vastas ajalehekuulutusele lastearst,kirurg.Kes käsitses labidat niisama hästi kui skalpelli või pintsette,arvas Peeter. Polnud siis tohtri töötasu kah nii roosiline,võib arvata.
Kui rahateema jutuks tuli,tasub hea sõnaga nimetada ka kindlustusseltside töövõitu. Kel vastse seaduseelnõu kohaselt õigus nõuda autoomanikult raha juba siis kui tekkinud kuuajaline vahe maksete tasumises.Järelikult,kui mul endiselt oleks autotallis hobiauto Mercedes-Benz 290 Pullman Limousine,tuleks selle omamise au ja uhkus Elu Peremeestele kinni maksta. Nemad ju otsustavad,millist andamit peame tooma,et elu oleks lill.Neil,mitte meil. Sest on ju öeldud,et EW on eliitkodanike äriprojekt.Polee pahaa,venitaks klassik.Lennartmerilik tõdemus passiks absatsi lõppu: elu on sitt,aga see on me tuleviku väetis!
Minoorsetelt toonidel astuks edasi.Mõtlesin ja pakkusin hommikohvi juures Mimmile,et mõnel lähimal suvel peaksime korraldama pojukestele Hiiumaal maalilaagri,mille juurde kuuluks ka lilleseade põhitõdede tutvustamine.Milleks see,uudistas florist.
Ikka selleks,et noortele teadvustada-elu ei koosne ainuüksi autodest,väljaspool automaailma on ka elu,vastasin.Ja seda räägid sina,üllatus Mimmi.Kes oledki elanud peaasjalikult autodest ja autodele.Kas kiskus ühekülgseks?
Ei, see oli spetsialiseerumine,panin letti peamise argumendi.
Kui suudate teiegi pühenduda hobile nii,et selle eest isegi makstakse,olete kah õnnelike inimeste seas.
Selleks jõudu ja jaksu,sihikindlust
pakub paadikaptenist autosõber
Neemo E.Poldre

Wednesday, June 1, 2011

EestiPoiss

Margitruudus
on termin,millega mu Mimmi mind täna üllatas.Kui tuli jutuks,et taas Grand Vitara valime.Kuna mu "kaine autojuht" sõidab Tallinnas paremini kui suvaline taksojuht, kes pole enam ammu roolikeerajate eliit nagu teadsime nii kuldseil kuuekümnendail kui sitastel seitsmekümnendailgi.Siis pärast hüvastijättu lahkuva Vitaraga on ta mul kindlasti väärt,et parema sarnase isendi rooli istuda.Lisaks väidan,et kuna oleme mõlemad tervise tõttu seisnud surmaga silmitsi,oleme seda väärt,et meile saatuselt kingitud päevi veeta päris normaalse aparaadi sees.Kus olemas kõik lisad, mida üks korralik vehiikel vajab.Nö hinna sees on nii ABS pidurid,külglibisemise tõrjumine, stabiilsuskontroll kui pidurdusjõukontroll ning veojõukontroll.Sõnaga kõik see, millega suutsin ennevanasti toime tulla mina ise oma ameti-Volgade roolis. Tõrjusin külglibisemist talviti suverehvidel kulgedes külje ettekeeramisega, veojõukontrolli asendas väikese Mai-Liisi.Täna,muide, neljakümneseks saava tütre pesuvann,mis täidetud koduaia liivaga ja mille juurde kuulus põhivarustuse-kühvlike. Ekstra vajasin seda ühel talvel 1971 või 1972 kui sõitsime peatoimetaja Haugiga Tartust Põlvasse tema ema juurde ning teetõusud olid mu kulunud, voolikusarnastele, mustrita suverehvidele täiesti võimatud.Uristasin veidi mäe all,püüdes hoogu üles saada.Siis loobusin ja läksin liivakühvlikesega jalutama. Soristasin teele rattavahe laiused liivarajad ette. Istusin rooli ja väikese gaasiga, et rattad puksima ei pääseks, tõusin mäkke.Ja nii mitu korda järjest,kuni olimegi Põlvas.Harald vaatas mind imestavail silmil:oled sina vast kavalpea,sõnas tunnustavalt. Kavalust siin pole,lihtsalt häda õpetab, vastasin tagasihoidlikult.See ja mõned teised seigad panidki Haraldi kord väitma: Enno sa oled palju suuremat kuupalka väärt kui see 78 rubla,mida saan sulle maksta. Hakka kirjutama,saad palgalisa mis raha nime väärt... Ja mina arvan nüüd,et meie uus Grand Vitara on oma kõrget hinda väärt auto koos oma multifunktsionaalse rooli ja parkimisanduritega taga.Musamassin kah nii modern,et anna olla! CD-mängijaga luksauto mees pole kunagi olnudki,kuigi sõitnud endavalitud heade riistadega nagu Long Mercedes ja Mersu dziip.
Nojah,aga väikestele poistele pole keegi veel märganudki tänapäevast autoraamatut kirjutada.Selle tuvastasin tänasel lastekaitsepäeval TLÜ Akadeemilises Raamatukogus, endises TA pühamus kus palusin konsultandil käivitada otsisüsteem Ester,et saaksin pildi ette,kes mida kaantevahele sättinud.Selguski ettearvatu: midagi pole väikestele autohulludele osatud pakkuda.Pelgalt üks,ammu meil kodus poistega läbivaadatud Autoaabits Kalju Aleksiuse ,minu põlvkonna autoõpetaja sulest pluss mingi autoraamat mu lapsepõlve kirjamehelt Eno Raualt.Nutune ning lausa karjuv vajadus kaasaegse,näitlike piltide ja lühikese tabava tekstiga teose järele,mida väike inimene vajab automeheks kasvamise raskel kuid huvitaval rajal.Kas pean tõlget forsseerima või autojutud vahele võtma? Sest tõlketööl õnneks täna tähtaega pole kuid väärt idee võidakse maast üles korjata.Õnneks sain Beriti nõusse,kes kujunduspoole enda hooleks võtab. Mure pisuke vaid selles et kui liiga ilus suvi tuleb,kes siis tööd teha viitsib?
Tänane jaanikuu esimene oligi ülikuum ja raadioonu sõnul selle suve kuumim(?) Me Mimmiga pakkusime pojukestele jäätist maasikatega,ikkagi lastekaitse päev!
Homme tuuakse meile uus voodi koju.Saab siis imet näha,kas tulevad värvilised unenäod?
Olge terved ja jäägegi,soovib ja soovitab
paadikapten Neemo E.Poldre