Thursday, December 30, 2010

EestiPoiss

tõdema peab,et seegi kord Viking Lotto pileti valest paigast soetas.Sadu kordi olen neid, tühje, saanud Kadaka selverist,just seekordsest kolme-milli-võidukohast,ent sel korral viis mu tee tänu kainele autojuhile Liizale hoopiski Sõpruse Rimi ette,kust mul nullvõiduga ticket hankida õnnestus.Aga olgu,see-eest oli tänaseks mu pangaarvele laekunud Andres Küngi tõlkestipendiumi osa, miska õnnestus päästa tuhandelisega mo Liiza aasta eelviimasel päeval tema kavandet kiirlaenuorjusest.Kuna peresissetuleku rahanivoo oli taaskord nullist allapoole kiskumas...
Rahateemadel jätkaks.Hommikul teavitas raadiumi-uudis,et Eestimaa Rohelised teinud ettepaneku hakata maksma nn kodanikupalka igale Maarjamaa elanikule suuruses ca 80 euri.Nüüd ootaksin konkurentparteide vastureaktsioone.K-kohukesed teataks,et alla sajalise euroraha kuus maksta polegi mõtet.See ei aita hädalist palju,mis ka tõsi. R-klubi eesotsas Andrusega ütleks,et pole sellisel rahatoetusel üldsegi ideed-see väike raha on meil kõigil endilgi,nagu ka lapsetoetuse 300 eeku,ranitsatoetused ja hambaravi-ning matusetoetused...Mille me üheskoos likvideerisime. Ühesõnaga-jätame ära. Palgadki meil niigi saja tuhande ligi- no milleks?
Toetan ma Eestimaa Roheliste mõtet,kuid ei näe kaaasatulijaid.Kuigi usun,et Milton Friedmani hinnanguil elavdaks inimeste sissetulekud stagneerunud majandust.Aktiivsem ostlemine toodaks nii käibe-kui aktsiisimaksude laekumisi. Kurb kui see innovatiivne lahendus ei paista kätte teatud parteide peamajadesse ega isegi Stenbocki poistele.
Neile veel kõige vähem.Sest kuupalgad 60...120 tuhat pole kergelt kätte tulnud,on ju raske neist loobuda mingi suvalumpeni nimel. Tavaline küsimus:Miks nad,heitunud, ei viitsinud käia kõrgkoolis,et nüüd teenida õiglast palganumbrit,millele lisasime poole jagu suure vastutuse eest.Polegi tähtis, et on kombeks - kui midagi juhtubki, siis keegi ei vastuta.
Remark:meedia väitel tähendavat eesti regilaulus sõna punane kaunist.Stopp.Sama kinnitavad slaavlasedki:"Krasnaja plostsad" olevat vanas vene keeles "krassivaja". Paslik oleks minna siit edasi oligarh Mihhail Hodorkovski uue karistuse manu,mis täna,uusaasta künnisel lisas senisele kuraditosina pluss pool aastat:nö rahapesu ja riigipetturluse eest.Mees olevat kantinud oma firmast Jukos naftat vasakule ja sealt müüki.Justnagu meie Leivaliidu esimees,lugupeet riigikogulane ja toonase Viljandi Leivakombinaadi juhatajana tegutsenud ärastaja,pärastine ja tänane lugupeet miljonär. Kes lõi oma bisnessi,asutas firma värske leiva müügiks oma kodutehase väravasse, pääslasse kui peenemalt öelda.
Aga see ei olnud vargus Hodorkovski moodi,sest meie liikusime kindlal kapitalismi kursil.Ja lugupeet inimeselt siinmail ei olegi viisakas küsida: Kust said oma esimese miljoni?
Olge viksid ja viisakad-ärge pärige.
Ega me teiselpool piirijõge ela,härrasseltsimehed!
Kena lahkuvaga hüvastlemist,mispuhul pressime end homme õhtuks läbi hangede Haapsallu.
Kus käis Heiki täna,et sõita maanteele jäljed ette ning kaevata majake lumest ja pista radikad sooja,viinad külma etc. jne. jms.
Olge terved ja tervitet!
saluteerib teie Neemo E.Poldre,
metskapteni aukraadis

Wednesday, December 29, 2010

EestiPoiss

näeb rahuldustundega,et koos teede talihooldele seatud piirangutega on kadunud ka avariijärgne trafaretne formuleering:autojuht valis teeoludele mittesobiva kiiruse. Nojah,kui tee olusid justkui enam pole, mida,s valid?
Ega ole suurt valida ka tavakodanikul,kel jääb vaid üle tulla toime meile ettenähtud 4350.- krooniga kuus.Tulin just Ajakirjanike Liidu seenioride austus-ja tänuõhtult, kus meie esimees Peeter Ernits pidas väga ilusa kõne,pakuti vahuveini ja igasugust nikk-näkki kohvikõrvaseks.Minu kõrval istunud vana tuttav,kolleegist proua kurtis,et kuigi tal kümme aastat pinsini,ei vaja endist meremeeste lehe toimetajat keegi.Ta muretsenud isegi kauni kostüümi ja käib töövestlustel,aga lootust pole.
Ent mina loodan firma Tallina Vesi inglismannidest omanike mõistvale suhtumisele. Just saadeti mulle meilboxi meeldetuletus,et ligi kaks ja poolsada eeku olevat ma äsja võlgu jäänud,tähtaeg kukkus.Mina kui kodukasvanud,maavillane humorist saatsin vastu uusaastatervituse,milles palusid südamlikult saata sarnane meeldetuletus ka Stenbocki poistele,et eesti inimene ei tule toime tallemääratud 4350-.ga kuus,(kuna oli vaja tasuda ka autokindlustus jm enne jõule) ning oma raha saavad nad kätte alles jaanuari viiendamaks päevaks kui saabub minu pension.Kas vastus Big Beni poisse rahuldab,sõltub nüüd nende majanduslikust olukorrast.
Lõpetuseks.Vihje:kuna Kadri Simson K-klubist avalikult ja karmilt nuhtleb reformipoisse nende kasuahnuse ja raha poole pürgimise eest,tuleks teha kannapööre. Tegelikult polnud ju paha meie eelmise elu: ajastu au,mõistuse ja südametunnistuse laienemisega inimeste pürgimused saada vaid endile autoostulube, korteriordereid ja välismaatuusikuid.Nagu tänagi hoolitsevad tublid parteilased eeskätt vaid oma rahakoti ja kõhukese täitmise eest.Kadrike võiks hoopiski tõsta esile teerajajaid, kes näitavad kätte,mis tasemel peaks olema meie kliimas iga inimese sissetulek.Kui on vaja osta talveriideid ja -kütet jms.Selge see,et 60...120 tuhat kuus on paras raha.Miinimumpalkade suurusjärk, et poleks võlgu.Nii polnud lausvale ka Eesti Panga presidendi Lipstüki praalimine,et ta tuleb toime viie tuhandega kuus.Nojah,kui näit autol ees juba uus esiklaas ja liikluskindlustus ette makstud terveks aastaks.Juhtub aga veel mõni ekstreemkulutus,siis te küll välja ei vea.
Katsuge siis tulla toime,eluraskuste kiuste
ja toppige Vabaduse platsi eurolehma suhu krooniseid münte
et tubli loom pritsiks taguotsast pappi üheeuroste näol.
Jatku rahahimule,soovib teie metskapten
väsimatu Neemo E.Poldre

Tuesday, December 28, 2010

EestiPoiss

näeb nüüd selgesti ära,et künkarahval napib tervet mõistust.Siit-sealt kostub Elu peremeeste hõikeid:Küll oleme rajanud tubli riigi! Aga kellele,küsiks mina koos oma rahvaga nõudlikult.Sest kuigi pean sel kuul teedemeestele jagatud hinnangute osas omi väiteid revideerima (kõik pole sugugi nii,nagu läbi tuuleklaasi esmapilgul paistab-et teemeistrite keelepruugist sõna "talihoole" kadunud on).Lihtsalt ei võimalda meie õhukeseksviilitud riik enam endises mahus teedelt lund lükata ega sahkharjamasinaid tööle saata.Täna paugutas kraavi Sebe liinibuss,mis Tartu-Tallinna maanteel käis taksoga kokku põrgates kraavi küljeli ja saatis kolm reisijat haiglaravile .Kose kandis, samal maanteel vulises kraavipõhja terve paakautotäis diislikütust, mida just lumest kogutakse.Hommikul raksatas Laagri-Vääna teel sõiduautoga kokku hobuste veok.Sõiduauto roolis olnud daam sai surma.Tundub,et enne kui "Elu peremehed" ja "Isandamehed" autodes maanteel nägupidi ei kohtu,ei muutu suurt midagi.
Oli ju Kuivajõel kahe viimase päeva kolmes avariis süüdlaseks höövli poolt lahtiaetud asfaldiserv,mis esirattaile uue suuna andis.Kümneid õnnetusi on toimunud seetõttu,et kraaviperved ülearu laialt lahtiaetud on.Kuhu on kadunud Eestimaa teehöövlijuhtide kutsemeisterlikkus või elementaarsedki ametioskused? Kas ma enam söandakski kutseline autojuht olla nagu noorpõlves? Mäletan,et emake alailma oli mures kui talviti tööle läksin.Nagu nüüd selgub-põhjust justkui polnudki.Kuigi talverehvid siis alles leiutamata ning auto sabaruumis tütre vannike täis liiva, kühvelgi kõrval.Et Volga vajadusel mõnestki künkast üles roniks.
Luigepoju Ekspresseni uudis vihjab,et ju on Kerli Kõiv teinud teoks mu salaunistuse- filminud video Narva piiri lähedal mahajäetud kaevuriasulas.Miskipärast kohaviidet ei pakuta,kuid mullusuvel Pressibussiga väisatud Viivikonna kaevuriasula pakkus parajat sürri,et seal üks linateos vändata."Ma tahtsin filmida midagi nii külma ja lootusetut kui võimalik,Midagi,mis iseloomustaks kommunistlikku ajajärku Eestis,"ütles neidis ise.Ja nii valmiski video laulule Army of Love.Ja sellega haakub imekombel teinegi sõnum:Eestimaa Looduse Fond kipub piirama põlevkivi aastase kaevandamise määra 20-lt miljonil tonnilt 15-le.
Mida arvavad asjast suurtööstur Vähjatiit ja tema suurkonkurent-õlikunn Tamme,kes põlevkiviõli najal omale vorsti lauale tekitavad,on allakirjutanule täna teadmata.
Ärge teiegi omale halle karvu tekitage-
Las suured poisid rabelevad ise välja.
Ent loodushoiu poolt hääletage ikka
kui vähegi võimalust näete.
aaastavahetuseks Haapsallu pürgiv
metskapten Neemo E.Poldre

Saturday, December 25, 2010

EestiPoiss

eilset jõuluõhtut südamesoojusega meenutab.Pojukesed olid võrratud oma armsate päkapikumütsikeste ja -sussikestega.Patrik laulis inglise keeles Aisakella ja siis kukkusid nad kingiks saadud Jeep Rubiconi puldist juhtides vigursõitu harjutama. Lusti oli kogu raha eest,mis autosse investeerisime.Pärast hakkasid pojukesed pildistama,öeldes iga klõpsu eel: "Võtan rahvast". Siis mängisid kingikotist saadud lauamänge,lõbus ja lahe õhtu oli.Latsekeste magamamineku-aegu kolisid noored uude majja Aliast mängima ja lõpetasid alles kell viis hommikul.
Täna tulid Marina ja Juri meid tervitama,kipuvad Peterburgi läbi lumetormi, mis lõiganud paljud eestimaalased tsivilisatsioonist,jätnud 1200 peret elektrita.Ja päästeamet käib autosid hangedest välja kiskumas. Lõuna-Eesti ja mõned muudki paigad Scarletti-nimelise tormi meelevallas.Julguri temp on Ksenia vanemail seiklusi jahtima minna,pealegi kui Hädaoru-nimeline õnnetusepesa teel varitseb.
Jensu autol rehv tühi,rattapoldid töökojas ülekeeratud,sestap läheb noorpere meie dziibiga spa-sse ja kinno ja hotelli ja...aga meid tuleb Heiki haarama oma autoga,et kodust välja pääseksime.
Aga kuusepuu on meil Jensu esimene katse ise metsast jõulurohelist hankida.Latv on lausa vastu lage.Mimmi arust võiksid oksad vähe tüüakamadki olla,aga muidu on lahe.
Raskustega võideldes see uude aastasse sõit vahel sujub.Ent veelgi raskem on elu linna lähedal maal:taas on umbe tuisanud Raasiku-Kostivere tee.Mis teemeistriga lahti.Miks iga nädal sama jäme jama just neil?
Eestlased on avastanud Hiina kinnisvaraturu piiramatud võimalused.Nii ongi ettevõtjail sihikul kinnisvaraportaali maimaikuai.com loomine.
"Maimai" tähendavat ostmüük ja "kuai" - kiiresti.Sihtrühmadeks on kinnisvara otsivad välismaalased ning kinnisvara osta, müüa või rentida soovivad kohalikud.Kuna mede Mimmi on koolitatud kinnisvaramaakler,ei jää temalgi muud üle kui tütar Beriti käest hiina keele tunde võtta(?)
Mõjuagendi-skandaali valguses pakkus Rohke Debelakk just välja,et võiks luua ka riikliku lekitaja ametikoha.
Kel pole midagi lekitada,ärge kandideerige.
Jõulutervitustega
ikka teie Neemo E.Poldre
Kas sahamehele akna taha pekki panite?

Friday, December 24, 2010

EestiPoiss

püsib meelierutavail meedialaineil.Päev tagasi juhtunud rongiõnnetust Aegviidu lähistel kajastatakse kui "rongiärandamist",vargustki. Kes vaevus internetis kolama sai killukestest kokku hoopis tõesema pildi.Kümneaastase staaziga tubli vedurijuht sai koondamisteate järel töökoha öise rongisoojendajana,mis oli kahtlemata valus kukkumine.Heidutatu ei suutnud leppida ning käivitas mootori ja kihutas kell 2 öösel 70 km/h kokku vastutuleva kaubarongiga.Pildid sündmuskohast olid enam kui jubedad: kollane mootorvedur oli tunginud reisirongi mootorvagunisse kui nuga võisse,löönud tollelt katusegi.Raudtee puha sassis kui Kört-Pärtli särk pühapäeva hommikul. Minu huvi on tingitud küsimusest,kas Reinukese poolt tehtav meedia suukorvistamine lubab mõnelgi väljaandel puhuda asi klaariks,või on Moskva külalise kirjeldatud "toimetuse sisemine tsensuur" nii truualamlikult varmas varjama juhtunu tausta? Et mõelgem korrakski suitsiidis hukkunu perele.Päris kindlasti polnud tubli eksvedurijuht pätt,suli ega kaabakas.Miks teda postuumselt mönitada?
Elusast peast ent kotib vastaspartei koos omale allutatud pressiga ikka Hundisilma Eedut,kel rahaasjad segamini kui eikunagi varem.Kas üldse või kuipalju talul võlgu, ei tea keegi.Parteil küll miljoneid vajaka.Mina ei näinud kah muud lahendust kui vanakuradi vanaemaga paari heita.Loe: Kremlist miljoneid lunida.
Heakskiitu ta minult ei saa.
Aga teilt? Helistage linnakantseleisse
või K-partei keskstaapi,kui teilt.
Ja olge terved ning tervitet.
Lugupidamisega teie metskapten
Jõulutervitustega
Neemo E.Poldre
P.S. Jens tõi just metsast kauni kuuse
ja ehivad Mimmi koos pojukestega.
Eile käisime Hendrikule kinki ja
kogu perele häid soove viimas.Berit-Eero kohe
meile pittu tulemas.Elu on lill!

Wednesday, December 22, 2010

EestiPoiss

no saab siis näha,millega päädib me linnaisa scandal.Rahvas juba kiitleb internetis, et ei loobu vana Hundisilma toetamast.Oli ju karta,et kaastundlikumad kaasmaalased asuvad pekstava selja taha ritta.Sest eks ka valge telk,ristiga katusel ja tuntud arhitekti Vilen Künnapu looming Kadrioru veerel ning ka juudi sünagoog on kerkinud mingi võõrsilt kohaleujutatud mammona toel sinna Ahtri kanti.Käbinäksijadki võõrailt lisaks pähklitele vääringuid vastu võtnud,kas jälle pada sõimab neegrit,ühed mustad mõlemad?.
Muide,avastasin,et minu kustumatu ind kompida oma piire hakkab jääma kergelt külma ja lumerohke aja varju.Nii jõudis küll minuni teade,et otsitakse Maanteeametile uut juhti.Peadirektorit. Kuid seekord ei tõtanudki ma oma CV-d pakkuma.Palganumber vist ei olnud eliitkodaniku tasemel. Ka parteitu isanda,tänase vabahärra positsioon vast ei passiks otsustajaist suurtele poistele,kelle väärilist raha ootaks raske töö eest isegi.Nii 60...120 tuhat eeku kuus.Miskipärast pakutakse vaid hädised 40 tuhat(?)
Kuigi null otsas sellel,mida maksti toona ARK-i pressiesindajale kui seal kuus kuud kuni aastake vastu pidasin.Ent nüüd võin neile vaid essee kirjutada teemal "EESTI TEEHOIU SUURIMAD VÄLJAKUTSED JA ARENGUVÕIMALUSED",mida juhikandidaadilt oodatakse. Sest nipp ilmselt vana ja järeleproovitud:kõigist nägemustest vormitakse üks hea koonddokument,millest saab lauajuhend ühele oma klubi poistest,kes lõpuks kohale määratakse.
Remark:Liizale ei tohi midagi rääkida tundmatutest naistest,kellega lävin.Olles kuulnud mu eilsest juhuvestlusest kooliplikaga liinibussis,oli kergelt häiritud-miks tülitan võõraid tüdruklapsi? Mis sest,et minul kõlblik kuni...juba seljataga,aga piiga mulle lapselapse-ealine.
Luuavarrega paugutamisest asi väegade kaugel on,et te teaks.
Huvitava paralleeli tõmbaks.Kui eelmises liidus kutsusime kauge pealinna juhtoinaid Kremli puruvanakesteks,siis nüüd on arvamusliider H.P. hakanud uue Kremli mehi kutsuma eromandariinideks,kes suure sõja lõpul mitme aastakümnega ehitasid üles liiga läbimõeldud sotsiaalhoolekande(?),mis olevat utoopiline ning mille läbipõrumist ei taheta tunnistada.
Teine oluline tähelepanek pärineb ühelt mu lemmikult Andrei Hvostovilt,kes leidnud Wikileaksist,et meile ammutõotatud Põhja-Atlandi Liidu kaitseplaan suht hiljuti ilmavalgust näinud on.Mida veel rahvale valetasite,Stenbocki poisid?
Punkti panekski naljaka uudisega Postimees Tallinna veergudelt.Keegi taksojuht oli Mahtra uulitsal kliendiga tekkinud arvekonflikti kukkunud lahendama õhupüssist(?) tulistamisega.Siit tulebki kirjutajast õhkuvat autori plikatirtsulõhna: tänaste moodsate pneumopüstolite juures ei kannaks keegi kaaasas pikatorulist, ühelasulist. Pigem siis kuulikassetiga ja pidevalt laskevalmis relva mis mahub taskusse.
Olge tähelepanelikud,relvavennad
ja häid lähenevaid ning jõulurahu
ikka teie vana metskapten
Neemo E.Poldre

Tuesday, December 21, 2010

EestiPoiss

just saatsin mitmele sõbramehele Tomile toomapäevatervitused ja tahan tänada interneti võimalusi kähku lävida tutvuskonnaga.Paar päeva tagasi tuli pilditervitus Vihulas talvituvailt Toomaselt ja Tiiult-kohe soe tunne südames.
Loodan,et pakkusin sooja suhtlemise üllatust ka teismelisele näitsikule.Kes seisis puupüsti täis 18.bussis mu kõrval kui kesklinnast koju sõitsime.Koolipiigal oli must kapuutsiga jope,millel kapuutsipealaele lisatud seest valged püstkõrvad.Neidis oli justkui must huski,Alaska kelgukoerake.Puhtatõuline ja väga armas.Seda esimest märksõna ma küll ei öelnud,kuid vabandasin ja ütlesin,et näeb kena ja armas välja oma kõrvakestega.Naeratas ja tänas komplimendi eest.Küsisin,kas olen täna esimene, kes teda märkas.Piiga naeris vallatult edasi ja teatas,et üldse esimene(?)
Remark:ajal,mil käimas suur sõnasõda ja valusad laksud väidetava Kremli mõjuagendi pihta kes olevat vene õigeusklike Lasnamäe kiriku tarvis küsinud raha Moskvast,on mõttekas tõstatada ka teiste võõrrahadega rajatud võõruskude jehoovatunnistajate kuningriigisaalide küsimusi.Mitte et ma Edikut kaitseks,kuid maassa maan tavalla need asjad käinud.Kes viskas esimese kivi?
Ma püüan erutuda asjade üle,mida teised lihtsalt aktsepteerivadon öelnud Matt Taibbi,USA tuntud arvamusliider,ajakirjanik.Polemical journalist,nagu nad ütlevad.Lisa leiate googeldades,huvitav persoon.
Et oleksin kah veidi poleemikatekitajast zurnalist,tulin mõttele :küll on hea,et "künkarahval" pole peres lapsinvaliide.Sest sel juhul kostaks sealt kõrgelt kilkeid:meie küll ei vaja 300-kroonist lapsetoetust oma haigele!Nomuidugi,kui meiegi sissetulekud oleks inimväärses skaalas,võiksite võtta needki napid pennid nagu ranitsatoetused või hambaravirahad ehk koolilõunadki.Matusetoetus maeti päriselt maha-euro ju tulekul,küll saavad hakkama.
Saame küllap meiegi.Sest punase okupatsiooniga tulime ju toime.
Mis ikka elus hullemat võiks oodata?
Sest oleme tubli riigi üles ehitanud - aga kellele,küsivad vaevatud koormavedajad.
Ja neil on õigus,ütleb
teie metskapten
Neemo E.Poldre

Sunday, December 19, 2010

EestiPoiss

eilsele kolumnile järjejutu põrutaks.Olles vahepeal uurinud Moskva radikaalsete sündmuste tausta,oli meeldiv lugeda tõde,mida teatab meie mees Moskvas, kolleegist korrespondent Jaanus Piirsalu,Muide,kui Eesti elu arenedes tuli kõne alla,keda meie meediasõdureist saata eesliinile,me suurde ekspealinna lugusid kirjutama,tundsin siirast kahetsust,et insulditulemustega maadlev hea vene keele valdaja ja Kremli maneeride tundja,teie alandlik teener-allakirjutanu, ei saanudki oma kandidatuuri üles panna. Mäletasin hästi,kuidas mu hea sõber ja kunagine alluv transporditöötajate ajalehes, Jüri Henno poeg Meriste, siirdus Moskvasse,EW saatkonda pressisekretäri ametisse.Juba siis kadestasin siiralt ning hoidsin pöialt, et Jürkal ei lööks välja vanad alkomured.Nii küll õnneks ei läinud, kuid raskes viinavastases võitluses kahjustatud maks ja süda viisidki noore mehe enneaegu hauda.
R.I.P.armas sõber-meie lugupidamine oli vastastikune algusest lõpuni.
Ent nüüd Piirsalu läkituse manu.Ta kirjutab,et Moskva võimude poolt pikka aega poputatud vene natsionalism kasvas neil ülepea.Ja mitte see,et kaukaaslane tappis venelase,polnud noorte massilise raevupuhangu ajendiks.Vaid võimude korruptiivne käitumine.Prokurör vabastas arestist süüdlase koos nelja kaasosalisega, sest mustapäised kaasmaalased olid nad lihtsalt türmist välja ostnud(?)
Kontrollitud natsionalism ründas üle korrakaitsebarjääride. Tulemuseks on,et ametimeeste korruptiivse käitumise vastu mässavad vene noored on võimudele ohtlikumad kui vene demokraadid...Muide,tõsiasjale viitas ka me äsjane külaline meediaklubis Impressum.
Meie vaba riigi vaenlased ent on taas loodusjõud,hetkel külm ja lumerohke talv.Eile õhtuks tuiskas umbe Maardu-Raasiku vahelise tee,isegi raadio ja internet hoiatasid.
Monika on jälle hoogu sattumas.Lahkunud suvel vaenas me kaitsetuid muretuid kodanikke ülikuum aeg, mil soojus ületas viimase 144 aasta tipptulemuse.Saime jagu ka seni Ekvatoriaal-Guinea käes hoiul olnud kuumarekordist(?)
Kuumarabanduste ja külmalainete vahepeal ent leiavad tublid eesti mehed mahti teha fertiilsetele neidudele vallaslapsi.Tänu suguelu suurkujude jõupingutustele ongi Maarjamaa kogu Euroopas Islandi järel teisel kohal vabana sündinud latsekeste arvult. Nii et eelmainit asjapulgad on sama tegusad kui wabariigi joodikud-alkonaudid omas rindelõigus.Joomise poolest olime kah Svejiki rahva järel tublile teisele kohale platseerunud.
Tak derzatj,ütles mu komandör armees ikka
kui tulemus meeltülendavaks kujunes
Nii lõpetakski neljanda advendiõhtu
teie metskapten Neemo E.Poldre

Saturday, December 18, 2010

EestiPoiss

tuletaks meelde slaavi vanasõna kui keegi poolkogemata tõe välja ütleb: "Nagu vette oleks vaadanud!" Vat mo Liiza pillas eilse jutu pääle,et Moskva leht kirjutas suure sõjaliitlase antud loast WikiLeaksi lekke põhjal:ja sina usud kõike,mida vene ajaleht kirjutab? Jäin hetkel vastuse võlgu,ent leidsin selle pärast internetist. Kõigi taoliste lugude põhiautoriks oli väljamaale elamakolinu,ilmselt keegi mittevenelasest ajakirjanik,1947 Novosibirskis sündinud Israel,kelle lugudest leiti luulumõtteid,mida lekitatud memod teps mitte ei sisaldanudki.Mimmil oli õigus-Kremli käsilastesse tulebki suhtuda reservatsiooniga,sest nad on seda väärt.
Kas on investeeringuid väärt sotsministeeriumi serveeritud värske diil maakondade sotsiaaltöötajaile,kes said e-mailid küsimusega väikese Smarti-laadse elektriauto võimalikust vajadusest oma töös.Olen põgusalt kursis firma ZEV pakutava,Hiinamaal toodetud autode valiku ning kasutusega:pärast öö kestvat laadimist läbivad ca 120 km kui tee on sile ega ole veeretakistusi(?)Aga meil-kord lumevallid,kord remondis teelõigud - kus sa Miami promenaade leiad,küsivad interneti kommimeistrid.Mitmedki on kursis ohuvarustuse puudumisega ning sõidukite algelise kvaliteediga(mingu Hüüru,Mati Leivategija manu-see oskab paremini,ütlevad). Kui eelviimasel Motorexil oli Mati kohal nagu alati ja tutvustas mulle omaehitatud elektri-Pobedat,pagasiruum tihedalt akusid täis pikitud,olin siiralt üllatunud.Sest ise ütlesin talle mõni aasta tagasi: Mati,kulla mees,ära raiska oma talenti sellele,et teed vanast Almast limu(pikendad ajaloolist Opeli-Mosset)või moondad ZAZ 968 rannabagiks-autot neist sa niikuinii ei tee ! Ka oli internetis keegi tolle särtsuauto-pakkumise peale keegi ülitark pakkunud välja auruauto taasleiutamise : 104 a. tagasi oli auruautol saadud tippkiiruseks 205 km/h.Kasutegur olla 25 %. Ning 80 KwH saamiseks vajataks 18 kg kuivi puid hinnas 20 eek.Ja et Eesti iga metallitöökoda tuleks ülesandega toime(?)No ei oleks nii ülioptimistlik,kuna vähese saastega väikeautosid on murdu,ka elektrisõidukeid juba aretatakse:isegi Ford Transit veab kaupa elektri jõul, rääkimata Peugeot iOn-st,Ford Focus EV-st,Opel Amperast jpt.
Muide,me väike Eestigi vajab maad katvat elektrisõidukite laadimisjaamade võrku, nagu praegu rajab Taani ja mis valmib algava aasta lõpuks.Inglismaal juba asjad liiguvad.Londonis on üle 50 laadimisjaama.On kava aastaks 2015 omada iga miili järel ühte võimalust.Rootsi lisab olemasolevaile, mis täna 14 Stockholmi parklas ning plaanib arvete mobladega maksmist.Soomeski valmib nö elektriautode maantee Helsinki-Turku aastaks 2016.ses mõttes,et laadimiskohti teeveerde tekitatakse.
Kas oleks teema Eestimaa Rohelistele,kes ettevõtmise juhthoobade juurde astuks ning käima lülitaks ?
Polee pahaa...venitaks klassik
aga mida teie arvate,küsiks Maire Aunaste
Kes teab versiooni,kirjutage või helistage
metskapten Neemo E.Poldre

Friday, December 17, 2010

EestiPoiss

eilses kolumnis täheldasin,et ametnikearmee juba ülearuseks paisunud on.Aga nad on tublid, teenivad oma palgad ausalt välja:Meedia toob meieni rõõmustava uudise-kurjategijad tabatud,lund tõrjuvad traktorid läbi puistatud.Läänemaal olnud viies traktorist tervelt ühel paagis erimärgistatud kütuse jääke(?)Mees ise väitis,et tankis põllutööde järel tavalist peale.Kuidas nii võib-inimesed puhkavad oma igapäevamuredest rahulikult maanteedel lumehangedes,nemad kihutavad kohale ega olegi loputanud kütusesüsteemi? Kuigi vaid 18 tuhat trahviraha per naase-aga abiks seegi.
Kas meie ühiskond on ikka normaalne ja terve,tahaks küsida.
Ent eilne Impressumi klubi külaline oli küll normaalne,nagu Moskva külalised ikka. Vladimir Sungorkin,Meediamaja direktor ja ajalehe peatoimetaja rääkis palju põnevat nii suure linna elust,dissidentidest Aleksejevast ja Limonovist ning ekslinnapea Luzkovist.Kõik mulle nime-ja nägupidi tuttavadki,nii et igati huvitav. Ka see,et pealinna leht levib läbi interneti lääneriikidesse ja isegi Taisse ning Hiinasse,et otsest tsensuuri pole,kuid toimetus peab kinni nö enesetsensuurist-on hoidunud järsust valitsusvastalisusest ega kahjusta kuidagi ka aktsionäride huve.No siin on küll põhjust mõtisklemiseks, ütleks.Aktsionärid võivad ju olla ka tumeda poole pealt: all-ilmast või varimajandusest.
Küsiti võõralt sedagi:kas tahaksite salaja taastada kommunismi?Vastas,et tahtsime rajada sotsialismi varemeile normaalse riigi-"sihtisime parimat,aga välja tuli nagu alati"see mõttetera kuulub ekspeaminister Tchernomõrdinile,kes äsja maeti,teadsin. Auditoorium üldiselt heatahtlik,aupaklik kuulsa ajakirjaniku vastu.Ka Klenski Dimka hoidis end vaos.Minu naaber,endine alluv Vjatcheslav Ivanov seevastu oli endiselt tasemel,küsis viisakaid asju, sai kingituseks äsjailmunud kokaraamatu ja oli üliõnnelik.Minul on kodus Viktoria Ladõnskaja vene köögi uus kokaraamat, eestikeelne ja autori pühendusega,mõtlesin ega kurvastanud.Sest ma ju jätsin küsimata,mis teemadel ja millistes zanrites kolleegile enim kirjutada meeldis. Ent vene auditoorium vast oli ise kursis selle teemaga ning mina ei tahtnud riskida naerupahvakuga saalis.
Põnevust lisas meediaklubi õhtule ajalehe Komsomolskaya Pravda seni viimane number, mis eilset kuupäeva kandis.nimelt oli seal juttu Tõnismäe tinasõduri äralohistamisest,mis olevat toimunud USA valitsuse toetusel.Kuna juhtpartei isa Andrus oli käinud pronksiöö eelõhtul Mikihiirepoiste saatkonnas kogu loole õnnistust ja lubagi küsimas,nagu väitvat WikiLeaksi kaudu lekitatud salamemod Tallinna ja Washingtoni vahel.Pealkirigi on vastav.Suurte tähtedega AMEERIKLASED LUBASID EESTI VÕIMUDEL EEMALDADA PRONKSSÕDUR.Noh,minu jaoks asetusidki lego tükid omadele kohtadele.Sõjaliitlane lubas,järelikult on kord majas ning sõjakirveski lumme maetud.On ju nii,seltsimehed?
Küll aga vibutasid sõjakirvest samas lehenumbris reportaazi pälvinud Moskva natsionalistid,kes päev varem olid Kiievi vaksali väljakul nüpeldanud Aasiast ja Kaukaasiast laekunud uusmoskvalasi.Külaline valgustas asja lähemalt:mustad ja pilusilmad said peksa miilitsa ülbuse pärast,kes tulnukate kuritegevust ei ohjelda vaid on libisenud altkäemaksude kogumise teele selmet kurikaelad kinni võtta.No Moskva miilits on omaette nähtus Vene looduses.Just oli internetis uudiskilluke-filmijupike,kus ahelavarii põhjustanud joodikjuht rebiti miilitsa poolt autost ning taoti veriseks,sest appi tõttasid kõik kannatanud sohvrid.Hiljuti oli vene lehes lugu miilitsast,kes LE rikkujast tütarlapse vägistas kohapeal,omas autos.Teine miilits varastas selvepoest toiduaineid,rühm miilitsaid röövis pangaauto,üks miilits asus metroos paugutama...Et Issanda päike enne lugude lõppu looja ei läheks, panebki punkti teie metskapten
Neemo E.Poldre

Thursday, December 16, 2010

EestiPoiss

hämmastusega kaeb ja kuuleb,et Hädaoru saaga järjest suuremaid tuure kogub.Nüüd on Maanteeamet oma teehooldevõimetust varjates hakanud nõudma,et lumetormis oleks kolonnist möödasõit keelatud ja et raskeveokid üldse liikvele ei läheks(?)Kas on raske tulla lumekettide vajaduse promomisele?Norras jm ei tohigi tõusudele kippuda kui talvel pole suurte veoautode sussid ketistatud.Meil oli isegi enne mu insulti saadaval sõiduautode lumeketid.Arvatavalt Hiinas tehtud,ei pidanud need vastu tervet hooaega. Aga teelt koju ikka teve nahaga pääsed ju.
Küll ei pääsenud tuhatkond parvlaeva Estonia reisijat,kes sügistormis koos laevaga hukkusid.Täna tõstatas teema taas kapten Ülo Kollo,kes mulle Soome reiside päevilt tuttav kui Georg Otsa kapten.Põhjendatult selgitab too Lilleküla mees,et polnud võimalik sellises versioonis uppuda-mängus võis olla torpeedo,ehk mõni Vene või US allveelaev.On ikka julmad need suurte poiste mängud-mind huvitab,kas samaaegselt lähedal peetud NATO mereõppuste käigus poleks olnud võimalik treeningu mõttes reisijaid päästa?Kas puudus poliitiline tahe? Kollo küsib: miks merepraktikas tavatu aktsioon-vraki betooniga katmine üldse tehti?
Liiklusseaduse rakendamine on edasi lükatud poole aasta võrra,see on normaalne uudis.Aga parlamentäär Jaanus R. nõuab hoopiski privaatsusseaduse nuputamist.Et ei korduks tema äsjane jama "tundmatule" omanikule kuuluva suvilaga Vahemere ääres,mis kord Belgia ekspolitseiohvitseri,kord Jaanuse kaasa oma.
Väike majake-aga jama suur üle kahe riigi.Muidugi on vaja seaduse jõudu,et kõiki kirjasolkijaid eemale tõrjuda.Papa ratsod kappavad kah välkude sähvides ümber asiste inimeste varade ja tegemiste.No milleks!
Pommuudisena serveeriti täna sedagi,et VanaSavi on Kremli poiste mõjuagent(?)Kapo e Kavalad Poisid viskasid killu,et vana poliitikahai valimiste künnisel lihapottide mant eemale tõugata? R-klubi karvane käsi kulissidetagusest välgatab.Trumpäss peab mänguvõidu tooma-aga kuhu jääb mängu ilu?
Hasartmänguseadust vaja uuendada,Jaanus!
Parimad advenditervitused
saadab teie metskapten
Neemo E.Poldre
Kes on teel rahvusvahelisse meediaklubisse Impressum
läbi talvekülma ja hangede visalt edasi.

Wednesday, December 15, 2010

EestiPoiss

tõdeb,et pole kerge olla populaarne nii siin kui seal.Helistas eile õhtul Rohepartei noorte eestseisja ja uudistas,kuhu võiks tuua nende klubi poolt tehtud invaliidide jõulukingid: mingid taaskasutusmaterjalidest kaminaroosid.Pakkusin välja,et invakoja manager Tauno Asuja on õige mees taolisteks kokkulepeteks.
Harrastusturunduses kah pisuke edusamm - OY Autosõit maaletoodavad uudsed mikroautod satuvad invaabivahendi-soodustusega sõiduriistade registrisse kui tehakse vastav leping Sotsminniga. Nüüd,just tänu mu kontaktile firma turundusjuhi Toomasega läkski asi kännu tagant liikvele.Noored mehed ei peagi ise teadma kuidas asju ajada.Neid tuleb juhatada õigele teeotsale.Ja on minunkin "lehmä ojassa", siksi että taoline liikur passiks Hiiu või Hiiumaa teedele ülihästi.Autol on kahesilindriline diiselmootor kütusekuluga 2,9 l 100km ning liigub kiirusega kuni 45 km/h.Kuhu mul ikka kiiret? Turvapadi,kesklukk ja 14-tollised valuveljed on üsna luksuselõhnalised?
Ja mina,ullike,unistasin sügisel katusega elektrimopost.See siin ju mopoauto kõige üllamas mõttes,ning vaegurilt ei näpi seda käest ükski terve inime kui invamärk tagaluugil.Kes ikka ei häbeneks end ehtida invasulgedega?
Ent naabrimees Putin vist ei häbene esineda siin ja seal palja ülakehaga-promoda suure riigi näitsikutele oma treenitud torsot.Tuvastasin,et väikemehe lemmikfilm on ilmselt Bold & Beautiful kuna sealgi keegi pidevalt poolest kehast alasti on: kord Rich,kord Owen,siis jälle Bill- ja kõik ikka noorte daamide juures viibides.
Pomerants ega Maanteeameti juhikoha-täite-bossid end füüsiliselt alasti ei võta,küll aga lasevad paista oma paljast mõttevõimetust.Kakeldes,kes on süüdi Padaoru elik Hädaoru pahanduses.Et pooltuhat inimest paar ööpäeva sel riigimaanteel talvitusid. Tänagi käib vaidlus,kas siseminister astuks ehk tagasi? Teehooldel julmad apsakad mängus, kuidas saanuks minister minna liivatama Hädaoru tõusu,et raskeveokid kinni ei jääks? Iseasi,kui nõutaks lumekette veoautodele.Libeduse tõttu käis eile pealinna lähedal kummuli 35 tonniga kütuseveok,mis kallas osa diislist teekraavi.Jõelähtmel on 2. klassi tee nii lumeumbes,et raadioteate põhjal ei tasu sinna mitte minnagi. Aga inimesed käivad ju pealinnas tööl,lapsed koolis?
Pealegi hukkus eile Pärnu linnast 25 km Riia poole, maanteel libeduseavariis pooleteistaastane lapsuke.Volkswageniga ülilibedal teel, äkkpidurdusel vastutulnud kiirabiga kokku põrganud ema on haiglas.Ajalehepealkirjas väidetakse,et juhi süül(?)Millal hakkame mõtlema asjaosaliste hingelisele traumale kui surmaavariisid sedasi kajastame? Milles on naisjuhi süü,nagu SL väidab,kas meesjuht suudaks sel libedal paremini liuelda?
Pealkirjad on mujalgi vaimukad.Postimees teatab,et "Turistid Egiptuse tapjahai pärast ei muretse".Olgu,olgu.Küll aga tasuks muretseda Norra mere vaalade pärast, kelle tapmise suur liit ära keelanud.Aga salapüüdjad ikka liikvel.Mina muretseks ka armsate hüljeste pärast,keda kihnlased taas kimbutada kavatsevad-uurida neid läbi püssisihiku.Tapjahai-muret ei võtaks ma mitte hingele lähedalegi.
Küll aga lasevad viimaste päevade sündmused paista,et suure kisa läbi pääsed rahale ligemale.ERSO minipalkade pärast tõusnud kaklus Neeme Järvi ja Jänes Laine vahel tõi kaotsiläinud palgaraha-miljonid lagedale.Nüüd nõudsid oma töötundide eest hoopis korralikumat numbrit päästetöötajad.Ennäe,raha leitigi.Kas oli abiks lumetorm Monika või juhtoinaste kaotsiläinud arunatukese tagasitulek-mine võta kinni.
Minu kahepäevane lumepaos-olek saab homme läbi.Kui käin oma suurkoolis ning õhtuks laekun pressiklubisse Impressum.Kui Eero mu arvutisse viirusenosija pistab,saangi asuda teise proovitõlke kallale oma talvetöö juures.
Seniks -jääge terveks!
Ja valmistuge Jõulupühadeks!
Ikka teie metskapten
Neemo E.Poldre
P.s.Kaklevad need Eesti riigi alamad kui kuninga musketärid ja kaardiväelased mu poisikesepõlve lemmikraamatus.Viienda klassi kutile polnud klaar,mida nad küll jahuvad selmet teenida kuningat või riiki.Nagu mede siseministeeriumi ja majandusministeeriumi alamad tänagi...

Monday, December 13, 2010

EestiPoiss

Tehtud.Käes nyt see Rahvuskultuuri Fondi tõlkestipendiumi dokustaat.Arvestades kohe-kohe õitselepuhkeva majandusega põhjamaade tiigrikutsu palgataset mis väidetavalt asiste inimeste ringis - siseringis - kõigub 60...120 tuhande vahel,võiks see olla mitte 11.700.- eeku ühtekokku, vaid per kuu kõik need pool aastat mille plaanin pühendada tõlkijatööle. Aga meenutagem ütlusi pisku eest tänamisest või varblasest peos.
Pean ju tänama saatust ja oma paranemist,et sain viibida samas ruumis,pealegi samal üritusel,kus minu rahva suurkujud Jaan Kaplinski,Vello Salo ja Endel Taniloo said Eri Klasil käepigistuse saatel kätte elutööpreemiad nagu koos minuga paljud teised oma stipendiumid.Küll sai neid palju: sadakond inimest pälvisid kas muusikaõpingute jätkamiseks mujal maailmas või stippe Eestimaa suurkoolide tarvis.Oli ka palju muud-näiteks mu õde Annika ulatas paarile väljavalitule Arno Tali sihtkapitali toetussertifikaadi.Pärast saime üheskoos kõlistada vahuveinipokaale ning mina tänada Eri Klasi,et ta nii elegantselt improviseerides astus kõnelejapuldist bigbandi Mickeys ette ja kehastus dirigendiks(?)Õnnestus ka hr.Kaplinskile öelda,et lõpuks ometi tutvusin elusa Kaplinskiga pärast seda kui 70-ndail kohtusin temaga trükisõna vahendusel...Huumorina see talle tundus kuigi minul oli tõsi taga.Kui ta pokaale kokku lüües mindki õnnitles tundsin end kui kõrvusttõstetult.
Veidi ka siis kui Pärnumaa mees mu nime kuuldes teatas:sa oled ju autotoimetaja Maalehest?Imelik,et mu lugejad veel mind mäletavad,kuigi kümme aastat varsti insuldipäevast,mõtlesin.Ju siis olin midagi olulist või jäävat kirjutanud...
Tänagi oleksin valmis kirjutama kaks esseed.Ühe teemal kuidas helerohelised tumerohelisteks muuta ja teise sellest kuidas naaberriigis Soomes teehooldust tehakse.Ei lasta tekkida Padaoru efektil,kus kaks raskeveokit kahepäevase tropi tekitasid esmatähtsale riigimaanteele.Nii et Postimees avaldas reportaazi lausa tund tunnilt olukorda kajastades:kuidas lumi ja probleemid ülepea kasvasid.Isegi tänastes Libauudistes nimetati,et kohake nüüd Hädaoru nime kannab.
Taaskord juhiks oma mätta otsast tähelepanu sellele,et iga kohalik teemeister peaks oma tööpiirkonnas teadma-tundma sõiduolusid iga aastaaja igal tunnil.Nagu vanas Hiinas pidi tushimaalija teadma,milline on mägedes õhk iga aastaaja igal tunnil-see oli tema meisterlikkuse hindamise kriteerium.Hinnati kuidas pilt tegelikkust kajastab.
Sama siin-kui järsk teetõus on riigimaanteel sõidetav 24/7 ja lakkamatult,ongi teemeister ja jüngrid palga koos tulemuspalgaga välja teeninud.
Kes kipub vastu vaidlema
helistagu,kirjutagi ja joonistagu
muretsevale metskaptenile
Neemo E.Poldre

Sunday, December 12, 2010

EestiPoiss

annab teada,et talvevallatused jätkuvad. Me Vitara käivitussüsteem kipub töölepingut üles ütlema:kui noored tulid eile õhtul Soomest,ei tahtnud käivituda.Kui teiselt autolt täkku anti,siis perutas küll põrisema.Täna maja ees ent loobus samuti.Liiza on meeleäraheitel.
Samuti ka need sadakond kurvanäolist autoomanikkku,kelle plekist pereliikmed talvitumas siinsamas Kostivere külje all lumehangedes maanteel.Mis on lahti Maanteeametiga,kas ongi põhjus selles nagu kord varemalt märkisin,et tõelised maanteehundid varisenud manalasse ning uued tulijad kõrgetel juhitoolidel on hoopiski parteipoliitilised persoonid ega valda teemat?Postimees Tallinn tõi ära hea pildikese kuidas püüavad end rehabiliteerida pealinna kommunaaljuht Ain Valdmann ja minu linnaosavanem Rainer Vakra-NEMAD LÜKKAVAD OMAL JÕUL LUMEHANGEST VÄLJA JAN UUSPÕLLU AUTOT.Kas valmiseelne trikk?
Aga mina teen järsu lõpu.Lähen Mustpeade Majja, vastu võtma Eesti Rahvuskultuuri Fondi tõlkijastipendiumi kaardikest.Pidulikult ja koos konsterdiga.
Kõige lugupidamisega
teie vabakutseline metskapten
Neemo.E.Poldre

Friday, December 10, 2010

EestiPoiss

saab kõnelevast ja pilti pakkuvast meediast kui rindeteateid.Lumetorm Monika on segi paisanud elu Tartus ja lähiümbruses.Päris vooluta on Loksa linn ja Vihula vald,on häiritud trammiliiklus Tallinnas ja linn hädas trollide väljakaevamistega,isegi Vabaduse väljakul.Bussiliiklus linnas on vabal graafikul.Lumerohkus kogu riigis ületab poolesajanditaguse rekordtaseme.Padaorus on lumevangis paarsada inimest,kes evakueeriti oma autodest Viru-Nigula spordihoonesse.Sealsamas on kinni ka Mait Maltise lauljapere-vana koos poegadega.Meie Kõrvitsa Toomas hakkas oma Vihula kodust liikuma õhtuse mängukoha poole.Kukerpill ent jäi autoga lumme ühe km pärast, Karula teeristil.Kõikjal maanteedel leiab päästeamet murtud puid,rongiliiklustki segavad tuisuvaalud.Kaos valitseb euroraha ootel lummejäänud Eestimaal.Juba eile hilisõhtul leidsin internetis ärevaid teateid üle maa: Audrust,Türilt,Saare-ja Hiiumaaltki teatati,et kodust välja ei pääse,Viljandimaa läks umbe,Virumaal jm liiklus sassis. Tänasel reedel äratas meid Liiza moblahelin.Kes pani ärataja peale,küsis pahane kaasa. Aga selgus,et autoga lummejäänud Jens hüüdis appi lasteaia juurde. Nelikveolist ema oli vaja,et tööle jõuda.Eilselt tütre abistamisaktsioonilt tulles oli me autosse jäänud vana mööbli osad, täiskoorem olnuks abiks sikutamisel. Kui dziip majaesisest hangest välja kaevatud,helistas Jensu tagasi.Möödasõitev auto oli teele aidanud. Mulle meenus ühtäkki 1966-nda talv,kui olin sohvriametis ning ühel talvehommikul hoiatati raadios:Eestimaa maanteed on kinni tuisanud,palutakse linnadevahelistele trassidele mitte minna(?)Ja mul,mõnekuise staaziga Volgajuhil seisis eest ministeeriumi revidendirühma viimine Rakvere Lihakombinaati et seda puistama hakata.Neli inimest ootasid pealinna eri paigus kokkulepit tänavanurkadel. Kuidas saanuks ma häid kolleege hätta jätta?Hoolitsev ema küll keelitas,et kui teed suletud,sa ei peagi tööle minema.Mida hullu juttu,mulle usaldati tehaseuus helebeez auto,ja ma ei julge sõita? Vaidlesin ja läksin.Staadioni t garaazis oli kümneid vanemaid kolleege autode juures,kes plaanisid väljasõidust keeldumist.Minu lahkumise peale vangutati päid: hull nooruk kipub vabasurma!Ja rahva autosse kogunult pidasin nendega aru:kas minna või mitte? Mina,uljur, olin täis tuld ja hakkamist,nemadki ei peljanud ja läksime.Juba pärast Jägala jõge kippus hinges vingerdama kahtluseuss. Sest Leningradi maantee täiesti umbes,sõita sain vaid piki veoautojälgi.Et Volga püsis roopais kui noor tank,lükates kaitserauaga saha kombel teedki sisse,polnud mul muret.Viitnal jõudsin järele ja sain mööda külmutusautost Praga, misjärel tuli Rakvereni ihüksi lummetuisanud maanteel rühkida.Enne Haljalat tuli ühes kurvis vastu PAZ-buss,külg ees.Pareerisin kokkupõrke-löögi,põigates ta eest paremale, lumevalli. Kolleeg, vanemast mehest osakonnajuhataja ja revidendirühma pealik tõstis tunnustavalt pöidla: Nii noor mees, aga sõit juba selge.Kaua juhiluba taskus on? Eks varsti saab kaks kuud,vastasin uhkelt.Seepeale valitses Rakvereni vaikus-igaüks mõlgutas omi mõtteid,et kuidas sellise sohvriga üldse juleti teele minna!
Midaiganes teete,tehke seda hästi
sedastab metskapten,eruautojuht ja -pritsimees
ikka teie Neemo E.Poldre
Keda rohkem kui hullunud ilmastik
erutab eilne Inglise ekspeaministri Gordon Browni
ennustus-eurotsooni rahakriis saabub 2011,
kohe uue aasta alguses.
Miks hüppame uppuva Titanicu pardale?
Kui teie teate,helistage ja kirjutage
meie R-klubi peamees Andrusele ka.

Thursday, December 9, 2010

EestiPoiss

hele valguskiir seaduseandjate peakestes koidab: meedia kinnitusel kraabiti ULSist maha pügal,mis keelas loata traktorijuhtimise koduaia-maadel.Pärast ülisuurt solvunute kisa,mis tõusis taevani.Kas asjaosalised said nüüd ise ka aru,et otu maine teenisid?Tahaks loota,et järgmistel kordadel pöördutakse seadusi sepitsedes kohemaid asjatundjate poole.
Asja tundjast Vaikne Don elik selle varjunime all Twitteris säutsunud noorpoliitik Rosimannus oli Luigepoju Ekspressenis sikutatud häbiposti,kuna ta häbitult oma inside-informationi taustal ülearu terased kommentaare pildus,poliitilisi rivaale kantseldada võttis.Lugesin kogu üllitise läbi,midagi hullu küll ei tuvastanud.Ise ma nii julget hunti ei mängiks kui poliitradadel seiklen.Aga noort verd vist sellepärast broileriteks turgutataksegi,et nende "imevate laste " suu läbi vahel valusat tõde välja öelda.Sest ringkondades ja tagatubades sünnib vahel nii mõndagi,millest härrasmees heas seltskonnas ei räägi?
Majandusanalüütikud ja fiskaaleksperdid hoiavad kah madalat profiili ega avalikusta, miks ja kuidas kergitas just meie tanklais bensiini hinda oma poolteist-kaks krooni see eurotsooni võlakriis?
Et kütusemüüjate marginaalid kukuvad otse Kreeka ja Portugali hääbuvasse majandusse? Peaks küsima:kuidas on seotud see nö Arhimeduusi e ühendatud anumate seadus kõigi eurotsooni riikide majandustega ja miks lüpstakse juba meidki,kes me pole isegi jõudnud suurele lüpsiplatsile?
Vastuse ehk annab kolleeg Mati Naruski äsjavalminud piimandusfilm,mida lubas näidata lähiajal Ajakirjanike Liidu seeniorsektsiooni kokkusaamisel.Põnevaim kogemus/elamus saab see olema just mulle,kelle kaks tädi olid tunnustet lüpsjad.Vaike Essu mõisa laudas Õitsengu kolhoosis ja onunaine Elli Salutaguse sovhoosi laudas,kus teenis ära suure kuldaurahagi ehk meisterlüpsja medali.
Sovetiajal innustas paljusid hoopiski Eesti NSV teenelise rahvalüpsja tiitel.
Keda täna sellega pärjata,küsib
metskapten Neemo E.Poldre
kirjutage ja helistage.
P.S.Moodne lüps käivat nii-kui lehm tunneb,et vajab ampsu e lõuatäit,läheb ja haukab otsemaid.Sealt liigub lüpsimasina manu,kes haarab tissist ja kukub lutsima...

Wednesday, December 8, 2010

EestiPoiss

Nonii,tehtud siis.Avaldus kandideerimiseks parlamendi ridadesse on sisse antud,sest kaua sa kannatad.Täna ütlesin ka Mari-Evale,et ajakirjanikuameti esimene eeldus on: kahtle kõiges! Kui riigikogus loeti ULS esimest versiooni,pidanuks kutsuma platsi ka liikluseksperdi.Kes tunneb nooti ja valdab teemat.Sest selline tulemus,et tahtsime parimat,aga välja kukkus nagu alati ei kaunista mitte üht kollektiivi,saati siis parlamenti.Mul oleks hirmus häbi kui minugi näpp oleks selle seaduse ligi olnud.
Ent alustagem algusest.Kuna tuleb tõdeda,et Eestimaa Rohelised pole eriti kaardil nagu öeldakse,tuleks asja otsast parandama hakata.Tuleb moodustada toimkond,kes hoiab silma peal kõigel,mis riigis toimub ning mida võiks lahterdada rohelise maailmavaate poolt või vastu.Näiteks kui mullutalvel murdis raske lumi Nõmme parkmetsades maha hulganisti mände ja männioksi,siis korraldas Nõmme linnaosavalitsus koristustöö nii ,et kogu hukkunud loodus ei läheks lõkkesse,vaid Tallinna Loomaaeda elevantidele söögiks.Vaat selline mõtteviis ja tubli mõte väärinukski roheparteilt diplomit "Roheline Tegu".Kui tänavugi korraldatakse soolalume vedu hoiuplatsidele linnas või väljaspool,kus tagatud looduskahjulike kloriidide valgumine kevadel põhjavette vms on taas põhjust anda linnaosa mingil koosolekul talihooldele üle vastav diplom.Miks? Sest nii tagab rohepartei nö uudiskünnise ületamise ning meedia võtabki ette nn tasuta reklaami avaldamise.Minu idee on selles,et vähemalt korra kvartalis oleks taoline põhjus mistahes Eestimaa paigas.Ka ühiskond teadvustab sedasi tõstatatud probleemi kogu teravuse. Miinusmärgiga näite avalikustamisest tahaks veel diskuteerida.Pärast seda kui Tallinna linnavalitsus oli kevadel üsna vaikimisi tühistanud hübriidautode laialt reklaamitud tasuta parkimise,mis aasta-poolteist varem aplombikalt välja hüütud sai, on vaja neilt avalikult küsida:mis juhtus? Kas roheline mõtteviis hajus või lahkus tahe seda toetada? Plussmärgiga tegu ent oli linnavalitsusel Vabaduse platsi maa-aluses parklas kevadel Eesti esimese elektrisõidukite laadimisjaama avamine (kui see veel alles).Ka võiks Eestimaa Rohelised -kes siis veel? võtta enda kätte kogu Eestimaaülese elektrisõidukite laadimisjaamade võrgustiku kavandamise ja arengu toetamise.Las ärimehed rajavad kuid keegi peab protsessi käivitama ja juhtima.On ju selge et lähiaastaiks jääb uute sõiduriistade läbisõidupiiranguks sada pluss km,kuid mitte veel 150. Peakski olema jaamad sel kaugusel üksteisest,esialgu näit. Tallinnast ja Tartust. Seda teemat arutaks näit hr.Teet Randmaga,kes täna ainus elektriautode maaletooja firmast ZEV.
Mõtlen,et ka Eestimaa Roheliste häälekandja Grüüne võiks hakata avaldama lugejate ettepanekuid,kus veel roheliste kätt vaja,millele pöörata tähelepanu ja kus mõtteviisist vajaka.Kas peaksin olema esimese kaastöö autor?
Nii saame üheskoos üle sellest,et paljud(sh ka mina)pole hoomanud Eesti Rohepartei tegusust ja hoolt meie tuleviku pärast.
Tulevik on meie kätes,nagu ütleb ka laulusalm.
Head viisipidamist,soovib metskapten
Neemo E.Poldre

Eesti Poiss

märkas eile invaliidide kojas,kui oli laekunud Liisi Koiksoniga jõulukontserdile,et oli me lonkav rajaleidja,teie metskapten, jälle õigele teeotsale sattunud. Kui oli uue väljakutse vastu võtnud ning ning Eestimaa Roheliste mõttekaaslaseks hakanud. Sest vastvalminud USL on täis vasturääkivusi,mis lausa eluohtlikud.Näiteks vaegureile. Kelle ratastool on kord võrdsustatud jalakäijaga maanteel,kes peab liikuma vasakul teepoolel näoga vastutulijate poole,omades seejuures taga vasakul punast helkurit(milleks?).Teisal aga peab ratastoolis invaliid veerema paremal pool,sõidureas koos muu liiklusega(?)ELIL-i tegevjuht Auli kutsus seepeale tänaseks kohale mu hea tuttava, kolleegi ja tubli liiklussaate tegija nimega Allan Muuk,kes loo telepurki pistab ja nii songiseppade teose ära põrmustab. Andku vana liiklusjuht Mati mulle andeks,kuid olen aastate jooksul saanud jälgida, kuidas B-kategooria autojuhi ettevalmistusega endine ETA direktor pealinna liiklust juhib.Muidu lahe mees,aga miks just sellisel postil, mõtlesin ikka.Partei meid juhib,mis parata.Oleks Harri Lehiste veel elus,ütleks-Tsäbovõitrate aeg on tagasi.Ka künkarahva seas.
Remark eilsest kontserdist.Nii täismajale pole me invamaja juht Tauno veel üritust teinudki.Lahe oli kuulata Liisit kui oma teist tuttavat inglihäälset Liisikest-Lillekest,kes laulab samuti a capella ning mikrit ei vaja.Kui Koikson laulis Korzetsi sõnadega laulu taevatähtedest,sulgesin silmad ja kuulsin Liisi Lille häält.
Pean vist talle meilima ja teatama oma emotsioonidest ja äratundmustest.
Remark.Tänasest meediast torkab taas silma,et eesti poliitikuid ei saa süüdistada liigses demokraatialembuses.Vastne noor aselinnapea Borodich pakub rahvale oma mõttetöö vilju:parkimistasud peavad pealinnas kerkima,trammirööpaid tuleb ohtrasti lisada jms etc. Mäletame eelmisi isemõtlejaid:üks tahtis kõik trammirööpaid üles kaevata,teine kutsuda terve Eestimaa elajad kokku Tallinna asustama(?)Linnriigis ju lihtsam-pole kaugelt tööl-koolis-lasteaias käia,vallavalitsused ja külakoolid ning postimajad saab likvideerida.Praegused suured juhid oma kavatsusi avalikult ei deklareeri,kuid tegutsevad samas liinis: likvideerivad elu maal.
Mis mulle veel meenub:kui pealinna parkimistasud kord taas järsult kerkisid,kilkas keegi asjapulk raadios: MIS TE KURDATE,HELSINGIS ON VEELGI KALLIM(?) Nüüd ootangi suure põnevusega,millal me rahamures meer kehtestab veel koeramaksu.Eks kiibistamine olnud ju tausta kindlustamine,rahaloomakeste arvelevõtmine?
Kui on ettepanekuid väljalüpsiks,helistage linnaviletsusse või saatke kiri.
Sõbralikult teie
metskapten,elukunstnik
Neemo E.Poldre

Tuesday, December 7, 2010

EestiPoiss

vana Polbergi pojapoeg on tabanud,et vanaisast mõisahärrat ei saanud ning nuputab nüüd enesest asisemat inimest vormida.Esimese öö õigust ei taotle kuid seaduse loomise hälli juurde kipuks küll:et ei korduks uue liiklusseaduse ULS-i lugu,mil maarjamaalased kooris vannuvad,aga autokoolitajast ammune tuttav Indrek Madar ühe ainsana neile vastu vaidleb.Kas põhjus põlluminister Seederi väites,et seadus kui tubli raha-allikas on,mis autokoolitajate veskeile vett toob?
Naaberlainele põrgates-mõisahärra pojapojana mõistan rehepaplust päris hästi.Just nagu näeb seda Andrus Kivirähk oma näidendis,mida vaatasime Liizaga Pärnu teatris. Ka pole mulle mõistetamatu kuidas rehepapitsesid mu riiki ohjavad tublid eliitkodanikud,tehes "äri soooja õhuga" elik müües maha kasvuhoonekvoote.Buxelles,i isandaile ei jäänud nutikate kavalus märkamata-meile heideti ette et kuigi uus liit püüab süsinikdioksiidi õhkupaiskamisi ohjata , praegu Eroopas müügil 11 miljardit tonni ehk kogus,mida liit üritab eeloleva kümnendi kestel säästa.See selleks,raha tahab tegemist igaljuhul,ütleb paljunäinud,elukogenud eestlane.Kuid ei suuda mõista,miks panka röövides tuleb tühjendada ka ootesaalis olevate klientide taskud peenrahast?Just nii käitub me riik,tõstes samaaegselt elektritariife omamaistele kehval järjel voolutarbijaile, uputades äriettevõtteid.Sh ka neid,kes toodavad välismaistele tselluloositootjatele algmaterjali kodumaisest toormest ning kosutavad seeläbi niigi nõrgukest eksporti.Minu valimiskampaanijuht Liiza noomiks mind kohe,et miks muretsen riigiasjade pärast?
Aga riigimees teistmoodi ei saa,ei oskagi.
Ikka teie metskapten,tüüri poole pürgiv
Neemo E.Poldre,kelle laevajuhiluba
ikka veel kehtiv,nagu autojuhilubagi.
P.S. vana Jüri oli mõisahärra oma rendimõisas
kuid kahte Pärnumaa mõisat nägi kui oma kõrvu
ega pääsenudki küüditamisrongile -
pikale reisile üheotsapiletiga.

Sunday, December 5, 2010

EestiPoiss

taas hämmastava avastuse künnisel seisab-tubli kohtuminister Reinuke on hoolega kord avalikkust,kord meediat suukorvistamas (sõda internetikommaritega ja valgustpelgava teabe salastamisega meediasilma eest,nö allikakaitse seadus) aga hoopis valusamat probleemi ei silma.Kuidas nupukamad vangid koormavad kohtud üle oma nutulauludega. Et saada vaheldust surmigavatele türmipäevadele minnakse kohtuteele igal võimatulgi juhtumil:kord on jõusaal suletud,kord kambrisse toodavad ajalehed eilsed,kord pakutakse pudru kõrvale vaarikamoosi kuigi vangi hellitatud organism kisendab hoopiski maasikamoosi järele(?)Nii hea,et iga totakat kaebust tõepähe võetakse-nii saab korraks taas inimeste sekka, autosõidu kohtumajja ja tagasi ning seal lõbusat vaheldustki.Röövmõrva eest tosinaks aastaks hallitrellihotelli triibulist päikest ja ruudulist kuud vaatlema saadetud Aleksandr Streltsov on just türmi kohtusse kaevanud jahtunud supi, äravõetud kinnaste ja taimetoidu mittepakkumise eest.Viimatine kohtukeiss tulenes tal sellest,et äratusel hüüti lugupeet vangi austet nime,mis kuuluvat ainuüksi talle ja seda ei tohtivat iga valvur kuritarvitada(?)
Austet hr.Lang,kas Teil juba mõõt täis ei saa? Minu jt maksumaksjate raha eest vangile kohtumajas tsirkust korraldada?Kõikvõimalikud seadused oskate välja võluda, kas kaabu jääb seekord napiks?
Kutsutute ja seatute lainele jõudes:kui märkame,et nutikamad meite seast on üsna kõrgel haljal oksal,kukume kohe kiruma selmet lugeda nende lugu kui Elu Õpikut. Näiteks kui noorest salapolitseinikust Andres Rozalkast sai pealinna volikogu liige ja seejärel turuarendaja.Metsamaa edulugu ja surma uurides sai mundrimees teada kus kivi all rahatähed peidus.Kas K-kohukesed hoomasid kohe, et noor tegija astub oma eelkäijast sponsori-turuärika asemele ja toob parteikassasse pappi süle ja seljaga? No esimesed sada tuhat on kohe päral,kuigi Kristiine turg alles avas äri.On sihikul ka kaks järgmist rahapumbast turuplatsi-Õismäel ja Tartu maanteel.On tavainimesed kohe valmis meest risti lööma,et sebib ja teenib ning poliitika toel tõuseb. Kas punapartei ajal ei tehtud tihti sarnast oma elujärge tõstvat diili?
Sama puukese teise oksa küljest võrsunud Jaanus,kel Kreetal naise suvila,on ärksama vaimu ja kõrgema lennuga.Tema semutseb Belgias süüdimõistetud politseisulleriga, kellel aitab ilmselt rahasid pesta.Selline mulje jääb uuriva ajakirjanduse loost Luigepoju Ekspressenis.Kust selgub,et Van Eric laenab suurt raha Jaanusele miska mees saab elustandardist kinni pidada.Miks ka mitte,linnaisa suur eeskuju innustab. Voolu t mees vangerdas kah miljonitega,mis laenatud väidetavalt tundmatult väljamaalaselt.Jälle lehekülg Elu Õpikust-kui valetad,peida otsad vette. Loe:väljamaale. Seal raha ja rikkureid nii et tapab,asi neilt siis laenata pole?
Nii et resümeeks:unustage ära L.I.Breznevi "Väike maa".Pole see aegunud teos meie väikese maa elanikele miskine õpik.
Lugemis-ja õpihimuline
metskapten,igavest teie
Neemo E.Poldre

Saturday, December 4, 2010

EestiPoiss

elupõlise leheneegrina avastusi teeb,millest teil vast halli aimugi pole.Kui nt kaen Mihkel Kärmase "Pealtnägijast" ülevaadet makaronisõprade peaminister Berlusconist, kes just säranud meedias oma lähedase sõprusega prostituudiga ning kes ümbritseb end kenade noorte daamidega,keda edutab kord kultuurijuhiks (sic!) kord koguniste kultuuriministriks ja kes oma populaarsuse tipul tänu isiklikule meediale ja TV-le. Kena ja põhjalik on see naisterindel oma luigelaulu esitava vanahärra tutvustus,kel võimu,raha ja jaksu järjest nooremaid murda.On ju enamvähem teada lugu,kuid järgneb point,mille pärast seesinane lõiguke üldse saatesse mahutati:
Tean ka ühte omamaist sarnast poliitikut,kinnitab saatejuht muigelsui.Ja mind tabab välkvalge hetk:vaid selle repliigi ja resümee pärast oligi onukest vaja-et Savisconi renomeele samuti hele valgusvihk pöörata.
Ka printmeedias kohtab artikleid,milles alles üks lauseke loo lõpus reedab kirjutamise tegeliku mõtte.Sovjetiajal kutsuti selle mõistmist ridade vahelt lugemiseks,kui mäletate.
Vaegurite vaenamise teemal hakkab tekkima selgus.Mitmedki avalikud foorumid on kergitanud kilbile invaelu mõõtmed ja selle raskuste talumatu kerguse.Nii olevat Maarjamaal puudega inimeste osakaal maakonniti vägagi erinev:Kagu-Eestis koguni 40 % Loode-Eestis ja Harjumaal vaid 2..3 %.Mulle näitab see number,et kui minu tarvis sotsabiraha napib,siis seal,puudeliste osariigis on asjalood veelgi hullemad.Kui tulin invaKojas viimatiselt kontserdilt,kus Nata-Ly Sakkose trio pakkus me klaveriostu toetuskontserdil võrratuid elamusi,sain ühe lisaks.Kui ma Kristiine bussipeatuses seisin varikatuse all koos ratastoolis teismelisega kel ema saatjaks. Külma alla kümne,kuid mõlemad lõdisesid ja emake masseeris-soojendas neidu,kes värises hapras nailonjopes.Polnud ma eluski nii juuspeente rehvidega ratastooli näinud-kuidas see üldse lauslumes liikus? Ja mina mõtlen vahel,et mu invaelu pole kerge...
Remark.Kuna internetis inimesed leidnud värske loo puudeliste probleemidest,on see kui lakmuspaber mis toob kohe välja riigi nadima elutasemega muu rahva kilkeid kommikastidesse.A la "juba jälle need invamured?Kuidas mina nelja tuhande ja kolme lapsega pean ära elama" etc.jne. jms. Kümneid ja sadu kurtmisi igapäevaelu hädaorust paiskub pinnale.Kohe saab selgeks miks Lang & Co tahaks internetti suukorvistada-see ju rikaste ja ilusate lukselu häbimärgistamine.
Kui riigi esimene mees teatab,et alla 55 tuhande teenimine kuus on inimese mõnitamine,siis miks mõnitate kaasmaalasi, seltsimehed? Või ehk valiksite sõnu kui päriselt ka nii ei mõtle.
Ent nüüd,märtsivalimisteks hoovõtu ajal tundub mulle,et moodne kõnekujund,erihea:
"Pada sõimab neegrit,ühed mustad mõlemad" passib kenasti K-kohukeste ja R-klubi poksilahingute pihta.Helges olevikus elada ning muule rahvale helget tulevikku tõotada suudavad mõlemad.Tehke seda,kui suudate muljalt maailmast nii palju raha hankida,mitte minu elukulude pealt kokku kraapida.
Mäejutluse sellega lõpetan
endiselt teie metskapten
Neemo E.Poldre

Thursday, December 2, 2010

EestiPoiss

kaeb huviga,et teinegi ajakirjanik-noorem kolleeg Kaarel Tarand on võtnud sihikule sama teema:pürgida parlamenti roheliste toel.Kuigi peaksin ehk nägema temas omale konkurenti valimisnimekirjas,pole see ometi nii.Ma ei tea-tunne ta mõtteilma, usun ometi,et aktsepteerib olukorra muutmise vajadust ega kipu sinna oma perenimega kogutud poliitilist kapitali realiseerima.Olles tuttav ta venna Indrekuga ning kui, vist tunamullu, Europarlamendi valimisteks läks,andsin omagi hääle ja agiteerisin tutvuskonnas Indreku poolt.Saamameestena pole see perekond poliitikas igatahes ilmaski silma jäänud.Paraku armastavad paljud ennast poliitikas,mitte poliitikut endas.Hoolivusest jääb vajaka,sotsidki on nüüd K-kohukeste eeskujul võtnud loosungiks SDE hoolib Et näidata,kes tegelikult hoolib,tuleks vast rohelistel tõsta võitluslauseina kilbile mõned mu ettepanekud:
1.Ülbikutelt äravõetud (seadus?)rannamajad laste õppe-loodusmajadeks.
2.Ülipopulaarse facebooki eeskujul tekitada internetti metsaprügitajate jt piltidega autahvel blackbook,kus nägu ja tegu ülesriputet.
3.Pööramaks tähelepanu ülikurvale invaelule tekitada internetisait:millise rahaga me tegelikult elame,millele viiks link Tallinna Puudega Inimeste Koja saitilt.See ehk lõpetaks eksperimendid vaegurite toetusrahadega.
Poleks paha ka Eestimaa Roheliste tegevuskavasse lisada teema "Tervise hoid",mis sealt täna puudub? Sisuks oleks muu olulise kõrval spetsialistide komisjoni loomine misiganes juhul kui mingi uuendus inimesi ohustab:Näiteks on palju räägitud tuulegeneraatorite läheduse kahjulikust mõjust tervisele,lindude rändele jpm.PALJU RÄÄGITAKSE SIIN-SEAL,AGA KAS KÕIGEL KA TÕEPÕHJA ON,ET TEA JUULA EGA LAPSED.
Elektrikaabel Saaremaa ja Hiiumaa vahel olevat angerjad merest minema peletanud,aga mis muret põhjustab linnuliikidele kavandatav Saaremaa sild kostab vaid õudusjutte maalt ja merelt.Kuspool tõde,peaks ütlema rohelised.
Rahajõmmid ilmselt tükivad maksma "õige" tulemuse eest.Aga sellele banaanikoorele küllap ei astuta.
Rohkem ärksa vaimu ja lahtiste silmadega inimesti roheliste partei joonele! Siis ei saaks keegi öelda,et tegelevad vaid väheolulisiste asjade ja iseendiga.
Jääge terveks,soovitab
teie metskapten Neemo E.Poldre
kes hoiab sarves veel püssirohtu.