Tuesday, May 31, 2011

EestiPoiss

Mees jääb meheks
ole sa Mehhiko politseinik või Rootsi kunn.Kust mul sellised mõtted,küsite. Aga tänasest printmeediast.Samaaegselt S-lehe saitile paisatud pildi-jutuubikatkega mehhiklastest politseinike harrastusest nõuda/jälgida arreteeritud naise strippamist ilmus ka sõnum,kuidas lugupeet Karl XVI Gustaf olla tellinud eskorttüdrukuid aastal 1995 et nendega veits vallatleda.Ootan sind mullivannis,oli ta messinud neidisele nimega Miriam.Kes vastavalt kunni nõudmisele laekus teiste plikadega,kel oli kuninga enda käsk riietuda miniseelikuisse. Usun,et kuninganna Silvia oleks kohutavalt solvunud Karluti maitse pääle kui ta oleks nõudnud strippi nii lihavalt daamilt nagu too naine mehhhiklaste versioonis internetipromost.No sellised lihavad tagumised paled-oh mercy! Sellist jämedat,seljatattoodega ehitut pole ma mitte vaadanudki, andku naised mulle andeks!
O.K.Aga täna kolasime Mimmiga automaailmas.Tellisime Järve Aatriumi parklasse Monika, kes näitas meile oma Suzuki Vitara nimelist tumelillat autokaunitari,hinnaga oma veerand milli (vanas rahas).Täisvarustuses,kliimaseadme ja multifunktsionaalse rooliga,koos astmelaudade ja kängurukaitsega.Kuna läbisõit jäi alla 40 tuh km,oli 2008 sündinul isegi uue auto haju salongis alles,mispeale Liiza lubas oma ülisuurt tubakahimu ohjeldada ja "võimaluse korral" autos mitte suitsu teha.Autokese müük johtus pere kasvust, suurenemisest.Lisaks neljale lapsele oli oht saada veel viieski. Pärast testsõitu suundusime Kadaka tee autoplatsile,kus käisime proovimas hõbehalli Nissan X-Traili. Diiselmootoriga auto oli Saksast toodud,sama vana, kuid 60 tuh km. vuranud.Mind häiris ja erutas kerge tagasillast kostuv krooks,mis me vanal Vitaral küll poole suurem. Aga uuemat autot ostes ei tahaks seda häälitsust mitte kaasa-andeks.
Nii helistasimegi koju naastes Monikale,et võtame ikka Suzuki.Veits kallim,aga kindlam.Pereautona hoitud ja Topautos hooldatud.Kui maksad roppu raha,tahad ju seljatagust kindlustada.Linnainimese relv see Grand Vitara oma luksvarustuses.Nissan passinuks pigem maamehele,kes ma täna paraku ei ole.Kui ma helistasin Topauto pruugitud riistade müügijuhile Svenile ja mainisin,et tahaks neilt osta plekkveljed talverehvidele,üllatas ta mind,vana automeest,täiega.Väites,et valuvelg plekkveljest hoopiski soodsam olla.No way.mõtlesin.Kas maailm on tõega pahupidi pööratud?või ehk olen mina autoinimese kvalifikatsiooni minetanud?
Eilsel Poola kultuuri tutvustaval õhtul küsisin vabatahtlik Marekilt,kuidas sattus ta meile Eestisse.Esimene tööpakkumine tuli Hispaaniast,see tundus liiga tavaline. Järgmise võtan vastu,otsustas noormees.Ja kui Eesti kutsus siia invalastega tööle, ehmusid poisi vanemad: see on ju Venemaa,seal lippavad karud tänavatel,olid nad kohkunud(?)Poiss,kes septembris saabus,jutustas ladusas eesti keeles oma kodumaast ja ajaloost ja tavadest.Pakkus kooki ja sokolaadi ja näitas zlottisid.
Mina kiitsin vastutasuks eelmist Poola suursaadikut Thomas Chloni,kes oli väga intelligentne ja sõbralik mees.Võõrustas tihti meid,ajakirjanikke ning vestles minuga väga ladusas soome keeles,kui juhust oli.
Praegune elu on sitt ,aga see on me tuleviku väetis, on öelnud mu lemmikpresident Lennart Meri.Mõeldes me äsjase mineviku peale ma just seda tunnengi.Kui oli mure iga viimase kui penni pärast,mis läks üle tavaelu piiride,siis kippuski ahastus peale. Mimmil on ju spordiklubi,kaks lillepoodi ja rõivasalong töökohtadeks,minul mu napp vaeguripension.Aga jagub just mittemillekski.Isegi inimese sõber,seltsimees ja vend süle-ja padjakoerake Sissy sõi seda,mis meie kausikestest pudenes.Kord riisi,kord hirssi või makarone. Katsusin ikka lihaollust või toiduõli sekka uhada,et loomake ei peaks minust halvasti mõtlema.Mõned lohutussõnad juurde ja käis küll...
Eks ta vaatas,et ma üks vähenõudlikkuse etalon olen.
Euroliidu juhtoinad just teavitasid,et neil,kel tootlikkust pole,ei tohigi palk tõusta.Kas jäämegi odava tööjõu riigiks? Ja kuidas usume,et meie palavalt armastatud PM meid peagi viie rikkaima hulka sikutab?Et ta ise sinna jõuab,ei kahtle enam keegi.Edu teile oravarahva ettekuulutuste uskumisel.Ja lõppsõna asemel.Eile kui veetsin õhtut BonCiorno tavernis,näidati TVs Saksamaad.Kus juubeldati Angela Merkeli otsuse pääle loobuda tuumaenergiast ning sulgeda kõik Saksa tuumajaamad.
Greenpeace aktivistid korraldasid ülisuuri rahumarsse,kus kogu rahvas tänumeeles pidutses.Mulle meenus Eestimaa Roheliste partei lubadus tegelda ökoteemadega ka valmimistevahelisel ajal,mitte ainult häälepüügiperioodil.
Kas ongi juba kõik unustatud,seltsimehed hele-ja tumerohelised?
Kui teil pole mõtteid-ettepanekuid
ärge helistage ega joonistage
anub paadikapten Neemo E.Poldre

Monday, May 30, 2011

Eesti Poiss

Ühe helesinise unistuse päev
jälle saabunud.Küll see elu võib ikka ilus olla! Alles mõtlesin kurbtusega,et auto väsib ja vahetuse võimalust mitte ei näegi.Ja näh,siin ta nüüd on:piilun internetist sobivaid nelikveolisi.Just müüdi Topauto punane,garantiiga 2008.a. JLX Grand Vitara eest ära,automüüja Sven vabandas,et jäänud maha võtmata kuigi auto läinud.See-eest pakkus,et mu vana Grand Vitara eest võiks neli tuhat euri saada kui on üle vaadatud. Ja tema võiks võtta müüki.Abiks seegi.
Aga homme näitab keegi Monika Sakus meile tumelillat ja varalahkunud punasega samaväärset,sõitnud veits vähem,kuid kroomtorudega varustet. Polegi omal vaja lisavidinate sisse investeerida.
Naastes sissejuhatuse juurde,et miks päevake na illos olli: ammu unistasin,et kui agarad ja karistamatud autoteisaldajad nihverdavad linna parkinguplatsilt minema mõne vajaliku inimese,Elu Peremehe või eliitkodaniku auto,siis saavad valusa laksu näppude ja turja pihta.Lõpuks nii juhtuski,sikutasid vasakule vandeadvokaat Tambet Toomela vehiikli,millega sattusid sigatsejate lahtrisse.Karm seadusemees pöördus otseteed halduskohtusse ning saavutas ülikerge seljavõidu.Oli ju arvata,et teise inimese vara näppimine karistamatult ei suju.Aga kassa näe-sujus küll,kogunisti üheksa aastat.Minusuguse tavakodaniku auto võivad pätsata isegi nii ära,et enam kunagi ei leia.Nagu kauboikapitalismi sünni ajal Tallinnas vahel juhtus.Kandiliste nägudega mehed Tambovist või Pihkvast asjatasid .Näod peas rubriigist "Neid otsib miilits" -ise nägin läbi oma Mersudziibi küljeaknast.
Kas pean nüüd mina-mees olema see varakas invapensionär,kes kaebab kohtusse kõik sigatsejad-parkimistrahvijad,kes pole koolipinki nühkinud ega seetõttu ei valdagi teemat:invaparkimiskaarti omanikku ei pea peksma näkku ja makku kui tal auto õigesti pargitud.Tähendab,joonitud-märgistatud kohale.
Sest miks kipub inimene Lappu-Liisaksi-ikka seks,et ei viitsinud minna kuhugi suurkooli juurat õppima.
Kas on teisi arvamusi?
südamest loodan,et õiglusejumalanna võit kaigub viimase kui asjaosaliseni.Kes jooksujalu tõttab poeparklasse autot vasakule sikutama kui inimene läinud viima andamit ostlemismaksu-isakesele,Donile ja näitsikusõbrale.Kes mullu koukis meie taskust väidetavalt 149 miljonit välja omanuputatud pealinna ostlemismaksuga.Kuid tolle teise,paadimaksuga,ei saanud mitte sadat tuhandet kroonigi,vaid pelgalt 70.
Nagu teatas valimiseelne antireklaam: ÄRA USU TÕBRAST, PAKSU!
Hea sõnum olgu ikka tasakaalus:ka oravarahva pähklikogumine on kurjast,kui inimestel juba taskud tühjaks pumbatud.
Ja katsuge jääda terveks,kuigi olud pole seda toetavad.
Kõike kaunist,soovib paadikapten Neemo E.Poldre

Sunday, May 29, 2011

EestiPoiss

Juunitervitus
oleks vast paslik öelda,sest kohe-kohe jaanikuu kohale kärgatab.Oligi na vihmane ja jahe see nädalavahetus,mille veetsime Mimmi ja Marju-Heikiga Haapsalus Kalevi t kus kõlas grillisuve avapauk.Tänasel pühapäeval lendasime varavalges pealinna,et Mimmi saaks Fashion House,isse ametisse kulgeda.Me Mimmi katsetas eile õhtul oma äsjasaadud teadmisi grill-liha ettevalmistamisel.Ette rutates olgu öeldud,et selle me testirühm ka heaks kiitis, Marju isegi Heiki omast etemaks tunnistas.Igatahes kui17. juunil Türile, Grillfest 2011 finaali sisse marsime, siis...jalaga uksi lahti lüües.Fakt.Eilsesse esimesse päevapoolde mahtus ka matk mu noorusmaale.Tuuritasime Kiideval,kalurikülas,kus veetsin 1969...1974 suvede oma kauneimad nädalalõpud heas seltskonnas.Ajakirjanike Liidu puhkemajast Matsalu lahele kalaretkedele siirdudes koos heade kolleegide Telliskivi,Haugi ja Luigega.Jaheda ilma tõttu polnud laupäeval kohalikke liikvel,muidu saanuks küsida, kas ja kus on alles me saunsuvila ja Luige Antsu palkmaja-ait,mille ta sinna noil kalade poolest rikkail seitsmekümnendail soetas.Et see hoone olemas,kuulsin Telliselt enne ta surma aasta tagasi,aga kus? See jäigi tuvastamata,kõik ju nii tohutult muutunud.
Kusagil Kiideva külas asub põldude vahel ka vana Eedu palkmaja vare või talukohake. Maja jäeti isa õe Aurelie jutu järgi sugulaste poolt maha vist juba 80-ndail, loobuti kui perspektiivitust. Nii see esivanemate pärandus sulab ajahamba kätte...
Me kõik oleme ajavoolust räsitud ja mõned lõpusirgel.Nüüd tuleb kasutada aega ja ressursse, palju veel jaksu.
Tuvastasin kolmat päeva internetis möllates,et autovahetus teps mitte kerge ettevõtmine pole.Kui sead raamid otsinguile,et uus pereliige olgu nelikveoline(vastavalt elustiilile).Et mootoriks piisab kaheliitrisest bensiinijõuallikast täiesti,et automaatkast veojõu tagasillale siirdajaks saagu.Aastaarv sobib näit. 2005...2008, markideks Nissan,Mitsu või Jeep,hind jäägu kahesaja tuh vana eeku piirimaile.Uus Nissan Juke,kasutatud Mitsu Pajero,Jeep Compass või Commander sobiks küll,kui pruugitute real liiga palju manuaalseid diisleid poleks.Kui nüüd vastab Kaspar, klubikolleeg,et Hansaliisingus,ta vanas töökohas, saan piiluda kohe tagastatavate reale,olekski vist asjaga ühel pool.Rivo Mätas firmast DOCS Eesti on mul tagataskus kui trumpäss.Sealt pakist ehk sikutaks isegi neljaukselise Jeep Wrangeli välja?
Mõtted liiguvad,finantsid ootavad,oleks vaid auto millega jaanikule vastu sõita.Vist juba kolmas suvi regasin end jaaniõhtu kaineks sohvriks läbi Kuku raadio portaali. Kuna pole elu jooksul mitte ühelgi jaaniõhtul purjusena kettasse trüginud ega teisi lubanud-ei liigugi sellises seltskonnas,siis miks mitte üldrahvalikku kainurimängu kaasa teha? Jätab mu joodikrahvast vähe etema signaali.Tänane lehtki kirjeldab, kuda Soomemaal keegi eesti neidis joomasena teekraavi üles leidnud ja kaks jorssi suoraan sairaalaan lähetanud.
Jääge terveks ja olge meheks- ainult mitte minu naisele
teatab paadikapten Neemo E.Poldre
P.S.Lapsesuu pühakirjast: Esimene käsk oli see kui Eeva käskis Aadamal õuna süüa.
7 käsk:Sa ei tohi kunagi tunnistada abielurikkumist.Ja kristlasel olgu vaid üks abikaas-seda nimetatakse MONOTOONSUSEKS.Jeesus olla sõnastanud kuldse reegli,mille kohaselt tuleb teistele teha enne kui nad sulle teevad(?)
Kas õhtujutlus jäi meelde?

Thursday, May 26, 2011

EestiPoiss

Mimmi suund võitis
me hommikuse autodiskussiooni teemal:Kas Mitsu Pajero Pinin on meile kahele parim auto? Sest see,mille leidis Rivo Mätas firmast Docs Eesti meile Saksamaalt: aastast 2005 ning läbinud 55000 km osutus amatsooni ambitsioonidele liiga väikeseks.Käisime võrdluseks analoogi kaemas BRC õuel,müügirivis.Oli teine jah pisike,ning loodetavasti mitte haakuv iga posti või lipumasti taha nagu me tänane Grand Vitara.Omavõetud naine on mulle parim sohver teadaolevaist,kuid hooletu ja uljas. Olen paaril korral istunud autos kui daam pöördel lipumasti kaksanud või posti otsa tagurdanud...Minu kaine autojuhi suust tuli repliik: see on liiga väike, tagaistujaile ohtlik otsasõidu korral-üldse pole ruumi istme seljatoe taga etc.Jah, õige,aga tollegi väikemaasturi ülalpidamiskulude võrdsus me tänasega olid mu valimi kriteeriumeiks.Et kütusekulu sajale ja kindlustusmaksed ei kasvaks.Pealegi-kui tihti me aastas/kuus/nädalas ikka rohkem kui kahekesi põristame? Mina ei hakanud vaidlema: suurem auto ikka turvalisem,kuigi oli mõte isikupära lisada Pajerole.Et piklik number ette,kandiline taha,kus sellise koht.Ja et keldris oma aega ootav tuliuus jalgrattahoidik passiks kenasti varuratta südamikule ja tuttuuued lisalaternad katusele...Aga tee sa naisele selgeks,et ka autol võiks isikupära olla! Ja nii jäigi,et käisin Rivo pool ning võtsin väljatrüki Toyota RAV4 pakkumistest. Ning õigus Mimmil seegi,et kui viimaseid kordi siinses elus autovahetust sooritad,tasuks juba võtta korralikum.Saab siis näha,mis lähinädalad toovad ja millise tellime.
Meeleoluka seiga pakkus värske Luigepoju Ekspressen.Artikli "Lipulaev Pitka seisab rahapuudusel tühjalt",kus juttu,et aastaid remondi ja hoolduseta pargitud laevuke vajab aega,tööd ja raha taaskäivituseks.Ja et sõjalaeva käikupanekuks koos meeskonna väljaõppega kuluks vähemalt kaks aastat.Seisis ja rahva rahakotti ei tühjendanud, mõtlesin.Kui sõda kord lõpeb ja ka Pasi soomukid rindeilt viiakse Marja t. Kaitsejõudude baasi hoiule, saabki tõeks Ekspresseni teine,otse kõrval asuv sõnum: "Inimeste turvatunne järjest paraneb".Miks ta,s ei parane kui tapamasinad aplaagris puhkamas.
Ega meedia pole sugugi kallutatud? Kui Ekspressen kirjutab:"Keski vana Paks..."etc Ja vastasrinde tippfiguuri,oravarahva pealikut ilmestab täheühendiga-Meie palavalt armastatud PM. No comments,oleks vist kõige viisakam öelda.Mitte et mind tasuks kohe kahtlustada kesikute soosimises,aga selline vahetegemine torkab küll silma ja kõrva.
Eilsel näituse avamisel Rahvusraamatukogus,kus pildis väljendati mälestusi 20 aasta möödumisest Hiina Rahva Vabariigi ja Eesti "eliitkodanike äriühingu" vahel oli näha mitmeid ajaloolisi pildikesi.Ühel oli mu peamees Tiit Vähi 1992 Beijingis kui allkirjastati lepingudokumente.Miks mind seal polnud,võidakse küsida. Aga mäletatavasti hajutas Gorba Miku siis murdmatut liitu nii hoolega,et pressikeskused kaotati kuna raha ei eraldatud.Vähjatiit pidigi ilma oma pressiohvitserita rändama kuna meie side oli katkenud,töösuhe otsas.See poliitnäituse avamine oli hunt teab kellele mõeldud.Eesti meediast olid kohal veel mõned persoonid peale minu.Piltnik Viki Vesterinen näiteks,kes tegi klõpse hiinlastele ja portaalile "Neljas".Mis aga puutub teemasse "hiina toidud" siis see oli küll paroodia.Hapukapsas rohkete suitsupardiviiludega,brokoli küüslaugu ja krevetiga, suhkrus praetud metsapähkel,mis hamba all hirmkrõbe.Ning vaat et kogu lugu.Lisaks kohvilauakoogiampsud.Paraku ilma kohvita,mida kõik kelnereilt nõudsid ja küsisid, mispeale vastati:jooge veini.Ja punast veini me manustasimegi,seda jäi isegi pikk avamata pudelirivi lauale.Hiina rahvaarmee paraadmundreis ohvitserid olid tõega väärt operetiohvitseride nime,kuna kuldsed alkselbandid ja muu varustus seda kõike pakkus. Justkui oleksin Estoniasse sattunud.Kõnevoorus etles ka neiuke,kes pandi hiljuti keskkonnaministriks kuna oli lapsepõlves loomaaias käinud,nagu valitsusest väideti.Tema english oli loomulikult etem kui Hiina suursaadiku oma,aga ikkagi puisevõitu,arvanuks nii mõnigi kes hääldusele rõhku paneb.Märkasin sedagi,et pildiallkirju ei tohiks lugeda toimetajaminevikuga mees.Kuna leidsin palju lausa hooletusvigu tõlgetes ja tõlgendustes.Ühel fotol oli näiteks hiina aseesimees.Mõtlesin,et kas esimees Mao asetäitja? Selgus aga,et hoopiski lihtsalt välisministri esimene asetäitja kui olin ingliskeelse tõlke läbi lugenud. Pisiasi, ütlete.Seda küll,kuid kas diplomaatilisel tööl saab olla pisiasju?
Polegid hullugid,kes ikka fotonäitusel pildiallkirju uurib? Mõni otsib ju iseennast,teine ka sõpru-sõbrannasid, küllap kolmas tudeerib veinivalikut.
Viibige ikka heas seltskonnas kui juhus avaneb.Mina läksin vaid austusest hiinamaalaste vastu. Kellele kogun plastpakendeid iga jumala kuu tervelt kaks suurt kilekotitäit.Kuna mu kodupiirkonna jäätmekäitleja on nii seadustanud:plast eraldi- muu prügi eraldi.Olge moodsad teiegi
soovitab paadikapten Neemo E.Poldre

Tuesday, May 24, 2011

EestiPoiss

Väsimatu ideedegeneraator
ma ikka olen.Täna turgatas pähe,et Eesti Ajakirjanike Liidu taaskordseks orbiidile tõstmiseks vajame midagi ühiskonda raputavat a la fosforiidisõda murdmatu liidu päevil.Kus Noorte Hääle ajakirjaniku Juhan Aare eestvõttel mindi lahingusse Kirde-Eesti alade üleskaevamise vastu.
Midagi avalikkust raputavat läheb vaja tänagi.Kui ründava lausvaesuse tingimustes on kusagil, kellegi peakestes sündinud kurikaval plaan:vaja kehtestada teedemaks.Seda meie tingimustes kus kütuse liitrihinnas sisalduv üle kuue kroonine aktsiisimaks saanud elutarbeliste kaupade hinna liigutajaks.Kuhupoole,võite kolm korda arvata.Kui uue,suure liidu transpordivolinik Siim "Vunts" Kallas vestab meie Tehnikaülikooli loengul rahvale,et uus maks hädavajalik on,siis miks ei leidu tulevaste inseneride seas ühte ärksat noorsandi,kes repliigi korras öelnuks paar sõna röövkapitalismi varajase sünnitise pihta:"Aga me juba maksame!.Mina maksan ja sina maksad ja tema maksab - miks seda raha ei kasutata?"
Vat sellise sõnumiga peakski EAL rahva ette astuma.Täna ma ei tea,kes tuleb siis mu kõrvale,sobib rindekaaslaseks. Sest üks pole võitlusväljal sõdur. Vaja on korraldada briifing Majandusministeeriumis või vähemasti Maanteeametis.Kus asjaomased lauaülemad annaks meediaesindajaile-reportereile aru,miks on jäänud tervelt miljard teederaha kasutamata? Ja kas tänases majandussuutlikkuses oleks ülepea arukas järgmist väljalüpsi planeerida,kui seninegi summa alles investeerimata.Ja mis vaevab meie teedemajandust?Miks Pärnu ümbersõidu rajamine lätlaste poolt takerdus?Miks vajavad vastvalminud teed kohe remonti,nagu Risti-Haapsalu lõik.Kus teekate kohe voolama kippus kui oli valminud ja päike välja tuli? Kas on õige lasta juba teede projekteerimisel kirjutada kalkulatsioonidesse vale bituumen, mis tegelikult naftatootmise jääk? See ju ei seo teekattekomponente omavahel.
Ja last but not least.Kas hr-d Riimaa ja Luukas olid viimased tõelised teedemehed?
Seda võitlust vajab Eesti rahvas tõestamaks oma võõrandamatut õigust saada suurte aktsiisimaksude eest sõidetavad teed nii suvel kui talvel.Kui toon teile kandikul kätte rahanumbrid,mis oleme maksnud,siis küsin: seltsimehed,mis teedemaksust me räägime? Oleksin pigem päri igatsustasuga-igatsusest sõidetavate teede ja tänavate järele.
Miks ma seda kõike kavandan-ikka seepärast,et oma järelejäänud päevi siinilmas maksimaalselt kasutada.Sest tükati peangi enesele aru andma,et olen lõpusirgel.
Mis see kirev komplekt mu viimase aasta-poolteise tegemistest muud tähendabki,kui et tõtlikult katsun võtta viimast-astusin Tallinna Ülikooli,kippusin Eestimaa Roheliste reepäral parlamenti,hakkasin tõlkima ajakirjandusõpikut,plaanin siin raamatut oma insultielamustest ning oma mõtteis juba järgmistki.Väikeste poiste autoraamatut
"A-nagu auto", kus oleksid piltidega varustatud jutukesed,mis imeasjad on autosalong, autoremonditöökoda,autopesula,autoklubi ,autolammutus etc. Seda vajan selleks,et ei peaks Patrikule ja Sebastianile kõiki üksipulgi selgitama,vaid õpetan pojukesed lugema ja ulatan kummalegi oma eksemplari-autori pildi ja pühendusega.Juhatan noored mehed kättpidi automaailma,pühendan saladustesse.Olen ju ise tervelt kolm korda autokooli lõpetanud ja minu väikesed Joel,Jensu ja Berit küsisid vahel lausa naerdes : "Isa,kas esimesel korral ei jäänud külge?" Misteha,kui oli huvi omandada kutselise juhi kolmas liik(veoautojuht),teine liik(operatiivautojuht-kiirabi, tuletõrje) ja lõpuks veel sõiduõpetaja dokument.Nö igaks elujuhtumiks.Koolitused sain tasuta,meil autotranspordiministeeriumis oli seks otstarbeks raha,mis oli vaja ära kasutada...
Lõppsõna asemel.Harju-Risti kiriku renoveerimisel avastati põrandaplaatide alt varandus.Ligi tuhatkond kesk- ja uusaegset hõbe-ja vaskmünti.Suur poleemika tõusis sellest,kelle raha see on.Kirikhärrad väidavad,et Issanda hoole alla antu kuulub Jumalale.Riik läbi Muinsuskaitseameti kinnitab,et see tema raha olla(?)Mina arvasin esialgu,et kui Harju-Madise lähedal,siis võiks ka Mimmi isaisa raha olla.Kes sealsamas lähedal kõrtsmikuametit ja talu pidas ning kirikuski käis.aga Mimmi usub, et tema vanaisale lähedalasunud kirikust juttu pole.Järelikult peaksime oma perega ka Harju-Madise kiriku põranda alla kaema-ega raskel ajal ükski maastleitud pennike mööda külgi maha jookse.
Jääge terveks aga mitte varatuks,
soovib paadikapten Neemo E.Poldre

Sunday, May 22, 2011

EestiPoiss

Esimene omaette ööuni
lastepere poolt väljakolitud majas oli päris rahuline ja seda jätkus üheksani hommikul. Kuigi tavakohaselt kell 7 toimis looduse kutse ning tekkis esimene pissipeatus mu unematkal.Kohe meenus ka valge karvase kööginuustiku eileõhtune paanikaministeerium.Kui kukkusin korvtooli põhja ja asusin häiret andma,hakkas mu loomake abitult sebima:ikka lahtisest majauksest sisse ja välja.Midagi ta ilmselt mõistis,kuigi pereliikmed Sissyt ullikeseks peavad.Kel pelgalt riisiterasuurune aju kõrvadevahel.Vaidlen tihti vastu,et lausa kohviuba see on,aga kesse usub.Loomake ise vaikib nagu hiidlase koer,kes jätab kõik meelde,aga ei räägi midagi. Novõta sa kinni!
Veits arusaamatu oli mulle ka lugupeet hea tuttava Hardo Aasmäe ainesevalik, kui kirjutas artiklisarja maailma kõige mõttetumatest riigikestest planeedil. Loetellu mahtusid Kongo,Somaalia,Nigeeria,Burkina Faso,Hispaania(?)jt ning Põhja-Korea.Mis polevat riik,vaid vangla mille pidamise mõtegi olevat arulage, ent see-eest ainulaadne.Aga miks kukkus nimekirjast välja Cuba,see papa Fideli haiges ajus tekkinud kinnipidamiskohake? Legendaarse habemiku käsul, punareziimi eeskujul sünnitatud vangilaager,kus puuduvad needki inimõigused,mis puhmaskulmse laagriülema sm.LiBre planeedikuuendiku valdustes omalajal?
Inimeste peakestes ikka kummalisi mõttesähvatusi tekib.Nii pillas eilne massimeedia, et gayaktivist ning juristpederast R.M. olevat saavutanud kohtuvõidu enam kui pooleteistsaja anonüümse kommimeistri üle,kes internetis laimanud ja ähvardanud pedevennikesi,tagaukse-vennaskonda.Kas rahatrahv või vabandused temale,oli me juristpederasti nõue.O.K.Aga see küll ilus polnud,et dr.Mardna,lugupeet inimene,kes pederasmust haiguseks tituleeris,kah mullu oma sõnu suhu tagasi võtma sunniti.Tohter ju teadis,et Meerikamaal sellis hälvet ravida üritatakse.Ma ei peatuks siinkohal täpsemalt, kuidas.Annan vaid vihje.Peltsebuli aetakse välja Peltsebuliga elik laheda näkiga...
Kuidas juhatada meeleparanduse teele Põlvamaa karjak Jaak,kes mullu rahuldas oma elajalikke vajadusi oma lauda Punikuga ja jäi vahele karjanaistele,teab vaid Taevane isa ja eelmainit juristpederast,kes teemas kodus mis kodus.Todagi Jaaku ka kolkisid internetikommarid kui rannamiis rotti,aga teda ei kaitsnud keegi.
Kas zoofiilid ei kuulu uue liidu kaitsealuste nimistusse? Ja nende kottimine pole keelatud?
Olgu.Jätkem hälvikud nende töömaile.Kõnelgem hoopis inimlikumast-autoharrastusest. Mul südantsoojendav sõnum pakkuda:kui mu Mimmi armastas-ihaldas varemalt vehiiklit Porsche Carrera 911,siis nüüd on toimunud meeleparandus.Märganud,et kõrgelt maasturi-istmelt näeb hoopis paremini kus ja kuidas kaasliiklejad puterdavad.Ja saab nendele teha vigade parandust.Siis nüüd teab Mimmi,et parim auto on Landrover Defender või Mercedes Benz GE elik Gelandewagen.Siis me pere varasem Mersu-dziip kui otse öelda. Miks ei sobi uuem,laugja kerekujuga ML või midagi muud Mersu tänasest valikust,sai selgeks pärast seda,kui mu heal vanal kolleegil Vitali Volkovil tekkis suur jama selle mudeli õhkpadjavedrustusega,mis jättis kolme aasta vanuse auto abitult teele ning hiljem sooritas mõrva mehe rahakotis.
Mida mina-mees üritan igati vältida kui tellin Hansude ja Gretede maalt Pajero-Pinin nimelise Pininfarina toote.Mis juba üles leitud ning vägagi meeldiva läbisõiduga: 55 tuhat km oma sünniaasta 2005 juures.Täna paneks punkti hoopiski lingvistiliste harrastustega Patriku sõnausekatsele.Eile kasutas ta oma tuletist "külmkapik".Kui liidate külmkapp ja holodilnik,saategi sama tulemuse.Tegutsege,ma lihtsalt oletasin.
Kõige austusega
teie paadikapten Neemo E.Poldre
P.S.Eilses Tv-autosaates tabasin hea killukese.Tallinna levinuim liiklusmärk olla "Naised teel". Teate küll-mida soomlased kutsuvad "Rintsikud pois!"Kui juhus avaneb,pistan selle siiagi-autokaugete inimeste üllatuseks ja äratundmisrõõmule ahvatlemiseks.
Liiklussaatest veel.Eilsest saatest "Tänavaristlejad",mida ma algul pidasin Ameerika autode klubi promoks.On ju tänavaristleja nimi ammusest ajast eesti keeles lausa patenteeritud autodele,mida Soome lahe põhjakaldal kutsutakse aukartusevarjundiga hääles: "Jenkkirauta". Aga vat too oligi päris pesueht liiklussaade,milles tänavaristlejateks kutsuti autojuhitee algul olevaid tuntud inimesi,kes pidid tänavail risteldes lahendama viktoriiniküsimusi. Näiteks küsiti,kas uues liiklusseaduses olevate terminite ülekäigurada ja ülekäigutee vahel on mingi vahe. Õige vastus olla,et vahet pole. Nojah,aga kui otsesõnu läheneda,siis minuarust ongi vahe olemas: esimest tähistab vöötrada,teist mitte.Usun,et vahet pole juhile,kes ei tohi jalakulgejat siin ega sealgi alla ajada?

Saturday, May 21, 2011

EestiPoiss

Reamees Poldre päästmine
oli eilse õhtu märksõna.Kui Mimmi oli Vihulasse oma plixide klubisse purjetanud,et weeekend mõnusalt ja meestevabalt sõbrantsidega ära veeta/mööda saata,jäin ma pojukesi kantseldama.Sest noored lapsevanemad polnud veel kodus.Jensu isegi Vihula mõisas nõupidamisel, Ksenia alles tööl.Nooredmehed kilkasid oma maja akende all Rita noorema pojaga ja lõid vastastikku palli üle võrkaia.Lusti oli palju,Patrik nautis oma pommlööke ja Sebastian põristas plastkalluriga mööda aeda sealsamas.Mina olin omadega ametis: võtsin Luigepoju Ekspresseni ja purgiõlle ning süvenesin nädalalehe saavutustesse aiakamina juures korvtoolis.Kui olin õllekese lahendanud ja taas tooli sisse sukeldunud,kuulsin pisukest raginat ja toolipõhi vajus läbi.Hetkega tundsin, et siit ma enam ei tõuse.Nii oligi,sest halvatud keha ei allunud kavatsusele lahkuda oma vangistajast.Tegin mis ma tegin,jalgu alla ei saanud.Lasin ajalehe toolikõrvale rippu ja hüüdsin Patrikut.See tagus palli majanurga taga ega kuulnud midagi.Siis hüüdsin Sebastiani,keda kuulsin samas mängivat.Null tähelepanu temagi poolt.Karjusin pooltunni jooksul oma kümneid kordi,aga nii kõik jäi nagu oli.Mina kui sitasitikas kevadisel metsarajal seljakil maas, jalad pekslemas tühja.Mõnel korral kui sibasin jalgadega meeleäraheitlikult, oli oht koos korvtooliga ümber kukkuda.Jätsin mõtte katki ja piidlesin igatsevalt paari meetri kaugusel sirelitüvel rippuvat Sissy jalutusrihma.Mille abil saanuks kargu alla võtta.Kuid kaugus selleni oli määrav,et mõte lahkuks.Kui lõpuks naabripoiss kuulis mu hüüdu, saatis ta Patriku minu juurde. Pätu oli varmalt krapsti kamina peal püsti ning sikutas minu juhtnööride kohaselt jalutusrihma ja riputas selle mu lähedusse sirelipuu külge. Nii kui otsa näppu sain-nii püsti olingi. That,s all.
Ja veel tänagi,laupäeva hommikul,oli Patrik eilset meenutades vaimustunud:tead, eile ma ju sind aitasin,eks? Ma ei jäänud võlgu-kiitsin nii isale kui emale tragi poja tublidust.Täna õhtupoolikul said noored oma elujärje ning majaehitusega niikaugele, et võisid hakata sisse kolima.Suur ja kauaoodatud hetk saabus kuidagi ootamatult ja vaikselt.Jensu ja Ksenia mööbeldasid teisel korrusel,pojukesed astusid meie uksest sisse.Kuulen,kuidas Pätu sõnab Sepole: me kolime uude majja.Sepo vastab tähtsalt: jah,me sõidame sinna autoga(?)No on ikka mehikesel fantaasiat,mõtlen:sama krundi paarismajja-kuhu autoga? Ajalooannaalidesse paluks sisse raiuda järgmist:
21.mail 2011 alustasid noored oma iseseisvat elu iseehitatud majas mispuhul pole mõtet tagasihoidlikkusega hiilata-see oli ka minu mõte,et poja kodu peaks olema siinsamas,isaisa ehitatud maja pikenduse katuse all,mitte kusagil mujal,kuhu Jumal juhatab.No oli kuis oli see suur itaalia perekond või segasumma suvila,mille kütkes seni päevakesi veetsime.Lõbus igaljuhul,kasulik ka noorperele.Kel oli alati võimalus tited uksealt sisse lükata kui oli huvi vabale jalale liuelda.Ja see võimalus muidugi jääb.Poe juures kohtasin klubikaaslast Vahurit,kel oma firma,mille kaudu müüb ja paigaldab kodude valveseadmeid.Kuulsin,et mind huvitavad vidinad tema kaudu täiesti saadaval.Et oleks mingi häiresüsteem noorte maja ukse ligi,mis annaks märku, kui nende äraolekul kutsumata külaline väisata üritab.Kel plaanis teiste arvel oma rikkusi rohkendada.Sissemurdja kui lühidalt väljenduda.Selgus,et saaksin isegi sellise,mis tembutaja koonuehituse salvestab.No nii peeneks ei tasu kah minna, arvasin.
Hea kild Pehmed ja karvased seriaalist.Hunt teatab oma võrratu Tambovi aktsendiga:
Itaki Vsjotaki laul Joppaparei võinuks võita - nii hea oli(?)
Mäletatavasti Ithaka Maria kirus telesaates,et tema Hoppaparei oli etem kui Getter Jaani Rockefeller street.
Ja mul on lakkamatult ja järelejätmatult nõrkus kõikides me seriaalides-kodumaistes seebikates leiduvate igapäevaelu-ilmingute vastu.Mida rohkem stsenaristid noid killukesi sisse põimivad,seda vaimustunumalt mina vaatan.Ja rõõmustan,kui leian.
Tõlkeapsudest Kanal2 filmide subtiitrites.Kas peab väga autokauge inimene olema,kes pidevalt tõlgib motorhome haagissuvilaks? No milleks järelkärule mootor, küsin mina.Kas see peab oma vedurist ette tõttama?
Kes arvab teadvat õiget vastust,võtku ühendust
paadikapteni ja autosõbra
Neemo E.Poldrega

Friday, May 20, 2011

EestiPoiss

Heameel märkida
et olen teinud rahu oma teise mina,saatuse või Taevaisaga,kelle vastu mässasin hinges mõnda viimast aastat.Ega suutnud mitte kuidagi leppida paratamatusega, insultijärgse halvatusega.Vaadates täiesti terveid geolooge,pudelikorilasi Jannseni taarakuuri juures sekeldamas või kusiganes,mõtlesin ikka: elu on mul hea,aga karm saatus nöögib.Oma tänase meelerahu olen vast leidnud mõtlemisviisist,et katsu ikka muuta seda,mida suudad.Ja õpi leppima sellega,mida sa ei suuda.Ja see,et ma linnas ei juhi autot,pole üldse valus.Pigem golfitoksimisest ja spinninguga kalapüügist tunneksin rõõmu oma pensokaseisuses.Nagu kõik korralikud euroliidu pensokad seda võivad.Vat eile olingi Tallinna Euroopa Liidu majas pressibriifingul kolme kauge esindajaga.Kellest ühele,soomlasele Hannu Takkulale,oli mul esitada isegi üks soomekeelne küsimus piiriülese,eestlasi ja soomlasi aastaid ühendavad vanaautoharrastuse kohta.Et kas nad seal kõrgel ja kaugel peavad ikka seda tegu kultuuriajaloo säilitamiseks? Mõttele tulin seepärast,et Tallinna linnaisad pole vastanud,kas on nõus saatma tervituse teisele kultuuripealinnale kui me ühine kolonn lahkub siit Turku Tallinki laeval 16.juunil kell 21 õhtul.
Kõrge külaline vastas,et kõik on tore ja vajalik,mida teete rohujuure tasandil.Kuid kahjuks ei võta press kajastada asju,kus pole skandaali ega pahandusi.Rohkem on vaja anda välja positiivseid signaale.Jutt jumala õige,kuna vastus oli suunatud mulle, pressi esindajale.Ent olin hetkel rohkem vanaautoharrastaja nahas,kes soovis, et teda kuulda võetaks.Seda ma Hannule ka hiljem eravestluses mainisin,et klubi Unic asutajaliikme ning tänase juhatuse liikmena,ajakirjanikuna katsun teha omalt poolt kõik,et positiivne sõnum leviks kui üritus laabub.
Remargipojuke.Eile koju sõites meenus,et olin imekaunile Viktoria Ladõnskajale Eesti Ekspressist mullu lubanud,et kingin talle vastu oma raamatu kui see kunagi ilmavalgust näeb.Jutuks võtsin seetõttu,et nägus kolleeg ei võtnud minult raha vastu kui tahtsin toimetuses temalt osta ta värsket kokaraamatut "Vene köögi eripära...Kas pean varsti hakkamagi otsi kokku võtma,et Honore de Poldre teos "Vaata,kuidas ma lonkan" juba mingi arvestatava kuju võtaks?
Aga enne pean veel kohtama linnaliinibussis seda kurja politseimundris tädikest, kes rohemehikese MuPo kaitsevärvides mind piletinõudmisega tülitas kui olin oma invatõendi esitanud.Oled sa sügava puudega,nõudis ta minult.Tahaks taaskohtumisel öelda,et palun teie nimi.Tahan teist kirjutada oma insultiraamatus peatüki,kuidas elasite ja kus töötasite ning kuidas sattusite sellesse mundrisse?Kas teate,et ajal,mil meie poisid surevad rindel,kaitstes Hellmansi provintsis(majoneesi ikka teate?) Eesti vabadust,käite siin vaegureid piinamas? Kas olete kuulnud,et Hitler saatis raskel ajal rindele isegi oma politseijõud? Aga teie sibate bussis ringi ja uurite,kes on sügav? No mida see halvatu sügab,kui isegi kratsida ei õnnestu?
Ja miks ei näe politseimundril teie nime?Kas olete ikka pärispolitsei,või hoopis Leedu libapolitseinik ehk ostnud mundri Balti jaama turult?
Küsimused täiesti vastatavad,kas vastused tulevad küsitavad?
Eile avasin Viru Keskuse keldrikohvikus lausa "Kass Arturi postkontori",kus lahendasin Luigepoju Ekspresseni ristsõna,lõikasin välja talongi ja liimisin selle postkaardile.Siis kirjutasin valmis võltsvolituse Nõmme Postkontorile,kes ei tahtnud anda mulle selleta kätte poja Jensu tähtkirja.Omakäeline volitus kulus juba siis marjaks kui liiklusmiilits nõudis volitus sõbra autole.Kui oli pidanud kinni mitu autot ja kontrollis eespool,tegin kähku valmis omagi volituse et trahvist pääseda. See kes pääsenud sotsialistlikust põrgust kapitalistlikku paradiisi,peab ikka suutma endaga toime tulla.Või oli see vastupidi?
Remark.Märgina sellest et suures liidus masu lõppenud on täheldasin järgmist.Tulid need kolm euroametnikku suure hõbedase Hansabussiga,kuhu mahtunuks veel oma paarkümmend VIP-reisijatki.Miks ei liiguta linnas elektrilise mikrobussiga,mida pakub selle ala fanaatikust hr.Randma? Kas pole teada müügifirma nimi?
Helistage,kirjutage,joonistage
palub autoekspert, paadikapten,
elu-ja sõnakunstnik Neemo E.Poldre

Wednesday, May 18, 2011

EestiPoiss


Bold(re)and Beautiful
maakeeli Vaprad ja Ilusad pakub instseneeringueeskuju omamaisele seebikale Kodu keset linna.Isegi leitmotiivid laenatud "vanema venna" filmikesest.Selgus mulle tänu välkvalgele hetkele,mis mind tabas kui täna nägin moeshow ettevalmistusi Heleni sipupükstefirmast võrsunud glamuurkleitide tootja juures.Rasmus üritab võrgutada plikat,kellest üritab kirjutada elulooraamatut Heleni kasutütar.Heleni pojuke Henri vormistas akti piltnikuneiu Lenkale,kes nüüd ootab last ja Henri pruudiraasuke sai Johanna kaudu teada,mis ta seljataga juhtunud.Kodakondsete suures eeskujus käib sama sebimine: Vaprad seksivad kah filmis läbi kõigi Ilusatega,kui olete vaadanud ja hoomanud...
Minu küsimus suurele ringile:kui kaugele sellise laenamisega võib minna?Ja teine:kas keegi veel peale minu nokkis selle tera?
EALi XXIV kongress jäi eile seljataha
kus nokkisin oma tera minagi.
Kui kukkusime Ajakirjanike Liidu kongressist osavõtjatega arutlema- kaua peame veel olema ametühingu TALO liikmeks? See segab saamast oravarahva käest 700 tuhande krooni suurust aastatoetust,mis ette nähtud vaid loomeliitudele,kes me täna justkui ei ole.Jama küll,sest loomeliitude pleenumi aegu noil pöördelistel aegadel,kui me väike riigilaevuke suure liidu emalaevast lahti rebis,oli ajakirjanike osalemine oodatud ja määrava tähtsusega.Toona meie arvamusliidrite toel see ju teoks saigi,kui veel mäletate.
Minule nokkajäänud terake oli eile ju seegi,kui keegi sõnavõtja jutu sekka poetas: Eesti Ajakirjanike Liidu vastuvõtmisel rahvusvahelisse ajakirjanikeühendusse oli nõudeks olnud osalemine ametiühingus.Vot nii! Aga eile on olukord,kus kähmluse võim vers vaim võitiski esimene. Selgitan.Meediaväljannate omanikud ei salli,et nende toimetuste ajakirjanikud astuks ajakirjanike liitu.Eilne kongress Eesti Raadio 3. stuudios seda näitaski,et varsti ongi me liikmeskonna keskmine vanus kusagil kuuekümne ringis.Ja me ei saavutanud ka eile ammuräägitule konsensust,otsust TALOst väljaastumiseks.See kuum kartul veeretati uhivastse juhatuse näpuvahele.Ja selle (ning me kõigi) juht valiti esmakordselt kongressi häältega.Täitsin oma õe soovi ning valisin me mõlemi mandaadi alusel etteotsa Peeter Ernitsa.Ja nüüd nii ongi!
Hommikune horoskoop teatas kaaludele: vältige agressiivset suhtumist neisse,kes sinuga eriarvamusel!Ja nii ei haaranudki ma vaba mikrofoni ega öelnud,et aastal 1984 astusin ma loomeliitu, mitte ametiühisusse.Mulle andsid soovituse kaks peatoimetajat ning pidin esitama oma portfoolio ehk mapi avaldatud kirjutistest...
Väitlusel "Kas ajakirjandus on kallutatud või mitte" osales meie meediarinde raskekahurvägi:Halliki Harro,Kaarel Tarand, Juhan Kivirähk,Rein Müllerson,Linnar Priimägi ja Tiit Hennoste,kelle juttu dirigeeris-modereeris meie Peeter Ernits.Mind see igatahes vaimustas.Kuigi mõni väitis et polnud justkui midagi erilist. Aga vaba, tsenseerimata sõna kuulata ja nautida on punareziimist tulnule eriline maasikas.Ma ei väida,et teised pole sealt pärit,kuid siiski:minu vigasaanud ajus toimub midagi kummalist,et nii kergesti vaimustun.Kuigi minu puue,100 protsenti töövõimekaotust pole eesti meditsiini silmas "sügav",sest mida sa sügad ainult ühe käega(?)vaid hoopis raske. Üliraske ongi vist selline juhus kui sured kohe päris ära?
Vat siinkohal minu kui paadikapteni küsimus:kui kajalood näitab merepõhja sügavuse kätte,siis see ongi just sada protsenti.Mis veel sügavamal,on auk/pommilehter või kuristik veepõhjas/.Seega on sada protsenti mu arust piisavalt sügav,kui aru saite.
Nojah,aga lõpliku tõe väljapaiskamist kongressil siiski ei toimunud -me kõik ju teame,et on õukonnameedia ja keskpartei erameedia etc.jms.Vast tulnukski öelda,et hunt on hunt, mitte metsakutsa või susi?
Kui silmasin bussiputkadel reklaame: Kõik on super! pidasin seda oravarahva võidukilkeks pärast neile edukaid valimisi.Aga võta nipust! Selgus,see hoopiski uhivastse kõnekaarti reklaam on.
Kadaka selveri ukse all selgus eile seegi,et empaatia ja hoolivus mitte iga inimese põhivarustusse ei kuulu.Keegi vanem tüsedam vene proua maandus täiskaalus pikuti kõnniteele poeukse ette pärast komistamist äärekivi taha.Arvata neljakümnenene vene kutt tuli kõrvalt ja astus kiirel sammul üle tädikese pea(?)kohe edasi.Justkui polekski elav inimene tema ees pikali.Puuront oleks vast enam tähelepanu pälvinud. Minust kaaluka keha ülesupitamisel niiehknii mingit abi polnud,jälgisin eemalt.Kuigi mind ennastki talvel kohe pärast libedal saba mahapanekut oma karkudele tõsteti.
Väljaandele S--leht ütleks:No sina ikka oskad! Avaldab pildikesi hiljutistest katastroofidest,määvärinaist Haitil,Uus-Meremaal ja Jaapanis.Ning päikesetormi läbi maailma hukku kajastamise kõrvale pakub Päikeselaenu kolmeks kuuks-puhkuse tarbeks, ju ikka selleks,et saaksid siit vanajumala seljatagant sõita neisse maailma kuumimatesse paikadesse. No milleks,õhtulehtlikud rahvavaenlased?
Kas eurokomissar Siim Kallas on meie elust nii võõrdunud,et ei märka lihtsat tõsiasja. Mede vaevatud-piinatud rahvale ei tohiks enam ühtki maksu kukile laduda?Kui igatsustasuga hoobelda võiv mees kinnitas TTÜs peetud loengule,et teedemaks peab tulema!Kas keegi ei võiks talle olukorda selgitada-vastavalt Eesti seadustele on teedemaks kütuseaktsiisi näol juba ammu olemas.Aga kuna kusagil struktuurides on jõud,kes pidevalt viioldavad ja galojannivad,kaob üle poole sellest musta auku-kõrgepalgaliste aferistide portmoneedesse vist.Ning meie teedesse laekub pelgalt 45 protsenti väljalüpsist.Kui tulekski uus maks-kes sellest rikastuks kui poole ära vinnaks?
Küsige seda vana vuntsi käest,palub
teie paadikapten ja automees
Neemo E.Poldre

Monday, May 16, 2011

EestiPoiss

Monte Carlo sõidu start
elektriautodele hüüti välja hommikuraadios.Mina kui kergeusklik raadiokuulaja kappasin Estonia teatri ette k 14.30-ks, et näha mis imet seal tehakse.Mõtlesin,et kas hr.Randma oma ZEV-hiinakatega/elektriautodega kino tegemas ehk Mati Leivategija särtsuPobeda välja aetud.Juba bussist väljudes silmasin käputäit inimesti teatri ukse ees valge saateauto juures kobaras.Kohe ligines Viru poolt Estfieldi sarnane rohemutukas kahe sõitjaga pardal.Raivo E. Tamm figureeris publiku hulgas pildil-ta ju meil vabariigi tunnustatumaid testisõitjaid,seekord küll kiibitseja rollis. Pressifotograafe oli kümneid, kas üks telereporteri moodi mees kaameraga.Viki Vesterinen tervitas,teisi piltnikke ei tundnud.Üks autospordiliidu juhtfiguure selgitaski mulle,et tänane vaid peaproov on,väike markeering 2.juunil toimuvale pärisstardile.Humal tänatud, mõtlesin. Sest kangesti säästureziimile viiduna see lugu paistis.Lootsin siiski näha autoralli stardipoodiumi koos kogu marsruudi kirjeldusega.Sponsorite logodega kirjatuna ning lippe kauneis toonides,veits pidulikkustki.
Aga tuleb loota,et kõik see alles ees.kui pärisstart teoks saab ning ehk prints Albert ise Monte Carlost siia laekub.Ning keegi märkab kutsuda Eesti autoklubisidki teelelähetajaiks.Siit ju suurte sõja eel EAK embleemide ja lipuga uhked luksautod teele läksidki.Meie klubi esimene president Voldemar Porosson kah küüdis...Kahju,et ma tema fotot tollest sündmusest ei kopeerinud kui võimalus oli.Isegi toonane,juba rahvusvaheline juhiluba, oli mehel alles.
Ent tänapäeva naastes.Maire Aunaste jutusaatest ikka noid tarkuseterakesi nopid.Täna üks meesosaleja pillas uudissõna:eksploorima.Vat mida polnudki eesti keeles trehvanudki.Nagu ka teadmist,et valge peaga lapsed olevad tehtud päevavalges(?)Olen selliseid koolipõlvest saati näinud hulgi Saaremaal,kas saarlased siis öösiti... ei julge? Et pimedas ei näegi,kelle valmis toksid? Ja ilusad kui ponksid olid nad tõesti. Ilus-armas oli ka me tänane english.Kus õpetaja Renata pildikast laksas seinale Eesti eurolaulu "Rockefeller street",mida saime rida-realt tõlkida. Pärast näitas ka oma,Ungari laulu ja selle esitajat Kati Wolfi koos tõlkeridadega, mis oli kui teismelise plika kurblih nurrumine hääbuva armastuse teemal.Temake ikka ihkab oma poisi varjust välja,arm puha nurtsund ja leegid kustund...
Kaasõpilanna oli käinud Thaimaal reisil ning serveeris meile vürtsikat suppi,mis oli retkel hangitud retseptuuriga ning kandis hullu nime Tomka-ka.Suud muidugi õhetasid ning ohtralt tuli veeklaase täita,et endine olukord taastuks.Aga hea oli!Kookospiimas keedetud kanaliha ja seened ja laimikild ja...
Toduteemaga punkteeriks.Uusim Statoili reklaam kutsub sööma kabanossi ja kasutanma WC-d.Äriplaan kütusehiiul muutunud.Viimati,ühe suvehooaja lõpul raporteerisid väidetavalt Norra päritolu kütusemüüjad,et olid aasta suurima tulu saanud... õllemüügist.Lugesin seda hirmsa kahjutundega äpardunud ärimeeste pärast:eks olnuks lihtsam õlleputkakett pöiki maanteeservi ritta laduda selmet bensapütikesi maasse kaevata.Misiganes äri ajada plaanite,mõelge enne
soovitab soojalt paadikapten
Neemo E.Poldre,elu- ja sõnakunstnik,
Kes mõtteis viibibki juba homsel ajakirjanike kongressil
kahe hääle õigusega (Annika andis volituse,kuna viibib Pärnus)

EestiPoiss

Taaskord eilsesse päeva sukelduma pean,sest elutempo ei lase sama päeva õhtul sissekannet vormistada.Blogerdama pean ikka päevake hiljem.Lasen mõtteil settida ja selekteeruda.Tuleb märkida,et traadita telegraafi alged tekivad spontaanselt.Enne Euroopa songcontesti tutvusid Kadi-Liisi tütrekesed Mooni aia ning naabripoisu, Kõrvitsa Mihkliga,kes pakkus neile suurt huvi kui vallaline ja atraktiivne muusikuperest majaomanik ja naaber.Pärimiste risttules pidigi noorsand seisma Sophie ja Martha küsimusterahe all või -sajus.
Pärida oli nii mõndagi
Taheti teada,kas Mihklil lapsi on? Naine on? Ah et polegi,kas on surnud?Koguniste terve raadiosaate "Ülekuulamine" tarvis oleks saanud ainest küsimustekimbukese ja vastuste siinsel äratoomisel.Mis läheks pikale. Mina vaid tõdesin,et et juba plikatirtueas tuleb noortel daamidel panna tugev alus külatelegraafile,mis oli nii moes üle terve Maarjamaa kahe suure sõja vahelisel ajal ja punaokupatsiooni tingimusteski.
Remargipojake.Kui eile põhjendasin vajadust uhivastse Rahvapartei tekkeks.Selle loomise hetke olulisuse põhjendanud, siis täna olen mõelnud edasi etteantud teemal. Kohe tuleks sünnitada ka RahvaTV ning Rahvapolitsei ning asuda kehakaalu koguma.Sest mina kui paarisajakilone parteijuht saavutaks kähku iidoli ja rahva suurima sõbra maine,eriti kui lähetaks oma kereka kuju foto keskea ületanuile ja pensokaile. Jõulukaarte,kus ma kui Rahvaisa oleks sülelusvalmis ja käed harali kõiki haaramas ja kallistamas.Ümara kõhu ümber ripneks tõhus kuldne uurikett nagu Gori karikatuuril, kust laenaks ka õnnitluskaarti sõnumi : "Teie heaks kannatan,kullakesed!".Sest mis see jämmeda jõmmi elu muud on kui pidevad kannatused, lakkamatu ülesöömise tunne ja oht saada insulti või infarkti ning hirm lõpetada üpris kurvalt oma viimase malli Mersu tagaistmel.
Lisan,et juba praegu on kusagil liikvel mõtteid luua meestekanal TV2 baasil. Väljamaise meediauuringu põhjal huvitavad meha eelkõige auto-,reisi- ja purjetamissaated.Miks mitte teha sekka ka parteielu rubriik,nagu oli sovetipäevil printmeedias? Mees on alati valmis parteisõdurina elulahinguisse heitma end.Ja miks mitte ma isegi -ohvitserina, kelle hiirhalli mundri /soome mallile vastavana/ võin saada pärast seda kui teerajaja ja klubi valvemilitarist Kaspar on enda oma teatri kostümeerijate abiga kätte saanud.Teema on meil tõstatatud,aga hetkel pidurdunud.
Veel teadurite töölaualt.On selgunud,et lugemine hoiab tervise korras.Selginevad seosed mõtlemise,tunnetuse ja keele vahel: see on kasulik kognitiivsele tunnetusele.
Lugemine arendab keelekasutust,sõnavara kontsentreerumisvõimet.Ja minu elunäide kinnitab, et teadurite avastus põhineb raudsel tõel.Kooliea nooremas astmes ja enne ning pärast lugesin nagu hull.Nagu haige,sest olingi tihti kodus ja haige.Nii polnud mul eales muret ei kirjandite ega etteütlustega,sest suur lugemus pakkus ülisuurt tuge.Ajalehetöös hiljem selgus,et ma ei vaja keeletoimetajat,nagu teatas mulle kord Rahva Hääle keeletoimetaja Krista: Enno,Sinu lood võib ülelugemata trükki lasta. Hiljem,autotranspordiminsteeriumi pressis nii läkski:keeletoimetaja ametikohake meil üleüldse puudus.Nii meie ajaleht kui muud tarbetrükised tuli omal redigeerida ja toimetada.nii keeleliselt kui tehniliselt.Ja tänagi on põhjust hea sõnaga meenutada Õhtulehe peatoimetaja Heino Dengot,kes mind selliseks koolitas. Nagu heasoovlik,aga karm mentor.Viimane emotsioon lõi välja siis,kui mina koos tööstusosakonna kolme kolleegiga polnud suutnud toota "raudbetooni"(?) Seda väärilist,löövat esiküljelugu pealinna tööstusettevõtteist.Mida igas numbris nõudis eelmise partei au,mõistus ja südametunnistus - EKP Keskkomitee propagandaosakond.Vahel seda polnud ja Heino Dengo laekus toimetusse maruvihasena,sest teda oli Valges Majas vastukarva silitatud ja hurjutatud.Rivistas meidki oma kabinetis üles ja "luges sõnad peale".
Jäägem siis seekord sedasi: mind ootab Estonia esine Teatriväljak ja elektriautode pidulik teelelähetamine Monte Carlosse.
Let,s go tegema ajalugu!
Pärast on english,nagu ikka esmaspäeviti.Starteriks.
Ja jääge terveks -ning uurige veresurvet.Sest hea tervis ei taastu
nagu kinnitab paadikapten Neemo E.Poldre

Sunday, May 15, 2011

EestiPoiss

Nonii.Eilseilt eufoorialaineilt allapotsatamine oli ikka meile kõigile valus küll: Düsseldorfist, euroviisu lõpuponnistuselt tuli karm laks.Käigupealt finaalisattunud Getter Jaani,kes kohale jõudes Maarjamaa musoonipubliku õndsuse tippu heitis ja meedias lausa ülivõrdeid tarvitama sundis,ei saavutanud eilsel lõppvõistlusel kahjuks loodetud edu.Ning meid kes me Liizaga läksime Mooni,et koos moonikate ja Kadi-Liisi pliksidega show kulgemist seirata, tabas kui külmaveesahmakas kraevahele. Mul oli meeles Juhan Paadami prohvetilaadne messidz,et seekordse euroviisu nõrkade laulukeste taustal on Getteril hea võitjaks tõusta.Oli palju teisigi,kes kohe Eesti võidu oleks välja kuulutanud,kuid karm reaalsus näitas paraku teist palet.Juba punktide laekumisel hakkas klaaruma,et täna me seal suurt siga ei tapa!Neid pointse kukkus jumala suvaliselt igaühele peale meie vaatamata laulukeste kehvale sõnumile, nõrgale meloodiale või tihti lausa eimidagiütlevale ettekandele.
Ja finale ultimo:esikohale ronisid aserid,teisele makaronisööjad.Ilusmees Eric Saade ruotsi kunni alamate seast oli kolmas.Ja meie ilus-armas sinimustvalge Maarjamaa tagantpoolt teine,sest viimaseksjäänu polnud paremat väärt kui stoppsignaal kohta jänkupoisi sabatutil...
Minule pakkus eheda elamuse väike viiene Sofikene,kes end muusika rütmis teleri kõrval liigutades taustatantsijaid jäljendas.Rütmitaju oli piigal laitmatu,nagu täheldasin.Minu vaimustust ei kahandanud isegi mõne märkused: a la mis sa mees imestad, see laps käib ju laulmas ja tantsimas...
Nonii.Saame siis näha,kas naljamees Mart Juur lahkub facebookist nagu lubas:kui Getter Jaani toetajarühma ei teki kümmet tuhandet fänni,tema läheb ära vasakule.Sest vahepeal internetti piiludes avastasin,et Mina usun Getter Jaanisse polnud saanud isegi poolt sellest loodetud toetusest.
Tagasivaatena eilsesse päeva
lisaksin oma murdmatu liidu õõnestamise juttu veel seda,et omis mõtteis olin sooritanud hoopiski suurema kuriteo.Löönud suure roostes raudnaela L.I.Breznevi püha ürituse kirstu sisse.
Lugu järgmine,Kui 1966.a. sügisel mind punaarmee nekrutiks viidi,olid just ajalehtede esikülgedel karmid lood pealinnas toimetanud ja kinninabitud spioon Oleg Penkovskist,kes kõrge asjapulgana Moskvas Väliskaubandusministeeriumis töötades oli müünud hulgi riigisaladusi inglise salaluurele ja veel kellelegi.Me kõik igatsesime siit sotsialismi kuldsest puurist välja.Ja mina eriti-kuna isa õde Hilda elas Pariisis ja ema õeksed Hilda ja Aino Stockholmis. Olin lugenud-kuulnud,et sedagi spiooni karistati kõigist võimalikest karmima karistusega: saadeti välja Nõukogude Liidust. Hakkasin sama saatust igatsema eneselegi.Jõudes Hmelnitski linna,lennuväe abiteenistuse väeossa v/c 21068 olin ära tabamas asja tuuma: mina pean mõnele välisluure agendile teatama,millist elu elab okastraadi taha varjunud vene armee. Kelle ees väriseb pool maailma.
Et ohvitserid ei näe kaineid nädalalõppe,et varastatakse kõike mis näppu juhtub,et sõdurid ja praporid müüvad armeevarustust küladesse.Ja kui ülalt mõne lääne luuresatelliidi pealt nähakse Ukrainamaal kohutavalt palju mundris inimesi,on kõik need kümned tuhanded hoopis külataadid,kel tavaliselt puuduvad muud rõivad.Ka see,et mu pritsuauto oli pärit viiekümnendaist ning oli kui muuseumiauto,väärinuks lausa raportis avalikustamist.Sest see vana ZIS, kahetonnise veepüti ja puupinkidega ei saanud ju kahjutule korral päästa 57.õhuarmee pommiladu?
Kunagi hiljemn lugesin Moskva väljaandest Soversenno Sekretno,et legend Penkovski väljasaatmisest oligi bluff.Mehike oli seotud nahkrihmadega raudkärukese peale, millega lükati valust röökiv ja vingerdav spiooniroju otse kesküttekatla lõõmavasse soojusse(?)
Nii et ärge simmerdage siin midagi,seltsimehed erumiilitsad!
Ja olge muidu ka ettevaatlikud,soovitab teie paadikapten
elu-ja sõnakunstnik
Neemo E.Poldre

Saturday, May 14, 2011

EestiPoiss

Tere,kõik see mees(ja naine)!Minu elust kustus eilne "internetipäevake"justkui lehm oleks sabaga löönud.Kusagil ennelõunal vastas see lustikummut,et blogger on blokitud vms jne etc.Ja vaheta sõrmi klaveril kuis tahad -ikka null.Kuigi ajalehed laksas lahti ja lugemismõnu jäi.
Tcukci ne tcitatelj,tcuktci pissatelj
meenus mulle armeehuumor,sest põdesin kuna ei saanud rahuldada oma loomulikke (kirjutamis-)vajadusi.
Vaheta liidreid kuis tahad,aga Rasvaliit on koolnud mis koolnud.Polnud abi kalafilmi-Aarest mullu ega vanast Tootsist enne valimisi,kes ligines korisevale parteikehale vana kalamehe kombel:ehk sikutab rahapurika välja!Sest kes muu kui Jansa teaks paremini,et parteivennad liidrikohal elavad kui või sees.Hinnatõusud ei kõiguta, noored austajannad viskuvad jalge ette,priid söögid-joogid ja välisreisid... Ainult autoostuluba pole enam vaja oodata.Lähed poodi ja valid rahva raha eest parima(?)
Keegi Blok viskab sel nädalavahetusel kasutuks muutunud parteiohjad näpust ja lahkub sirge seljaga.Sest Luuavillu üritusele lüüakse hingekella.
Loodus tühja kohta ei salli.Kas peaksin looma selle asemele Eesti Rahvapartei ja lubama valijaile kahte lihtsat asja.
A.Eesti ei maksa rikaste riikide võlgu
B.Eesti paneb vangid tööle
Mingit kolmandat-neljandat-viiendat lubadust ei maksa serveerida,sest pärast äsjast Eestimaa Roheliste kurba kaotust parlamendivalimistel tõdesid analüütikud:valija ei suuda hoomata mitmeid valimislubadusi heade mõtete pikas reas.No mõelge ise-hariduse vallas oli konstruktiivseid ettepanekuid,rohelise elulaadi omas ka,pakkusime tasuta linnatransportigi ja kodanikupalka,mis asendaks täna väljanurutavaid sotstoetusi ja säästaks riigiaparaadile hulga raha eeltööks ning poole metsa jagu paberit,sest paljutki poleks olnud tarvis tõestada.Näiteks seda,et ka vaesem inimene tahab süüa ja oma arveid maksta.
Rahateema ligi astudes-laevakrahv Leedol vist parteimaksud maksmata? Miks muidu me Partsu Juku puurib oherdiga auku parvlaevadele kiilu juurde,mis Saare-ja -Hiiumaa vahet sõeluvad.Väites,et Eesti riik tahab selle äri üle võtta,ise laevad osta.Just nüüd,mil Leedo õnnistas sisse uhivärske aluse,mullu tõi liinile suure Hiiumaa ja tegi meie ühisraha eest korda Heltermaa sadama ning lõpetas Rohuküla sadama suure värskenduskuuri.Kas pole selline mõte mitte vastu väikese Põhjala tiigri,Eesti riigi senisele raudsele majandusideloogiale.Kõik funktsioonid,mida saab teha tubli eraettevõtja,tulebki riigil talle loovutada,maha ärida,üle anda...Kas see on pelgalt manööver võtmaks endiselt okupatsioonivägede ohvitserilt temaloodud firma ja loovutamaks see tulus operaatoridiil "oma poisile",kes võrsunud meie rahva trikoloorsest juurest?Ja miks nüüd laekuvad maamaksuteated hoopiski Võrust meie asumijärgselt eelmiste "maksupealinnade" Pärnu ja Haapsalu asemel?
Ma ei hooli rahast,aga austan seda
olevat öelnud Suur Poeet A.S.Pushkin.Kes meie pumbajüride seast on asunud tema juhtnööre järgima,tekkis mul õigustet küsimus.Jäägu rikkad oma liistude juuurde,mina siirdun pojukeste manu.Kes eile õhtul Mimmi ja minu vastutaval hoiul olles kuulsid seriaalis Ühikarotid valvemutist vanadaami Salme suust neile uudisena laekunud sõnavallatuse "tattnina".Oleksite pidanud nägema,kuidas vennaste suud kiskusid naerule ja kordamine,mis tarkuse ema,läkski lahti.Muidu on nad kahel õhtul tormanud imearmsate näokestega tuppa,kriimude näppude vahel võililleõis,mis galantselt üle anti: palun, see on Sulle,Mimmi!
Kõigi ilusate lugude vahele ka pisukene hoiatus printmeediast:ärge ostke Jaapanist toodud metallpostkaste,mida teile mikrolaineahjude pähe müüakse(?)
Taustaks meenutus,et tuumajaama aluses maavärinas nii mõndagi kahjustet sai.Näiteks autotehaste komponentide tootjaettevõtted.Humoristid juba väidavad, kuuldes,et partii kiirguskahjustustega sõidukeid ekspunavenesse müüdud -neil autodel poole vaja seisutulesid pimedas sisse lülida- nad nähtavad niigi(?)
Nädala nali on vanal lainel.Ilves küsib Ansipilt,miks too tegi Keit Pentusest keskkonnaministri."Ta olevat lapsena loomaaias käinud".Sama loogika põhjal sai Lagle Parek mõni aeg tagasi siseministriks-ta olla veneajal vangis istunud(?)
Kui kaadrivalikul taolised kriteeriumid,siis pole minusugusel mingitki lootust.Kõik vastutavad postid jagatakse kuidas jumal juhatab.Keegi vanem professorihärra omab ravimihävitusfirmat.Kus alluva seisuses vene narkomaan näpib aegunud medikamente ja ümberpakituna müütab neid oma võrgustiku kaudu pealinna turgudel.Narkootilised ja psühhotroopsed ained vabalt saadaval.Kui see ongi Euroopa Liit,miks mind siis prints Hamletiks ei tituleerita?
Ja lõpetuseks huvitavat vahelugemist.Oli vist miskine kinoprojekt teoksil,kuhu paluti ilmutada pihtimusi teemal:Kuidas ma õõnestasin Nõukogude Liitu?Kui ilmun puhtsüdamliku ülestunnistuse ja kahetsusega,kas mind ei pistetagi siis valve all ja üheotsapiletiga turismirongile,mis viib meid,kurjategijaid, suure kodumaa kauneimatesse paikadesse?Ja kas sm-d Rüütel,Arnold ja Toome,Indrek paigutatakse reisivagunisse,kuna minu koht on kaubavaguni naril,loodetavasti tünnahju juures?Mu paturegister polegi just pisike.Kasutasin õhtutundidel,puhkepäeviti ja üldse tihti riigi sõiduautot isiklikel eesmärkidel,kirjutades ise endale võltsitud teekonnalehti ja sõitsin vabaturult, käestostetud bensiinitalongidega,millega äritsesid pahad veoautojuhid,kes omakorda juurdekirjutuste abil nii kütust kui palka teenisid. Maffiatunnused annab välja küll.Eriline kurjam oli Pressikeskuse autojuht,kes näppis spidotrossi otsagi lahti,kuna kuu kilomeetrilimiit ei võimaldanud meil kõigil oma sõite teha...Mina,tema ülemus,kasutasin nii ta sohvriteenust kui istusin ise rooli autosse,mille odomeeter ei töötanud.Vabandan südamest Kremli seltsimeeste ees ja tõotan,et enam kunagi nii ei tee.Kas aitas?
Kuidagi kergem hakkas,koorem langes südamelt.
Parimatega
ikka teie paadikapten
Neemo e.Poldre

Thursday, May 12, 2011

EestiPoiss

Varasemat killukest meenutades
täheldan,et olen korra juba arvanud: Taevasel Isal olid minuga mingid plaanid,kui ta mu siia ilma jättis.Päevil,mil ma aastal 2002 aprillis end äraminekuteele asutasin oma koduküla Nõmme haiglas.Ju oli kõrgelt paremini näha,et mu lambis veel veidi õli alles-las poiss hingitseb pealegi oma väreleva leegi najal.Küll ma talle veel mingi üllatuse korraldan! Ja nii need päevad veerevad:naudin seda, et suudan ise kapata mööda ilma,imeda kui käsn endasse kõike,mida pakub elu ja serveerivad huvitavad inimesed. Eile kutsuti raamatu "Minu Amsterdam" esitlusele.Lonkasingi siis Viru Keskusesse,kuhu olid rahvast kohale palunud kaks huvitavat inimest.Keegi ligi kahemeetrine kenake Margo Roose,kes elab vaheldumisi Hollandis ja Eestis ning ta sõber Piet Boerefijn, kes sama elustiili viljeleb ja lisaks asutanud siia firma Toiupank, millega abistab lausvaesuses elavaid inimesi,olid esitluse peategelased. Kusjuures minu salaootus:proovida tuulikutemaal levinud legaalset mönuainet-kanepit, ei täitunudki,sest keegi ei ulatanud tühist näpuotsatäitki...Mistarvis üldse oli vaja rahvast kokku meelitada,ei saanudki pihta.Raamatust räägiti jah,toimetaja kiitis internetiajastu hõlbuelu-nägi autorit elusast peast esmakordsel just eile-selsamal Viru Keskuse RahvaRaamatu kohvikus More toimunud esitlusel.Noh,kogemus mulle seegi,sest kui äkki kunagi saan omagi targad mõtted kammituna kaantevahele(!)Trükifirma PetronePrint esindaja Kairit Lillepärg austas üritust oma kohaloleku ja sõnagagi.
Naisterahvad ja meesterahvad-need on ainukesed rahvad
on öelnud luuletaja.Sellele sententsile mõeldes väitsin hommikul riietumispiinades visklevale Liizale,et ju plaanib minna linna ja tööle heidutama nii naisterahvaid kui meesterahvaid? Esimesed kurvastavad teda nähes,et ise taolised siredad ega pikakoivalised pole,teised ahastavad teda nähes:MIKS MINUL SELLIST POLE!
Kordasingi vist ennast,kui lisasin:Sa,kallis, oled ju Pilatese klubi maskott:teie patsiendid näevad, millise tulemuseni võib viia ohtra raha tassimine kehaliigutamise altarile.
Remark: laiast ilmast meile ikka tarvilist tarkust pudeneb.Eile saabus Floridast teade, et ühe senaatori eestvõttel seadustati nõue:püksid rebadel koolis ei käida!Gary Siplin oli leidnud,et poole pepu peal rippuvad säärevarjud häirivat õppetööd.
Vastne "tõmba-püksid-üles" seadus aitab väärtustada perekonda,haridust ja tulevast ametit.Miks ma sellele nii pikalt pühendun?Selleks,et see loetelu väärib ju pikendamist:a la tõrjub mõtted pedofiilsetelt harrastustelt,aitab talve üle elada, laseb kiiremini joosta etc.jms.
Teine tarkusetera on pärit Albioni maalt,inglismannide riigist.Kus ei lubata enam öelda "lenmmikloom",või "sööb nagu siga","kaval nagu rebane".Kas peagi pole ilus öelda ka "koer",sest on ju "koeratemp" ja "koer poiss"?
Lemmiklooma asemel peate väljenduma "loomkaaslased" e companion animals või human carers, sõna pet on täiesti out Kas ja kuidas reageerib sellele mu Sissy,kui sellest talle räägin,on täna teadmata.
Aga pojale Jensule peaks vahendama ajalehetarkust.Kõnniteede hall graniitklotsike on pärit Hiinast ning selle hind koguni neli korda odavam soome graniidist,kuigi transport maksab ka midagi(?)Järelikult ühed tahavad müüa,aga teised lihtsalt rikastuda.Kas Soomes graniitmürakaid looduses vähe? Isegi rannakaljud neil sest looduslikust ja ülikallist materjalist meisterdatud.
Keeleaavikud ja keeleveskid on taas mõne uudissõna välja pritsinud. Eile leidsin termini "uhivastne" ja Jüri Kuuskemaa nurises,et elanikkonna seas Eestis liiga palju elajaskonda, keda olevat raske tsiviliseerida...
Raske on,aga pingutama peab,asi on seda väärt,tunnistan ausalt.
Väsimatu lugupidamisega ikka teie paadikapten
Neemo E.Poldre
elu-ja sõnakunstnik.

Monday, May 9, 2011

EestiPoiss

Moens,e kõik te mu lugejaklubi fännid ja fännitarid.Sätin end taas englishisse, sest mingi siht peab ju päevakesel olema.Lihtsalt niisama ei lenda vares ka.
Kui mu Liiza valmistus hommikuseks väljalennuks sõbranjega Rakvere suunal,siis tema riietumispiinad olid loomeinimesele kohased:käib majas ringi ja valib,mis millega sobitub.Häälekate pretensioonidega.Nagu ikka hommikuti.
Tulemus on tavaliselt selline,mis rahuldaks ka parasjagu troonilistuvat moekeistrit, mida ma ei jätnud märkimata, kui tal lõpuks lühike valgemummuline seelikuke üll ning minupakutud pitskaelusega õhkõrn pluusike pääl,mille peal mustavalgetriibuline ülimalt naiselik ja valgete narmastega jakike.
Remark.English style on justkui svenssonite komme maksustada inimesi mitte sissetulekute,vaid väljaminekute-põhiselt.Selgitan esimest-kui elad ruotsi kunni riigis ja näitad üliväikest tulu,aga omad kahte autot:Porsche Cayenne ja Carrera 211.Siis saadki laksu,kuhu on liidetud su suvemajake Kanaaridel ning rohkem kui oma paarikümnemeetrine mootorjaht koos köögi ja kahe dushiruumiga.Ja meil kodueestis,kus inglismannide veefirma tallinlastelt kaheksa ja pool nahka koorib, käib vist samuti kulupõhine tuluarvestus.
Selgitus.Kui Tallinna Vesi on aastaid müünud mu peremajale vett ca kahesaja krooni eest kuus,siis tunamulluse kuu kuluarve oli ootamatult 25 euri,aga nüüd sain arve, mis 33 euri küsib.Minu versioonid elust enesest:
A. äsja firma kulul väljavahetatud veearvesti pöörleb kiirsti nagu pealinna pettureist taksojuhtide taksomeetrid,mis vuristavad kliendi raha kähku,läbi nn kordistajate.
B.Kui firma kontrollkäigu jõuluaegu teinud lepinguline ametnik märkas,et mu elumaja külge on kasvanud teine,väiksem liitmaja,poja kodu.Tuli neil mõte maksustada meid kulupõhiselt - jaksasite uue maja ehitada,järelikult suudate tasuda ka kopsakamat veemaksu.
Ma ei näe muid põhjusi,sest veekulu pole veel kasvanud:teise maja vannituba alles ehitamisel...
Küll aga näen selgesti,et Eesti Nokia juba paistab.Seda nõudis meilt juba lahkunud president,härra Lennart Meri,keda ma väga austasin.Eruditsiooni ja intelligentsuse pärast.
Vaadates ekspolitseinik Anvelti saadet "Eluaegsed" mõistsin selgepilguliselt,et väike ja tragi Põhjala tiiger suudab oma kurjameid hallitrellihotellis toita ja katta ning pretesioonideta rahuldada vaid siis,kui rakendab nende kaakide töö abil tööjõurendifirma maailma kriisikolletes.Miks pidid äsjasel Jaapani looduskatastroofi põhjustet tuumajaamapurustustel töötama pilulsilmsed kohalikud vabatahtlikud,kelle elud olid ju rohkem väärt kui meie mõrtsukbandiitide omad? Kui oled surmamõistetu, kellele andis elujätkamise võimaluse seadusemuudatus,kuna uue Kremli poisid ei luba surma mõistmist,oled selle siiski ära teeninud ja peaksid minema koristama tuumajäätmeid.Kui pääsed siia tagasi,siis helendad öösiti nagu tõrvik-nahavahele kogutud radioaktiivsusest.Ning edaspidi kurja teha ei julge,sest nähakse,kellega tegu. Ja veel:teadlaste töömaile paisati hommikuraadios väljakutse.Kui kogu maailmas tõusevad teatud hinnad,siis kerkivad need ka Eestis.Kui aga mujal võimutseb langustrend,ei lange Eestis kunagi.Miks,küsib Rohke Debelakk nõudlikult.
Küsib sama ka paadikapten
teie Neemo E. Poldre

Saturday, May 7, 2011

EestiPoiss

Nonäedsa!Imekena päikeselise päevakese on Taevane Isa meil saatnud emadepäevaks. Päike lõõskab kut elajas taevas,Liiza sai oma tumeda shokolaadi juba kohvilauas mult kingituseks ja läks rõõmsalt Kristiine keskuse lillepoodi teiste emade lastele lilli müüma. Paistab,et sellise vabakutselise harrastusturundaja amet passib Mimmile kenasti.Käib teine vabu päevi andmas nii tipikate lillepoes kui Forumi keskuse eliitrõivaäris, kuhu juba poole kohaga töölegi vormistati.Rõõmus lugu,sest vahepeal polnud tööd ega midagist, leivakannikas hakkas kokku kuivama.
Kel on,sellele antakse,väidab ka Kõigevägevam
Sama saan öelda ka iseenda kohta.Kui autorubriigid märtsilumena sulasid masu käes, kuivasid minugi rahanired kokku.Mingid märgid näitavad,et nüüd,mil päike kõrgemalt käib,hakkab minugi rahasuund õigele kursile nihkuma.Piilusin eile,kus pakutakse mu uut ihalusobjekti Mitsubishi Pajero Pinin 2,0 bensiin,3d variant.Autofoorumeist lugesin välja,et mu silmis esimeseks hitiks peetud märk autotaevas,väike Land Rover Freelander on inglaste ehtne nurisünnitus, autoteede loodusõnnetus kui soovite.
Silberautos Mitsude real istuv vana hea tuttav,Helkama päevil kohatud automüüja Tom pole omas ametis vist eriti pädev,tuvastasin eile.Kui uurisin pisikese Pajero kohta. Tema soovitas tellida Saksamaalt,kuigi oma firmas just platsil selline musta värvi iludus seisab(?)Noh,kas polnud uute autode müüginumbri pärast muretseval mehel huvitav mind jäljele juhatada,sest tema palka see diil ju ei morjenda? Paistab,et käin bussiga ära kohapeal Peterburi mt 50 ja piilun,mis wärk on.
Silmi tuleb ikka lahti hoida.Kasvõi selleks,et üllatuda kena kuulutuse pääle Nõmme lehes:"Elektritööd pädevusega elektrikult.Ärge tapke ennast elektriga,lubage end aidata spetsialistil.tel.5665 1156."Kena keik,aga miks USA elektritoolioperaator siis enda moblanumbrit ei paku(?)
Elu ise toob samuti üllatusi.Kui ema Ksenja tõi tunaeile koju vennakeste köharaviks inhalaatori,mis paiskas kurku aurustuvat ravivedelikku,hüüatas elevil Sebastian üllatunult:"Raisk,suitsu tuleb!"
Minu pojukesed,mõtlesin rõõmsalt.Piiluvad plikasid ja vannuvad,nagu pärismehed kohe!
Remark.Nelikveolise himu ei rauge,kuigi me Grand Vitara päevad liiguvad koomale-kui tagasilla juures miski torsioon ei laulaks,polekskid hullugid.Keeldun uskumast töökoja arvamust,et hääl tekib difris.Pole ju võimalik,et suurte traditsioonidega autotootja müüb parketimaasturit,mis mõne tuhande metsakilomeetri järel töölepingu üles ütleb.Sest lõviosa paarisajatuhandelisest rataste alt läbikäinud teest oldud linnas või asfaldil,mis küll löökaukudega,kuid läbitav.Me isake Don ostis aastaid tagasi pealinnas liiklemiseks Nissan Patroli.Hea Nõmmelt linna kulgeda.Kas see oli märk,et valmistuge tänaseks päevaks,mil kogu vaba raha liigub K-kohukeste propagandamasinasse,nii et uulitsate joonimiseks ja asfaldiaukude püksilappimisteks ei jää enam pooltki vajaminevast?
Massimeedia ongi kenasti suukorvistatud.Eilne uudis,et erimärgistatud,töömasinate diiselkütus on kadumas,tekitas pressirahva seas null emotsiooni.Vaid lause,et kohe kõik hinnad tõusevad,pidi sundima mõtleva lugeja arutlema,kes on asjaosaline? Pange kokku kaks pluss kaks-mitte väga ammu oli liikvel EL nõue,et maksuerisused peavad kaduma.Muuhulgas nõuti ka auto-ja maamaksude kehtestamist.Meile aga lubasid Elu Peremehed,et kodualuse krundi maks kaob sootuks.Miks peaks kiitma kommuniste?Kasvõi seepärast,et lolli järjekindlusega jutlustavad rahvale peagi saabuvast helgest tulevikust, unustamata seejuures endisugustele korraldamast helget olevikku.Meie tarbeks on vaid valed,demagoogia,katteta lubadused.Aga automaks on meil ammu,nende valeliku kütuseaktsiisi näol,mis väidetavalt justkui läheks sõiduolude parandamiseks.Tegelik ja varjamatu tõde on selles,et SIHTOTSTARBEKS KASUTATAKSE VÄHEM KUI 45 PROTSENTI. Kurb,aga raamatute, kõigi kinode, teatrite jt kultuuriürituste pileti käibemakski lendas lakke uue Kremli käsul. Vat nii mulle paistab.Aga valitsus vaikib juhtunust.Tõde on kusagil mujal,nagu väidavad Mölder ja Skalli...
Ja pommuudisena veel,et rahahädas eurotsooni liikmel Portugalil olla üle kolmesaja tonni ulatuses kulda riigireservis,ja nemad anuvad abi Euroliidult nagu Kreekagi. Mulle tundub,et kuna hõimurahva uus ja tegus partei Põlissoomlased võtsid teema üles ja kinnitasid,et soome rahvas ei maksa kinni rikaste võlgu,pääsevad teisedki maksjad. Patune Kreeka on juba skandaalist ehmunud ja vist astubki välja.Kusjuures pekkadel vaid tonnijagu va säravat metalli hoidlates aga nad ei nuta.
Talgujuttu
Kõrvalepõikeks.Eilsel päeval tehti Maarjamaal talguid kokku 969,osales 84 301 inimest. Kena punktiga kviteeris päeva Pehmete ja Karvaste seriaal,kus väideti:olid mujalgi talgud -tapatalgud,kui Pakistanis tapeti Al Qaeda ninamees Osama bin Laden, kurjuse sümbol ja terrori-isa.Humoorika killu pakkus üks Mikihiiremaa telekanal,kus läbi diktori etlemisvääratuse paiskus eetrisse: tapeti Obama (?)
Mina teen küll vahet,aga teie?
Lõpetuseks näitusest "Sloveenia identiteet" Rahvusraamatukogus.Kuhu lonkasin lausa avamisele, sest lootsin näha autentset ajalugu-lubati raha,postmarke,autojuhiluba etc.
Olen ju kogunud meie ARK-ile ülevaate Eesti autojuhiloa ajaloost,sealt mu huvigi.Kui olin kohal koos paarikümnepealise auditooriumiga,selgus tõde.Kogu odavnäitus oli serveerit bänneritel.Starteriks pakuti näha eelmist,euroeelset omaraha:tolarit.Kui olin EBSi professori Arno Kirti tähelepanu juhtinud seigale,et vist USD eeskuju oli nakkav(?)jäi silm pidama lähedalseisval noorsandil.Kes astus pärast ligi ja kõneles arglikus eesti keeles,et mõistis juttu,kuna on kohalik sloveen,tahtis parandada: Mitte USAst vaid Habsburgide dünastiast olevat pärit see tolar.Nii et häbene oma harimatust,Ennokas.Paraku ei häbene kolleeg Ülo ja mõttekaaslased.See kutt kurtis,et kuna söögiampsu ei pakuta,peab ta kappama teisele meediaüritusele,kus oodata ka sakummipoissi veinsi kõrvale.Ja mina veel mõtlesin,et pensokahuvi on see lonks veini ja toidutaldrik? Kui ma olin terve inimene ja püsisin ise püsti,polnud küll mingit tõmmet selliste mõtete suunas.Kas kapitalism on inimesi nii palju muutnud?Tõeline kapitalist suutnuks säästa hulga raha sellegi näituse pealt.Need paar kasti punast ja paar valget veini võiduks hoopis saata näitusele registreerunud inimestele koju koos Wikipedia aadressiga,kust saanuks lugeda külalisrahva keskkonnaministri jutu sisu, mille too edastas konarlikus englishis.Kohal oli ka neiuke Helsinkist, Sloveenia saatkonnast.Kes käis ringi ja jagas oma visiitkaarte.Katsusin temaga teha juttu soome keeles,kuid piiga vabandas:ta alles veits aega olnud,ei valda keelt.Kena,et üldise tööhõive korraldamise õhkkonnas kõigile mingi väärt tööots leitakse, mõtlesin. Midagi etemat kui reisisaatja,kuigi noor daam vist saatiski oma riigi presidenti.Kes meie juurde ei jõudnud,kuns oli külaline mr.Kikilipsu peres. Nagu hiljem lehest lugesin.
Püsige tervena ja õnnitlege emasid
soovib ja soovitab väsimatu metskapten
teie Neemo E. Poldre

Thursday, May 5, 2011

EestiPoiss

Eripreemia
oli see,mis mind täna köitis.Lugesin ju hiljuti internetist,et olin saanud äramärgituks-preemiasaajaks Kirjandusmuuseumi konkursil "Minu mälestuste Soome". Taustahuvi tekkis, kui avastasin internetist oma nime tunnustatute hulgast.
Kuna Löfbergs Lila oli konkursi toetajate seas,poleks pakike kohvi pensoka sissetuleku juures sugugi liiast,mõtlesin.Aga aadlimees ju end nii ei väljenda,et tal oravariigi poolt kõigile tagatud muretu elu juures midagi vajaka oleks.
Midagi hiidlasele omast tärkas mu hinges kui me Mitsubishi Lancer Beriti alt avarii läbi romulasse sõideti.Teades,et olin talle ostnud just uue kalli aku,vahetasin selle Suzukile.Ühe aegunud vana aku panin Lancerile peale,Suzuki tööka aku sikutasin keldritrepile.Paremaid aegu ja kõrvetavat vajadust ootama,mis nüüd just saabuski. Enam kui aasta hiljem,sest too roostes tünnirajakas oli vaja rauakollidele maha lükata.Kui neile helistasin,siis tõotasin lisandeid. Eile õhtuks oligi tänu kingitusele kadunud nii tünn ise koos mahavalgunud tõrvaga kui akud.Ka naabrinooriku proua Rita raudriiulid koos vana boileriga,mis olid kui kirsikeseks tünni-tordil. Mida oli siin sellist, hiidlaslikku, küsite.Aga see,et saareelanik leidis sügiseselt külateelt surnud varese,pistis tasku ja mõtles:äkki läheb tarvis!Kevadel põllule minnes toppis käe tasku,leidis linnuraipe ja viskas südametäiega eemale - äi läind taris!Justkui mina selle akuraipega.No äi läind taris!Kodakondsed pidasid mind hulluks ju,kui selle tookord tallele panin.
Hullu tembu pani aga eile toime 56-aastane Ago Ursel Waaks,kes elas idapiiri lähedal Võmmorskis ning kelle poeg Peetrit kahtlustati relvade salakaubaveos.Kui politsei läks majapidamist läbi otsima,avas hullunud isa vene automaadist AK-47 nende pihta tule,tappes politseiuurija Tarmo ning haavates veel kahte mundrikandjat.Kas tõesti meeleäraheitele viidud inimese viimane appikarje? Sest mees suri ka ise kinnivõtjate vastutules.
Mina nii meeleäraheitlik ei ole.
Karm MunPo politseitädike
tegi piletikontrolli eile 18.bussis,millega senjooride kokkusaamisele põristasin.Ja suht kogemata sõnasin,et olen raske puudega kui talle invatõendit otsisin.Oma viga-õige vastus pidanuks olema "sügava",sest ainsa töötava parema käega saaks ju sügada küll...Nüüd tassis/talutas ta mu bussijuhi juurde ja lasi ühel reisijal otsida mu väikesest pennikilekotikesest 80 penni,et saaks osta lisapileti.Probleem selles,et nüüd mind teistkordselt bussis trehvates teeb hullunud ametnikuhing sedasama,kuigi ta empaatiavõimelised kolleegid pole mind aastaid niiviisi tülitanud.
Täna, kui uni ära läks,nuputasin vastukäigu.Küsin näruse tüüblimuti nime,näitan oma pressikaarti ja tõotan,et kirjutan temast terve peatüki oma insultiraamatusse, mis täna alles pooleli.Ta on seda väärt,sest satub kindlasti nende 5-6 tuhande kaasmaalase sekka,kes meil aastas insulti saavad.Teist ta nii jõhkrat kolleegi pole bussides olnudki,kes mu invaliidsuse kahtluse alla seadnuks.Miks mulle märgiti vaid raske puue, küsigu oravavalitsuselt.Kes säästab hulga raha puudeastmeid kahandades, on tegelik taustatõde.Tahan teada,kas veel raskemaid haigeid palju bussides sõitmas?
Sadistimoori maha maha laskma poleks hakanud nagu vana Waaks, kes jättis isatuks tubli politseiniku kaks pojakest.Mingil määral peaksime mõistma lehelugudes talumeheks tituleeritud paugutajat,kes ilmselt elatuski illegaalsest relvamüügist, millega poeg tegeles.Eks ta nägi,et elu niikuinii mokas,midas veel?Tuumas:surm siin või Siberis -ikka oled kabelis.Ja võttiski ainumõeldava suuna.Mina-mees ent kasutan sõnarelva.Sest MunPo sadist end raamatust välja ei raiu.Teised ju teavad,et halvatud inimene mistahes taseme diagnoosiga piletiraha ei oma.Rikas riik,kes kahel rindel sõda peab,vajab ju laskemoonaraha ja sõjavarustust ja -tehnikat ja...Kui isegi afgaanisõjas invaliidistunuilt seitse nahka kooritakse,mis siis minusugusest rääkida.
Valvejutlustaja tülitas bussitäit sõitjaid eile kui tulin kohtumiselt Jüri Estamiga, kes pajatas hulga huvitavaid seiku oma väliseestlase-elust.Nii USA armees kui raadio Vaba Euroopa korrespondendipäevist Münchenis.
Bussielamus2. Kerge slaavi aktsendiga, väikelast süles hoidev mees katsus rahvast sütitada,hõigates:valige Jeesus!Ja lubas valijaskonnale helgeid päevi paradiisiaias. Rahvas raevutses ja kees.Kästi vaikida,aga jorss käivitus veelgi enam.Mispeale ma väitsin õli tulle viskamiseks-aga meie valisime Ansipi!Rahvas rõkkas naerda,sest oodata oli jutlustaja suunamuutust. Ägestuski:valige jah Ansip. Tema haarab teie raha kaasa ja põgeneb Kanaaridele!
Ja veel tolle parteivahetuse läbielanu tarku mõtteid.Ma tahaks ka,et leib-sai, jalgrattad ja autod oleksid odavamad,kui rahvas nurises kõrge elektrihinna üle.Tragi mees,nagu ta tubli rahaminister Ligi,kes oma 4000 euro suuruse kuusissetuleku juures kilkas:mind hinnatõusud ei morjenda!
Olge nagu olete omas kõrkuses,aga häbenege ka ikka vahel
soovib ja soovitab teie paadikapten
ikka see Neemo E.Poldre
kes leiab ,et pole põhjust kaotada rõõmsat meelt ega välist ümarust.

Wednesday, May 4, 2011

EestiPoiss

Piiritusesegamise ilm täna
Nii väitsid mu kolleegid-kalasportlased vanasti Kiideval Ajakirjanike Liidu puhkebaasis kui selline vihmane päevake kui tänane me ettevõtmisi ja näiteks mereleminekuplaane rikkus.Eks meil ikka külmarohtu ligi oli.Mõõdukate võtjatega pidevalt ühes paadis(loe:seltskonnas)viibides polnud seda hirmugi,et keegi täis jääks või pildi tasku libistaks.Sest ilma hea sakummita tops suu ligi ei tõusnud. Head kokad olid nii Haug kui Tellis,toiduvarud alati suuremadki kui ampullikogu. Küllap neist suvedest ongi pärit mu sissejuurdunud harjumus,et libistatakse väikese põhjuse ning tillukeste lonksudega ning eikunagi pealehaukamiseta.
Kas nüüd suutsin veenvalt põhjendada,miks brändipitsi kummutanuna vihma sisse sukeldun. Et siirduda senjooride(seenioride) kohvilauda,kuhu kogunevad minusugused veterinaarid(veteranid)-ajakirjanikud,staazikad EAL liikmed.
Mingi elupagas kogunemas ka pojukeste kõrvadevahele,kelle esimene 10.juubel kolmat päeva jaksu kogub.Üleeile,õigel päeval, tulid Berit ja Eero lillede ja kingitustega, minult said põrnika ja sitika(loe:Munavolkkari ja Citroen 2CV mudeli).Annika laekus eile kui leht valmis sai,mõnusa koogipaki ja muu staffiga,täna jätkuvad omaealiste pidustused Laste Mängumaal,kuhu tuuakse kokku tittesid igast mastist ja vanuses. Sebastian,kellele kuulub pool kümneaastasest kaksikute ühisest sünnipäevast, üllatas ema Kseniat juba täismeheliku komplimendiga:Sinu huuled on kui kirsid(?).Selles vanuses,viieaastasena, mina küll oma Ljudakesele-armastus Koplis naabrineiu vastu vist juba oli- ei osanud nii kauniste öelda.
Jah,lapsed arenevad tänapäeval imekiiresti.Kas märk sellest,et X-päev läheneb?
Mul on vaid kaks küsimust.
A.Kas lubatud lähenev purustav kaos liidab me eraldihoidva rahvakillu osalised edasikestmise nimel.Või jätkame vanaviisi:igaüks omaette,naabrit kahtlustavalt piieldes?
B.Kas karm tulevik saabubki mulle kui vaesunud aadlimehele või on saatus suutnud teha seks ajaks mõningaid korrektiive?
Vahet pole,kostate vastuseks.Olulist jah,see on selge.Kuid mõningaste varude ja ettenägelikkuse korral saaks ju piinu pikendada?Ja lähedastele tuge pakkuda,usun ma täna.
Sest seda vana tõde:võidab see,kel on surres rohkem asju,ei usu ma ammu.
Pigem usun,et inglise keele mõju eesti keelele on suurem kui hoomata oskame.
"Teie ettevõtmised võivad isegi paremini,kui ootasite,sujuda"väideti täna Elmari raadios.Miks ma puhtas eesti keeles öelnuks teisiti?
Enne väljaütlemist tiba mõelda poleks kurjast,usub teie paadikapten
väsimatu Neemo E.Poldre

Tuesday, May 3, 2011

EestiPoiss

Orjapõlvlased
tervitavad väga humoorikais interneti-kommides maailmalõpu uudist,mis Mikihiiremaa pastori teadmist mööda saabub 21.mai õhtul k.18.30. Miskipärast on isegi NASA võtnud tõsiselt kogu maailma hoiatada hoopiski aastal 2012 või 2013 saabuva tohutu ökokatastroofi eest. Päikesetorm koos kaasneva päikeseplekkide tugevnemisega lööb rivist välja kogu selle elektroonilise staffi,mille üle arenenud riigid koos meiega nii uhked on.
Maa magnetvälja muutvad protuberantsid viivad trajektooridelt välja satelliidid, segavad lennuliiklust,nullivad pangaoperatsioone,takistavad sideühendusi, välistades hädaabi ja rikkudes haiglate töö,linnad jäävad toidu- ja veevarustuseta. Hukku ennustatakse miljardile inimesele.Teise Eesti kommijad,kel pole elu tänagi,ei kaota suurt midagi ega kurvasta suuremat.Mina,kes ma ammu tunnen end vaesunud aadlikuna,ei oska kah lasta pisaratel enda peale tulla.Isa oli mul oma rikka isa poeg,kes Polbergi Jüri ettevõtlikkuse juures elas teistsuguses maneeris.Alul koduks Jälgimäe mõis,von Glehni sünnikoht,pärast üks isale kuuluvast kolmest majast Tallinnas Vabriku t.Noore mehena põristas ringi võimsal vesijahutusega saksa mootorrattal,õde Hilda sõitis Pariisi end täiendama.Elan lootuses,et ehk minugi pere elujärg enne suurt pauku muutumas.Muust nagu ei kipuks unistamagi kui kodukesest Hiiumaal kus poleks muret elektri ja elektroonika pärast.Ainult et diiselauto võiks olla,mida tankida koduses tünnitanklast nagu oma varasemat pikka Mercedest,kuhu poegade rõõmuks mahtus koguni seitse inimest koos juhiga.Vat mure selles,et kõik teised tankimiskohad pole käideldavad pärast päiksetormis tekkinud kahjustusi.NASA hoiatust tuleb kahtlemata tõsiselt võtta,sest see taevateadustes haritud seltskond koos oma direktsioonidega Kennedy kosmosekeskuses,Canaverali neemel jm lihtsalt lambist selliseid ilmutusi levitama ei hakkaks.
Kohtumine külmaverelise Paveliga
Eile päeval 16.liini bussis invamajja inglise keele tundi sõites sain omamoodi elamuse.Pooltühja bussi sisenesid Joostimäe või Laki peatuses vanem ja noorem joobnu.Esimene siirdus tahapoole,korraliku välimusega arvatavalt umbes kolmekümneaastane noorsand lumivalges nailonjopis ja korralikes teksades,napi siilipeaga,jäi tuikuma minu istmeposti külge.Mustamäe tee kurvis kukkus vaat et sülle.Siis palus,kas teeksin ruumi enda kõrvale.Tegingi,vabandadest,et protseduur halvatuse tõttu aeganõudev.Oma joomasuse pärast vabandades potsatas mu naabriks.Pole viga,vastasin vene keeles.Siis pakkus kilekotist kaljapudelit,millest ise jõi.Mul pole kombeks võõrast putlit suule tõsta,keeldusin viisakalt.Umbes Marja peatuse järel rebis kotist pooliku viinapudeli,lonksas ise ja pakkus taas.Tänasin vastates, et arst ei luba pärast insulti(esimene viga).Siis pakkus terekätt,mille vastu võtsin, ja teatas: My name is Pavel.Samas keeles esitlesin ennastki.Siis pakkus, et näitab oma Soome passi.Väitsin,et usun niigi(teine viga).Küsisin:puhutko suomea (kolmas viga).Seepeale surus läbi hammaste:Ah,kak hocetsa tebja ubivat.(oh kuidas tahaks sind tappa!).Vastasin rahulikult,et tean Donetskis inimesi,kes kah bussis tapavad.Tõepoolest tundsin sellist Nikolaid.Aga ise mõtlesin, et kahjuks polnud mul nüüd diktofonisalvestust Paveli kavatsusega ega põuetaskus summutiga mauserit,millega saanuks ta vaigistada igaveseks.Advokaat Sillari oleks mu teo kvalifitseerinud enesekaitseks,nagu tal kombeks.Ja küllap oleksin saanud nõuda tasugi moraalse kahju elik tapva erutuse eest.
Eestimaa avalikkust on erutanud meediasõnum Kati Saara Vatmanni (Murutar,Murdmaa)järjekordsest pulmaplaanist.Ütlemata vaimutsev kiibitsejate seltskond kaifib superuudist.Kes küsib,kas iga sulasega peab abielluma(Katike ju eelmise mehe kohta väitiski,et tuli sulaseks).Kes tunneb häbi Katikese laste ees,kes võrdleb hakkajat kirjaneitsit kutselise kaluriga:käib korra elumerel,siis jälle abieluranda...Mind nagu ei häiri need Katerinakese poltfriendimured.Mul jagub omalgi sekeldusi.Eile puuderdati mul ajusid,siis tõmmati kott pähe.Lõikasin sõrme,pärast sain tünni(?)Tõlgin: tegin koldes lõket,tagantnaabrid siblisid peenart teha,Sissy sõimas neid haukudes.Kutsusin kööginuustikut eemale,nemad hüüdsid:las ta olla,nii tore et armas pollake haugub.Tulge parem ja räägime.Nii nad mu valvsuse uinutasidki.Järgnes teade-teie tõrvatünnike jäänud vanast ajast meie aeda...Tahaks õue koristada,aga segab. Lubasin,et vedage see siis tänavale mu autovärava juurde,ise toimetan minema.Pärast kui mu pere koju laekus sain korraliku nahatäie oma ülitobeda tembu eest.Jensu käis küsimas,kuidas sattus vaat üle võrkaia neile.Aga see siin juba teie majaehitamise ajast(seega siis aastaist 1954...59?)Ja mina,kes insulti tõttu ajataju kaotanud, mõtlesin,et ju kümmekonna aasta eest,kui ma autotalli katust tõrvasin.Nii olingi lõiganud sõrme ja lasknud endale tünni (dünamot) teha.
Hoiduge sõbralike inimeste eest-vaenulike eest oskate siis paremini.
Tegin vigade paranduseks marketingi-rauaturustust.Helistasin rauageoloogidele ja pakkusin boonust:saate kaks vana akut,kui selle roostetünni omale viite.Lubatigi homme minema lohistada.
Ja jääge terveks
alati teie paadikapten
Neemo E.Poldre