Sunday, January 30, 2011

EestiPoiss

olles eilse sissekande lõpetanud vanaautoklubi juubelisõnumiga,on täna paslik samaga starterit anda.Vabavärsiga vabas riigis:
Trehvame seepärast Pärnus
et Vaikjärv ei luba kohtumispaika muuta.
Aeg muutnud me uunikumid haruldasemaiks
mõnedki lausa antiikseiks.
Ent raudseid mehi ei murenda ajarooste
eks tõstkem siis tooste!

Nii oligi,et rivvi jäänud mehi sai ühe katuse all pikkade laudade taga näha üle hulga-hulga aja.Mulkidest,pärnakatest ja pealinlastestki oli nii vanu kui uusi kokku tulnud,sadat vist täis ei lugenudki.Aga hulgi häid sõpru ongi nokitsemas juba taevastes avarustes.Oma tsiklite ja autumobiilide kallal,sest eks noodki ole põristanud vahel teadmatusse.August Jursi cabrio-Packard isegi Saudi-Araabia naftasheiki autotalli.Kunagi Eva Brauni sõidutanud puhastverd aarialane kaunistab kellegi Mikihiiremaa kollektsionääri autoparki.Minu pullmanMersu,kindraliauto sõjaeelseist kolmekümnendaist jääb ilmselt siia Maarjamaale,nii oli uue omanikuga kokkulepe.Sest vana Aadu poiste käest suure sõja kulude korvamiseks Moskvale saadetud limusiin on ajaloolise väärtusega ega kuulugi peenraha vastu vahetamisele.
Vaatasime liikuvaid pilte seinal ja kuulsime,kel mis olemas ja mida taastab.Noor Ekspressi ajakirjanik lasi reporterimakil uriseda.Et ju siis miskit talletus,eks saame lugeda.
Pärnust otsejoones sünnipäevalauda pealinnas.Kus oli enne olnud jutuks minu suht ootamatu poliitikassepõige.Püüti tõestada,et roheliste poolt hääletada ei tasu-ikka minevat need hääled Hundisilma-vanale.
Mitte ei usu,et kesikud saavad siit ikka oma noosi,kuigi kavalpead on nad küll.
Mina-mees ilmselt budistliku kallakuga,sest aktsepteerin budausu sõnumit:
Elu mõte on arenemises,saada paremaks kuni saabub VIRGUMINE.
Ja veel kolm budismi tõstatatud küsimust:
Kes me oleme
kust me tuleme
ja kuhu läheme
?
Huvitav,miks paljud tänased riigikogujad pole tulnud selle peale,et endile neid küsimusi esitada.Ja miks peavad just Rohelise Erakonna Vabad Kodanikud toonitama lastetoetuste vajalikkust,toimetulekutoetuste hädavajalikkust.Avastama,et vajalikud vabad vahendid on võimalik saada ressursi-ja saastetasudest. Et neistsamadest oleks võimalik maksta ka kodanikupalka igaühele a 80euri.Kuna paljud toetused,mistarvis täna hulgi pabereid kokku kanda vaja,nõuab suurt karja ametnikke.Nüüd jääb minuarust osa neistki vabaks,mis samuti mõttekas. Kontrolli,uuri,tuvasta ja arvuta selmet maksa rahvale ellujäämiseks tarviline raha otsekohe.Kui inimene otsapidi elu hammasrataste vahel, nagu täna need sada tuhat hädalist.Ning mina loodan sedagi,et eliitkodanikud, kel Suure Juhi arust olgu kuupalk vähemalt 55 tuhat vanas rahas,et neid ei mõnitataks(?)saavad võimaluse anda allkirja pakutavast kodanikupalgast loobumise kohta.
Mul on tõdemus,et sotsiaalse ja varandusliku ebavõrdsuse kriitiline piir vaatab meile juba otse silma.Nii neile,kes on kõigest ilma,kui vastasrinnale.
Siin ongi vääriline kohake poliitilisele haikule:
sinu kindel võit
on aeg,uus algus aitab-
võid kindel olla

(Tuuli Taul autoriks)
Jääge terveks ja olge tervitet
teie kandidaat Enno 131

Friday, January 28, 2011

EestiPoiss

südaöise tervituse saadab.Ning valimislaineil jätkaks.Mõtlen nii:kui süda hõiskab, siis sellest laulad.Kui king pigistab,siis kitsaskohast piiksatadki.Minu arust on tänaseks kitsaskohaks sotsiaalküsimuste lahendamise abitus.Loen,et Tartu kandi vaegurist ratastooliasukas oli nii külmas majas,et plastjoogipudelis sooja vett ihu vastu hoides elas oma külmas vanas hõredas talumajakeses.Polnud koduhõngugi,laual leivaraasugi.Miks meie sotsiaalhoolekanne rõhub sugulaste toetusele kui on ka päris üksikuid haigeid vanureid? Siin saab näpuga näidata esijoones seadusetegija peale, kes pisimatki toetusepenni näpuvahel veeretades otsib hädalise suguvõsast kedagi, kes justkui peaks esimesena kohale tormama.Aga elu jooksul makstud sotsmaksude osas valitseb teadmatus,miks? Kui mina sügisehakul omi pensionipabereid kokku jooksin: Pensioniametist Maksuametisse,sealt Riigiarhiivi,sealt Sotsiaalametisse.Mitte et ma terviseportlane oleks oma vasaku kehapoole halvatusega-oh ei.Lihtsalt üks tark ametnik saatis teise juurde,see kolmandale külla.Ja tihti küsiti eelmise kohta:kes see loll teid siia suuunas? Lõpuks jäin isegi lolliks kui näitasin 1998 postiga saadud paberit,et olin sotsmaksu tasunud 25,4 tuhat eeku nõutud 5,6 tuh asemel.Ja siis öeldi,et neil 90-ndate algusest üleüldse andmed puuduvad,toogu ma needki(?)siis saan suuremat pensioni kui neli tuhat eeku.Tere,talv,mõtlesin.Belesta on juba ammu uppunud laevuke,Titanic ja Estonia ei loovuta kah mingitki paberilehekest...
Sõnaga,me sotsiaalmajanduses valitseks justkui Maripuue endiselt:üks käsi ei tea,mis vasak jalg teinud. Sotsiaaltöö kogu valdkond vajab luubi alla võtmist,detailhaaval. Ei ole normaalne,et üksik Tartu-tagune ratastooli-onu soojendab end kütmata majas ihuligi kuumaveepudeliga .Maja hõre kui Peipsi sibulakasvatajate kuivatikuurike.Ja riik loodab,et keegi vanuri sugulane või Peeter Võsa tuleks toidukotikesega.Vanaonu ei looda muud kui vikatimeest kes ta elumuredest vabastaks.Kogu sotsiaalküsimuste ring on nii lai,et kõik kõrged saadikud vigade parandusele pühendudes ei täidaks tänaseid lünki ühe aastaga mitte.
Teine suht kündmata vagu oleks tervishoiualane ennetustöö. Meil on selleks kõik olemas,et teha maakondlikke tervisepäevi nagu mullu Viru hotellis.Kus olid loengud tervishoiu asjatundjailt,mõõdeti veresuhkrut ja -rõhku,kaaluti ja tuvastati terviseriske.Et kohaletulnud täismaja huvi oli maksimaalne,on vajalik sellega jätkata.Inimesed on huvitatud olema ja elama tervena,paljud juba tervislikult.Siin on teeotsale juhatamine odavam kui pärast taastusravilas hädalist turgutada.Seda enam,et raviraha napib ja töökäsi on niigi vajaka.
ON AEG pöörata riigi pale inimese poole.Näidata,kellele see tubli väikeriik on mõeldud.Et iseolemist pole vaja peljata. Me saame hakkama, kui tegutseme kõikjal asjatundlikult, pühendunult,hoolivalt.
Miks seda toonitan: massides levimas arvamus,et okupatsiooniaeg oli inimesele parem. Okastraat oli küll ümber kuid kõht oli täis,katus peakohal,tööots kindel ja lapsed hoitud-koolitatud.
Uskuge-see on tänagi võimalik.Kui ohjeldame eliidi kõrkust,arrogantsust,hoolimatust ja rahahimu.Milleks talle 120 tuhat eeku kuus,kui kiidab meedias,et viiest piisab kenasti? Jah,viiest saaks söönuks,kui ootamatud kulud:autoparandus,klaasivahetus jms ei lööks auku kuueelarvesse.Et olen neljaga elanud,tean mida räägin.
Lõpetuseks.Kui valite kandidaadi numbri 131 all,kaob riigivalitsemisest pizzatakso.
Majoneesipurkidel minu pilti ei kohta.Absurdseid kuludokumente ei esita,ei kohtu nähtamatute valijatega,kel Eesti rahvamuistendite kombel küüntest kübarad peas.Ja kõik teie mured ning küsimused talletan hoolega.Sest elutee on õpetanud: püsi ikka sihikindlalt omal kursil.Esialgu siis kui armeest naastes ei läinud sõjaväes õpitult tuletõrjeautojuhiks vaid ajakirjandusmajja.Õhtuleht-Vec Tallina korrespondendist sai tööstusosakonna nooremtoimetaja,siis Autotranspordi Pressikeskuse vanem-ja peatoimetaja.Seejärel Fordi Keskuse suhtejuht-kõneisik ning reklaamijuht.Sealt ARK pressiesindaja,misjärel Maalehe autotoimetaja.Jõnkse eluteel pole olnud,töö on mind ikka ise leidnud.Oma elu esimese CV-gi kirjutasin Eestimaa Rohelistele.Tänase loo lõpetaks tõdemusega,et kui antaks võimalus linti tagasi kerida,nii poolesajandi võrra,keeraksin rattadki tagasi läbikäidud teele.Sest eks ole imeline tegelda oma hobidega ja saada selle eest isegi tasutud?
Ent invaliidsus lõi mu ABCDE juhiloa ARK-i riiulisse.Seadusetäht lubab selle tagasi anda kui viin vastava arstliku komisjoni tõendi.Tuletõrjeautot juhtida ei kavatse, nii et ABE kategooriagi passib kenasti.Tsiklit ja 3,5 t kaaluga järelkäruga autot võib vanaisa kasutada,sellest piisab.
Homne kohtumine Pärnus tähendab vanade semude trehvamist,kes me 35 a tagasi lõime vanasõidukiklubi Unic.Kui autol täitus 100 aastat,kirjutasin automeeste lehele klubijutukese,pealkirjaga "Tore on vananeda koos sinuga,auto !"
Jääge terveks,jääge nooreks!
Endiselt teie kandidaat 131
Enno Poldre

Thursday, January 27, 2011

EestiPoiss

eilselt valimisdebatilt Rahvusraamatukogu saalist lahkus otse lugemissaali pärast keskpäeva.Kui joon alla tõmmati,klaarus selge teadmine:vaatamata sildi kõlavale nimetusele "Metsik ida või kuldne lääs?"oli teemasthuvitatuid näpuotsaga. Osalejaid-esinejaid suti vähem kui kokkutulnud kuulajaid-arutlejaid. Kas on valimiseelseist ilukõnedest siiber või ei huvita keda kuraditki,"kuidas meie omadel seal läheb" nagu poeet ütleb.Ilmselt olin eksiteel,kui olin end varustanud teadmisega: teel läände olid rahvajuhid unustanud oma inimesed idasuunale virelema. Kuna kuulsatest vestlejatest oli ette teada Urmas Reinsalu,Eiki Nestor jt pelgasin täismaja ning tahtmata massi keskel longata,jõudsin Tõnismäele ja saaligi koguni pool tunnikest varem.Olles sherpa stiilis liikumist jääliustikuks muutunud kõnniteel harjutanud nagu kunagi Norra mägedes,kui kolme autoga sealkandis matkamas käisime.
Praktiliselt tühi auditoorium viis mõttele-kas rahval pole enam mingit lootust või ongi kõik juba ära lubatud-räägitud? Et sotsiaalkindlustuse ümarlaud kipubki vestma muinasjutte maalt ja merelt? Skeptikuks on ulmelegendid muutnud minugi:kui üldse jutustatakse mingitest pensionisammastest,räägitaks kui lasteaia hoovile ehitet lumest lossist,mille nurgasambad märtsipäikese soojuses veena vulisevad Paljassaare kollektori poole. Elusat-toimivat pensionisammast on sama vähe nähtud kui näkineidu või metshaldjat Pokumaalt.
Konkreetsemaks minnes soovitas Liisa Pakosta vaadata Soome poole, kuidas neil sujub inimesele endale antud otsutusõigus pensionileminekuks -seal isiku vaba valik. Oponent väitis,et sama meilgi käibel.Kes tahab,läheb eelpensionile(mis hulga väiksem). Kes ei,käib tööl kuni jaksab...Veel olid teemadeks töötuskindlustus, tööõnnetused ja kutsehaigused,tööturuteenused,arstiabi kättesaadavus.Ka see,et kümme protsenti rahvastikust on puudelised,neist kaheksa protsenti töölkäivad.Ja siin on reserve paremaks rakenduseks,leidis Nestor. Ka ei taha Eesti tööandjad maksta tööõnnetuskindlustust,kutsehaigustest mitte kuuldagi. Samas usun ma,et kui Astangu keskuse aktiivsed noored suudavad oma töökodades toota kauneid tarbekaupu, mida igal aastal nende jõulumüükidel pakutakse.Siis miks mitte avada seal suures majas nt päikesepaneelide montaazitsehh vms.Kui kaasamõtlejaid leiduks,ehk tuleks paremaidki ettepanekuid kui minu uitmõte.Kodutehnika kiirparandustöökoda samas vist leevendaks Õismäe vaesemate mured,kel triikraud,laualambilüliti või kohvikeetja pistik vahetamist vajaks.Muidu rändab taaskasutatav toode prügilasse.Mis pole sugugi roheliste stiilis.
Meie Maret Merisaar tuli välja väga hea ettepanekuga:Sotsiaalharta peatükid,nt rahvatervise kohta, võiks vastu võtta peatükkide kaupa.Tõesõna,muidu pean mina minema Toompeale : valijailt andestust paluma, et kiirustades sisenedes igasse rikaste klubisse oleme rahva ära unustanud,mida ma ka Maretile ütlemata ei jätnud.
Nagu öeldud,läksin debati lõppedes lugemissaali.Meenus Lenin,kes Nadja Krupskayale ütles,et läheb tüdruksõbra poole.Sõbranna Inessa Armandile helistas,et Nadezda ei lase kodust välja.Tegelt aga läks raamatukokku,et õppida,õppida,õppida.Minul,hele-rohelisel kandidaadil nr.131 aga oli plaan lugeda läbi neuroekspert dr.Jill Bolte Taylori insultikogemuslik raamat "Silmiavav insult".Kui sain info selle ilmumisest kirjatuselt Pilgrim,tundsin pitsitust hinges,et minu kavandatud insultiraamatu käsikiri alles pooleli on.Tundus,et keegi napsas hea idee.Kuid lugedes kogesin,et neuroala tippspetsialist on oma 2006 a detsembris saadud löögist ja sellest läbi opi toibumisest kirjutanud hoopiski teistmoodi kui mina.Peaaju eri funktsioone ja talitlust tipptasemel valdav 37-aastane proua kirjeldab detailselt,kuidas tajus ajju voolanud vere järkjärgulisi kahjustusi oma kupli all.Kuidas tal pööningul mingi piirkonna ajurakkude hävimine organismi talitlusi mõjutas ja mis siis sai.Põnev ja nati õudnegi oli see teekond koos temaga läbida,mille olin ma käinud saatuse tahtel üksi.Hemiparees tabas mu aju parempoolset osa,mis kahjustas vasaku kehapoole talitlusi,tekitas halvatuse.Kuid ei rikkunud kõnekeskust nagu daamil,ei kaotanud mälu ega värvitaju,kirjutamis- ega lugemisoskust.Kõnelema,kirjutama ja lugema tuli tal uuesti õppida nagu ka numbrite tundmist ning lihtsamaidki matemaatilisi tehteid. Talle tehti see op,mis minu puhul ei õnnestunud: "kupli avamine",ajupesu hüübinud verest.Mul oligi hirm,et lõigates kahjustavad närvikiude,võin jääda igavesti täisinvaliidiks.Kaotada sellegi,mis alles jäänud.Muide,huvitav.Jill tahtis surra juba haiglas,toibudes.Mina aga hiljem,koju jõudnult ning kogu mind tabanud jama suurust adudes.
Ainult et pärast raamatu käestpanemist tekkisid mõned küsimused.Ekspert ei andnud selget vastust küsimusele,miks paljud surevad insulti kätte.Ja küsida tahtnuks sedagi,kas on tähtsam aju-või keharakkude insultikahjustustest taastumise küsimus. Ma olen kogenud,et meie tänane meditsiin seda teemat veel ei valda.
Nii et tasub mul pärast tõlketööd siiski lõpetada raamat insulti läbielamustest ja taastumisest siin ja praegu,dr.Taylori samasisuline esitlus on minuga juhtunust niivõrd erinev.
Keelekoosolekut pole tänavu Ajakirjanike Liidus veel olnud.Mul aga kahtlusi Presidendi sõnause leidude kohta siginenud.Nii pole ma sugugi päri,et magava inimese sünonüümiks oleks TUDSIK
et friikartulid oleks PULKTUHLID ja neegrit nähes hüütaks:PRUUNLANE!
Pigem peaksime arvuti pihta ütlema RAAL, nagu ammu lepitud,sest mu aken maailma siin töölaual vist ei oska niigi palju arvutada kui mina(?)
Kui nuputate veelgi totramaid uudissõnu,kirjutage ja helistage.
Endiselt teie kandidaat nr.131
Enno Poldre

Tuesday, January 25, 2011

EestiPoiss

kui kaheksas mees paadis(Nõmme ringkonnas oma roheliste nimekirjas) valimistelaineil jätkab.Homme on Rahvusraamatukogu suursaalis kandidaatide kõnekoosolek,kus teemaks just sotsiaalküsimused.Mulle ääretult südamelähedane jutt,nii et lähen kohale.Kutse tuli Ajakirjanike Liidu listilt,pärast lisati veel roheliste liinis.
Sel teemal muljetan juba homme homme õhtul.Aga nüüd eilse Impressum-klubi manu.Kus oli kohtumine Moskva külalise,majandusteadlase ja ajaloolase Nikolai Starikoviga.Nii omanäolist ja intrigeerivat vene inimest pole seal ammu näinud.Ka Adres Raid tuli kuulama,eestlasi nagu ikka näpuotsaga.Starikovi teemaks oli "Ajaloo salajased leheküljed":Vene tsaaririigi kõige kurjemad vaenlased olid just Albioni maalt,ka dekabristide loos oli samuti inglastel näpp sees.Vabadussõjas sai Eesti armee lahingukäsud Londonist. Judenichi valged olid inglaste käpikud,nad toetasid ka Denikinit ja Koltchakki.Tundus kohati,et ajaloolane Kolja oligi just see, kelle eest sm. Putin pidevalt hoiatab: ajalugu ei tohi ümber kirjutada, seltsimehed!Hakatuseks valgustas teadmamees,kuidas I maailmasõja päästsid valla pahad inglased. Seejärel kuulsime, mil moel nad Lenini võimule tõid - ta jõuku ja revolutsionääre rahastasid ja õhutasid.Aga alahindasid Uljanovi künismi ja võimeid. Kuidas inglased toetasid Eesti Vabariigi sündi,miks Hitlerist ei saanud kogu Euroopa füürerit.Ka Teises Maailmasõjas oli inglastel põhitegija roll,nagu ka murdmatu liidu lagundamisel läbi Gorbatchevi käe,kes olnud ilmselge inglaste spioon ja käsilane(?) Isegi Hodorkovski istub kinni inglaste tõttu,sest British Petroleum valmistus ostma Jukose puurauke,mille välistas Putin:ta saatis Mihhaili kaks nädalat enne inglise naelsterlingite saabumist betooni peale puhkama.Lõpetuseks kuulsime,et Putinil seisab ees raske ülesanne:moodustada endise liidu eksvasallidest uus ja tugev liitriik,Euroliidu tunnuste ja oma rahaga.Et Venemaa oleks keskne ning igaüks teda enam rünnata ei saaks.Seda viimast väidet saatis Meritoni kogunenud slaavi auditooriumi maruline aplaus.Kuigi vahepeal,pärast inglaste süüdistamisi seitsmes surmapatus järgnes küsimus saalist:Kas Peeter Esimenegi oli inglaste spioon?Tark teadur vastas:Peeter ei olnud(?)Vaat mida kõike arhiiviürikud ei paljasta!Isegi see tulnud välja,et Katõni veretöö jäljed viitavat inglastele,kuigi jõhkra mõrvateo sooritasid sakslased(?) Vahepealsete pärlite ritta lükiti ka teadmine,et Benito Mussolini oli inglaste agent,Belgia riigi sünnitasid inglased.Tuneesia äsjane riigipööregi oli inglaste töö (?)Budapesti ja Praha vastasseisud Varssavi paktile seevastu läkski korda,ent hiljutine riigipöördekatse Minskis neil ei sujunud.
Mina kippusin küsima,kas on tõendeid inglaste süülisusest Poola presidendilennuki hukkumises.Aga heitsin mõtte,sest kuulajad olid niigi solvumisvarjundiga hinges,et taolist "ajalugu" jutlustatakse.
Minu teemadelisa:Erametsaliit soovib riigilt maksuerisusi-et saadava tulu võiks kolmel aastal investeerida metsahoidu ning tasuda makse tulujäägil.Igati asjalik soov,kui jälgida metsade tänast seisundit.
Suht hooldamata kui kahe sõnaga öelda.
Jääge terveks,soovib heleroheline
Enno Poldre

Sunday, January 23, 2011

EestiPoiss

eilse päeva ääretut kasulikkust meenutab.Olime taas samas piirivalve ohvitseride majas Wismaris,kus pidasime jätku-mõttetalguid oma "roheliste kärbestega" nagu arvamusliidrid (-piidrid) meid meedias hellitlevalt kutsunud.See täiendav kild on pärit eilsest facebooki kandest,juhuleid minule.
Läheneks teemale
Enno Poldrevabatmeeste kandidaat Tallinna 3.ringkonnas ning
Lääne-,Hiiu-ja Saaremaal, elukoht:Tallinn-Nõmme,Pargi 31 B
Töö: Autotranspordi Pressikeskuse juhataja-peatoimetaja
ARK pressiesindaja
Maalehe autotoimetaja
Õpingud:Tallinna Ülikool
referent-toimetaja
bakalaureuseõpe
Hobid: klubi Unic asutajaliige,täna juhatuse liige
sportlik kalapüük,golf
Teemad ERR raames: Nõmme parkmetsade puhastamine omaprügilatest
vajaks aktsiooni Viime ära!
Mida saan ise teha: - vastavad artiklid linnaosa ajalehte ja suurde pressi
- üleskutsed Nõmme Loodusmajja ja Nõmme Noortemajja
- intervjuu Margus Lepaga Nõmme Raadios.
Ka Pääsküla Jäätmejaam vajab suuremat tutvustamist,et head inimesed kasutaks head prügist vabanemise võimalust.
Kas teid sugugi ei huvita,millise Eesti jätame oma lastelastele?
Ärge kirjutage,helistage ega joonistage!
Pigem marss-marss vana mööbli,telerijäänuste ja külmkapikorpustega sinna,kus nende koht.Mitte enam Männiku-Saku teeveerde metsatukka.
Siis peab teist lugu ka
roheliste vabatmeeste 34. kandidaat
Enno Poldre

Friday, January 21, 2011

EestiPoiss

näedsa,et kes palju teeb,see palju jõuab.Minulgi õnnestus eilse Eduard Tüüri 80. juubeliaasta näituse management üleootuste hästi.Kunstikursuse rahva ja Koja ametimeeste hulk kuulas näituseavamise järgse huviga maestrot pärast me peamehe Tauno Asuja avakõnet. Kümneid piltegi ja naljaraamatuid osteti.Igatahes sujus kõik edukamalt kui nädal tagasi Solarise Apollos, kus oli Eduardi uue pilapildikogumiku esitlus.Hommikul laabus ka mu käik firmasse Tallinna Vesi,mille isandad - tublid inglismannid me rahvalt raha kui kivist vett välja pigistavad.Mind nad sel korral eriti ei lüpsnud, sest mu vastuargumendid olid veenvad ja reovee äravoolamise eest nõutav summa kahanes isegi 55 euro võrra.Järelejäänud tosin pole komistuskiviks.
Poliitilised kired kütavad kirgi.Ent mina olen omade nimekirjas ikka 34.kohal, kuhu end kolmandal katsel paigutasingi.Tänu Juurakule,kes soovitas mul tahapoole valitud kohalt tippude suunas rühkida. Tulin kui kabemängusammuga: 47-44-34. Mööda vabu ruudukesi.Ma algul ei seostanud kõrgemat positsiooni valituks osutumise suurema tõenäosusega.Sest ikka usun,et mu nimi kellelegi valijaist meenub,olgu selle koht siin või seal.Evelina Kuznetsova,kes mingi pooletuhandelise häälesaagiga viimati kesikuna Toompeale pääses,oli südamest solvunud,et isake ehk Don teda nüüd nimestiku sabastikku sobitas.
Aga vanameistrile seatakse järjest uusi lõkse ja püünispaelu.Eile kaevas KA-valate PO-iste punt välja Doni salalaenupaketi,kus miljonivõlad peal ning tuvastatakse raharetkede hämaraid taustu.Usun,et vana rebane neil käikudel piisavalt jälgi seganud, rebasehaake teinud on.
Hunt temaga,nagu ütleks Narvatagune volk.Hunt s nim,kui täpsem olla.
Ent vabatmeeste liit astub homme taaskord ühise sammu inimkeskse Eesti suunas.Saame k.11 kokku,et ühiselt valimissõnumit ja -strateegiat kavandada.Mõte,mida olen juba nädal aega peas kandnud.Tahaks,et värsked ideed väljapoolegi paistavad/kuulduvad. Kuna roheliste kiiluvee kursil liikuvaid rahurikkujaid ongi juba võrreldud tüütu kärbseparvega.Kes unustas akna lahti,küsitakse.Nomuidugi.Rasvase riigipiruka servi kipuvad näksima vääritud mitteparteitud,kes püsigu vaikselt omas rohutukas ja näksigu muru,leiavad endile heaoluriigi kindlustanud stagnaseltsimehed.
ON AEG, et jää hakkaks liikuma,härrad vannutatud mehed.Niigi paistab asjatundlikule politoloogile ilmselt kätte,et eluke Putini riigis kulgeb meie mallide järgi (või vastupidi)- meil nende tavade kohaselt. Anna Politkovskaya Vene Päevik kirjeldab kõiki samu suundumusi alates valimisseadusest,kus olgu asjatamas vaid paar "valitud" parteid. Kelle poolt valitud? Loomulikult võimustruktuuride poolt nimelt selleks selekteeritud ja sanktsioneeritud.Kas keegi hakkab taas mulle siin demokraatiast vestma?
Vene riigile on ainuomane eriline,meie demokraatia,kinnitab ikka sm.Putin.
Meie ajastu au,mõistus ja südametunnistus päris nii ei julge väita,sest pole kadunud eestlase keeleoskus ja lugemishuvi ega ka sidemed naaberriigi kodanikega.
Ja jäägegi terveks
soovib ja soovitab
teie Neemo E.Poldre

Thursday, January 20, 2011

EestiPoiss

hommikutervitusega üllatab ning kirjeldab nägemust kuidas vene vanausulised pärast apokalüpsist elu jätkavad.Kaamerasilm libiseb õuelt läbi viltuvajunud maamajakese purunenud aknaklaasi toakese sisemusse,mille nurgas,ikoonipühamu ja peenikeste kirikuküünalde tulesäras seisab õlgadele heidetud pearätiga vanatädike,Pelageja Jevlampijevna ja lööb innukalt risti ette,ise palvesõnu pobisedes. Seejärel pöördub kaamera läbi vanamoelise, lainetava vaatega aknaklaasi õuele,teispoole maja.Kus purunenud katusega kuudi ees lamab pruun koeravolask.Kui vanatädikese pilk peatub loomakorjusel, pühib ta silmanurgast pisara.Järgneb juba eilekirjeldet stseenijada, kus on mehi päästmas uppunud paate ning putitatamas karakatisid... Kiusliku Antsu laiba leidmisega ma alles tegelen,see jäägu edaspidiseks maasikaks heitunud vanausuliste tordil.Paslikuks kõrvalepõikeks toon seiga Soomemaalt, Naantalist. Kus ummikusse takerduvast politseiautost uljalt möödasõitnud jalgrattur sai trahvi 90 euri.Kas Antsu aatevennad lahe põhjakaldalt on riietunud samuti politseivormi ning kipuvad riigi mainet kodanike silmis ehteestlaslikul moel kihva keerama?
Midagi on veel õhus. Aastaks 2020 ,helsingilasi juba varemaltki,ähvardab ummikumaks.
Loen sealsest nuuskpaberist (newspaper) kirujate kommikillukesi.Maksu kehtestamine näitab ühistranspordi korraldajate saamatust,väidab esimene.Teine küsib,kas autoomanike maksukoormuse kergitamine pole mitte põhiseadusevastane-kõik olgu ju võrdsed.Kolmas nendib,et autoga seonduvaid tasusid alates aktsiisist jm on niigi liiga. Neljas küsib,kas mitte võtta siis kasutusele termin "töölkäimisemaks"?
Nii et kilulinna meer saab põhjakaldalt arvestataval hulgal oponeerivaid kodanikke, kui viib ellu oma Talsinki idee ning nõuab kahest naaberpealinnast liitlinna.Sest ega maksa teil loota,et ummikumaksu idee paadimaksu autorist mööda hõljuks.
Kunstiteemal lõpetaks.Maalija Maarit Murka on leidlik daam.Mullu pani ta oma autoportree allkirjaks 0.46,sest just niipalju promille oli temakesel sees kui pilti maalis.Täna Rotermanni soolalaos näidatav ribadeks lõigutud maalide triibujada elik ummamuudu kollaaz sai allkirjaks 15,6 sest näituseteemaks oli konverteeritavus vms monetaarset.Kui mäletate,oli see kursiväärtus eesti kroonilt eurole üleminekul.Lahe ju.Jääme huviga ootama daami järgmise taiese nimiväärtust.
Liikuge innovatiivsel kursil teiegi,ning aretage oma sati-taldrikule ringikujuliselt pöörlev ruudupühkija nagu olete ehk märganud merevett kündvate aluste tüürimehe näo ees roolikambri tuuleklaasil.Sest minu TV kodutaldrik saab veidi lumest märgudes telepurgi pildi süldistajaks.
Kui on teisi lahendusi
kirjutage,helistage joonistage.
Endiselt teie elukunstnik
Neemo E.Poldre

Wednesday, January 19, 2011

EestiPoiss

tervab ja lehvab ja rõõmustab,et ta english kisub iga päevaga paremaks. Tänagi sain ohtrasti kasutada,sest vabatahtlikuna tudengivahetuse liinis septembris Rumeeniast Tallinna saabunud Livia Andrei korraldas meile Tallinna Puudega Inimeste Tegevuskojas Rumeenia õhtu:tutvustas oma maad,tavasid,tantse ja ajalugu ning pakkus snäkke kohvilauas.Huvitav oli,sest kena tudengineiu,Tallinna suhtekorraldust tudeerima tulnud näitsik, mu kooliõde TLÜ majast,oli alates mullu septembrist teinud eesti keele õpinguis selliseid edusamme,et suutis vabalt suhelda. Presentatsioon kulges küll (minu meeleheaks) inglise keeles,nii oli mu kasu mäekõrgune. Mõni üksik sõna nõudis nuputamist,tõlkida üritav noorhärra polnudki palju targem.Õhtul veel saatsin neiule meili kus tänasin meeldiva ürituse eest ning usun,et mu inglaslikud väljendid olid mõistetavad...
Remark.Livia selgitas,miks rumeenlastel sündis maastur Dacia Duster-rahva arvates seepärast,et riigis pole tahetud teedeehitusega jamada (?)
Ka õnnestus koja tegevjuht Tauno Asujale esitada vaheettekanne minu ülespoole-pürgimustest.Lubasin,et Kojal saab tulevikus olema "meie mees Havannas",kes viib kõik sõnumid ahistatud ja heitunud rahvalt otse üles-kiirkullerina.Et ei korduks julmused vaeguritega,mis tädi Maripuue ajal juhtusid.Kui lääneriikidega lõimumisest joobunud eliitkodanikud lõid käega(jalaga) invaliidide muredele ning lootsid,et oma õnnetusega harjunud hakkavad poodidest saamagi toidukraami jumalamuidu ning SaviEts veab talvepuud ja -kartulid iga vaeguri keldriukseni.Milleks teile siis veel inva- abirahad,kilkasid rikkad ja ilusad ning (täna veel)terved.
Aga kaua teiegi täie tervise juures olete kui riik na õhukeseks viilitud,et teede talihooldega päris kuri karjas pesitseb.Kui ma niiväga talve ei pelgaks,käivitaks taaskord Pressibussi ning läheks ajakirjanike rühmaga tutvuma kiilasjääga kaetud teedevõrguga,millel ööpäevas kaheksa bussi kraavis maandunud.Veoautodki nokkasid kokku pistmas.Eile surmasid kaks veokit Tallinna ringteel noore mehe,Viru Õlu Toyotas sõitnud müügiesindaja,kes Lagedil vasakpöördel vastutulevat Scaniat läbi lastes Audilt saadud tagantlöögist risti veoka ette maandus.Ning meest,kes päev varem 40.juubelit tähistanud,järsku enam polnudki elavate kirjas.
Minu küsimus: kas liiklusseadus võimaldabki õnnetusest puhtalt pääseda surma põhjustajal-halli Audi juhil,keda tunnistajad kirjeldavad kui maanteelendurit -oli just mitmest autost sooritanud välkkiire möödasõidu(?)
Mida rohkem selliseid meeletuid gaasitampijaid-seda kõrgemaid kindulustustariife tuleb tavainimestel maksta.Kas pole ebaõiglane,sm.Molekul?
Mul veike plaanikene sündis eile, kui kinobussi-TV pakkus välja filmitalgutel osalemise.Tuleb pista netti stsenaarium,mis talgu korras filmub jaanuariks 2012,kui on Eesti filmil sada aastat.Et justkui maiade kuulutet maailmalõpu-järgne situation.
Minu kujutluses kangastub sündmustejärgne Peipsiäärne asum,kus vene vanausulised end ja elamist-olemist kohendama hakkavad.Mutikesed löövad kodualtarite ikoonide ees risti ette:Gospodi pomiilui!vanamehed ruttavad järveäärseid paadimajakesi lappima ja uppunud lootsikuist vett välja tõstma.Nooremad mehed kogunevad garaazi,kus karakatid on viga saanud,putitavad need sõidukorda ja teevad mürinal paraadi läbi Kallaste järve äärde.Tuvastamaks,et politseiõigused saanud piirivalve-Ants pole enam käsutaja-kiusajana liikvel. Täna on sellenimeline onkel võimust joobudes valmis igameest trahvima,kes oma sõiduki:karakati või mootorkelguga piki kraaviservi järve poole suundumas.Vat selline kunstiline pooldokk siis.
Üritage teiegi filmimaailmas märgike maha panna
sest kaotada pole õigupoolest midagi:
film kiidab tegijat.Õunpuu loorberid innustavad
teatab elukunstnik,osalt poliitik
Neemo E.Poldre

Sunday, January 16, 2011

EestiPoiss

täna veavabandusega alustama peab.Sest eilsel Roheliste partei kongressil teatas yachtcaptainMart Saarso mu päringu peale,et metskapten on paberiteta mehe tiitel,kel admirali enese kirjalik luba kaptenipaberina taskus.Kuna mul dokument väikelaevajuhi kipri ameti kohta karmanis ning admiral Kõutsi pole kohanudki pärast me ühist,ammust meedia mereisi ümber Eestimaa sadamate,olengi endiselt tavakapteni aukraadis...Ja metskapteni allkirjast siin loobuma pean.Meri aga endiselt jääs,ning Admiraliteedi basseinis puhkamas koguniste kaks "joodikute laeva" -ujuvkõrts Admiral ning teine valge kaater,mille roolikambril kirjad:baar , saun. Silmasin neid sadamahotelli Euroopa vasakust külgilluminaatorist,kui kongressi vaheajal kohviga maiustasin.Laevukestest kõlbaks nii esimene kui teine mu suvisteks merereisideks Hiiumaale,kus eilsest kandideerin lisaks Lääne-ja Saaremaale. Loomulikult ka üleriiklikus nimekirjas,arvatavalt 34. kohal.Kus üritan püsida Nõmme valijate huviorbiidis pistes end nimekirjas lausa 7. kohale.Mujalt poleks ilmselt midagi loota.
Näis,mis kogu loost saab.Kui rohelised teiste poliiitüritajate varju ei jää,siis midagi ikka.Valijad võivad minna ka mõne partei utoopiliste lubamiste õnge.Kui ei lõpetata roheliste hurjutamist allikakaitse seaduse ja kilekotimaksu pärast,ongi pilt kurvem.Heameelt tegi see,et kongressile kogunenud vabatmehed ja-naised polnud mitte verinoored nagu Tartu juuuksurineiu Liina,kes üksikkandidaadina võitlusse läheb.Paljud olid bioloogiaharidusliku kallakuga,seega veendunud rohelised.Lisaks tore,et pensioniealisi hallipäiseid vanahärrasid a la allakirjutanu oli peale minu minimaalselt ehk null.Oma tutvustussõnavõtu eel pabistasin kergelt,diktsiooni pärast. Kogu ettevõtmisel liikus hulgi piltnikke,kes tuttavad mu eelmisest elust. Lootsingi,et ei satu liiga palju objektiivide ette,mis õnneks ei juhtunudki.Peeter Lauritsa kompanjon Herkki Merila oli mees,kes palutud jäädvustama heleroheliste paraadportreesid.Jätsingi talle oma meilika,et saaks mullegi mõne pildi saata.Kui olime jagunenud kuueliikmelisteks töörühmadeks,sujus valimismetoodika ettepanekute formuleerimine oodatult libedalt - olid ju saanud kokku mõttekaaslased,aatevennad kui soovite.Ka südikaid daame oli me seas.Vahepeal tuli rahva seast ettepanekuid kui küllusesarvest.Kas suudeti kõik terakesed kokku korjata ja sõkaldest eraldada,oleks mu küsimus kongressi elik kärajate korraldajaile.Lõuna-Sudaani e. setu valimised jäid siiski toimumata.Algselt oli juttu,et ühe liidri seljataha rivistuvad ka tegelikult riigikogusse tegelikult tööleminejad,teise aga muud toetuskandidaadid.Ju siis selgitatakse tõde muul moel.
Päev sujus kenasti.Kogu teema sai käsitletud. Koju laekusin nn pohmellikurkide purgiga,millega tänati iga osalejat.Et kui riigi majandusedust pohmakas tekib,saaks kiirelt ravida.Mulle huumor meeldib,olgu lisatud.
Kuid Õhtulehe Elmar Otsa jutule Laitse Rallipargi automuuseumi kohta pillatud netirepliigid olid pärishuumorist kaugel:lihtsalt ilguti vajaliku kirjutise üle. Keegi,kes kutsub end asjaarmastajaks ei oma asjast aimu öömütsi võrragi:miks pole seal Eesti uuniklaste tehtud sõidukeid?No tere,kevad!Kas peab Üllaril olema nii palju raha,et osta kokku pooledki Maarjamaal ennistatud reliikviad?Teame ju,et e-Bay oksjoniltki hangitakse normhinnaga museaale.Ja pealegi on hr.Suvemaa vast alustanud, andkem aega atra/rooli seada.
Klubi Unic 35.sünnipäevale mõeldes
asutajaliige Enno E.Poldre
elukunstnik ja automees.

Friday, January 14, 2011

EestiPoiss

kolleeg Kalle Muuli Postimehest üllatas rubriigis Päeva komm,kus väitis et roheliste parteitute kaasamine teel riigikogusse on vee segamine ja valija PETMINE.Võta sa kinni,kas paremradikaal Muuli on omapäi otsustanud ambrasuurile viskuda või täidab kellegi võimulolija käsku,sest too tajub:on ohus tema tõhus ampsuke riigipirukast, kui uued juurdetulijad ligi astuvad.Enamgi veel-kellegi käsul/soovil kutsub Kalle rohelisi POLIITPROSTIDEKS,KEL PÕHIMÕTTEKS:RAHA MULLE-HÄÄLED SULLE(?)Oma lõppsõnas annab Kalle teada,et talle on varasemad valijahäältega manipuleerimised tundmatu maa.
Ent mina küsiks lugupeet neljanda võimu esindajalt:kas peremees ei käskinudki haukuda Rahvaliidu peale,kes võtnud parteitu Jaan Tootsi oma reeotsale,et vana eriteenistuse selli peaministritoolile vedada.Oma äridiili selgituseks teatab Toots ise:kui Rahvaliidu toel peaministriks saan,vaat siis astungi sellesse parteisse.Kui Muuli oleks lugenud Anna Politkovskaja viimast teost Vene päevik,siis ta tsiteeriks autorit,kes kirjeldab presidendivalimistel farsina Putini vastaskandidaadiks pandud oma turvaülemast lihasmäge Malõshevi,kes poliitiliselt oli ju mittekeegi.
Aga Tootsi Kalle ei hammusta,sest klassikut tsiteerides:Kusagil struktuurides on kallutatud jõud ja nii jätabki ta selle hapra teema näppimata,tähelepanuta. Politkovskajat lugenuna teaks ka Muuli ,et kui R-klubi taas võidab moel või teisel, ei tulda järgmisel korral enam valima,sest rahvas kaotab usu muutuste võimalikkusse nagu naaberriigi isakese puhul.
Aga kahjuks täna ei märka muidu nii terane Muuli,et rohelised annavad oma Elurikkuse Manifesti kaudu märku vajadusest pöörata võim näoga inimese poole,tema elukvaliteedi parandamisele.Kui kaks konkureerivat nö juhtparteid nuputavad teineteise võidu uusi makse,tuleks rohelistel suhtuda õrnhaprasse väljalüpsi-teemasse ülimalt suure ettevaatlikkusega.
Võitlus pealetungiva vaesusega peab viima selleni,et kodumaalt lahkumine poleks nii massiline,et lapsed igas vanuses oleks hoitud-toidetud,et elu Eestimaal poleks halvem kui sovjetiokupatsiooni päevil.
Pole ju palju tahetud?
Isamaa on meie kätes - kui on.
Jääge mönusaks ja muutuge erksaiks
Tervitab Neemo E.Poldre
metskapten ja vabatmees

Thursday, January 13, 2011

EestiPoiss

kohtus täna oma senjooride pro seenioride klubis huvitava inimesega:me Ajakirjanike Liidus käis külas ookeanitagune tuntud raadiohääl ja telenägu Neeme Raud.Kuulsime mõndagi põnevat Ameerikamaa ajakirjaniku elust ja tööst.Saime vastuseid paljudele küsimustele.Mind huvitas,kas Kremli agentuur jättis noormehe tõesti rahule pärast seda kui ta oli küllakutsega sugulase poole Canadasse läinud ja sealt USAsse emigreerunud.Venelastel oli 1990-ndal iseendigagi palju tegemist, minuni nad ei jõudnud,oli vastus.Minu teine küsimus puudutas USAle väljaantud vene eruohvitserist relvaärimehe Viktor Buti olemust.Uudistasin,kas sealpool lompi arvatakse samuti,et mees on Kremli relvaäri käepikendus ehk tankist? Hr.Raud tunnistas, et nemadki seda tõdenud. Tallinnas oli Neeme TPI külalisena ning salvestas saatesarjale uudised biotehnoloogiast ja geeniteemadest.Oleks veetnud ka pisikese talvepuhkuse, kuid peab ruttama tagasi koju,New Yorki.Kuna sinna on sõitmas Urmas Paet,kellega samuti vaja intervjuu teha.Raadiomajast väljudes pakuti kaasa ajalehte Kultuuripealinn,kus toimetajaks üllatuslikult mu endine tragi kolleeg Maalehest Anneli Sihvart.Tema mõtisklusest lugesin välja teadmise, miks ma koolipäevil matemaatikatundi ei armastanud. Keemia ja füüsika olid arusaadavad,mõistuspärased ained.Õpetaja Mehikase matemaatika seevastu selline,et daam väitis:Sinule seletades raiskan ma vaid aega.Ja Anneli kooliloost oli suurte tähtedega välja toodud: ÜKSKI TERVE MÕISTUSEGA INIMENE EI SOOVI VABATAHTLIKULT KÄIA KUSAGIL,KUS TAL HÄSTI EI LÄHE.Järelikult olin ma 7..8. klassis igati terve mõistusega noorsand,kel hiljem tehnikumis läks päris hästi.Hea põhi keelteõpinguis ja joonestamises lubasid maakoolidest tulnud grupivendade seas isegi laiselda,vanal rasval sõita.Inglanna arvates olingi otse Stanfordist või Oxfordist saabunud,sest põhikoolis saksa keelt õppinute seas särasin staarina.
Poliitikast ka mõndagi.Värskeim uudis on,et naabrite pool kavatsetakse FSB soovil keelata nii Skype kui e-maili suhtlus.Kas isakese Stalini vaim on ärganud ja pattu märganud? Et kodanikud lävivad ilma organi valvsa silma järelevalveta?
Teilgi võib täheldada riigielus stagnatsiooni,tõdes kauge külaline.Mulle paistab lisaks,et igas läänemaailma klubis tegija olemise kõrvale ei mahugi enam hoolitsus inimese eest.Tänase seisuga on sada tuhat inimest Eestis söögirahata,neist 20 tuhat lapsed(?)Ametlikele andmetele on raske vastu vaielda,mõningail hinnanguil peab end vaesemasse kihti kuuluvaks tervelt kolmandik rahvastikust.Riigi säravate tulemuste ja superpalkade taustal polegi see üllatav,sest teadagi kuidas sünnivad keskmise palga numbrid statistikaaruandeisse.Kui rahvas loeb,et keskmiselt teenitakse 11,7 tuhat eeku,aga nemad saavad endiselt 5...7...9 kätte, siis selle teadmisega kõhtu ei täida.Kodanikupalk oleks esmane leevendus,mis turgutaks ka sisenõudlust,kui see ometi läbi läheks!
Remark.Euroopa kultuuripealinnana oleks meil missioon pakkuda Euroopale vastu oma traditsiooniliste peresuhete arendamise ja toetamise kultuuri selmet väärtustada heterorajalt eksinute homoideoloogiat,mis väikerahva saatuslikule teele juhatab.Mu isiklik mure: ei kujuta ette kuidas gayd ja lesbikud insultiohvreisse suhtuvad.Kui on normaalne peremudel,siis küll kahtlusi ei teki:lähedased hoolivad ja toetavad.
Kui tervitada tohib
siis tervitaksin oma kaasat ja lapsi:
lehva-lehva,teie metskapten
Neemo E.Poldre

Wednesday, January 12, 2011

EestiPoiss

tõdema peab,et minu moodi mõtleb ka lugupeet David Vseviov,haritud ja sõnakas mees, kes tunnistab:oleme tegutsenud riigi kehtestamisega ja selle sidumisega lääne tsivilisatsiooni külge,nüüd on aeg mõelda-kaeda,et riiklusele on oht seestpoolt. Ei pea silmas rahvuspingeid.Vaid et sündide arv oleks primaarne,mitte SKP. Aru peame saama,et pere ja kodu oleksid ühiskonnas tähtsaimad.
Remark: praegu tahaks,et meie Aleks Lotmani kõrval seisaks seesama Vseviov,kel nii õiged suunad ja mõtted.Sest just INIMESE on R-klubi ära unustanud.Kes võib võtta solvudagi,kui ,loeb meie Elurikkuse manifesti päistiitlit ja mõtleb:kas minul ongi enam elu või kus mu rikkus?.Eile õhtul läbi pangaprotseduuride klubikoosolekule astudes sattusin vasaku jalaga mustale libedale jääle ning panin saba maha otse keskuses,Nõmme linnaosa teenindussaali ukse ees.Kui mööduv vene mees mind püsti tõstis,mõtlesin päev varem 150 tuhande altkäemaksu eest kinnikukkunud MunPo komissari Kaupo Järviku pääle,kes kurtis et ta tohib korrale kutsuda vaid eramajavaldajaid.Tema ja ta rohejüngrite võimupiiresse ei mahu linna omanduses olevate kinnistute ümbruse heakord(?) Altkäemaksukeissi taustaga tutvudes sai mulle selgeks,et omad sotsiaalsed reisisaatja-töökohad on ka R-klubil.Kes palganud roodu kohtutäitureid,et neid toita kui puuke rahva tervel ihul. Kujutage ette,et igast ühistranspordi-piletitrahvi 19st eurost kukub 16 täitmatu täituri kontole.Kas see on normaalne riik,küsin ma.Pole siis ime,et üks täitmatutest, Lantin, lantis veelgi suuremat rulli-viis äri eduks Kaimole ära osa hõlptulust..
Muideks,panin tähele praaki president Obama PR-ohvitseride töös.Kui Barak esines kõnega pärast parlamendiliikme Gabrielle Giffordi tulistamist,väitis president pähe kuuli saanud Gabrielle kohta...Ta oli mu sõber(?)Kas süütult ohvriks langenu enam sõber ei võiks olla?
Olge ikka tähelepanelikud oma väljendustes
soovitab suhtejuht ja kõneisik eksiilis
teie Neemo E.Poldre

Tuesday, January 11, 2011

EestiPoiss

taas poliitikalaineil liigub.Kui teatasin vanemale tütrele oma kavast märtsis rünnata Toompead,tahtis Liisu teada nii mõndagi.Mis plaanidega,miks rohelistega etc. Vastata polnud keeruline:plaan oli küpsenud ammu,seaduseandja eksperimendid laste ja invaliididega kiirendasid, viimatine vigane liiklusseadus sundis tegutsema.Eilne sõnum pani ka mõtlema.Kuidas liidetud politsei-ja piirivalveameti ülbed mundris mehed kimbutavad Kallaste linna elanikke.Kes vanausulistena toituvad-elatuvad Peipsi järvest. Leiti, et mootorkelk ei tohi sõita piki teed järveni,kuigi on registris ja numbriga.Ka isetehtud karakatitsa olevat out,kuigi ARK plaanib juba nende arvelevõttugi.Aga seda tean mina,mitte võimust purju jäänud mundris valvejobud. Riigikogulasena saaks neile vastu astuda,korralegi kutsuda.Vanavenelased on sõbralik rahvakild,uuele kodumaale lojaalne ja muidu tore,oleme seda saanud tihti kogeda kui Kallaste kanti väisame.
Medali teist poolt uurides peaksin olema uhke,et minu väike,kuri Põhjamaa tiiger sarnaneb suure iidoli ja sõjaliitlase USA-ga,kus saab trahvi 13-a koolipoiss kes klassis kõhutuulega mürinal vallatleb või tädike,kes õuemuru ei kastnud kuni see pruunistus(?).Et kui Mikihiiremaal on juba kord majas,tehkem siingi,karistagem külaservapidi järvele hiilijaid...Olen taaskord sunnitud küsima:oleme ehitanud üles tubli riigi,aga kellele? Kui loomakasvatajal sureb mõni elukas või lind,peab selle viima Väikesesse Maarjasse põletamisele,sest utiliseerimistehas vajab toitu ja keskkond kaitset.Kui sama juhtub suurettevõttega,maetakse korjused rahulikult maamulda.Kas kuhi laipu reostab vähem kui üksikkorjus?Seda valskust ei märka keegi peale Hiiumaa loomakasvataja,kellele korjuse transport mandrile,riigi teise otsa maksab.Ja mitte vähe.Aga keda see morjendab?Isegi rohelised pole pahandanud.Nii ongi minu osalemist vaja nii hiidlastel kui kodukandi inimestel Nõmmel.Pärispoliitik on mu linnaosavanem Rainer Vakra.Kes ühes lehes väidab,kuidas armastab meie Nõmmet ja rohelust ja vaikust...aga teise käega kirjutab alla aedlinnakese hoonestuse tihendamisele, et mahasaetud parkmetsa mahuks järjest rohkem maksumaksjaid(?)Noor mees,aga pesueht poliitik juba-räägib ühte ja teeb teist.Kas veame kihla,et nii jõuab ta kaugele?
Oma poliitikakogemustest
kirjutage ja helistage
metskaptenile
Neemo E.Poldre

Saturday, January 8, 2011

EestiPoiss

on siis nüüd päris ametlikult "heleroheline" nagu mo lambasihver Liiza teab väita.Et käidud eile Eestimaa Roheliste partei tippjuhtide Strandbergi ja Lotmani ning parteistaabi töötajate kohtumisel vabatmeestega,kes kogunenud ca veerandsajakesi,et koos rohelistega Toompeale sealset mentaliteeti ja õhustikku muutma minna.Ankeedid ja avaldusedki täidetud.Kuna mu liikumine vähekoristatud lumelinnas Tallinnas pole kerge,laekusin kohale,Wismari uulitsale Ohvitseride majasse, pool tunnikest varem.Et poleks ebamugav hilise tulijana inimeste vahel longata.Ega ma oma julma saatuselööki varjata ega häbeneda tavatsegi,aga tahaks ikkagi viisakas olla.Meeldiv oli näha kogunemas häid tuttavaid: kinomeest "Meie Artur" Talvikut,Õpetajate Lehest Raivo Juurakut,Eesti Entsüklopeedia peatoimetaja Hardo Aasmäed,Looduse Omnibussi juhti Jaan Riisi,punaste ahjukütjat Juku-Kallet jpt.Oma teel Pärnu maanteelt Tõnismäele hoomasin,et MunPo pealiku Kaido Järviku jutt oli jumala õige:tema rohelistel mehikestel on käed justkui kammitsais(käeraudades) miska on pärsitud linna omandisse kuuluvate kinnistute hooldajate korralekutsumine.Kultuuripealinn kül,aga kõnniteed ebakultuurselt umbetuisanud ning poole üheksa paiku hommikul ikka rookimata.
No olgu,maailmaparandaja võin ju olla kuid heakorra eest hoolitsegu ikka kutsutud ja seatud.Niisiis,kohtumise õhustik oli vaba ja sundimatu,seltskondlikki.Aruteluks pakuti peatoimetaja Kaarel Tarandi koostatud Elurikkuse manifesti projekti.Paluti täiendusi ja parandusi kui vaja.Kogu tekst sobis kõigile,mõnede lõikude järjestuses tuli ettepanekuidki.Minu toimetajasilm tabas keskosas lause alguses "mustavalge", hiljem kahel korral "mustvalge".Arvasin,et esimesel korral väike epateerimisvarjund juures (või mingi kujundlikkusetaotlus?) ning korrektuuriviga noorem kolleeg vaevalt et endale lubas,seepärast ei hakanud parandust nõudma.Teisigi lehetegijaid pundis,ei sobi ju end maailmatargaks pakkuda. Meeldis sõnade taha peidetud teine plaan,et ütles üht,aga mõtles teist.No mulle nii igatahes tundus,sovetiajal tuli minulgi mõistukõnet serveerida kui ei tahtnud suurte poistega tüli kiskuda.Jääb loota,et R-klubi ei võta solvuda manifestis vihjamisi öeldust,et tubli riik on küll ülesehitatud,aga kellele? Empaatiavõimes ma meie juhtparteilasi ei kahtlustaks,nii et vaevalt nad selle mõtteni jõuavadki. Isa Andres oli mäletatavasi mõõdukas,sestap ju poegki samas maneeris sõnu seada osanud. Tänases Postimehes on kogu ülevaade roheliste tavatust Toompea-rünnakust.Täiesti ettearvatult lendas solgiämber kõigi,eriti aga partei tippjuhi pihta - ülitarkade kommijate sõrmitsemise viljana.Arvamusi oli seinast seina,ca sajast viis isegi üsna positiivse hoiakuga.Leidsin isegi paiga kus kogu vabatmeeste nimekiri ära toodud, minu oma lausa 12.kohal.
Remark.Meie kokkusaamisest jäi kõlama mõte,et kui ka teatud osa ei pääse riigikokku, jääb teistele võimalus luua nö tagalateenistus või nõukoda,et oma ettepanekuid siis parlamendiliikmeile pakkuda.Kui minu Maalehe autorubriigi lugejad pole triksis-traksis,ega siis minulgi peale endise transpordiministeeriumi kaadri külaonudelt hääli loota pole. Palju need Nõmme uuniklasedki jaksaks kokku kanda.Hiiumaa olen pakkunud oma teiseks kandideerimisringkonnaks,sest vaevalt et mujale suurt siga tapma minna tasuks.
Nii et kui arvate teiegi,et Eestimaa vajab muutusi ja ON AEGsiis hääletage,hääletage väsimatult.
Metskapten Neemo E.Poldre poolt
P.S.Mu valimisringkondade numbrid saate teada pärast 15.01.toimuvaid kärajaid.
Ja kui leiate teiegi,et pizzatakso pole riigivalitsemise vältimatu abimees,siis...

Wednesday, January 5, 2011

EestiPoiss

taas euroteemal teksti tõukab.Ajakirjanike Liidu seeniorsektsiooni uusaasta esimeses kohvilauas kui Horisondi peatoimetaja Ecuadori-reisi pilte ja muljeid nautisime, vahuveiniga üksteist tervitasime tuli jutuks,et vanad ajad tagasi on: viinahind on pea 4.12.No mitte küll päris-Saastamarketi reklaamil nägin vähe üle viie eurist hinnasedelit.Pommuudisega aga tuli täna välja bensafirma Olerex,kes mingi uusaasta-öise ümberseadistamise tõttu pistis A-95 liitrihinnaks 1 krooni.Ja nutikaid,kes üllatuskinki kasutama pääsesid,oli 38 sohvrit.Kusjuures firma kõneisik teadustas: võtke seda kui meie uusaastakingitust.Mõnigi arvas oma internetikommis,et oli kui PR-trikk.Sest mõni teine-kolmas leidis,et läheb kohe kliendikaarti tellima.
Autolaineil teinegi lõbus uudis.Esmakordselt mõisteti roolijoodikule kümme päeva aresti:roolist võõrutamiseks,nagu ajalehepealkiri ütles.Kuna veendunud alkonaut on ikka ja jälle pärast manustamist kettasse roninud.Minu küsimus:kas võõrutusnähud ka tekivad? Tegelikult tulebki shokivangistust kasutada kui muidu mõnel ullikesel mõistust kupli all veits kohendada ei õnnestu.
Meil siin kirutakse valitsust küll söögi alla ja söögi peale,kuid just selgus,et kuuevarbaliste oma pole kah kiita midagi.Saldejumside juhtoinad leidsid vahendi masust väljarabelemiseks:Lätimaale kinnisvara ostnud venelastele vormistatakse kodakondsus. Need muidugi maiaste näudega kohal-üleeuroopaline viisavabadus on ju niii ahvatlev.
Siinsamas köidab tähelepanu R-klubi võitlus ninasarvikuga.Asi kiskunud päris karmiks: kriminaalpolitsei olevat salvestanud Eedu vestluse suure raudteebossi Jakuniniga,rahaküsimised Lasnamäe vene kirikule,väidetavalt oma parteilegi( 1,5 mln,poole sulas) Opositsiooni vastu kõlbab iga võitlusvahend,sest vaid see tõke ei lase R-klubil vabalt rahvast lüpsta, mahlast tühjaks pigistada.
Pole ma Hundisilma-vana fännklubist,kuid vastasrinde rahamaiad kaasaferistid on küll ooperist "Pada sõimab neegrit,ühed mustad mõlemad",sest kes poleks raha küsinud. Raudtee taasriigistajad-tagasiostjadki tahtsid Burkhardilt pea poolt vagunitäit meeleheaks.Aga see lugu summutati,ju siis avaliku huvi puudumise tõttu?
Vat veelkordne tõendus,miks vajatakse tänase vaba Eesti ajakirjanike koolitamisel minu uuriva ajakirjanduse õpiku tõlget.Või on õukonnameedia juba nii lühikese keti otsas,nagu kohe-kohe näit Ungari meedia.Kus kohalik Lang seadustas just pea sama suukorvinõude.
Ega,s kedagist.Pidage vastu,tulgu mis tuleb.
Ühinen eelkõnelejatega-polegid hullugid.
Enne polnud kroone,nüüd pole eurot.Kogu lugu.
Endiselt teie Neemo E. Poldre, metskapten

Tuesday, January 4, 2011

EestiPoiss

oma eilsest mäejutlusest hooman,et ühelt muljekogumilt teisele karata õnnestus üsnagi hoogsalt. Pärast Haapsalut ja Pärnut kirjeldasin pealinna aastavahetusmelu kui omal läbielatut,mis seda aga mitte ei olnud.Meie õnneks,sest muidu jätnuksime end ilma tõelisest vaheldusest teistes mereäärsetes linnades.
Siinses aga hetke suurim mure- lumerohkus,mis ei lase linnas liigelda ega Pirital-Mähel prügivedu korraldada. Meil Nõmmel siiski "rohelised koletised" hangedevahel ukerdavad ja prügi haihtub.
Hangedesse uppumine pole aga võrreldav elumere lainetes ulpimisega,mida rahavahetus mõnelegi kaasa on toonud.Kaupmeeste Liidu tegevjuht Merilai kirjeldab ühe maapoekese ostja hämmingut,kui too makstes märkas,et euro-nimeline raha vargsi käibele tulnud. Tõstnud nurinat kirus ta maapõhja kaupmeeste väljamõeldise ning manas kassiire(?)Kas meil õnnestub tulevikus vähem manada oma suurt naabrit,kel ikka tagataskus mõned trikid ja mõned nipid miska Andrese ja Pearu kombel jälle vimma kiskuda,tahaks loota.Parimat.Sest oma uusaastapöördumises rahvale lubas president Medvedev lahedamat naabrit : ehitame üles modernse Venemaa,tugeva,avatud ja sõbraliku riigi. Kena keik,aga kuhu kategooriasse kuulub moodsaima laeva,ujuva rünnakstaabi ja kopterikandja Mistral ost prantslastelt? Kas jälle kommunistide vana tava.Ütleme üht ja mõtleme teist? Ütleme Lenin ja mõtleme partei?
Eestimaa Rohelised ent plaanivad ülehomme koguda kärajatele oma parteitud saadikukandidaadid, miska ühiselt otsustada-kuidas edasi.Sloganiks on valitud paljutõotav lipukiri: On aeg! siia otsa minu lisandused:
-mõelda,millise Eesti jätame oma lastele!
-märgata,kuidas elavad me kõige kaitsetumad!
-kaasata seadusloomesse asjatundjaid!
Lahtimõtestamiseks ütleks,et
A.loodushoid ja keskkonnakaitse olgu inimeste südameasjaks
B.eksperimendid laste ja invaliididega ei tee au euroriigile
C.vildakas liiklusseadus näitas,kuidas ei tohiks teha ühtegi euroseadust.
NB!Lisandused "euro" on mõeldud reformerite tähelepanu äratamiseks,kel rind uhkusest pakatamas endile antud plusspunktidest.Aga kellele on tubli ja toimekas riik üles ehitatud,sellele küsimusele vastust alles otsitakse.
Miskipärast tundub,et väljaspool 25 km laiust vööndit ümber pealinna ei tea seda mittekeegi.Kui teie teate,helistage või kirjutage
metskapten Neemo E.Poldrele

Monday, January 3, 2011

EestiPoiss

uusaastalainel mõtisklusi jätkaks.Tuli ikka gourmee-sakummiga teine.Kalakest oli igas valikus:soolalõhe grillsaial,marineerit angerjas ja kalamari - kõik puha väga stiilsed pealehaukamised,omakorjat seenevalikust purgikestes ja salatina ep tasuks mitte rääkidagi.Oli muudki,aga pühenduksin nyt ilutulestikkudele,mida kilulinnas oli koguniste kolm:esimene tähistas euro tulekut,teine kultuuripealinna ja kolmas uue aasta saabumist.Algas kogu paugutamisilu Pirita teelt ja Tallinna lahelt.Harjumäelt jätkunud ning ning Solarise keskuse katuselt viimased paugud saanud feierwerk oli kokku maksnud üle 200 tuhande krooni ning valgustatud linna näidati 70 Euroopa TVkanali kaudu üle kogu meie suure liitriigi otse eetris.Kogu aastavahetuse pidustuste eelarve mahtus 1,9 mln krooni juurde.Estonia ette oli püstitatud katusega vabaõhulava.Millel musitseerisid kultuslaulikud Kukerpillid,Tanel Padar & the Sun ning Iiris.Kui kommike tordil. Tubli sadakond ajakirjanikku paiskasid meie meeletu joovastuse laia ilma pääle valla,Vene ja Hiina kesktelevisioon olid samuti abiks nagu ka BBC ning France24,CNN ja Arte.Minu tähelepanu teravdas värske nimetusega söögi-joogikioskid,mis olid ümbernimetet kultuurikioskiteks.Kui kultuurselt tarbiti, näitab kaineri statistika-pelgalt poolsada kakerdist vaid viidigi sundpuhkusele.Et mitte trahviraha võtta,tulnuks noored saata tänagi hommikul peaparanduseks mu koduselt lummeuppunud Nõmme kõnniteid rookima.Minisahkade mehed kas streikisid või polnud keskpäevakski kainenenud.Kolmas jaanuar,aga mina ei pääsenud englishi gruppi oma invamajja.Tänavanurgani vaid sumpasin.Vabakalt taganesin otse koju.Selleasemel läkitasin Renatale põhjaliku ja kauni vabanduskirja koos põhjendusega,miks minust tulijat polnud.
Surgutist Moskvasse startinud lennukilt polnud samuti tulijad,sest murdmatu liidu uhkus,kunagine kuulus hõbelind TU-154 B süttis otse stardirajal.Logule oli küll tehtud tosin aastat tagasi kapremont,kui eluga pääsenud tädike teatas TVs:kui läksin lennukisse ,ei uskunud,et taoline vrakk veel lendab!Kompetentne reisija oli-see ei lennanudki(?)Õnneks põles sisse vaid kolmandik ehk alla viiekümne inimese.No ime küll:suurel aerodroomil oligi vaid üks pritsuauto,mis ajas suitsu laiali oma paar tundi kuniks tuli lõppes.Lennuväe tuletõrjuja erus,teie metskapten,ei suuda hämmingut peita.Tuumariik ostab kaks uut superemalaeva Mistral,kulutades miljardeid,entlennuvälja tuletõrjet moodustada ei oska?Rontlennukitest ma siinkohal mitte ei räägikski, see on kui soola haavale.
Tehnika üle imestab ka metskapten
Neemo E.Poldre,kes oma autotohtrilt
-perearst Fredilt sai justsama hämmastava teate:Me
autol on tõepoolest olemas tühikäigumootor,
mille olemasolus tugevasti kahtlesin.Pole ju maakera sees teist,
suuremat maakera.Helistage,kirjutage ja ärge sodige
Best Regards
E.

Sunday, January 2, 2011

EestiPoiss

Head uut aastat tänasel jaanuarikuu teise päeva õhtul hüüab ning kõiki tervitab nii ligidalt kui kaugelt.Tuli see uue rahaga uus 2011.a. küll suure kärtsu ja mürtsuga vanas heas Haapsalus,vastrenoveerit suvekodus Jeruusalemma tänava vanimas majas,mis tänasel Kalevi uulitsal seisnud aastast 1883.Igatepidi mönus ja lahe oli sündmuse kulg,mida saatis Eestimaa linnade kolmanda maksumusega saluut.Hommikuvalges silmad aamukahvi toel särama saanult istusime autosse ja suundusime suvepealinna Pärnusse tuvastamaks, kas me kõigi nelja vaieldamatu lemmikkoht:Jahisadama trahter on avatud ja kas toda pealapi-suppi ehk pohmelidze-seljankat serveeritakse tuntud headuses. Saku õlu oli küll seda hinnangut väärt.Kuid kokal oli retsept ununenud-supis puudusid neerukillud ning ka hapukurk oli kulunud mujale.Kartuliga oli seevastu prassitud küll,nii et tubli maaubina-maitse lõi üle.Paneksin selle me mininurina rohkem pearemondi-vajaduse puudumise arvele.Sest meie seltskonna kombe kohaselt ei sepapoisid ega rähnid käi peojärgselt kupli all kõmistamas.No mis pohmellisuppi vaja raisata sellistele?
Pärnu seevastu oli lummeuppunud linnake,väheste ja nappide autosõiduvõimalustega.Ent tuttuued eurovääringud olid ometi kohale purjetanud.Rüütli uulitsas pangaonude seinakapikest raputades koukis Heiki sealt välja trükilõhnalise 20-eurose kupüüri, millise tembu daamid ka pildimassinasse napsasid.Õhtu saabudes õnnelikult Haapsallu naastes õnnistas Heiki kohalikku Statoili kabanossikontorit 99-eurose diisliostuga, mis lakmusena tuvastas,et oli oma Landcruiseri 80-liitrise paagitäie suutnud üsna tilgatumaks põristada, kuni londi täiteavasse torkas.Sest justsama kogus mahtus kenasti sisse.Jaanuari esimese imelise päevakese õhtu sisustati plaanikohase grilli-treeninguga.Sest suvine grillfest juba tühja pudeliga visata:käsi peab ju vardane olema ja lõug lihane-suvise Hiiumaa grillfesti meistri tiitel vajab kaitsmist-tubli tulemus kinnistamist eeloleva suve grillfestil,astumaks uuesti Maarjamaa tegijate grillikaardile. Mina kui Kerema Kobedate Kokkade võistkonna esindajast degustaator-metskapten olen jatkuvalt kohustatud hindama mängu. Millest Haapsalus kõigi maitsemeeltega naudingut kaifisin. Finale Ultimo oli päeva vääriline. Estoniast kanti üle Hennessy kontserti,mida jälgisime samast teemast innustudes-vajalik neste oli ettenägelikult kõhukasse putlisse villitult kapiserval enne kontserdi avatakte, nii et ka Annely Peebo võis seda ekraanilt piiludes kiigata.Neile muidugi serveeriti otse kohapeal päikest pudelis,nagu kaamerasilm näitas.
Muljed olid parimad,kuigi meie seltskonnas ei silmanud punetavaid nägusid nagu telesaates - ju seepärast,et me ei liialdanud.Pealegi valati seal sponsori poolt vist kogustes,et loksus kõhus,nagu mina vahel ütlen.
Parajuslaste parteis pole kah paha olla,ütleks.Retrosexual ise pealegi,nagu uudistermin väidab.Delfist sain just sõnaseletuse-definitsiooni.Et kes olen ja kust tulen.Lisaks autojuhiloale peavad olema kaptenipaberidki.Köögis toidutegemise-oskusi pole.Rohke majoneesiga võileib on MS kokaoskuste tipp.Armastab remontida autot ja puidust piirdeaeda, tööriistakast ikka hakkamas.Moodsat elektroonikat,nagu GPS jms. armastab,kuigi seda vajab vaid korra aastas.Suitsu teeks igal pool ja ajal, viskit manustaks ka hommikul.Nii tööl kui vabaajariidena kannaks ülikonda,käiks kaabuga, sigar hambus.No selle asemel oli mul piip.kuigi triiksärk ja ülikond püsiv dresskood. Ning kohustuslike polo või ragbi asemel meeldib golf.
Kolmveerand tunnusnäitajaist viitavad selgelt retroseksuaalile,mis?
Polee pahaa,kinnitaks öeldut klassik.
Jääge iseendaks ka muutuvas ajas -
aastad läevad,kuid tore ka midagi püsivat talletada
kasvõi endas,kinnitab teie metskapten
Neemo E.Poldre rõõmu ja rahuldustundega.