Tuesday, August 31, 2010

EestiPoiss

täna noorpoliitik Reinsalu Urmast hambu võtta plaanib.Kuna poiss on lasknud postkasti pista huvitava üllitise:reklaamlehekese,mis lausa lõhnab enesekiitusest.Muide,minu esmamulje temast mullusel Viru hotelli insuldipäeval oli positiivne.Noor mees valdas paljusid sotsiaalvaldonna küsimusi nagu ei keegi teine.Aga nüüd, vandudes maapõhja poliitkonkurendi haldusalas olevat lüpsikontorit Tallinna Vesi,langes populismisohu.Tln Vesi maksis dividendidena välja 500 mln kõigi tallinlaste raha,väidab Urmas. Aga kelle rahaga opereerivad reformeritest teenelised rahvalüpsjad,kui Eesti Energiast pumpavad välja miljardeid?
Mina maksan,sina maksad ja tema maksab ülejõukäivaid elektriarveid, ent riik müüb samal ajal saastekvoote hõlptulu eesmärgil.Kui on vaja Narva energiahiiu katlaid uuendada,küsib raha rahvalt.Miks? Kas riik jälle halb peremees? Reinsalu seevastu hea mees.Lendlehel kirjeldab lahtris "viimasel ajal tehtud" just sedasama mida ka kõrvalasuvas lahtris "minul teoksil": ikka-kodud maamaksuvabaks(?)
Kas see näitabki poliitiku kahepalgelisust? Teeb vähe,räägib palju.
Vähe ei räägi ka Rohke Debelakk,kel vähemalt lõbusad hundijutud. Täna pajatas oma Libauudistes peatselt töölerakendatavaist reisisaatjaist rekkameestele: pikad igavad seisuajad riigipiiridel jm, üksildased nädalapikkused reisid...Lahke saatja kulub marjaks, aeg ja õhtudki mööduvad kiiremini.
Veel midagi rõõmustavat: Seitsmesed uudised näitasid eile,kuidas Bussijaama piletimüüja tõusis ühtäkki püsti ning esitas ooperiaaria bussiootajaile.See toimub kultuuripealinna programmis "52 üllatust ja ideed",ka käivat kunstnikud rühmiti lehvitamas bussiga lahkujaile. Perfomance "Lahkumine Tallinnast" oleks mõjusam,kui napsihuvi poolest tuntud kunstirahvas vormistaks meile tuisutopsi kui teele läheme-Kas TEEME ÄRA?
Oktoober ju teadagi viinakuu
ja juues toetad omariiklust.
Kes oktoobri-kuul on sündinud,
need tõusku ülessee!
Parimatega
teie oktoobrilaps
Neemo E.Poldre

Monday, August 30, 2010

EestiPoiss

hämmastusega hoomab,et riigi ja pealinna vastasseis võtab üha enam tuure.Olen väitnud,et kannatajaks on ikka inimene,kodanik või mittekodanik. Kord käib jama tudengite bussipiletite ümber,siis näiteks lasteaiakohtade toetusrahadega etc. Enne läheks Issanda päike looja kui kahe vaenuleeri kõigi valitud asjapulkade vägikaikavedamiste loeteluga lõpule saaksin..Ja nüüd on lahingud tõusnud järgmise leveli pääle.Õukonnameedias kinnitab peaminister suure pealkirja all: välistan koostöö Savisaarega,kuna tema otsused ei lähtu tervest mõistusest.Ansipi partei seevastu tuginevat just vastupidistele otsustele. Millise partei tagatoas sai sündida täna avalikustatud otsus,et Eesti surub ka oma gaasitoru Läänemerre, kuigi oli sadu argumente GazPromi elik Putini-Merkeli toru vastu? Võimsaim sõnum oli mu meelest see,et juhuslik õnnetus-laeva järel veetava ankru süül-puruneb merepõhjas asuv torujuhe ning tekkiv pauk on võrdne aatomipommiplahvatusega. Millest sündiv hiidlaine Helsinki ja Tallinna vahel purustab oluliselt ka mõlemad linnad. Huvitav,et kui gaasitoru rajab Eesti Gaas koostöös Soome ettevõttega Gasum,ei ole fataalseid tagajärgi karta? Teine aspekt: gaasimaardlad on putinistide käes,ja kui nendega tekib mingi hinna- vms konflikt, kas siis muutub toru tarbetuks või paneme sinna liikuma pudelposti? Ehk on teise toru aretamisel merepõhja salatagamõte: näidata sõjaõhutajaile,et pole mingit vajadust toruturvajate armee ja laevastiku järele,nagu punased Läänemerele kavandasid?
Kujutan elavalt ette,kui tolle ekspunavenega seotud putke oleks vette pistnud Savisaar & Co. Tundmata mingit armastust või erilist poolehoidu nimetet isiku vastu tean siiski,et korraliku nahatäieta ta ei pääseks. Tõsirahvuslased ja torudiilist eemalejäetud nahutaks teda kui rannamehed rotti.
Toru toruks,küll aeg annab arutust.Üks on küll kindel:juhtpartei jüngrite pikad kõrvad paistavad välja haige kassa otsute tagant,mis kergitab krooniliste haigete püsiravimite hindu.Jälle see probleem meedias tõstetud,uuritud ja käsitletud ning peagi maha maetud? Niguliste kirik on järgmine tüliõun,kus avaldub linna ja riigi vastasseis. Linn nimelt taotleb kultuurikantsiks tõusnud pühakoja säilitamist kunstitemplina. Pole ju paha mõte? EELK nõuab seda kirikuks tagasi.
Abilinnapea Taavi Aas väidab koguni,et reformierakond on Tallinnale kahjulik. Kas keskerakond oma nipitamistega on kasulikum?
Kahe gigandi heitluses viskab õli lõkkesse literaat Olev Remsu,kes väidab: nelja aasta jooksul pole presidendilt ega lähikonnalt laekunud ühtki hiilgavat ideed,mis tekitavat lausa küsimuse presidendiameti vajalikkusest(?). Kas vastulöök meediast läblipsanud killule,et Edgari noor naisfavoriit Siska unistab juba esimese leedi aujärjest? Et ju siis Eedu ise kipub Kadriorgu ning talle väärilise uue tooli pääle? Ja et presidenti pole meile õigupoolest vajagi,kuna eliidile vajalik isand sinna ei pääse?
Nii see konfrontatsioon jätkub ja spiraalipidi järjest kõrgemale tõuseb. Kas uus päev toob uusi ülatusi? Ksenia sünnipäev saabub,see on kindel.Muus osas - võimalikud variandid.
Endiselt -jääge terveks! Ka on Berit ja Eero tagasi Shanghais-meeleolukas pulmapidu Beijingis õnnelikult seljataga.Ja täna,pärast Annikalt telefonitsi laekunud vihjet lülisime pildikasti ETV peale. Ja oh imet-seal me Berit lauliski rõõmsalt Expo Eesti paviljonis teistega ühises rivis.Saadete arhiivigi peaks see lõik potsatama mõne aja pärast.Eks siis vaatan uuesti.
Parimat tervitustega
teie metskapten,paadijuht
Neemo E.Poldre

Sunday, August 29, 2010

EestiPoiss

leiab,et taaskordset äramärkimist vajab järgmine mõttetera :
"Sotsialismil pole kapitali,kapitalismil pole sotsiaalsust".Seda lihtsal põhjusel - pole ise parteiline ega polaarsust valinud,kuna ükski turulolijaist pole mu silmis seda väärt.Pigem kuulub mu austus kultuuriinimestele nagu Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi, kes äsjase õppeaasta alguse puhul korraldas oma tudengeile piduliku avaaktuse...tühjal platsil Tallinnas Tartu mnt 1,kus äsja lammutati aegade algusest püsinud vana,amortiseerunud hoone ning praegu tervitab teid tühi,ärasilutud plats,millele valge liivaga markeerit tulevase uue maja piirjooned.Kõnepult oli fuajees või aulas,söakas punapea hoiatas avakõne hakul,et oldaks ettevaatlikud suurte klaasustega(?)mis võivat viga teha kui liikvele pääsevad. Mulle,kunstisõbrale,perfomance meeldis.Lahe mõte ju.Ja kui maja pole,mis siis muud üle jääb kui riigiisade südamele koputada: näete,kuhu olete meid viinud!
Minu süda ent teeb haiget, kui mõtlen: miks pärast Harald Haugi toimetusejuhi kohalt äraviimist vaid põgusalt vanu kolleege väisasin. Kurb ja tühi oli Ajakirjandusmaja väikese maja kolmas korrus ilma oma nö teise isa hingeta seal.Lihtsam oli sõita liftiga sinna,kus alati hõivatud ETA peatoimetaja Haug mulle vajalikud minutid pühendas. Minugi era-ja tööelu olid tempokad.Kolme lapse kasvamine nõudis pidevat rakkesolemist.Lisaraha sain teenida rallitrükiste koostamise ja ilmutamisega. Ka vanaautoklubi nõudis aega ja energiat. Kogu paketile mõeldes klaarub pilt,miks mul ekskolleegidele ja headele sõpradele enam suurt ajaressurssi ei jagunud.Isegi kalalkäimise-harrastus jäi suuresti soiku. Sest millal? Lanti leotasin vahel Kassaris kui Jaak mind paadiga lahele viis.Sääre tirp üllatas kord piraka haviga,mille sain kaldalt huvipärast lanti loopides.Üllatusest jooksin,kala järel, kähku ja entusiastlikult sisemaa poole....
Kedagi kahvaga ju appi tõttamas polnud.
Appi tuleb teile aga prof.John Gottmanni Armastuse labor, kui abielusuhe karile jookseb.Seattle psühholoogiaprofessori tööd ja teemat lahkab Tiina Jõgeda,kes selgitab suhteuurimise instituudi Relationship Research Institute nõuandeid. Põhitõde:heale abielule kulub vaid viis tundi nädalas e pool tundi päevas (jutt sellest,mis jääb väljapoole magamistuba).
Paar minutit kulutad hommikul sellele,et räägid partnerile oma algavast päevast.Õhtul,tööpäeva lõpus kasutad paarikümmet minutit lahkunud päevast muljetamiseks.NB! Kallistused-hellitused min viie minuti piires pole keelatud.Kord nädalas tehke paaritunnine romantikaõhtu.Pluss ikka see partneri imetlemine iga päev viie min ulatuses.
Täppisteadus,mitte abielusuhe,ütleks ma vanale juudile.Kes on tark nagu porikärbes või tutvunud inglasliku elulaadiga.Kus alati psühholoog appi palgatakse kui koduhani õuel külalisi hammustama kipub või koer toas kardinaid raevukalt purustab.Tahad nõu ja abi saada-köhi pappi!
Võtan oma pigimütsi maha iga juudi ees,sest tema juba teab,kust vaene mees raha leiab. Valget meest sellise oskusteabega õnnistatud pole.
Tagasivaatena eilsesse päeva. Minul jäigi tähistamata taaskordne muinastulede öö.Mis märkis seda hetke viis tuhat aastat tagasi,kui mu esivanemad siia jõudes "rohelise eesriide eest lükkasid ning paigale tardusid, nähes sinetavat vetevälja".Augustikuu viimasel laupäeval ongi tavaks minna merekalda pääle ning teha lõkkeid,et naabrid ligidalt ja kaugelt näeks: meie oleme siin.Need iidetuled saite märkida internetti www.muinastuled.ee ning mullu andsid endast märku 285 sõpruskonda,süüdati tuhatkond tuld ning Maarjamaa randades viibis üle kahekümne tuhande inimese.
Natike olmest ka. Kuna kukun uuel nädalal taotlema Andres Küngi nimelist loomestipendiumi,usun seda saavat või vähemalt tekib sünnipäevast oktoobris korralik vanaduspension.Sest tajun,et keegi-nagu alati-kusagil juba luurab mu kaukasisu järele.alati ju nii läinud:kui mani sigineb,kohe keegi sirutab käe. Seaduspära,mida ei uuri ükski instituut.
Kui selgub,siis pajatan.
Seniks-kallist rahu!
endiselt teie
Metskapten Neemo E.Poldre

Saturday, August 28, 2010

EestiPoiss

rõõmsal meelel tõdeb,et endine liikluspolitseinik,tänane tuntuim sõidukoolitaja Indrek Madar ja ta mõttekaaslased koolitusfirmast Autosõit OÜ on samale äratundmisele jõudnud mis allakirjutanugi: liikluskasvatus alaku lasteaiaealistest! Sest see pisku mida suudab autokool pakkuda ei väära inimest tema rajalt: kätteharjutet rumalatest kommetest osaleda liikluses kuis Jumal juhatab.
Poleks ka üldhariduskooli panus tühise kaaluga ning see vajab tähelepanu.Juhieelik vajab LE õpinguid selleks,et autokooli eksam sooritada- see on väär, tõdes ta. Rohkem on vaja süvendet teadmisi. Esmane oleks ohu vältimine,siis õigesti tegutsemine ja lõpuks esmaabi andmine,on resümee. Kas pidime nii vanaks elama,et seda kuulda? Ja nii paljudest inimeludest loobuma?
Kord liikluses käest ära Hiinaski.Peking-Hebei kiirteel tekkis ummik 19.aug. ning kestab kuni sept. keskpaigani,ennustatakse. Mõttes võrdlen seda Tshiili kaevurite piinadega,kes 37-kesi on maa all lõksus ning täna, enne sept. algust ennustatakse et ehk pääsevad jõuluks välja(?)Seni saavad puuritud ava kaudu õhku ja vett ning toitu, ja kaamerapilti saata. Kuna hakkasime hoholle nõustama liiklusohutuse teemadel,miks mitte nüüd pöörata oma liikluskoolitajate, -ekspertide pale ka tublide moskvalaste pääle? Kelle liiklust häirivad joomased sohvrid,kehvad ilmad ja halvad teed. Liiklussurmasid on neil kaks korda rohkem kui paljudes EL maades,kuigi neis kolm korda rohkem autosid. Turg teid seal ootab, autoinimesed! Ja raha tuleb ikka veel Venemaale mis mühiseb: naftadollarite "ülejääke" kulutab Kremli päkapikkude klikk praegu ilmaasjata sõjalaevade Mistral peale,kuigi üle kogu maailma kõik rahuarmastavad rahvad peavad hinge kinni,sest võitlevad rahu eest.
Tagasi kodumaile.Eilsete päevauudiste valgel kujutasin elavalt ette pealinna linnapea nõupidamisi endises Keskkomitee peamajas asuvas lounges .Teemaks linna uppunud paadimaks ja saamatajäänud kümme miljonit eeku, millest laekus vaid hädised 70 tuhat(?) Valdo Randpere soovitas ikka paadimaksu maksta,et linnalt hiljem kohtu kaudu kopsakat valuraha nõuda(?)
No ei usu ma sellesse mitte.Mis Hundi(silma) suus,see Hundi(silma) kõhus...
Aga millesse usun jatkuvalt - see on inimese saatus.Kuna mu taat ei astunud komparteisse ning loobus sellega ENSV liha-ja piimatööstuse ministri asetäitja kohast,ei saanud minust positsioonika isa tublit joodikust poega,nagu koduküla semudest Altmäe Tiidust(isa oli TPI prorektor) ja Kiige Vellost(isa Kalevi kommivabriku direktor). Mõlemad tublid ja tunnustet, äravalitud seltsimehed,kelle poegadest kasvasid haritud joodikud,mis nad noorelt hauda viiski. Nendevanusena oskasin pisut kadedustki tunda kui mehed sirgusid ja arenesid.Keskeale lähenedes sain juba aru, et polnud seal kadestada midagi. Raha oli neil lihtsalt nii palju, et elud hukutas alkohol. Targad ja kenad noored mehed uppusidki pudelisse.
Minulegi pakkus saatus sama võimalust.Kui automeeste lehe asetoimetajana tegin neljapäeviti trükikojas lehte. Pidevalt toodi sealsele juhtkonnale "ametipiiritust", mida üheskoos siis hoolega manustasime. Lehtki sai valmis,ning Glavliti palge ette läksin ikka kui "kännuämblik". Saateks endise toimetuse töötajate nukrad pilgud.
Siis soetasime Randmaa Leoga endile autod ning lõpetasimegi tolle sundjoomarluse. Päevapealt.
Tagasi kaine linnaviletsuse töömaale.Linnapea nõupidamisel kerkiks küssa, kust ja kuidas äpardunud lüpsikatset korrata,kust siiski puudujäänud miljuunid välja pressida.20 suve vana lapsnõunik,üks linalakast tibi pakub,et nagu USAs Philadelphia äsja maksustas blogimisharrastuse,peaksid pealinna intelligendikesed kogu oma vaba raha siingi ettevõtlusosakonda ära viima(?) SaviEts südamest tänab kasuliku vihje eest ning elunäinud targa mehena pakub omagi tähelepaneku eilsest SL-lehest:naiskodanik saavat orgasmi ka sugulise kontakti peale süvenenult mõtlemisest(!)
Mul pole sõnu.Aga teil?
Loomulikult peab isalik mees,massaazisalongi omanik hoolitsema igati oma naispersonali eest. Meie mees ju laulabki,et ta haaremi teeks riigikokku...
Mõtteid meestel liigub. Mitte ainuüksi eksdiplomaat Lahteinal.
Tundmatuks jääda sooviv parlamendisaadik tunnistas me eravestluses, et parim paik sugulise kontakti saavutamiseks olevat Riigikogu saali tagune laoruuum. Seal piisavalt head vana mööblit...
Kes viskab esimese kivi?
Lugupidavalt teie
metskapten Neemo E. Poldre

Friday, August 27, 2010

EestiPoiss

tervab ja lehvab ning tõdeb,et eilsete teemade manu naasta tarvis. Nimelt plaanib Eesti Lennuamet pöörduda pidevalt mahasadavate Poola kotkaste asjus päritolumaa iselendajate firmakomandöride poole.Minu ettepanek: muutke ära ka lennufirma nimi EXXIN, mis maakeeli lihtsalt eksitust põhjendab.Uus nimi oleks "Ei Eksi", küllap siis püsivad aeroplaanid kauem õhus(?)Lühendnimesid armastav LOT võiks võttagi kõrvale teise lennufirma NOMOM (No More Mistakes).
Moeuuudiseid hommikuraadiost.Kui silmaluugid avasin,kõneldi algava sügise moetrendidest.Olevat maavillane ja napoleonlik mundrirõivas paaris. Et siis justkui Kapa-Kohila näitsik trehvaks ühte vaprat sõjameest ta militaarstiilis rõivis,uhkete nööpide ja kobedate pagunitega.Peamine trendika daami käekott oleks mahukas, kuhu mahub kilo kartuleid. Passib ka vanasti nii moekas tibi seljakott.Jutu resümeeks oli: mugav-mõistlik retrohõnguline sügismood.Küsige lisa Zenja Fokinilt,äkki tema teab detailsemalt.
Pajatan siin igast segast,et mõtteid hajutada.Eilse vana viikingi põletamisega lahkus tule läbi igavikuteele ka killuke minu muretust noorpõlvest,tajusin uinudes klombiga kurgus.Nii head olid mu,noore mehe mälestused Kiidevast,millest oli peiedel palju juttu.Ja Valdur Tellisest ning kogu me seltskonnast.Milles pidev viibimine ei jätnud avaldamata mõju minu edasisele elukutsevalikule. Olin ju ammu valmis mõelnud,et autosohvriamet pole minu pärisosa. Vanematest headest kolleegidest ajakirjanike seltsis puhkehetkede veetmine lisas kaalu toimetusemiljöös omandatud impulsile: sellist elu ja tööd tahan omalegi. Polnud kõhklusi,kui peatoimetaja Harald Haug tegi mulle ettepaneku kirjutada prooviks paar lugu. Autojuhi palk sul na niru, muidu ma ei saaks juurde maksta,tõdes ta.
Mind polnud vaja pikemalt veenda.Võtsingi teiselt peatoimetajalt Ernst Laurilt mõned teemad ja sukeldusin tööajast nädalapäeviks raamatukokku.Edasine oli juba kirjutusmasina toksimise vaev...
Sama vaeva võttis ette ka Sven Mikser,kes täna vastas väga ägeda repliigiga eilsele Abduli kolumnile sotside hambutust puudli-urisemisest me poliitikaväljal. Lausa punkthaaval üritab tubli noorpoliitik musta valgeks klähvida. Samas hooman seda,et Turay jutu ivadest kooris Svennu välja sotsidele nii vajaliku edasise käitumisjuhendi.Abiks seegi,pean tõdema.
Paistab,et ukrainlasedki on teinud järeldusi meie pidevaist sekeldustest ja jamast autode tehnoülevaatuste ümber. Nüüd teatasid hohollid, et nemad loobuvat tehnoülevaatustest üldse(?)
Mäletades kuidas nad suhtuvad sõidukite tehnoseisundisse ei arva ma sellest midagi head. Pigem tuleks ülevaatuspunktide töö korda seada selmet tehnorikete pärast inimesi ohtu seada.Kes siis enam julgeks mõnest valgete riigist sinnakanti mingil sõidukil veereda peale rongi?
Praegu teeks küll ühe "saratsevi", mis Valduri keeles märkis pitsikese libistamist. Nimi olevat pärit tsaaririigi ühelt tuntud viinatootjalt.
Teinegi raadiumi-uudis.Moskva prokuratuur olevat taasavanud kriminaalasja, mis käsitleb leninlike kurjategijate mõrvu.Tsaar Nikolai II ja ta pere tapmist punamässu hakul.Kas hea märk,et kommunistidegi kuriteod ei aegu?
Jääge terveks
ja ärge parteistuge
kui kurjamitega tegu
pakub parteitu metskapten
Neemo E. Poldre

Thursday, August 26, 2010

EestiPoiss

naases just Pärnamäe grillist ning järgnevast peielauast Pirital, kus tegelesime pere ja sõprade ringis vana hea kolleegi Valdur-Tiit Telliskivi elik Suurpaneeli või Savikivi ärasaatmisega viikingite kombel: põletusmatusega,et kunagi hiljem puistada ta tuhk Läänemerre nagu oli lahkunu viimne soov.Mulle oli huvitav kohtuda ta perega,keda tundsin aastaid tagasi.Poeg Waldur oli kasvanud äratundmatuseni suureks,nagu oli raske tunda ka pesamuna Krõõta. Ulla-Mari oli kah teistsugune, teenib leiba englishit õpetades ning meenutas, kuidas olin teda lapsepõlves hoiatanud õunaseemnete söömise eest- siis hakkavat kohe õunapuu kõhus kasvama(?)
Samas olin plixidele promonud jäätantsu oma Volgaga,mis jätnud kustumatu mulje. Kuis suur auto keerutab liuvälja-sarnasel teel.
No mida ma,väsimatu humorist,küll ei teinud,et lapsukestele muljet jätta! Lausa piinlik kuulda. Samas oli juttu ka,et ma olnud Telliskivi pere jaoks omamoodi sohvrilegendiks(?)
Mulle meenusid paar seika lahkunuga koostöötamise-päevilt. Kuidas ta mind noomis kui olin Mägra Märdi palvel sõitnud tormisele merele Kiideva lahes hoolimata me elude ohtupanekust.Valdur teatas karmil, vastuvaidlemist mittesallival toonil,et paadikapten otsustab ise-mitte ei kuula reisija palveid(!)Oli ju me EAL kalameestetiim kõik sadamas laterna all reas kui tormiselt merelt vaevu-vaevu naasime. Kunagi varem ega hiljem polnud Valduril üldse põhjust mind kasvatada. Kaasa Maretit kutsus ta Mariks või Varvaaraks kuidas tuju oli.Muugi sõnakasutus oleks erutanud keelekorüfee Henno Meristet, kui too oleks pakkunud meile seltskonda(!) Mulle mõjus see loominguline õhkkond sedavõrd,et heitsin rooli ja kogu oma sohverdamise nurka ja siirdusin ajakirjandustööle.Mis,nagu selgus, polnud üldsegi keeruline ega kontimurdev.Pigem huvitav ning pingetpakkuv.
Sama võiks öelda ka piloodiameti kohta.Juba teistkordselt sadas Tallinna Lennuvälja rajoonis maha Poola veoselennuk.Esimene AN potsatas talvel Ülemiste järvejääle,eile sadasid õhkutõusmisel alla järgmised Poola kotkad,nagu printmeedia kinnitas.Mitte see pole tavatu,vaid formuleering: piloodid katkestasid õhkutõusmise(?)Miks poleks üllatav,kui mõne lennuki allakukkumiselt väidaks surematud sõnameistrid järgmist:piloodid katkestasid lennu?
Vaadake ette,et teie lend ei katkeks
soovitab metskapten,elukunstnik
Neemo E. Poldre

EestiPoiss

tõdeb,et endine Moskva suursaadik Mart Helme,kellest väga lugu pean,aga keda kunagi kohanud pole,lisas uusi värve Lahtheina seksiskandaalile.Väites,et mee ise kutsus vaimud välja ja valgete venelaste eriteenistused oma kukile,riputades internetti pildikesi, kus ta sigar hambus läbupidudel osaleb...sealt polnudki pikk maa kompra kogumiseni.Mina lähtun sellestki,et Eesti suur kapitalismile tagasiminek ärritas endist vennasrahvast,kes ei saa andestada uude liitu kargamist ega NATOga ühinemist.Vastuluuraja pidanuks ju teadma, et asub vastase aladel.
Kui lugesin uudist,et me liikluspolitsei hakkab ukrainlasi koolitama helkuri kasutamises,meenus ajalugu.Eesti oli ju murdmatus liidus esimene,kes võttis kasutusele motokiivrid ja auto turvavööd, asudes neid ise tootma.Ka olime esimesed,kes Põhjamaade eeskujul hakkas liikluses kasutama päevatulesid.Nii on võimalus,et leiame veel midagi,mida vaja minna väljamaale õpetama ja koolitusraha teenima.
Postimehe kolumnist,must mees Abdul Turay lahkab põhjalikult,miks pole sotsid suutnud end pildile mängida.Hambutu poliitikategemine on kui umbmäärane,sihitu ulpimine ses meres.Puuduvad need sihid, mis oleks omased Põhjamaisele sotspoliitikale.Eestis ei julge keegi öelda,et tuleks loobuda ühetaolisest tulumaksust,suurendada sotsiaalkulutusi,maksustada rikkaid.Remark: juhtparteil ohjad nii tugevasti käes,et keegi ei söanda eliitkodanike äriprojekti põhja lasta.Autori retooriline küsimus on kõnekas:Kui meist peab saama Põhjamaa,miks me siis ei võta omaks Põhjamaade majandussüsteemi?
Teine lugu väidab,et sotsidel puudub karismaatiline juht.Minu arvates tuleks noor Tarand Brüsselist tagasi kutsuda ja postile panna.Helistage,kirjutage,joonistage kui olete päri.
Mina võtaksin sõnumiviija rolli endale:kuna kandideerin pealinna assistendipraktikale sellest sügisest viieks kuuks.Küll me kokku saame.Hea tuttav ju...
Parimate sügistervitustega
tulevane tegevpoliitik
metskapten Neemo E. Poldre

Wednesday, August 25, 2010

EestiPoiss

Täna hommikul tütrepoeg Hendriku äsjase aastase sünnipäeva pildi meilile sain. On ikka lahe sell,rahulik ja mõnus.Justkui mõne titetoote reklaamilt maha astunud.Silmad na sini-sinised ja ise niii uudishimuliku/usaldava silmavaatega.Lahe noormees,ootan juba huviga, millal astub me Liiza autokooli.Eile läksid pojukeste ema-isa külla,pojukestel algas...liiklustund.Patul paluti otsida välja juturaamat,mees leidis otse loomusunnil Liiklusõpiku(?)
Täna majast lahkudes oli teemaks Liiza värvitalent esikuremondil. Kas teed välisukse mustaks või punaseks,pärib temalt Sebastian. Nojah,kui tal sarnaselt Picassoga lõppes sinine periood, on kõik võimalik.
Kõik on võimalik ka endises punavenes,mida Valgeveneks kutsume.Oli eileõhtune pommuudis kirjutavas ja näitavas meedias,et Eesti ajutine asjur sealmaal langenud julma provokatsiooni ohvriks- kümnetel piltidel purjakil näoga,meelaste slaavitaride rindu mudimas. Maitse Harry Lahteinil hoopis parem kui K-kohukesel,kes oma partei suvepäevadel kah slaavitari rinna hoidjat mängis.Oma naise ees vabandades,et daam palunud oma võimsat piimariiulit vähe masseerida(?)No kes keelduks,kui just kapipede pole? Diplomaat kohe lahkumisavalduse vormistas, mille Paet ka rahuldas.Remark: KaPo ekstöötaja ning poliitikas kogenu pidanuks ju teadma,et FSB endise KGB meetoditega töötab, miks pakkuda neile sellist töövõitu?
Oma töövõiduks loeks Hundisilma-vana seda kui suudaks sarnaselt Philadelphia linnavalitsusele väänata blogijatele kraesse maksu ettevõtlusega tegelemise eest(?) Kuigi USA-s kehtib mööndus,et oma lõbuks blogija pole ettevõtja,laseks rahamaias Savionu selle teabe kõrvust mööda.
OK,jäägu talle tema rõõmud,minul mõtted järjest enam suurkooliradu-pidi kolavad.Septembris tahaks pr.Ave Vilu abiga lasta endale nüüd individuaalprogramm kokku panna. Oma-lõbuks-õppuril pole ju vaja bakalaureuse-tiitli nimel noortega võidu joosta! Seda enam,et talvel ju hüpertooniatõbi tugevasti jaole kargas ja akadeemilise tingis. Mis jaanuaris lõpeb.
Äsjased medtestid olid sama rõõmustavad kui Vassili Ivanõchil,kes Sõjaväeakadeemiasse astudes analüüse andis.Minulgi kõik parimas korras,kolesterool pole enam kah na kole:vaid 5,4 pügalat (vist Richteri skaalal või paganteab kus).Näedsa-on ju veel kasvuruumi... Ja veresurve rahuldaval kõrgusel püsib:140/84.Seda vist tänu uuele medikamendile, mille sain perearst Kõressaarelt - Lozap nimeks. Betaloc Zok ja Norvasc endiselt päevateemaks on.
Aga uueks teemaks pakub Seat programmi Seat Sex Drive, milles väidetavalt pannakse kolmsada roolikeerajat omavahel võistlema,kes etemad on:kas tibid või jorsid? Tulemusi näeme Seati kodukalt või facebookist.
Kui automarki seksiga seostada,tuleks pjedestaalile tõsta hoopis Volga GAZ-21. Sest esiistme hetkega diivaniks muutmine ei õnnestu teist marki autoga vist mitte...
Kas õnnestub geeniuurijail rüvetada vana Aadu mälestust info levitamisega,et Alois Schinklergruberi poja,kaprali soontes voolas nii juutide kui aafriklaste verd? Mina pole nö Jossifi poolvennast despoodi kummardaja olnud,kumbki mõrvar ei huvita mind rohkem kui kabuuri poole suunatud käeliigutus eeldaks.
Eile sain täita vana kolleegi,semu ja kalavetekaaslase poja palve. Valdur Telliskivi sen. oli purjetanud teispoolsusse ning Walduril puudus kontakt Eesti Ajakirjanike Liiduga,et me listile surmateade riputada. Saanud sellega ühele poole,tegin veel koostööleppe Ralfiga, et ta firma Hondahooldus hakkaks meie ajakirjanike liidu rahva kõiki tarbesõidukeid soodustingimustel hooldama ja arstima. On ju tähtis,et su kallis neljarattaline pereliige oleks kah kui perearsti hoole all. Kes piduriklotse ringi lüües vaatab üle ka automahlade seisundi,kontrollib näit. ventikarihma ja laadimist, lööb mõne kustunud pirnikese ringi jms. Et poleks muret kui vaja kähku teise linna või lihtsalt tööle veereda.
Olge siis mõnusad
Ja võimaluste piires tervedki
soovib metskapten ja autosõber
Neemo E. Poldre

Tuesday, August 24, 2010

EestiPoiss

tahestahtmatult eilsesse päeva kiikama peab. Esmalt muljetaks kuis meil sujus Kofkini Meriton Hotel,is vene meediaklubis Impressum kohtumine ajalooprofessor Boriss Kovaljoviga. Teemaks kõiki huvitav
"Kollaboratsionismi anatoomia".Minu tähelepanek,et Moskva ja Piiteri inimesed on haritumad ja avatumad leidis kinnitust siingi. Kui küsimustevoorus minu vana kolleeg Irina Ristmägi tulistas,et miks külaline ei käsitle punavõimu kaasajooksikuid-lakeisid viimase okupatsiooni ajast,põikles mees kõrvale,öeldes,et punavõimu tegevus siin ei vasta klassikalisele käsitlusele okupatsioonist(?)Mis on ju üldteada-derzaavainimeste seisukoht pagemaks ausast väitlusest. Oli ka põnevaid seiku natside okupatsiooni päevist kui terved toimetused maalehti Venes ja Valgevenes läksid üle natside poolele ja kukkusid vana Aadut ülistama.Kindral Vlassovi roll ajaloos olnud nii ja naa,olenevalt kustpoolt vaadata.
Olnuks auditoorium rohkem eestimeelsem,võinuks küsida:miks punavõim lõi kõik eeldused,et Aadu poisse võeti Ukrainas,Valgevenes ja siin baltimail vastu kui sõpru,inimlikke sõjardeid? Vabastajaid? Ja kes peaks selle eest vastutust kandma?
Küsimused olnuks vastatavad,aga vastused tulnuks küsitavad nagu ikka.
Nagu iga kunstniku elus saabus eile lõpp ka mede Liiza sinisele perioodile. Kui Mimmi kukkus sinist esikuaknaraami ja -uksepiitu pruuniks käitlema. Aeg ka juba:suve nukker lõpp on käes,ilm vaid 15...20 pügalat üle nulli.Libauudistes tõdeti,et Eesti kuuma õhu müüjad saavutasid kvootide loovutamisel häid tulemusi-soe õhk puha müüdud ning nüüd võib vaid jahedamaks minna...
Pojukeste huumorit kah.Eile näitasin neile,kuis üks külamees oli oma Lõuna-Eesti lehmalaudast teinud automuuseumi.Ootasin juba aastaid, et soomlaste eeskuju siia maanduks.Helsinki lähiümbruseski ju neid hulgem.Kaugemal vaid soliidsemaid olen väisanud. Avasin internetiakna.Pojukestel oli ülisuur huvi lauta kokkukogutud jänkiraua vastu.Nähes seal Chevrolet Camarot,tähendas Patrik üllatunult:see võtab ju pallju bensiini!Jutt õige,noormees,polnud mul muud öelda...Miskine nurgateadur pakub tõepähe messidzit-leheuudist,et Mikihiiremaa tohutu,kohati ülisuurgi raskemaasturite müüginumber olla seotud rahva ülekaalulisuse järsu kasvuga(?) Millal keegi kukub väitma,et neidiste huvi kaotada süütus just limude tagaistmeil (üldlevinud komme 50...60-ndail)sundis toona autofirmasid kasvatama maanteeristlejate tootmist? Võttes aluseks mõnegi suvalise eluseiga võite ju sellegagi siduda midatahes.
Midagi ka kodumailt.Minu esialgset arvamust/hinnangut surmamaantee kiiruskaameratele kinnitab ka kolleeg,Autolehe uus toimetaja Tõnu Korrol.Juba neli kuud autojuhte kimbutanud-trahvinud ning hoogsalt riigikassat täitnud kaamerad pole suutnud kuigivõrd paremaks teha 186 km peal kulgevat liiklust.Oligi arvata,et kaamerapelgurid koguvad endi taha pikad ohelikud sabassörkijaist,kes ühel meeleheitehetkel muutuvadki ablaste pildimasinate söögiks ning kassategijateks. Tõnu kutsib selliseid"trahvide väljameelitajaiks", venijatega peaks hakkama tegelema politseipatrullid,leiab ta.Minu remark:See töö nõuab palju mõttetegevust ja asjast arusaamist.Meie mentidele, põõsaist "föönitajatele" pole see jõukohane,ajukurdu asendav vormimütsirant ei võimaldaks. Lõppsõna paneks ehk mõtlema iga seks võimelise olendi:
"Esmalt tuleks politseil koos maanteeametiga Tallinna-Tartu maanteel liiklus normaliseerida,veenduda kiiruskaamerate töö tõhususes ning ja alles siis hakata neid üle Eesti levitama".Ent meil hoopis teine eesmärk on:paigaldada mõned kaamerad ka Pärnu ja Peterburi maanteele ning seeläbi hoopis trahvimiljonite hulka mitmekordistada.Omariiklus on hädaohus,Tõnu! Trahviraha ei haise!
Toetage teiegi kuis jaksate.Kasvõi läbi alkoaktsiisi kui autot või juhiluba pole.
Viinakuu koputab uksele.
Parimatega teie metskapten
eruautojuht Neemo E.Poldre

Sunday, August 22, 2010

EestiPoiss

Makarenko kasvatusteaduse uue epohhi koidikust pajatada võtab. Oleme pojukestega Moonis.Liiza kokkab köögis,noorukid liivakastis. Lähen siis luurama,et mis ja kuidas.Miks nii vaikselt? Müttavadki vee,liiva ja rohukõrtega,keedavad kokku miskit rokka.Me teeme Sofile suppi,kostub selgituseks.Endil valged pluusid seljas. Hoidke,et riideid ei määri, palun.Ja kui määrime,siis me karistame ennast,vastab Patrik(?)
Pärastine lõunasöök oli täidetud Patriku ohtrate tänusõnadega Liiza aadressil,kuna väsimatult kordas: Küll on hea toit,Mimmi! Oma toiduportsud pisteti põske lausa välgukiirusel,jätkuvate tänusõnade saatel.Kas tühi kõht oli parim kokk või juhtusid kalkunikotletid ja värske kartul koos maheda kastme ja kurgi-tomatisalatiga tõesti nii imemaitsvad olema? Selgust ei saanudki.
Nagu pole mul täit selgust äsja Saksamaal juhtunust.Sealsel rallil "suurte poistega" jõudu katsuv lootustandev piloot Ott Tänak riivas ühel mahapöördel e kurvis teeäärset kivi ning "rooliratas läks kõveraks",nagu väitis rallinupukese autor Madis Kalvet Postimehes. Kas Tänaku-poiss kallutas kurvis nii tugevasti,et auto rooliratas lausa riivas maapinda,jäi mulle selgusetuks.Ja mida mina ka tean,70.-80. a-te rallipilootide hiilguse tunnistaja ja kümnete rallireportaazide autor(!) Et rooliratas kõverduks,no seda oleksin isegi näha tahtunud kui Raido Rüütel,Vallo Soots ja Jaak Tammeka, Joeli hukkunud vend ja mu kooliveli veel pedaale tallasid...
Autolainel sõudes- vaatame Pätu ja Sepoga Detroiti autonäituse slaidishow pilte, Pätu hüüatus: Volvo-tõeline klassika! on pärit kustkohast,tekib mul küsimus.
Järgmine küsimus:kuidas võivad mõned nii ebateadlikud olla? Eesti eluga mittekursis olev talunik Ida-Virumaal,Valentin Matvejev jäi pikemaks ajaks tormi tõttu elektrita ning väitis ajakirjanikule: Pole lugu-elektriarve tulebki väiksem! Nappide teadmistega inimene ei valda teemat:miks tõsteti energiatariife pärast mullust talve? EE pealikuteringi kuuluv asjapulk teatas:kuna voolutarvidus oli meie kavandatust väiksem(?)tuligi hinda tõsta, sest plaanitud tulunumbrid ei tulnud täis(?)Nii et kallid kaasmaalased-te elate siin vaid selleks,et eliitkodanike kauka täitmises aktiivselt osaleda.Kui elektrit säästate või seda kätte ei saa,peate raha ikkagi kokkulepit päeval ja kohta ära tooma! Te võite hüüdagi Matvei Hiiob teid võtku,aga pappi pritsige ikka.Ja Matvei Hiiob tõlkige tema keelde,palun.
Gunstimaailma siirdudes.Siim-Tanel Annus pakub näitusel "Raha ja poeesia" tervet motiivistikku Eestis eri aegadel käibelolnud rahatähtedelt ja dokumentidelt.Noor klassik jättis seljataha 50. verstaposti ning üllatas meid muuhulgas heade reljeefmaalidega saja-ja viiesajakroonistelt.Punktipanekuks oleks paslik nimetada,millega teine eestlane juba tänavusel Veneetsia arhitektuuribiennnalil maailma üllatab. Meie noorema põlvkonna arhitekte Pelle Vellevoog on kogunud kokku Pirita-Merivälja jt pealinna paikkondade minu silmis karpnäolisi eramuid, noid neofunkstiilis villasid, mis kuulsa Siinmaa koolkonda meenutavad, ning neid suursugusele väljamaa näitusele eksponeerida võtnud. Proffidele olen võlgu vabanduse: peale Siinmaa kedagi samas stiilis asjaomast ei meenunud.Peatähtis aga loo juures on see,et eestlastel kombeks omi eramuid tellida ikka arhitektidelt. Mitte püstitada pere koduks valmismaju.Selle poolest oleme Euroopas väidetavalt tipus,kuna 90 % meie kodudest on sündinud oma maa arhitektide joonestuslaudadel.Näitusel on väljas sada maketti sajast elumajast,väljapaneku siduvaks teemaks"Inimesed kohtuvad arhitektuuris", biennaal kestab 21.novembrini.
Peaasi,et keegi seal ei saa teada saladust:meil puudus hilisminevikuni valmismajade tootmise kultuur ja tavagi...
Kas Tallinna galeriis toimunud "Odessa punk" on juba läbi,selgub homme,kui linna jõuan.
Püsige terveina!
Ikka teie metskaptenist
elukunstnik Neemo E.Poldre

Saturday, August 21, 2010

EestiPoiss

nii pluss-kui miinusmärgiga uudiseid serveerib.Esimesse rühma kuulub eilne Hendriku sünnipäev,mille Lillekülas,nooremehe pere koduaias veetsime.Sügisootel ilmake oli super: mitte liiga lämbe, mitte veel jakke-jopesid nõudev ning päikeserohke.Täna hommikul kui pojukestega mänguautodroomil nahistasime,pidasin Patrikuga maha vanaisaliku vestluse. Kiitsin teda rahulik-viisaka ülalpidamise eest eilses sünnipäevamelus. Tükati nagu rüblik,samas korrektne härrasmees,kviteerisin tema käitumist.Väitsin,et mulle meeldib noor mees,kellega võin minna igasse seltskonda.Kes saab ise endaga hakkama ega ekstreemitse ega vääksu kui tuju tuleb.Sest seda tuju ei tulegi! Sebastiani polnud tarviski eraldi kiita-ta niigi tubli, vaiksemalt toimetav nooruk on. Naljalt hüppama ei kuku.
Kiitmist väärt on ka eesti meedia. Päevagi ei möödu ilma positiivse uudiseta Hiinast.
Kas mainitakse pikemas loos,et Hiina majandus nüüd USA järel teine maailmas on ning Jaapani oma SKP numbriga tahapoole jätnud. Siis on lugu eestlastest alpinistide töövõidust: roniti Hiinas kahele mäetipule Kun-Luni mäestikus,kuhu inimjalg veel astunud pole. Ja nüüd on me vapratel kaasmaalastel õigus mäetippude ristiisadeks olla. Ning siis tuleb teade hiina keele võtmisest eesti koolide õppekavadesse.Jääb vaid omaette imestada kuidas mu tütretirtsuke nii ainuõige raja leidis? Samas tilgutab omalt õukonnameedia rajalt vääratanud Postimees infot,et eestlasist kaks kolmandikku vaesed või ülivaesed onvad ning kümnendik lausa töötud.Teemaks kiskus seetõttu,et eliitkodanikud võtnud hurjutada Kirovi kalurikolhoosi äsjamöödunud 60.juubeli märkimist omalaadse stiilipeoga, mida kutsutud ja seatud endised punaseltsimehed nõuka-nostalgiaks halvustavad.Printmeedia tõdeb,et kuna tänane Eesti pole suutnud pakkuda ei turvatunnet ega palukest paljudele,see nii ongi.
PUNANOSTALGIA, väidab ka Luigepoju Ekspressen,lisades kolhoosnike juubeldamisele ETV dokfilmisarja.Mis kujutavat okupatsiooniaega helge epohhina.Tasub vaid korraks keskenduda sovetielu kaadreile, mida saadavad kaadritaguse diktori iroonialainel kommentaarid.Pole küll vaadanud kõiki kuid humoorikas-lõikav saatetekst on kaugel sovetiaja ülistamisest.Ja vaevalt et peale tippkuttide kolmiku on meil kõigil põhjust sovetiaega kiita.Seltsimehed eterniitpea,Indrek Toome või peamine minister Andrus esindavad neid,kes iga valitsuse aegu kui moosi sees. Oskavad elada,nagu väidaksid minu isa-ema kaasaegsed.
Mees,kes oli peakangelase prototüübiks 2005.a.valminud filmile "Sõjajumal" ja kannab paljude meelest nime Surmaingel e. endine punaarmee tõlk Viktor But anti kui kurjategija Tai valitsuse poolt välja USA kohtule.Mees oli suurekaliibriline relvaärikas. Varustas Aafrika kodusõja relvavendi,Afganistani ja Hezbollah mõrvareid.
Kui kord nägin inglaste dokfilmi,mõistsin tausta.Kremli peremehed kasutavad seda endist kõrget ohvitseri tankistina vedades lausa lennukitega uusimaid relvi konfliktipiirkondadesse,sest muul tasemel kui üksiküritajana seda tempu ju seadused välistavad.Kord oli jutuks,et poiss varastab vanu relvi armeeladudest ja äritseb. Läksid infoagentuuride tippfotograafid sõjatandrile ning oma eriobjektiividega jäädvustasid käsirelvadel vene tänaste tehaste markeeringuid ning värskeid tootenumbreidki.Nii et rahvale tööd andes müüb Kremli juhtkond relvastust,tegeleb varjatud ekspordiga. Ja nüüdki hüppas välisminister Lavrov ambrasuurile, väites:tegu on poliitilise otsuse ehk ameeriklaste survega. Ja praegu ootab julget relvahuligaani eluaegne vangistus Mikihiiremaa hallitrellihotellis. Venesse teda välja anda ei tohiks:kohe päästavad rikkurkuti vabale jalale ja saadavad uusi kangelastegusid sooritama.
Positiivset ent kodulainelt. Eesti on Põhja-Euroopa lõimituim riik- EL,NATO,OECD,Schengeni piirkonna ja uuest aastast ka euroala liige. Üks tõik on huvitav.Vaatamata eestlaste omakasupüüdmatule abile naaberriigi tulekahjutandrile kolme miljoni ulatuses ning üle kahesajatuhandelise panuse eest Moskva laste suvelaagritesse Eesti kauneimas paigus,kuhu nad pääsesid pakku tevistkahjustava suitsu ja tahma eest.Pole GazProm huvitatud meile soodsama hinnaga gaasi müümisest...
Kas tuleb öelda vanasõnaga: Toida hunti kuidas tahad,karul on ikka pikem?
Raske on siia midagi tabavamat lisada
väidab metskapten,freelancer
Neemo E.Poldre, elukunstnik.

Friday, August 20, 2010

EestiPoiss

imekena suvelõpupäeva naudib.Pealekauba tähistab mu riik täna taasiseseisvumise 19.aastapäeva. Ja eile teatas LaariMardikas,et va Savionu vaevalt valitsusjuhiks saab.Leidsin EE reisikirjast,et Indias alamklasside hääli valimistel väegade edukalt ostetakse.Ja igale vaese kasti linnaperele auto kingitakse pluss maaperele 170 USD eest aastas tööd pakutakse.Lõhnab kuidagi kesikute reisisaatja-sotstöökoha järgi (?). Järelikult on Hundisilma vana midagi olulist välisreisidelt kõrvataha panna suutnud. Tema eksabikaas pr.Vilja suutis juurdeehituse loa abil lammutada oma Kivimäel Olevi t.asuva maja ning ehitab sinna europrojekti kohase asemele.Klaasseintega nurgaosa ja puha.TV-kanalid olid eile leilis,täna kommentaariumid vahtu täis.Pahandab publikumi see,et Eurotädi teeb midatahes ning isegi linnaosavanem Vakra kiidab takka.Milleks siis lollid klauslid ja totakad käsukirjad lihtrahva jaoks,kui saab ka otseühendusega ning ümbernurga? Minu jätab küll külmaks,sest kutsutuist ja seatuist keegi teadupärast ei riku seadusi - nad teevad neid!
Nõmmest veel.Kui eile vestlesin eriti pädeva tulekahjude uurijaga Nõmme turu salapärasest põlengust ja küsisin:miks valetatakse,et põlengu põhjust ei suudeta avastada? vastus oli järgmine:juba eos tegi politsei väga olulisi vigu tahtmaks,et põhjus ei ilmnekski.Ja pärast sekkus kõrgemalt poolt poliitiline tahe,et nii jääkski.Kas on üldse võimalik,et kindlustus maksab välja kahju mille tekkepõhjusest pole tal aimugi, oli mu teine küsimus. Eks vaata,kas tavainimesele mingit raha kukub kui salapärane kahju tekib,oli semu vastus. Nii oligi kõik öeldud kuigi ta midagi ei öelnud...
Bussiaknast silmasin eile vallatut silti Tondiraamatukogu(?) Muie tuli suule kujutades kuidas menuk e bestseller on neil Heino Kiige "Tondiöömaja" või üks titekas nimega "Tondijutud".Olin just teel Eesti Rahvuskultuuri Fondi,et uurida võimalusi kandideerida Andres Küngi loomingulisele stipendiumile ühe haruldase venekeelse ajakirjandusõpiku tõlkimiseks. Nädalavahetuse möödudes täidan ankeedi ning palun Eesti Ajakirjanike Liidult taotlusetoetust.Jutt on piiterlase A.Konstantinovi teosest "Ajakirjanduslik uurimus". Autoriga kohtusin suvehakul rahvusvahelises meediaklubis Impressum. Nii lahedat ja intelligentset kolleegi muulaste seast leiabki vaid Piiterist või Moskvast, olen kogenud.Minu mõned õppejõud,nt prof Anna Verschik, olid kah päri,et õpiku tõlge kuluks marjaks minu bakalaureuseõppe: referent-toimetaja teema juures. Näis,mis saab. Proovitõlkega juba alustan,autor peaksin loa kah andma. Sest üks mu kooli pedagooge ta isiklik sõber on.
Veel lingvistilisel lainel.Luige Ekspressen pakub keeleuuendust: kähkukas on nüüd lihtsalt kiirkepp.
Kui varem oli vist kahtlusi,et mõni ei mõista,siis nüüd peegeldab liitsõna asja olemust adekvaatselt,selgesõnaliselt,üheselt.
Kaugel Borneo saarel,kus suvesoe ei lõpe asub Brunei sultaniriik.Ka nemad on selgesõnaliselt deklareerinud,et mingeid makse ei võeta. Rahvas on rahul.Kuigi sultan on püstirikas,ei koori tubli ja tark mees oma alamailt pennigi.Raha tekib naftapuuraukudest ja seda jagub kõigile. Taolist onu tahaks Stenbocki majja peremeheks. Tänasel poisul rikkust küll,aga meilt nõuaks ikka viimast.Tolle alamkasti-inimesele mõeldud neljatuhandelise kuusissetulekuga on just see häda,et iga ettearvamatu kulutus lööb pere eelarvel põhja alt.Läheb vehiiklil mõni laager tuksi või kukub sumps alt ehk tarvis talvepuid osta-no tee mis teed,ikka Jakobson või kaks jääb vajaka.Ei saa öelda,et ülemkiht ei tea kuidas alamrahvas ots-otsaga kokku tuleb.Teavad,ja vägagi täpselt!Sry,aga ühiskonnakriitilised toonid jooksevad sisse. Sest on ka põhjust.Eesti vabaduse üks tubli põlisvaenlane Anatoli Kanajev on saanud miljonäristaatuse tänu heale altkäemaksule kadunud Aadu Luukaselt, paljastas teine miljonär Endel Siff. Kui Luukase-Siffi naftaäri hästi sujus,sõitis bisnisele küljepealt sisse Kremli käsilane,kes nõudis oma osa ümbriku näol. Aadu ei täinud anda,pakkus vaid N-terminaali aktsiaid mis kirjutati Muuga sadamaülema Kanajevi Allast abikaasa nimele.Kas julgeb veel keegi väita,et venelasel on siin paha elada? Kui olime Estline,i avareisi rahvaga külas Stockholmi raekojas ja pidulikus fourchette,i lauas hoomasin Tolikut pugimas head-paremat maia näoga, astusin julgelt ligi.Ma olin ju väärika tolleaegse ENSV Transpordikomitee esimehe Tiit Vähi kõneisik ning pädev tollelt Kremlimeelselt aru pärima,miks sinimustvalge lipu ajal ikka sadamas käsib punalippu lehvitada?
Formuleerisin oma küsimuse soliidsemalt: Seltsimees,naudite siin kõike kapitalistlikku,mille vastu omas kodus võitlete?
Noormees,te mõistate mind valesti,oli vastus.
No vaevalt,sõnasin ja tegingi minekut.
Oma Liizalt sai noomida,miks ma neid SIINGI rahule ei jäta?
Aga olgu nüüd pealegi.Heldor Roots Rootsist,mu tädipoeg, on küll piisavalt haruldane külaline,et lõpetada.Kohe on ta ukse taga ja uksekell Sissy pistab haukuma.
Kaunist taasiseseisvumispäeva!
Ikka teie metskaptenist elukunstnik
Neemo E. Poldre

Wednesday, August 18, 2010

EestiPoiss

üllatus täna täiega kui tutvus ajakirja Newsweek koostatud maailma parimate elamiskohtade edetabeliga, kus naaberriik Soome esikohal troonib.KoduEesti on kohal nr.32, meist eespool jõukad lääneriigid, mõned rikkad Aasia riigid ja viis Ida-Euroopa endist kommunismimaad: Sloveenia,Tshehhi,Horvaatia,Poola ja Slovakkia -ühtekokku 31. "Top 100" teeb rõõmu sellega,et tippstandard polegi meist kaugemal kui 80 km.Nii tulebki tõdeda,et Eesti on siiski elamisväärne koht vaatamata valitseva eliidi jõupingutustele. Kas kavalpead kavatsevad siia üksi jääda kui kodanikud-alamad jalgadega hääletavad ning putku panevad? Mäletatavasti küsis ka puhmaskulm sm Libre ehk Suur Laagriülem sedasama Brigitte Bardot, käest kui too palus tal avada Nõukogude Liidu piirid(?)
Hämmastas mind eile keegi tundmatuks jääda soovinud ametnik Sotsiaalministeeriumist .Kes kodaniku kurtmisele ravimihindade pideva tõusu pääle vastas: Vaadake enne internetist järele,mis täna rohud maksavad enne kui apteeki lähete(?)No ei ole elamisväärse riigi ametniku vastus,ei ole! Arvestades asjaolu,et haige kassa tippametnike palgad ründavad saja tuhande piiri ning riigipanga reservis on 41,5 miljardit kasutultseisvat krooni.Saan aru küll,et see ahvatleb Eesti Panga lipstükke premeerima oma inimesi euro tuleku puhul. Aga meie,kaaskannatajad, pole midagi ära teeninud? Riigi kulutuste kokkuhoiu nimel loobusime euro pärast paljust: ranitsatoetusest, matusetoetusest ja tasuta koolilõunatestki.
Postimees ironiseerib Kultuuriministeeriumis valmiva meediaseaduse üle, mis keelab Eesti telekanaleil lastesaadete juures kommide, magusate jookide,krõpsude jm tervistrikkuva toidu reklaamid.Minu mõte järgmine: kui seadus oleks õigel ajal keelanud nn väikemehe kummiülikondade reklaamid,oleksid vepsalased,liivlased,isurid jpt veel tänagi täiselujõus rahvad.
Mis seal salata: kapistväljunud teevad täna sedasama tööd-ruineerivad väikerahva elujõudu,torpedeerivad iivet.Ja nende pääle ei hakka ükski hammas,sest vähemusi ei tohi ju diskrimineerida, tehku nad midatahes.
Aga kui varsti oleme meie,heterod ,vähemuses ? Kas siis ongi omasoolisega miilustamisele vetopanek ülimuslik ja ei mingit edasikaeblemist?
Tagasipõikena: sarnaselt sotsminniga vilistab patsiendi kaebusele ka EE.Kes voolukatkestuste rikketelefoni ülekoormuse puhul soovitab saata rikketeade/tormikahju-uudis internetist.Mida ajuvaba kildu? Kas internet saab voolu külamehe kahe musta kassi vastamisi hõõrumisest?
Pole siis ime,et Eesti on elamisväärsuselt alles 32.kohal. Kuigi võiks sarnaselt alkolembuse edetabelile olla suisa teine pärast Soomet...
Paraku jätkavad endile helge oleviku loonud vastutavad seltsimehed ikka mulle helge tuleviku tõotamist. Koos oma ustavate ning hästimakstud käsualustega.
Kurta ent ei tasu:Kes keelab teil/mul Stenbocki katuse alla varjule kolida ?
Tulge teiegi kõik linna/Toompeale kirjutama
oma elu kergendama!
Parimatega
teie Neemo E. Poldre

Tuesday, August 17, 2010

EestiPoiss

Nendib taas tõika,et üks tegu päevas on mulle parim.Käisin just tasumas Suzuki autoremondiarvet Hondahooldusele,kus esiratta rull-laager vahetati.Pakkusin omanik Fredile,et kui tahab veelgi senist püsikliendiprogrammi laiendada ja see raha toodab,võin tuua lisaks Ajakirjanike Liidu rahva sõidukid ning klubi Unic liikmete tarbeautod. Ralf lubas mõelda ja vastata,mõte meeldis.Muidugi kui suuremat reklaami teha pole võimalik,on tubli püsikliendiprogramm igal juhul raha sissetoov.
Mul on väga hea meel,kui noore,ettevõtliku mehe firma püsti jääb. On isiklik autoremontija mu silmis kui perearst:tunneb mu autot.
Valdab teemat,teab,mida juba remontis ja suudab kohe vea leida kui vaja autot arstida.Minu toetus tema äri turundusele on garanteeritud.Kui jõukamaks saades märkab,et suudan turunduses kasu tuua,küll siis ametikohagi leiab. Seniks polegid hullugid-teen mõndagi "aleksandrikooli heaks",nagu vanad eestlased märkisid.
Noortest pajatades:eile üllatas mind Patrik jälle.
Kuuldes telerist,et algab seriaal Kelgukoerad,hüüatab noormees rõõmsalt:Hurraaa,minu lemmikkoerad! No on vallatu krants,ma ütlen!Ei saa sa iial aru-millal paneb etüüdi,millal viskab villast.
Ainult ühest asjast on võimalik aru saada:Taevaisa mind hoiab.
Sest eile oli kuulda,et välk oli löönud sisse just sinna kohta,kus
Hiiumaal,Keremal magame uue maja teisel korrusel.
Kui me just, rahvavaesemal ajal,ei maga vana maja suures hubaselt suvejahedas toas.
Meie põhiprobleemiks on tormikahjud nii kaugemal kui koduEestiski. Alles möllas torm metsikult Ida-Virumaal,nüüd lammutas Järva-Jaanis kuivatikatuse ja purustas puid ning piirdeaedu.Õhtused Tv-uudised on kui rindesõnumid.Mis jahmatavad ning mida kuuldes inimesed kahvatuvad.
Hommikul vestis Mati Kaal,et tema hoolealustel Tallinna Loomaaias on vahel muresid...oma vaba aja sisustamisega.Kui karantiini tõttu oli loomaaed külastajaile suletud,olid loomakesed püstihädas:päevad pikad, rahvast puuride ees pole, stress muudkui kollitab(?)
Elmari Raadio teatas,et uurijad olevat tuvastanud:pilved suhtlevat omavahel.Õhuvoolude kaudu,ja tekitavat kohtudes vihmu.No tere talv!
Miks keegi ei uuri,kuhu kaob pidevalt Viasati pilt kui pildikasti paisatakse sinine ruuduke tekstiga:
PROBLEMA SIGNALA..LAIKA NELAJET
LUDZU.PARNI STRADAJUT...
PROBLEMNÕJE GADOSTI.APOKALYPSIS CENTRA Kas peamegi arvama,et kui Laika ei haugu,on probleem signaaliga ja noormehed kannatavad?Tegelt kannatame kõik,Viasatilt olematu teenuse ostjad,kui keskuses on Apokalüpsis,mis Maalehe tõlgenduses oli Apoka nimelise lehma piim...Vahelugemist poliitiliselt pinnalt.Punklaulja Tõnu Trubetsky astus heaoluparteisse.Liitus keskerakonnaga.Faktist heitunud leht,õukonnameedia tipphäälekandja- Luigepoju Ekspressen avaldas autorit saladuselooriga varjates oopuse nimega "Keskvennaskonna laul"mis loodud ilmselt Veiko Märka poolt toetuma "Insener Garini hüperboloid" meloodiale
Koht on meil soe... Meil on kohake soe
Ansip ei loe... Mittemiski ei loe
Õlu ja surm... Meie õlu ja surm
Edgarlik hurm... Nõnda Edgarlik hurm
Unistav sarm...sinu unistav sarm
Minu Edgar mu arm
Toodud stiilinäidetest peaks piisama,ärapanijalainel Kranaat on taas end ületanud,tubli. Mida sammuke lähemale valimistele seda rohkem õukonnameedia korrigeerib laustuld põlise vaenlase pihta.
Meil jääb üle vaid nentida et ühed katlad mõlemad.Kui kulbiga sobrad-ikka oled petta saanud.See paksem lobi mis raha maksab, läheb ikka neile kes pirukale ligemal.Meie demokraatiat lahkav välisekspert tõdeb,et rahvas on juhtoinaste tempudega seepärast leppinudki,et loodab kord ise parnassile pürgida. Naelapea pihta see mees tabas:olen alati öelnud,et mullegi kuluks viiekümne viie tuhandene kuupalk pluss kuluhüvitised.Sellise töö eest,mille puhul arutlusse võetud seaduseprojektidki jäävad läbi lugemata,nagu äsja sedastati(?)
Lõpetaks uudisega Pariisist mis tõi muige suule ning võrratu tuju terveks päevaks.
Keegi mees olla võtnud pangaautomaadist kolmsada euri.
Kaks kena näitsikut vaadanud ning eemaldanud oma rintsikud elik promonud häid tissipartiisid.Onkel olla kaenud seda pilti ammulisui kuni plixid näpuvahelt krabanud vaatemänguraha ning pistnud plagama. Mehike kurvalt mentidele kaeblema,et nägi mis nägi,aga raha lännu...Kas inimesele kodus midagi ei näidata või tal teadmata palju Moulin Rouges taolise vaatemängu eest küstakse? Mina kohe päriks kui kurva kuju rüütlit trehvaks.Kahe netil peale jagatuna polegi teenistus teabmis.Mõelgu mees,palju maksavad sukkpüksid ja küünepikendused ja afropatsid ja odöörid ning misiganes kauni tibi atribuudid..Maybe...Maybelline näiteks!
Otsi plikad üles ja vii neile raha juurdegi,ütlen õnnetule.Kui sa just seksuaalvähemusest pole ja kappi tagasi ei kipu.
Siinkohal panekski daamidele südamele: näidake ikka oma varjatud väärtusi omadele teispooltele-lõppeks tuleb odavam kui tänaval...
Kauneid elamusi
ja midaiganes
soovib teie
metskapten Neemo E. Poldre

Saturday, August 14, 2010

EestiPoiss

taas tõdema peab:üksainumas ülesanne e. tegu päevas täiesti paslik on sihukse kuumaga. Vist jälle 25...27 astet,et sihuke lämmi õhk me ümber. Sai käidud koos Liiza ja pojukestega Mammat väisamas. Kaksikute vanemad suvepäevadel jauramas on. Üks Saaremaal,teine Pärnus. Minugi seiklusteringid ikka kaugemale viivad.Eile oli taas Pressibussi tuur Ida-Virumaal.Startisime Raadiomaja eest minujaoks tavatult vara,kell kaheksa bussitäie ajakirjanikega koos oma ligi kümne võõrustajaga Migratsiooniametist,Turismiametist ja Kultuuriministeeriumist.Imetabaselt lahedad inimesed,kõik pärit sealtsamast kandist kuhu tee meid viis. Esimeses peatuspaigas, Maidla mõisas, tutvusime maavalitsuse tippjuhi ja ta tegemistega, teel käisime piidlemas kaetud-korrastatud tuhamäge,millel korduvalt krossitsiklite MM-i korraldatud ja kuhu ka mäesuusakeskus valmimas, Sillamäel uudistasime sadamat, Aidus kaesime suletud kaevanduse piirkonda,Sinimägedes tutvusime väga kuulsa lahingupaigaga,seal osalesime kaitseliitlaste pakutud maastikumängus ja sõime koos nendega sõdurisuppi,tutvusime sõjaajaloo muuseumiga. Hiljem kuulasime Narvas, Aleksander Nevski taastatavas kirikus kirikupapi juttu suurejoonelisest ennistustööst ja koguduse elust, nikerdasime suure bussiga piki Narva-Jõesuu superkitsaid tänavakesi ja nägime kuidas Narva kindluses lausa ajaloolistes rõivais ja relvastuses mängiti läbi keskaegse sõja instseneerigut. Seal pakuti hirsiputru imehea hautatud loomalihaga. Nii et südamlik ja tore korraldajapool oli võtnud meid hästi hoida,harida ja rühmakese eest hoolitseda.
Nüüd sellest,mis mis meid rõõmsalt üllatas: kõik nimetet asjaomased inimesed olid kõiges pädevad,tundsid ja armastasid oma sünnikoha ajalugu ja inimesi kes seal toimetasid. Harukordsed reisikaaslased.Kõik empaatiaküllased,asjalikud,toimekad ja hoolivad. Igaüks neist omal kohal ja sugugi mitte kui külm riigiametnik. Keda vaid ta palganumber ja hüved huvitavad.Kui Virumaa käsi käib hästi ja elu edeneb,siis vaid tänu sellistele patriootidele.Kes teavad ja teevad hulga rohkem kui neilt nõuab igapäevatöö.
Paari remarkiga viitaks sellele mis mällu jäi.Maidlas kõneldi,et mõisa ja mõisniku nimi kohakese nimest tulnud.Bussis aga rääkis giid, et samas läbivoolavas Purtse jões üks kalake olnud, kellelt Maidla mõis ja mõisnik Maydell oma nime pärinud.Pärastine omanik von Wrangell oli kah kuulus,isegi tuntum persoon ajaloos.
Vahelepõikena.Vene uusrikas on meie tänases maailmas kuulsaim isik. Kelle ümber naljatlemine ei vaibu.Värskeim: sõbrad arutavad, mida talle juubeliks kinkida. Keegi ütleb.kingime Volga.
Volga jah,jõge tal veel polegi,tõdeb teine...
Teise uusrikka poeg saadab Londonist Moskvasse kirja:Isa,mina käin ülikoolis kullatud Ferrariga,mille mulle kinkisid.Aga õpetajad ja kaastudengid tulevad kõik rongiga ja naeravad mu üle.
Pojake,saadan sulle 2 miljonit.Osta endalegi rong,et nad enam ei irvitaks...
Klubi Impressum kutsub mind kahe päeva pärast diskussiooniõhtule teemaks: koostöö okupatsioonireziimidega.Kas mitmus annab märku,et tulevad jutuks mõlema okupandiga tehtud koostööd? Nii pruuni kui punase okupatsiooniga? Muidu poleks ju põhjust kasutada mitmust,ma arvan...Oleks imelik küll,kui marksist-kapitalistide väärteod kõne alla tuleks ja häbiposti löödaks nii eterniitpea kui ärikas Indrek Toome. Mida ma kahekeelsetel küll loota ei julgeks.Kakskeelsust pole neil ju ollagi.Kindlasti ei söanda nad tõlkida kirillitsasse Luigepoju seni viimase Ekspresseni uudist,et kümnetest riikidest siiasaabunud noored õppisid eesti keele ära ühe(?) kuuga.s.h. nii ameeriklased, sakslased, bulgaarlased, poolakad, ungarlased jt.
Inglasest kunstnik Martin Greed tõi meile kunstinäituse "Next to nothing" mida Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis eksponeeritakse ja alla 16 a mittesoovitav on kuna seal okset ja seksiteemat kajastatakse. Kunst on kunstis... tuleb taas tõdeda.
Vahelugemist söögitubadestki.Kassaris avati Sääre tirpi viiva tee ääres restoran "Lest ja lammas". Aga Pärnu resto Lonkava Konna Kõrts tarvis katsutakse aretada mujal ilmas söödavaid konni,et seal serveerida ehtsaid konnakoibi. Miks ta,s ei lonka,kui üks jalg eemaldatakse ? Kui vaid ei juhtu nii nagu linnusitauurijatega. Nemad tõid ju meile Eestisse kunagi kormoranid,et meie lindude liigirikkust rohkendada.Ja näete nüüd, milline tulemus! teiste lindude pesad ja poegimiskohad on ohus,looduse tasakaal kihva keeratud.Kalad merest kõik söödud - sada jama korraga kukil. Vastulööke pressis ja Partsu Juhaniltki on tulnud lollile jutule,et Venemaa põud Eesti leiva-saia hindu tõstab. Nii see ei ole,väidavad asjaomased.
Mina väidan aga taas, et pole tõsi ulmejutt maalt ja merelt eesti keskmisest palgast.Kui näiteks öötööd tegevad leivapagaridki teenivad kuuga vaid kuus-seitse tuhat eeku.Kes siis saabki tollele nö keskmisele ligilähedast?
Üllatusega tuleb nentida,et homode pealetung jätkub.Nüüd on tublid pederastid juba haridusministrit tagantpoolt ründamas.Tõnis Lukas keeldus panemast kooliõpikuisse pepuvennaskonda promovaid pildikesi, nagu Kanal2 uudistesaates väideti.Ka tuli kaadrisse too väsimatu pedepropagandist Reimo Mets,kes väitis,et Lutsu Kevade Arno Tali olnud homo ja tema tubli hälvikuteklubi Angel nõudvat Lukase tagasiastumist(?)Vabandaage vjääga,misajast Sauna t inglite käest minnakse küsima,kes sobib või siis et ei sobi hariduse ministriks ja mis ühist on kooliharidusel suguliste eksitustega?
Küsimus oli vastatav
Kas vastus tuleb küsitav?
Hoidke end ikka joonel
Ründajad on julgust kogunud
ega vali vahendeid.Ikka teie heteromees,metskapten,
veendunult kurssi hoidev paraadivaba Neemo E.Poldre

Thursday, August 12, 2010

EestiPoiss

endiselt roosa ja rõõmus välja näeb ning elunautijat mängib. Kes veel kohustustevabana end tunneb.Ja ühtainumast tegu päevas endale paslikuks peab. Et endale mitme ülesandega võtmisega tervist ei rikuks.
Terviserikkujaks suure idanaabri pool on jätkuvalt eilegi siin meenutatud kahjutuli, mis nüüd Tchernobyli plahvatusest kiiritatud maadeni ulatub ja moskvalastele radioaktiivset saasta 400 km kauguselt kohale tuues kaela ja pähe valab.Kuigi Greenpeace tugineb oma satelliidifotodele ja ohu eest hoiatab, väidab ametlik Kreml,et Brjanski oblasti kiiritet aladel pole tuld ega miskit,vaid Kaluuga oblastis põleb.No olgu ametlike valedega kuis on,hea seegi, et lapsi ohutsoonist pealinna aladelt juba evakueeritud Odessasse, Bulgaariasse ja Kubanimaale.Kahjud majandusele ulatuvat 15 mlrd USD piirimaile,lisaks jäävat põua e tuhandeaastase ajaloo kuumima suve tõttu saamata viljamüügiraha ca 3 mlrd "baksov".
Lisan vene naljagi siia otsa,mille analoogi peagi eesti meediast loeme. Majandusnõupidamisel tõusetub teemaks:kuidas kriisist välja pääseda.Lektor pajatab: On kaks teed.Esimene on realistlik,teine ulmeline. Esimesel juhul tõuseme valitsuse targal juhtimisel jälle jalule. Teisel juhul peab ulatama abikäe maaväline tsivilisatsioon.
Siirduksime kunstilainele.US Top Model,i saates viidi näitsikud nö Amsterdami projekti raames Punaste Laternate Moe kujutamiseks linnaosa bordellide vaateakendele ehtsate lõbutüdrukute rollis moeshow üllatusi pakkuma.
Paslik on taas korrata triviaalset tõde:"Kunst on kunstis kunsti näha",kuid tulemus oli tõega vaatamisväärne.
Kui sarnane lugu juhtuks Tallinnas,oleks rahamure kohe platsis.Kui sõjaväeparaadi tahetakse teha pealinna Vabaduse platsil,on linna meeri seltskond kohe varmas küsima kaitseminni käest raha korvamaks linna keskselt parkimisalalt saamatajäävat raha. Kas hollandlased taipasid küsida kompensatsiooni lõbumajade klientidelt saamata jäänud kuldnate ulatuses? Kui ei,siis oleks eestlastest nõunikud neile suuresti abiks. Näe,LaariMart,kes äsja nõustas Georgia presidenti Shaakashvilit,läks just Moldaaviasse sama ametit jätkama. Esimese käest sai preemiaks head veinigi,mida müütas maksuvabalt-ilma aktsiisimärkideta-Dimitri Demjanovi veinikeldrist, kandes sealsamas omakäeliselt, kastide viisi klientide autodessegi. Näis nüüd, millised puuviljakoormad moldavannide käest pealinna turgudele veerevad?
Mitte et mul kahju oleks,vaid juhtseltsimehed peaks tavainimeste teenimisvõimalustele samal moel läbi sõrmede vaatama selmet iga penni välja lüpsta. Ega minu lauale palukesi lisandu kui Mardikas omad maksud ära maksab,onju?
Muide,Kirovi nim.kalurikolhoosi rahvas peab homme suurt pidu Viimsi vabaõhumuuseumis. Nostalgialainel peetav jaskar elustab vanu olmepildikesi stiilipeole sarnaste elementidega, k.a.omaaegne kali ja tänagi taastoodetav Ziguli õlu.Teemaks 60 aasta möödumine Sergei Mironovichi nim kolhoosi asutamisest ning vabaõhumuuseumi aastapäev. Lõpetuseks on paslik märkida,et euro tulek on ajanud pöördesse eesti toidutootjad. Äsja teatasid leiva-saia peatsest kallinemisest põhitoiduse pakkujad,kes põhjendasid otsust idanaabri teraviljamüügikeeluga. Pole kuulnudki,et oleme söönud vaid tänu Venemaale(?) Aga täna hüppasid nende paati veidike hiljem ärganud õlletootjad.Kes põhjendavad oma otsust kummaliselt:riik on tõstnud aktsiise ja käibemaksu,aga nemad polevat suurt midagi saanud(!) Tere talv-kas minu osaks jääbki vaid maksmise rõõm?
Olge siis teiegi rõõmsad,nagu Lauluväljaku peremees Riho Rõõmus. Kes on keskerakondlane nagu eilsest ka punklaulja Tõnu Trubetsky. Keda internetikommijad varahommikust kambakesi peksavad kui rannamiis rotti. Lausa kurbnaljakas on lugeda kõiki neid vahutavaid mõttearendusi.
Parimate tervitustega
teie parteitu sõber
metskapten Neemo E. Poldre
Kes kah vast kunagi end
vabaturule müüma tõttaks
aga ainult suure raha eest.
P.S.Eile Lillekyla staadionil peetud jalgpallimäng Fääri saarte tiimiga lõppes 2:1 Eesti võiduga!

Wednesday, August 11, 2010

EestiPoiss

otsekui meedikute kontrollitud-testitud mees teie ette astub. Peretohter Tiina ja -õde Tiia vaheldumisi askeldasid.Nüüd on mõõdetud veresurve ja uuritud kopsude tööd, antud veeniverd ja urinaadi.Sai vastatud eri küsimustikulegi,sest Pensokate Amt tahab kõike jälle kuulda,et kuidas funkab ja kas ikka lonkab ja... Miskine uusim veresurve-ohjamise-lisarohu karbike pisteti kah tohtri poolt prooviks näppu: Lozap sel nimeks. Et pooliskane tabletike lisada hommikusele kosmonaudieinele Norvasci ja Betaloci tablettidest. No olgu,kui aastaid mool juba nii palju eks siis pea end turgutama.
Noor mees Patrik seevastu üpris nuti on.Korjab peotäie mudelautosid et väljas mängida...Too pärast õuest tagasi ka,ütlen.Jaa,edasi-tagasi naerab vallatu kutt mulle vastu.
Kõva tegelane ja südi lendur on ka sm.Putin,kes istus teise piloodi istmele tuletõrjelennuki juhtkangide taha kokpitti ning käis heitmas veepomme Moskvat ümbritsevasse tulekahjuvööndisse. "Pihta sain!" hüüatas väikemees rõõmsalt kui tema pomm kahjutulekoldesse pudenes. Tal vaja end rahvale tõestada,sest ta reiting pudenenud paarkümmend pügalat seoses tulekahjujamaga. Kuna puutja reformid viisidki metsast välja metsavalvetöötajad.
Remark passib siia teemakohane. Teiste riikide seas ulatas ka väike Eesti oma abikäekese suurele naabrile.Pooleteise miljoni eegu eest saatsime Venemaale tulekustutustehnikat, millel kaasas kaks instruktorit juhendamaks, kuidas tänapäevaseid kustutusvahendeid kasutatakse.
End kippus tõestama ka keskealine svensson,kes läks sveitslaste maale end näitama oma 2.7 miljonit maksva Mersuga.120 km/h alas kimas maanteelendur lausa 290 km/h. Lennuka edasimeku "kiiruskatse pileti" hinnaks määrati tervelt 11 miljonit.Kuni trahvisumma veel tasumata,võttis politsei hoiule, arestis kuti lennumasina.Et kui ära ei maksa,jääbki kiiruskatse võiduauto võõrale riigile.
Võrdluseks.Kui meil eliitkodanik ja äraostmatu noorpoliitik,Barbie peika Ken-Marti kah maantee kohal lendu harrastas,vabandas ta ema politsei ees: minu poeg on alati korralik,aga ta Audi lihtsalt sõidab nii kiiresti ja vaikselt,et mitte ei saa arugi...
Svensson ei loe Eesti lehti,muidu oleks eluõpiku lehekülg tedagi välja aidanud. Eks miljonimersugi sõida kiiresti ja vaikselt?
Laste elust veel. Lasteaias käib vilgas seksuaalkasvatus ilmselt.Mu Patrik teatas just enne suvevaheaega:"Galina näitas täna oma piskat" Mimmile jäi sõnademäng allapole-vööd-teemadel kaugeks,palus minult tõlget. Selgitasin,milliseid tütarlapse varjatud väärtusi promoti. Liiza polnud vaimustet,et haridust jagatakse.Kuidas sa ent kuluaarides toimuvat valvad? MuPo meil ju on,kellele jatkuvalt uusi ameteid ja väljakutseid otsitakse...
SaviEts jälle kuulsamaks saanud:Nüüd valgustab printmeedia kuidas meer oma noortest lemmiknaistest koosnevale fännklubile ameteid leidnud linnale kuuluvate firmade nõukogudes. Vägagi kommmunistlik lähenemine-maksta riigi rahadega kinni oma eralõbud.Kuidas keelad elatanud seltsimeest, kes kogu teadliku elu sellist nipikat tempu harrastanud?
Ta ei tule selle pealegi,et härrasmees kannab oma naistega seotud kulud ise. Nii polegi põhjust pahandada.
Pahandavad aga S-lehe lugejad kui lapstoimetajad lasevad sisse lapsusi. Eilne uudispealkiri väitis "Viinavaras virutas pudeliga turvatöötajale vastu pead". Killumeistrid ilguvad,et miks oli turvatöötaja pudeliga. Kui sama leht teatas kevadel:"Ansip sõidab Poola autoga". Aga et taheti hoopis öelda,et ta läheb presidendi matusele Poolasse Islandi tuhapilvede tõttu mitte lennukiga,pärisid paljud kommimeistrid-miks peaminister Poola autoga sõidab, tal oli ju Audi? Nojah,eks Polski Fiat ole ikka nõrguke küll kui eliitkodanikuga tegu.
Et alustasin mäejutlust medteemaga,võtaksin nüüd kiruda riigiettevõtet nimega Haige Kassa. Postimehe arvamuskülg toob ära faktid kuidas on hindu tõstetud igas kvartalis mõnesaja krooni võrra ühe haige näite varal.Eile kogesin minagi,et Farmacia apteegi sooduskaart enam retseptiravimitele ei kehti- sellegi karmi lüpsitehnilise otsuse taga on seesama üdini haige kassa. Kes välistas ka mu tudengikaartiga mõeldud ravimisoodustused Tartu Ülikooli Kliinikumi apteegis Viruväljakul.Kas rahajõmmide julmad ettevalmistused euro tulekuks?
No mõniteist krooni ühelt, kümmekond teiselt haigelt, ja ongi sada tuhat isandamehe kuupalka kokku kraabitud.
Kes kopikat ei korja...teadsid juba elu peremehed sovetiriigis.
Olge teiegi nutikad
sest euro koputab uksele
ja põrutage ikka hind
mis on hind, kui vääringud paistmas.
Kõige austusega
teie Neemo E. Poldre

Monday, August 9, 2010

EestiPoiss

rahunenud Maarjamaa looduse taustal tervab ja lehvab.Elmari raadios just kuulajaga muljetatakse kuidas Lääne-Virumaal elu ja kõik need hirmsad tormimuljed kuulukse.Elektrita jäid 38 tuhat majapidamist. Mäletatavasti olid eilegi õhtul paljud veel ilma vooluta.Meie majas ja koduões ei juhtunud õnneks midagi,kuigi isegi siin murdis torm mullu ja varemaltki mitu head noort mändi...On meie aias käidud isegi avariikorras langetamas vigastatud puid.Looduslik valik ent ei peaks madistama kauneimate ja mittesegavate puude kallal selmet koristada mõni, millele mõtteis juba kriips peale tõmmatud.Remark:
minu mõtteis on tihti pojukesed mul kaasas kui ringi liigun. Eile silmasin Tehnika t. hoiatusplakatit :Ära käi raudteel,millel kahara seelikuga noorik jalutab lapsega piki raudteed (?)Mõtlen kohe mida arvaks mu Patrik sellisest pildikesest: Küsimus oleks selline-Kui emmega ei tohi,kas Jensuga võin käia raudteel? Täpselt tema stiilis arutlus,ma mõtlen. Plakatitegija selle peale ei tule,väidan.
Valitsuspartei kontrollitav meedia,Postimees, tõdeb : mõni aeg tagasi end joomasena surnuks sõitnud Austria parteiliider Jörg Haideri "rahaasjad kisti taas päevavalgele".Käinud koos oma hea kaasparteilase Edwald Stadleriga varem visiidil Iraagis ning saanud diktaator Husseinilt miljoneid dollareid nii enese kui partei kaukasse (esimene 3,75 mln,teine 1,25 mln),jätab leht lugejale mulje,et kõik parimas korras ja lõpetab teema esimese patuse poolt väljaöelduga:see kõik on jama!
Nii saabki eesti ühiskond signaali,et sõbrusta või vanakuradi endaga kui too sulle ja su parteile füüri pillab.
Mis on meiegi juhtpoliitikute elukreedoks. Nagu ise teate ja igast meediasõnumist vastugi kajab.
Heameelt teeb see,et masu pole küll lõppenud kuid mu head sõbrad Japautost jaksavad juba teha printreklaami ja raadioski maha hüüda, et autod soodsalt saadaval.Mitte küll veel pärisautod mu silmis, vaid pelgalt Hundeed. Aga abiks seegi, kuna saksa autoklubide testis on Hyundai i30 cw kvaliteedilt mäekõrguselt üle hansude ja gretede kroonijuveelist Mercedes Benz. Oma süü,kes käskis türklasi värvata mersutehase koosteliinidele Stuttgardi linna. Kas ajalugu pole õpetanud:Latvija oli täiesti normaalne ja kauakestev väikebuss kuni seda tootsid kuuevarbalised saldejumsid.Piisas vaid sellest, kui kogu koostetehas siirdati Jerevani.Kus mustpead rakendasid toote oma vihavankri ette,said võimaluse kogu murdmatule liidule JerAZ kaubikute olematu kvaliteedi näol tasuda oma kannatuste eest. Rahvasuus oli pakiauto nimigi vastav: armeenia rahva kättemaks nõukogude rahvale! Minu pere käes sõitis üks "roheline koletis", Hiiu kaubalaos rongilt mahavõetu, Perioodika kirjastusele müüdud Latvija bussi sugulane suht väikeste muredega ainult 20 tuhat km enne kui jupid kukkuma hakkasid. Miks kohe tarnijatehaste pakutu kvaliteet langes,kui Armeenia noid kaubabusse tootma hakkas,on tänini saladuseks nagu Kennedy tapmine või Estonia hukkumine...
Saladus pole enam see,et äsja Luunjas toimunud Elmari tantsuõhtul olid purjus nii Erich Krieger kui ansambli Respekt solist Kerdo Mölder kui MuPo Maie elik Hendrik Norman.Viimane lustis ja möllas täiega.Suurest jauramispeost eemale jäänud Jüri Homenja teatas korrespondendile:"Suured staarid peavadki ülbed olema(!)Tööd ja esinemisi on palju ja vahel oled lihtsalt tüdinud(?) Kui kui rahvas poleks ise nii joomalembene, peaks ülbikutele vastama sellega,et enam joodikute kokkutulekule ei lähe ja 125-kroonist piletit ei osta. Las neil olla siis raha vähe ja häid mõtteid seda rohkem.
Vastasel korral annavad isehakanud staaritsejad publikule vale signaali:joomane olla on uhke ja hää! Ning ullikestest rullnoklikud külapoisid saavad oma alkoharrastusele uut indu ja tugeva tõuke.
Viinakuu oma ahvatlustega kohe siin .Ja ärge teiegi pitsi sülitage, mida pole allakirjutanu kunagi teinud. Napsitage mõõdukalt.
Olge terved ja tervitatud.
Proosit!
Ikka teie
Metskapten ja elukunstnik
Neemo E.Poldre

EestiPoiss

märgib,et enne tänase päeva juhtumiste juurde asumist rääkigem lahti eelnev. Eile sai jälle esikuremondist suur tükk ära tehtud. Mina värvisin uksi,Liiza käis seinad teistkordselt valgega üle, Jensu pani poole tammeparketist maha. Väljas sedaaegu möllas pealinna lähedale kandunud torm. Mis hirmutas pojukesi.Tuuleiilid plaksutasid avali aknaid,välgunooled lõhestasid taevast. Sepo teatas: kohe lööb välk ja tuli kustub. Tal oli meeles,kuidas nädal tagasi välk laksas meile elektrikilpi ja põrutas korgid nulli.
Eilne torm õnneks möllas eemal,murdis Ida-Eestis puid,rebis Lääne-Virumaal katuseid ja süütas maju. Ajakirjandusmaja taga Tatari uulitsas varises sisse Lutheri vineerivabriku vana tsehhi katus. Väikeses Maarjas rebis torm kirikult torni.Pilt on täna lehes üsna troostitu.Kommijad küsivad: kuidas Jumal saab kaitsta inimesi kui ei suuda isegi pühakoda valvata? Võib ju ka nii mõelda,aga juhtub hullematki. Kui taevane Isa korraks pale muljale pöörab...
Juhtus täna nii,et tundsin end hommikust alates miljonärina(?)kui olin helistanud Põhja Tolli-ja Maksuametisse. Ja küsinud,kas mu reedel makstud maamaksuvõlakese põhiosa laekus.Tubli ametnikuproua vastas,et see raha läinud eksikombel ilmselt minu firma BD Eesti arvele(?)Katsusin vabandada ja öelda,et ma ei tea oma firmaomaniku-staatusest midagi.Kus mu firma on ja mida teeb? Seda ei tohi ma teile öelda, oli vestluskaaslane varmas saladust varjama. Mõtlesin, kõlab nagu meelelahutusfirma BDG, kes korraldab suurüritusi ja kontserte. Ja mulle vastati,et otsigu ma firma üles ning küsigu raha tagasi(?) Pole ma nii naiivne, et mingit suitsuraha tagasi küsida, vastasin: Üks koma kaks miljonit oleks miinimum, mis mulle nüüd sobiks. Ja seadsin sammud Swedbanki,kus teatasin oma tellerile Viktoriale,et lõpuks ometi on mindki tabanud pangaisa Ain Hanschmidti saatus, kes ärkas ühel ilusal hommikul mitmekordse miljonärina. Kas teie näete oma arvutist,mis firma mul tegutseb? Kus asub? Ei,vastasid piigad kui ühest suust.Meie ei tohikski seda öelda. Viktoria palus minu kui potentsiaalse miljonäri käest mobiili, et helistada maksuametisse(?) Loomulikult, kui tagasi saadavad miljonid mängus, pole telefon probleemiks. Kuid soovitati mul isiklikult Endla tänavale tulla asja klaarima.Mis muud mul, tervisesportlasest halvatul, üle jäigi. Kena daam Helga Kivistik lahendas asja nii,et tegin avalduse kus palusin valesti läinud raha minu võlaarvele tagastada. Ja ei mingit vabandamist nende poolt,kes käki kokku keerasid.
Tallinna raad on ka mingi rahajamaga purki sattunud.Ksenia vanaema läks me pojukestega eile Mustamäe basseinide juurde,et jalutada spordikompleksis ja vähe ringi vaadata. Tanjalt küsiti aga kohe poolsada krooni piletiraha(?)
Nomidahullu rahahäda? Pole varemalt basseinide ümber jalutamine maksuline olnudki...
Enne uinumist vaatasin Moskva telepilti.Kus nooredmehed mingist nö uurimisgrupist rääkisid müstilisi asju tolle pealinna ümbruse magistraalidel juhtunust.Kus vana kalmistu lähedal,seal negatiivne energia/energeetilised väljad viivat autod avariides seletamatult kokku või kraavi kummuli.
Jüripinolikku huumorit kah. Tõdetakse meedias,et "Mehhiko lahe naftareostus" olevat väär formuleering,sest naftareostuses pole midagi lahedat(?)
Pole selleski midagi lahedat kui vaid päeva esimese poole tunned end asise inimesena ja vaatad julgelt igale nooremale naisinimesele bussis ja tänaval otse silma selmet kõndida pilk maas ja häbeneda, et taskus vuhistab värske tuuleke ja mööduv koer võib pidada sind, pennitut hulkurit, telefonipostiks ja jalga tõsta .
No poleks see suurem õnnetus kui Moskva ümbruse kahjutuled, mistõttu sureb ca 700 inimest päevas,mis kaks korda rohkem kui neil tavaline.
Kel raha ja võimalusi,päästavad end pagemisega Türgi ja Egiptuse kuurortidesse.Vähemvarakad ummistavad Leedu kuulsaid kuurorte.Kel veelgi napimalt võimalusi rahulduvad lihtsa põletusmatusega kohapeal...
Morbiidsed toonid ent
ei peaks jääma domineerima.
Kuigi suve nukker lõpp
pole üldse kaugel.
Parimate optimistlike
tervitustega teie
Neemo E. Poldre

Sunday, August 8, 2010

EestiPoiss

teid kliimauudistega rabab.Kui rabab.Tänaseks lubatud/tõotatud 35 plussi,aga homme läheb külmaks,kiljatas ilmajaam. Saame kraesse pluss 27(?). Tore külm küll,mulle sobib.Aga teile? Idapiiri taga elajaile on karmiks katsumuseks metsatulekahjude laine,kus kahjud juba inimohvrite näolgi väga suured.Eile ja täna segab tihe suits Moskva rahvusvaheliste lennujaamade tööd. Eile sai hullema doosi Domodedovo,tänaseks on suitsupahvakud tunginud isegi maa alla -Moskva metroosse(?)Eilne uudis kõlas nii:päevake suures pealinnas veeta tähendab tõmmata ära pakk sigarette.Vaevalt on mõeldud,et mentooli Marlborot,minu ammust lemmikut.Mida pole maitsnud vist juba veerand sajandit.
Küll aga tuli ajaloohämarusest välja me Helina,kes täna teatas facebookis,et tutvus oma armsama,iirlase Keviniga aastaid tagasi, kui poiss oli Tallinnas puhkusel.Plaanivad jõuluks Eestimaale, lubasid küllagi tulla.Huviga ootame.
Ooteaega peaks sisustama Mimmi autokooli apsude ümberõppeks,mis vist juba jutuks olnud. Sebastian nimelt usub tões ja vaimus,et punast värvi autole passib punase fooritule alt läbiuhamine ikka hästi.Moskvast teatati,et neile passib miilitsa ümbernimetamine politseiks kah easte. Kas vanake Krõlov unustusehõlmas? Taat ju teatas oma valmiga,et muusikute ümberpaigutused orkestris kõlapilti ei muuda. Nagu ka viiuldaja ümbernimetamine trompetistiks ei tooda suurt efekti. Onu Stjopa,tubli miilitsa ülemused pole tutvunudki ammuse ja kuulsa vene kultuuripärandiga?
Veel samal lainepikkusel.Küllab slaavi sõjardid närivad küüsi kui kaevad oma spioonide salvestatud kaadreid 13. Erna dessandist, millest olevat saanud maailma raskemaid sõjamänge.Vene armee mängib omi ju idapiiri taga,lastes oma Pihkva diviisi dessantnikutel harjutada Eestimaa taasvallutamist.Et neil kuri mõtegi peast pühkida, kutsusime oma harjutusele mikihiirepoiste eriüksuse ning kamba relvastatud ja vihaseid hiinlasi. Keda Vabadussõja ajal õnnestus lollitada punaarmee koosseisus Maarjamaad vallutama. Nüüd on pilusilmad pööranud oma püssitorud vanade sõjasõprade vastu. Ja mina usun,et nii jääbki.Hiinlased on me semud ning idanaabri ründe korral jäävad toetama uusi relvavendi Eesti Kaitseliidust. Sest kurja Lenini ja tema ustava sõbra esimees Mao ideed on surnud...
Teinegi oluline aspekt on meenutada sõjakale idanaabrile,et 1944 sõjasuvel punaarmeele antud nahatäis Sinimägedes elab edasi rahva südameis.Kremlis ei suudeta andestada,et tubli vastuhakk päästis Stalini surmahaardest arvatavalt 20 tuhat eestlast,kes suutsid sõita Rootsi ja kaugemalegi.Kuritegu tõesti-pageda püssikuuli või Siberi turismimatka eest! Kuna tõene Eesti ajalugu on kirjutatud saksa tähtedega,ei suuda seda mõista revad-sirõkid-linterid, kes vahutasid vihast kui tegid äsja Sinimägedes oma vastuaktsiooni relvagrenaderide mälestusüritusele. Lihtne on Kremlil lollitada harimatut halli massi.
Lõpetaksin moodsa aforismi tõlgendusega: Memento mori olevat tegelt Momentalno v more
ja siia see sobib.Sest paljud jäidki merre kui põgenikelaevu karistati torpeedoga.Või valanguga hävitaja pardakuulipildujast.
Elage rahus,kuid ärge unustage sõda
toonitab metskapten ja erureamees
Neemo E.Poldre

Saturday, August 7, 2010

EestiPoiss

hämmingus olles tervab ja teatab,et pärast esikukapi lammutamist avanes selle varjust kurb pilt. Vannitoa külgsein oli lekkinud ja pikemat aega alanurga märgamisega maja rikkunud. Tagumine aeg oli Jensul haige kohake lahti lõigata,suvelõpukuumuses ära kuivatada ning lekkekoht äravoolu juures tuvastada ja kõrvaldada.Lisaks tuleb ka uus esikukapike püsti panna kui see poest välja lunastatud ehk konsumeeritud.
Samas selgus ka Mimmi Autokooli praak: Sebastian seletas,et punase autoga tohibki punase foori alt läbi põrutada.Minu veenmised vastupidises ei aidanud,noormees jäi ikka endale ja oma haritusele kindlaks. Nii need rullnoklikud tarkused kogunevad!
Tubli kaheksajalg Paul,kes lõi laineid jalgpalli- MMi tulemuste ennustamisel ja tootis raha kihlveokontoreile,oli vahepeal müügis viie tuhande dollariga.Mu eilne juhupilk bussiaknast Viru hotelli lähedal veenis,et keegi kilulinna söögimajapidaja ongi selle raha välja pritsinud: ülisuur seina-reklaampannoo teatas"Meil pakutakse toite kaheksajalg Paulist"?!?
Ole veel edukas ja kuulus-satud potti või pannile...No on julmad inimesed me ümber,ma ütlen.Keegi on väitnud: ära tapa piimaandjat lehma! Mina nii ei teekski.
Nagu ma ei peksa ka naist,nagu üks Uus-Meremaa türklane,kes kohtus seletas: see peksumoodi madin oli meie rahvatants(?)
Naistest veel.Eile läbi linna kulgedes silmasin kolme...viit noort daami,kes lausa kuritegelikult seksikalt alarõivastatud,ilmselt väljakutsuva tagamõttega end seksuaalhuligaanselt sisse pakkinud. Pole siis ime,et omasooiharad lausa pöördesse lähevad ja hoobilt omasuguliste armsamate kaissu viskuvad,ise pahaselt porisedes: Kuidas heterod tohivad,miks gayd ja lesbikud peavad oma harrastusi sordiini all ajama? Tibid olid vanusevahemikus 18..25 pluss-miinus. Mitte nii, nagu briti poismeeste kuulutustes Moskva meedias: otsime naisi vanuses 8...84.
Minul pole sõnu-kas sinul on?
Sõnadest veel.Laulusõnadest.Alexander Rybak laulab:
"Do,nt say maybe,let,s be my babe!"
Hoopis etem kui omamaine :
"Ma kuulun sul,sa kuulud mul
ja süda teeb mul bum-bum-bum"
Eesti keele väljendusrikkust võime ju kiita,aga kas see mede uutes shlaagriteski avaldub? Facebook üks põnev asjandus on.Klikkasin sinna kunagi vastuseks,ja täna laekus juba teinegi üllatus.Esimene oli Ingrid Kuusk,tänane piiga ammu kadumaläinud Helina Reino,kes nüüd Iirimaal elab ja töötab.Teatas kihlumisest ning abiellu heitmisest ületuleval aastal.Pulmadest veel. Käesoleva kuu lõpul lähevad Berit ja Eero oma vana sõbra Leslie pulma Beijingis.No on ikka elamus:viibida külalisena hiinlase pulmas!
Mis mind eile veel üllatas? Tehnikaülikooli peatuses sisenes bussi kambake vene noori,kes asusid isekeskis aktiivselt suhtlema päris heas inglise keeles(?)Ja teine üllatus kohe otsa.Järgmises tuli bussi turske noorsand,kel T-särk kirjaga "Rossija".Kuna enne oli juba kohal kutt,kel ajupikendajalik rullnoksimütsike kirjaga Moscow siis hindasin neidki kapistväljunuiks. Pärast pronksiöist rasket müdistamist ja linna segipeksmist mindi ju kappidesse varjule,isegi ühissõidukeis juteldi poolihääli. Tervema mõistusega venelased olid varmad vabanduste saatel selgitama, et idiootlikud kaasmaalased märatsesid.
Mina olen seaduseelnõu poolt,mis seadustab lapsele sünnijärgse kodakondsuse.Ja miks ka mitte-kas tulnukatest: söekotikestest ja briketipoistest saame paremad ühiskonnaliikmed?No way,ärge te mulle tõestage!
Ja üldse.Jääge terveks ses suvelõpuleitsakus
kus kuuma antakse kuni 35 pügalat.
Mulle see sobib
aga teile?
Küsib metskapten ja arvamusliider
Neemo E. Poldre
nõudlikult

Thursday, August 5, 2010

EestiPoiss

peab täna taas tõdema,et meeldiv on kohtuda soojade,sümpaatsete ja osavõtlike inimestega nende tööpostil.Nagu eilegi,kui oli mul vaja Pensioniametis vormistada puudetoetuse jätkamine.Päev varem oli üks mees passinud järjekorras kaheksa ja pool tundi.Aga ma sain vähema kui neljaga. Ja isegi siis sattusin osavõtliku spetsialisti Sirje Platonova boksi, kes kontrollis arvutis asjade seisu ning pakkus,et vormistab tähtsa paberi kohapeal.Esimese hooga arvasin, et ehk ei tasu -kui paneme koma valesse kohta,ei tule mingit toetust. Sest kord, paar aastat tagasi, kiskus mu perearsti poolt esmatehtu kiiva-puudetoetus kadus. Alles pärast mu linnaosa sotsametniku abi ja sekkumist/vigade parandust sain asja korda.Asjatundlik ja kompetentne daam,ju filosoof Platoni sugulane,vormistas kõik küsimused patsiendi, s.t.minu suhtes korrektselt,selge poolehoiu ja täieliku mõistmisega. Lahkudes tänasin ja ütlesin,et meeldiv,kui sotstööd on õppinud ja teevad sooja südamega inimesed! Nüüd jäi nii,et sünnipäevaks ehk kahe kuu pärast saan teatise vanaduspensioni kohta ja ajan asja edasi. No kas pole kummaline mõelda,et selline vanaonu-iga juba kukile roninud?
Minu tänaseks hooleks oli väisata Männiku firmat EuroMAZ,kus peamees Vitali Volkovilt uurisin, mida komandör teab BelAZide maaletoojast,kes peab asuma riigihankevõitlusse müümaks Eesti Energia kaevandusele 50 mln eest võimsaid kallureid.Sest vastav poksiheitlus oli tänases Postimehes,kus mulle tundmatu lehemees oli kehvasti valgustanud kogu toimuvat.Teadis küll,et valgevene kallur 30 prossa soodsama ostuhinnaga,kuid polnud uurinud muud tausta, näit. vastulauseid väiteile,et teenindamine hirmkulukas on ja et hiljem kallurveod hoopis ebasoodsaiks kujunevad.Päris ühene see tõde küll pole-kui kaevandajad peavad muretsema seoses uue tehnikaga kogu seadmepargi uute autode hoolduseks ja diagnostikaks, siis võib kulude e. autovahetuse-üldsumma senise automargi kasuks pöörduda.Seda kavatsengi hommepäev uurida,sest omandasin müügijuht Aleksei Volkovilt vastava andmebaasi.Ka näitas Aleksei mulle oma arvutist osakest vene moodsast huumoriklassikast,pärisnaljakat tohtrifilmi "Internid", mis ilmselt saanud tõuke Kiirabihaigla jms naljalugudest, kuid ehtsais slaavi naljade kastmes-no naera puruks!
Naljast kaugel aga oli see tõsiasi,et Nõmme turu R-kioskis tuvastasin: olin jälle Eesti Loto toetajaliikmeks-kummagi piletiga null võitu. Kenoga normull kodanik ei jamagi-katsetasin ja heitsin ammu kõrvale. Kahe ülejäänuga ikka tulnud vahel mingid sümboolsed tähelepanuavaldused: kord seitse,kord kaheksa sajalistki.Miks tänane valus laks südamesse läks: olin just mõelnud,et kui tuleb võit mis on võit, võtan rendile kino Võit ning rajan sinna kõige klassikalisemate tummfilmide kino.Orkestrikast vaja vaid lahti võtta ja restureerida, et saaks muusikat esitada kui linal tegevus toimub. Charlie Chaplin meelitaks kohale mõnedki saalitäied minu Nõmme vanemaid asukad. Palju neid enam elus ongi,kes veel kino hiilgeaegu mäletavad? Ent minu noorusaal oli kinos käies ikka kuuekümnendate alguseski see imeline orkestrikast e. -auk saali ees, kus kinolina rippus. Huvitav,et mu koduküla kõige esinduslikum maja, vist Robert Natuse projekt, täna kasutult seisab.Kui nukker mälestus möödaniku Nõmme hiilgusest.
Kultuurilaineil miskipärast täna liuglen.Päeva alustasin sellega,et helistasin Edelaraudtee kõneisikule ja pakkusin,et kui laupäeval, 7.aug.kukutakse talgute korras värvima auruvedurit Kaspar,kutsutaks kohale Kaspar Jancise ansambel Kriminaalne Elevant nagu eilses mäejutluses pajatasin. Hääl meelel selgitas too noorsand,et temal Apelsin juba kutsutud, kuna tuttavad poisid eesotsas Nuudi Antsuga seal mängivad.Ja kuna olin öelnud sissejuhatuseks ja vabanduseks,et mu klubi liikmeil hobiks kah vanasõidukite taastamine,jutles üpris rõõmsais tooneis.Lihtsalt lambist haarasin mõtte pähe ega teagi kui pingeline on Kaspari esinemisgraafik.Ent loodan,et kui raudtee jorssidel mingi uus action käsil,meenub neile minu kõne ja elefant pääseb kriminaliseerima.
Suhtekorraldaja
ja PR-mees ei väsi,eks?
Parimatega
teie Neemo E. Poldre

Wednesday, August 4, 2010

EestiPoiss

Kahest värskeimast uudisest pajatada võtab.Esimene on see,et riigipööraja Linter solvus kui politsei ei lubanud tal Waffen-SS veteranide,relvagrenaderide mälestusmiitingu osalisi oma kambaga peksma minna.Oli ta ju ajanud kokku meeskonna nimega Nocnoi Pazoor, et Sinimägedes omagi miitingut pidada ning vastasseisu tekitada ja kirus Eestit kui politseiriiki,kes seda ohjeldas. Uudis on sellest, et muulastest passitaotlejate näpujäljed peatselt politsei kätte registrisse lähevad,kust kurjategijate kinninabimine vägagi hõlpsaks osutub.Kui keegi vennaskonnale tõlgib saksa tähtedega kirjutet pommuuudise Postimehest,küllap siis need rahvavaenlased kohvreid pakkima kukuvad.Paljudes filmides CSI ju näitab kui kergesti kurjameid andmebaasi toel tuvastatakse... Eestlasel kes seaduskuulekas, pole midagi karta. USA-s töötab süsteem ju vägagi hästi.Mina loodan et meie elu läheb rahulikumaks kui palgalised kaagid kodutee ette võtavad.
Valitsuspartei kontrolli all toimetavas meedias on sooritatud läbimurre, tuvastasin.Kui senini on olnud varjul tõde,miks meie teed ja tänavad lagunevad ning kuumuses sulavad,siis nüüd on saanud sõna teedemees,ekspert Enno Needrit.Kes ütleb välja,et nii odava bituumeniga ei saagi paremaid teid ehitada.
Kui varem on räägitud bituumeni sulamistäpist,siis nüüd kasutatakse purunemis-või murdumistäpi terminit mis olevat 30...40 plusskraadi vahel.Selge ju,et vanast heast sulamistäpist juttu.Lisatakse,et Maanteeameti kulul plekiliste autode puhastamine mõttetu olevat. Usun minagi,et teiste Põhjaamade kombel korralikke teid ehitades pole vajadustki pärast kogukulusid kokku liita: midagi ei lisandu kui tee hästi tehtud,mitte kasutatud naftatootmise üliodavaid jääke.Millest olen juba kunagi kirjutanud kui oli teemaks Tallinna lennuvälja radade renoveerimine ja mul toeks ühe venelasest asjatundja-bituumeniärimehe Kondratenko eksperthinnangud.Lihtsalt riigihanke odavnemise tõttu tõrjuti hea materjali pakkuja kõrvale. Tehti kilplasetööd soomlasest partneri Lemminkäineniga,kes pidas suu ega valgustanud,mille tõttu hind kukkus.
Vahelduseks pilk nö teadurite töömaile,kes äsja tuvastasid,et punast kandev mees olevat vastassoo silmis seksikam kui ta ilmetum suguvend.Kas pean kah väitma,et pärast seda uudist pole maailm enam endine?
Libauudiskilluta ei saa tänagi.Rohke elik Gaute Kivistik teatas ühe põhjuse,miks kohtuistung võidakse kinniseks kuulutada.Kui kurjategija on teinud hoolikalt planeeritud kuritöö,on temalgi õigus tahta,et äriidee ei saaks konkurentidele teatavaks.Justkui teisegi ärimehe üle peetaval istungil,mis salastatakse.Mõttel on jumet,ma väidan.
Pilk naabrite poole.Putini jala otsas koliseb seesama ämber,mis meilgi kui kaotasime ära metsavahi ametikohad.Venes kaotati 75 prossa välitöötajaist ning võeti asemele 12 tuhat uut ametnikku kontoreisse. Viimases ööpäevas registreeriti 323 uut metsapõlengut, hukkunud juba 40 inimest. Moskvas on kuumust 40 kraadi ning suits vallutanud linna.Nädalavahetuseks prognoositakse põlengujääkide kandumist Eestimaa taevassegi,Soome nad juba jõudsid.
Kunagise pritsumehena
on mul öelda-olge metsades valvsad
et koni maha ei pilla
ning oma lõkkejääke maha ei jäta.
Parimate mõtetega, ikka mõistust soovides
metskapten ja elukunstnik
Neemo E. Poldre

Tuesday, August 3, 2010

EestiPoiss

üritab jälle võimatut.Katsun kontakteeruda vedurimeeste isandatega. Lugesin Postimehest,et Edelaraudtee plaanib juba 7.aug. (täna juba 3.aug.) korraldada vana auruveduri Kaspar värvimise talgud, tekkis mul äravõitmatu soov anda neile kuldaväärt vihje:kutsuge talgulisi motiveetima muusik ja kirjamees Kaspar Jancis oma bandiga Kriminaalne Elevant,sest on ju kriminaalne lugu ennistada ja tööle panna suurim keskkonnasaastaja-vana auruvedur minu lapsepõlvest,mis tossutas läbi Kopli geto elik vaestepatuste alevi,endal süsimust söepõletamise-tossupilv kuklas.Ja rodu kaubavaguneid kannul.Ehtne nostalgiapahvak laksab mullegi,kui Haapsalu raudteemuuseumis vanu vedurimürakaid silman. Väljasurnud mammutid meenuvad kohe.Kuigi siinses vedurite vanadekodus on neist rohkem järel kui skeletid igikeltsas.
Masu,näed,pole häid algatusi põske pistnud.Küll aga on masu ärgitanud inimeste mõttetegevust.Postkasti potsatas pabeririba tekstiga:viime ära teie vanad akud.tel...Olles kuulnud,et Kuusakoskil on akukampaania ning hinnaks 17 kr/kg,helistasin jorsile,ütlesin:Suht korralik aku,laadid ära ja saad sõitagi,aga kokkuostu viimiseks võiksid pillata mulle kümneka-ise saad ju rohkem,tasub möödaminnes väravatagant ligi võtta. Sõidan just Soome,teatas ärimees,kui tagasi olen,ehk siis...Just tabas piirivalve reisisadamas kuuevarbalise,kes naasis Soomest akukoormaga.Eesti riik, kah tulubaasi pärast mures,väänas kohe kiluvargale trahvi kraesse,miks tassib ohtlikku kraami riiki ilma käitlemisloata? Kavalad me ju kõik,onju?
Eriti kaval tundub olevat Harku Vallavalitsus pakkudes just tööd kommunikatsioonijuhile.Eriline nutikus pegeldub selles,kui suur on suhtejuhile,kõneisikule,pressiohvitserile selga laotav töökoorem. Loetletud isikud saaks kogu pagasi omavahel jaotatuna kaheksa tundi päevas lakkamatult sebida.Otsustage ise.Tuleb ju tegelda Harku Valla Teataja jm trükiste nuputamise ja tootmisega,samas pead ka internetis kodulehte, valmistad ette vallavalitsuse ja -volikogu dokumentatsiooni, planeerid, koordineerid ja analüüsid teabekorraldusdokumente,korraldad meediasuhteid, toetad juhte ning ametnikke suhtlemisel meediaga.Lisaks tuleb kavandada valla üritusi ja toetada nende läbiviimist.Kui näib aega üle jäävat,tuleb teha pressiteateid. Ma küsin,kas vallavanem ja -sekretär pluss muu meeskond on koondatud,et suhtejuht teeb kõike ja vastutab kogu vallamaja eduka toimimise eest ning mis on selle vaeva palk?
Seljuhul aitäh pakkumast,mehed.Olen juba Belesta Fordi Keskuses olnud meediajuht,reklaamijuht,koolitusjuht ja otsapidi turundusjuhtki.Ja seda kõike kuue tuhande krooni eest kuus,kuna tulemuspalga osa-teine kuus tuhat läks hundi kurku.Ülemiste Fordi kui konkurendi odavmüügi-Fordide nahka.
Nemad otsisid meie kliente,kel käes müügipakkumised,ja lubasid kümme või rohkem tuhat soodukat kui neil ostetakse.Ja klient pole loll. Puuduski meil võimalus müüa 25 autot kuus- mis oli minu tulemuspalga kriteeriumiks...see oli meie teise salongi peamehe kättemaks,kellelt kehvade töötulemuste tõttu võeti reklaamirahad viimase pennini.Ka polnud tal suhtejuhti,kellele toetus minu direktor Peeter Sergo igal võimalikul ja võimatul juhtumil. Mis vist lõpuks maksiski talle ametikoha.Kui osaniku,belglase Willie Myllye korraldust ei täinud ja suhtejuhti ei vallandanud. Tark onu teatas:Meil Belgias pole autofirmas pressiesindajat,miks siin on? Mul on seda meest vaja ja mina teda ei vallanda,oli Peeter kõigutamatu.Siis saetigi läbi tema toolijalad ning pärast uue direktori äpardusi võttis maaletooja Oy Ford AB meie Belestalt müügilitsentsi ning pakkus Viktor Siilatsile,kes sissetöötatud brandi heal meelel vastu võttis ning tänagi õitseb...koos suure osaga meie vanast personalist.Keda mina kord Helsinkis koolitasin, seal Hernesaaarel,Soome Fordi imekenas ajaloolises kodus
Kui poleks mul kaunist,
lahingukuulsusega pärjatud minevikku,
millele toetuks oma tänases elus?
kus nagu tundub:kõik ilus on jäänud seljataha.
Katsuge kah täna nii elada
et lahedad meenutused kunagi teid toidavad
kui kõik jäänud seljataha
minevikku,möödanikku
Parimate soovidega
teie Neemo E.Poldre
Hunt Kriimsilm oma seitsme ametiga.

Monday, August 2, 2010

EestiPoiss

muutmaks teie tuju heaks kohe lõikuskuu alguses pakun Libauudiste killukest: politsei toimetas tänavalt minema monopoolses seisundis olnud mehe...Mõistsin allteksti-mehike oli väisanud monopoli. Kas olete teiegi niisama terased et nokite lennult? Tallinna Ülikooli vaimse tervise professor Airi Värnik avaldab argumenteeritud arvamusi teemal: vanemaealisi ei tohiks üle parda visata neid lihtsalt tööelust eemale tõrjudes. Iga saja tööealise kohta on meil juba tänavu umbes poolsada mittetöötavat ehk pensionäri.Tal on ka konkreetne soovitus: kuna juhtorganeis plaanitakse kehtestada soolisi kvoote - tuleks kehtestada ka vanuselised kvoodid,et kõik ühiskonna huvigrupid oleks proportsionaalselt kaetud. Eakaid esindaks kolmas põlvkond,nii 50...55- aastased,kel enam pole küll erilist isiklikku perspektiivi kuid on väärtuslik elukogemus. Ja et vanad inimesed muutuvat aja kulgedes konservatiivsemaiks,isekateks, ettevaatlikumaiks,rahulikeks- see olevat vale arvamus.Isiksus elu jooksul ei muutu.Pr.Värnik imestavat alati kui välisTV-s näidatakse vestlussaateis ekspertidena eakaid, mida meil ei juhtu, rääkimata lapsametnikest. Sama,mis mindki hämmastanud: millist nõu annavad kogenud juhtidele lapsnõunikud?
Enda korrale kutsumine ja oma võimete tundmine on normaalse inimese tunnus, väidab Tiina Jõgeda. Minuarust haakub see Airi Värniku mõtetega eakamate kasutegurist ühiskonnale.Nooremad,kes tänavu ohjeldamatult end surnuks supelnud/juba sadakond varsti täis, viimane suvekuu alles ees/ pluss need kes purjuspäi end sõiduvahenditega õnnetustesse ajavad,ei suuda ju end korrale kutsuda ega ka oma võimete piire hoomata.
Minagi hindasin korra elus oma võimeid selgelt üle kui joomasena purjekareisilt Aegnalt naastes istusin mersudziibi rooli-liigkallis auto, et jätta seda Piritale vandaalide purustada- aga mitte kallis seks, et purjuspäi puruks ajada? Õnneks tulin terve naha ja terve autoga koju, pearaamatupidaja Kulla oli kontroll-kaardilugejaks.Ja järgmisel hommikul kiitis kui korrektselt ja vaoshoitult olin teda Piritalt Männikule koju viies juhtinud. Seda kuuldes oli mul eriti häbi,et üldse kangelastegu sooritama kippusin, ja andsin endale sõna: eikunagi enam! Sest kui taevane Isa on sind hoida võtnud,ei tee ta seda lõputult.
Enda korrale kutsumisest võin tuua teisegi näite.Kui missivalimiste pressiohvitseri päevil pani mind vist proovile üks osalejaist,kena
Pärnu piiga,kes sõitis ekstra Tallinna ja pakkus kohvi oma sugulase korteris Mustamäel, soovides eestkostet Soome moemaja omaniku, ühe meie sponsordaami ees,et neiuke saaks ülelaheriiki modelliks. Olin nii kindlameelne,et heitsin mõttegi kõrvale,mis piigal meeles mõlkumas. Olin end harjutanud sellega, et missitiimi esindajal ei passi luua lähedasemaid suhted tipsidega. Niigi olid liikvel juba varjamatud, alusetud vihjed missi-issi Valeri salahuvidest noorte plikade vastu.Enelin Meiusi,konkurent,oli nende taga.Tahtes head otsa Kirsi käest rebida. Meil mõlemil kenad, noored abikaasad kodus ja missiüritustel kõrvalgi,milleks pakkuda ainest alusetuteks öelateks kuulujuttudeks?
Kaugem enda korralekutsumise näide on pärit minu Ajakirjandusmaja Volga juhi päevilt. Kui pärast paariaastast sohverdamist palusin peatoimetajal muretseda me toimetuse autole kindlaim dokument murdmatus liidus,tippkuttide autodele mõeldud kaart"Kinnipidamisele ja kontrollimisele ei kuulu", mis rahvasuus kandis kaunist nime-"Laku-panni-tõend",siis ei tekkinud mul kordagi kiusatust tolle papri kaitse all kulgeda lakkutäispeaga,nagu tegid seda keskkomitee garaazi poisid Tihase tänavalt või minnõukogu autobaasi jorsid Tatari uulitsast.Rääkimata julgete poiste kontorist Pika t.lõpust ehk Julgeolekukomiteest.
Autolaineil edasi sõudes. Loen vana tuttava Tavi Nirki, Tallinna Tehnikaülikooli emeriitdotsendi mõtteavaldust. Tubli mees on õpetanud juba 35 aastat autode liikumisteooriat ja sõiduohutust, kuid pingutab selgelt üle, kui vestab linnamaasturite kahjurlusest. Lõhkuvat tänavaid tavaautost enam,saastavat rohkem õhku ning olevat avariide korral ohtlikum,võtvat parkimisel rohkem ruumi.Ka mure,et paiskuvat nood oma massikeskme kõrguse tõttu tihti ümber(?)No tere saabuv talv! Kogu lugupidamise juures tahaks küsida,kas pooled pargimaastureist on tavaautodest pikemad või napima aktiivse turvavarustusega? Kas on võimalik rohkem purustada kilulinna niigi auklikke tänavaid,kus isegi linnapea autoks oli äsja Nissan Patrol? Tõeline elevant automaailmas.Mida kasutavad sõjalistel missioonidel teedeta maastikul pea pooled arenenud riikide armeed.No olgu,pole ülirikka inimese näide vist parim.Aga laiadel rullidel veerev maastur ei hüple igas augus,vaid laotab kogu oma rehvilaiuse augu kohale. Ju seegi on üks tagamõte.Mina kasutan dziibivaliku soodsaimate ülalpidamiskuludega Suzuki Grand Vitara teenuseid ja olen väga rahul. Eriti kui rahapuuduses vaevleva kodulinna teed talviti kiilasjääs või lumesegused.Suviti pääseb pisimaasturiga käima kõigis looduskauneis paigus kuhu viivad autoteed.Ega ole hirmugi, et madala kliirensi tõttu tuletoru kännujuurikate taha maha jääb...
Mitsubishi Lanceriga oli alati muret nii talvelumes kui suvistel rännuteedel.Kogu oma lugupidamise juures hr.Nirki ja tema teadmiste vastu täheldan autosõiduõpetaja diplomi ja äsja kõigi kategooriate juhiluba omanuna,et raamatutarkuses on mees küll kõva sõna,kuid elu pole nii mustvalge ja aja kulg on sünnitanud järjest paremaid, sõiduautolikumaid pargimaastureid.Kohe,oktoobris on tulemas minu silmis omalaadsete seas superauto Nissan Jake.Mille kütusekulu annab silmad ette enamusele täna müüdavaist sõiduautodest,kaal ja mõõdud kah sellised,et osta ja sõida. Kõik saastenormid varuga ja ülegi täidetud.Pole ohtlikum ei seesistujaile ega kaasliiklejaile ning ei paisku ka kergesti ümber.Mööndustega tasub uskuda hr.Nirki, ütlen kokkuvõtteks.Raamatutarkusest pärit põhitõdede vastu tubli pedagoog ei patusta.Ainult et automaailm on viie-kuuekümnendatest tublisti edasi rühkinud. Ja mu koduvabariigi tänavapilt täiendub iga päevaga hoopis inimsõbralikumate kõikjalsõitjatega.
Olgem siis altid igale uuele
ja innovatiivsed ning arusaajad
nägemaks kuidas maailm muutub
resümeerib metskapten.Teie
Neemo E. Poldre

Sunday, August 1, 2010

EestiPoiss

sedastab tervituseks,et mu eilne jutt Gulagist kui eestlaste väljamõeldisest ja muu jamps on pärit me suure sõbra Johan Bäckmani loenguilt nashistide laagris punavenes,kus lekcija nimi oli kurioosne : "Ajaloo võltsimise tehnoloogiad". Kas mehike, kellest Helsinki Ülikool kevadel kui oma lektorist distantseerus,on tõesti haige ja hullupaberitega?
Siis on ta ju tõeline kingitus et mitte öelda õnnelik leid Kremli valveideoloogidele. Kuigi sm Putin ise väidab,et ajalugu ei tohi ümber kirjutada. Midagi sarnast kui murdmatu liit, ise hambuni relvastudes kilkas: meie ei taha sõda,vaid võitlust rahu eest(!) Natike vallatumat vahelugemistki.Sopaleht kajastas Jekaterina Sahmatova argipäeva,tõdedes: Kati Toots teeb kõik kodutööd ise. Lugu sai sadu klikke,kõige vaimukam neist oli: "Hea,et seda teada sain.Nüüd pole maailm enam endine!"
Majandusuudistest tõstaks esile,et Mikihiiremaa firma,kes Tallinna Linnahalli hävingust päästab,rajavat sinna suure kasiino.EE küsib, mida arvavad asjast kasiinovastaste käilakuju,Savisaare sõber Max Kaur või juhi teine semu, parteikaaslane Märt Schults,kes unistab kasiinosaare rajamisest Tallinna lahte.
Veel majanduse varjuküljest.Ajal,mil riik tõstab alkoaktsiisi ja käibemaksu ning nuputati pealinnale müügimakski,on "kanalüütikud" elik kanaajudega eksperdid silmakirjalikult asunud joomist näägutama ja rahvast hurjutama,leiab alati sõnakas Jüri Pino,ju minu kunagise kolleegi Nasta Pino poeg. Sama tähelepaneku tegin minagi, selle leiate eestpoolt,kui vaevute.
TTÜ energeetikateaduskonna professor Jaan Järvik leiutas nutika miiniotsija,mille võrk seatakse soomuki vms sõjamasina koonule.Ja heidab piisavalt elektromagnetenergiat kiirguslaigus enda ette ning sunnib plahvatama lõhkekeha, mille juurde lähevad juhtmed - pomm plahvatab piisavas kauguses sõjatehnikast ja meestest,keegi ei saa viga.Kurbloolisus varitseb selles,et Kaitseministeerium väidetavas rahapuuduses loobus töö finantseerimise jätkamisest ning nüüd pöördusid tegijad -lõhkeseadeldiste neutralisaatori loojad - lääne poole,et keegi ostaks patendi ja kukuks miinipüüdurit tootma.Miks ei taha seda rahastada meie sõjardite seltskond? Põhjuseks on ilmselt lühinägelikkus ja ebariigimehelik lähenemine.Iga täiuslik turvatoode, mida sõdiv maailm väga vajab,oleks abiks meie riigi eksporttoodangu lisandumisel.
Patriku suutsin küll suunata mõttetegevusse.Tuli hommikul tuppa ja nähes kohvilaual oma väikest mängutraktorit küsis:kes selle siia pani? Selgitasin,et eile olid meil toas kaksikud poisid,kes sellega mängisid. Patu mõtles nii et kurd otsaees ning teatas siis: meie oleme ka kaksikud!
Kui Liiza e Mimmi sokki kududes kilkas: Mul on hoopiski kaheksa silma,teatas Pätu kohe oma silmi pilukile sikutades: Aga minul ainult kaks!
Ongi käes see aeg,mil meie vaimukate noorsandide järel märkmiku või diktofoniga käies saaks igas tunnis peotäie pärleid kusagile rubriiki "Lapsesuu".Sest naer on terviseks
kinnitab paranemisteele asunud
metskapten Neemo E.Poldre