Monday, May 31, 2010

EestiPoiss

terrvist oma Nõmme mändide alt põrristab.
Ja näeb ning loeb igast meediaväljundist lõbusat parastamist,et LuuaVillule sulg sinna, Saksamaale öökulliks lähetati.Ehk kriminaalkorras süüdi mõisteti,kõik riiklikud aurahad ja relvaluba käest korjati ning poliitilise väljalüpsi meistrina edasitegutsemine võimatuks tehti.Nüüd läksid nii riigilt koguja hea ametipost ning parlamendipension kah kõige liha teed.
Poleks ikka tasunud end kõikvõimsaks Issandaks Jumalaks kujutada ning kukkuda rikkurite rannamajade eest veepiiri nõutavale kaugusele nihutama. Loe:väljastama korraliku raha eest erilube eriti headele rikastele ja ilusatele miska nemad lammutamiskäsust pääsesid.
Ka rohkesti rikkust ja vara lisanud maadevahetused alles aegapidi mürisevate kohtuveskite poolt läbi jahvatamata.
Teinegi poliitik,va täitmatu Hundisilma isand täna hoobi oma juba olematule mainele sai:
Isamaaliitlased tõotasid.et jaanuarikuu esimesest päevast kaovad Eesti loodusest nii paadimaks kui ostlemismaks.Huvitav,seni on rahvas jäänud riigi ja pealinna parteipoliitilise poksi süül ikka kaotajaks pooleks!
Kuidas siis nüüd medalil teine pool pöörati?
Kas seetõttu,et eilne meedia teavitas rahvast justkui pürgivat VanaEts juba presidendikski. Et mitte lasta kurja püünele tuligi tema lollustele prozevalgus suunata. Et iga siil mõistaks:viljatuks jäänul pole Kadriorgu asja.
Kuigi neiu Sasiska väitis,et esimese leedi peleriin easte temagi õblukestel õlgadel sillerdaks. Või just sellest väitest ehmunult võetigi abinõud elimineerivad tarvitusele?
Tänane EPL paneb paugu ka hiilivale revolutsioonile või hiilivale rahanoolijale:rahalüpsiparkingule.
Juba kui kunagi alustati Tallinna kesklinnas tasulist parkimist ning pasundati kuidas seda ainult olude leevendamiseks ning autovaba kesklinna nimel tehakse,ei uskunud ma mesikeelseid vanu kommuniste rohkem kui Breznjovi Leonidi,kes lubas meid kõiki viia helgesse tulevikku ja kaugemalegi veel. Äsja tõotas sama ta parteikaaslane leninlikust ja murdumatust.
Kes olevat meie ajastu au,mõistus ja südametunnistus.
Lugedes nüüd meediast,kus Tulnukas Tule taevas appi Ansip pakub välja:tööpuudus on meil näiline-inimesed saavat viis tuhat kuus ning registreeruvat end maiaste näudega töötuiks saamaks lisaks tuhandekroonist abiraha(?)
Kas ja kes tohiks veel ajuvabamat kildu viljeleda ?
Remark: deja vu ilmnes täna kui olin sunnitud tehnoülevaatuse pärast otsima leebemaid abinõusid vältimaks ülevaatusel esinevaid karisid-kuigi klaasimõra pole ruudupühkija tööpiirkonnas,you never know.
Ka isal oli vana Mossega muresid-enne tehnoülevaatust tuli tagapidurite klotse ikka koomale vedada, et auto seiskamine järsem oleks kui tehas tahtnud. Käsipidur e. kässer tuli lausa peale vedada,muidu ülevaataja ei tunnistanud käulat tehnokõlblikuks.Kui tempel käes,kohe koju ja bremzed lõdvemaks:muidu kiskus trumlid kuumaks ja veojõud oli kah kadunud...
Vat eluring täis on saanud- et tehosmotr läbida,tuleb nipitada. Ja kuna teedel vedelevat fillerit eessõitja ikka lennutab,ongi kurb uus esiklaas aretada-kohe selleski kivipraod sees on.
Jah,aga nüüd Kalamajja hiilinud tasulisest parkingust.Väidetavalt olevat sealtkandi inimestel nüüd mure-kesklinnast pagenud autod ei jätvat omadele mitte ruumi. Arhiteks Indrek Saarepera loost loeme : kuna agulirahva elujärg ei võimalda autodetulva tekitada, olevatki rahalüps linnaisade seatemp.Mis ka tõsi on.
Nii et sigatsev talunik Võsumaalt,Hundisilmalt sai siingi valusaste vasta näppe. Vastuargument on nii hea,justkui ma ise oleksin kirjutanud! Nädal tagasi ilmus EPL-is tellitud nupuke.EVs on elekter veel sigaodav muu Euroliiduga võrreldes.Ja kohe paaripäevase viivitusega oodatud messidz:1.juunist tõuseb elektrihind.
Homme siis tuleb EE esindaja ning monteerib me seinale uue raharöövli- suuremaid numbreid näitava voolumõõdiku. Põhjendusega,et jaotusvõrgu teenused läind kallimaks. No kuda nad said minna, seltsimehed? Seda, kuidas siga läheb rukkisse usun küll. Aga et teenusehind ise kallimaks läks-ei usu ma mitte!
Eks see Sandor,kes jatkuvalt 170 000 kuus palka nõuab,käinud ise seiereid nihutamas?

Olge terved ja tervitet !
Kui palganumber pisuke-sättige juurde.

Parimate tervitustega
teie Neemo E.Poldre

Saturday, May 29, 2010

EestiPoiss

tervitab ega kurvasta,sest polegi põhjustki. Eile kui kimasin oma komerattalise Koskenkorva tõukerattaga (tuttkainelt) Jannseni poe poole et paberlandiga mõned heeringapojud lõunalauale püüda, olin siiralt õnnelik, et lumikate ei sega kulgemist.Et valitseb kehv suusailm küll aga lund pole mitte. Kohe laksab juuni esimene päev ja varsti astume suurde suvve elik jaanipäeva,kust siis lumigi ilmuks?
Loen, et järjest rohkem mehi kipub pärast armeeteenistuse lõppu jääma sõjaväkke. Keegi naljahammas üritas meedias seda põhjendada patriotismi järsu kasvuga noorte mehepoegade seas. Aga mulle näib hoopiski, et kindel katus pea kohal ning täidetud pudrukauss ees on etem variant ellujäämiseks kui virelda mingi tuhandekroonise töötu abirahaga. Olles vaese, räpase tsivilisti nahas. Ka on Heade Mõtete linnas ja piirilinnas Narvas ühtviisi kärmesti levinud taskuraha teenimise komme virutades majadelt ukselinke ja müües neid metalli kokkkuostu. Eriti hinnas olevat kroomlingid. Politsei on võimetu, majavaldajad püstihädas,kuid ukselukkude manuste müüjad õnnejunnis: nende äri õitseb kui kevadlill meie koduaias. Äsja kukkus pollareile näppu ka meeskond, kes öösel mu kodukülas Vääna t. ketaslõikuriga bussiootepaviljoni juure pealt maha lõikas, et väärt rauda Kuusakoski kokkuostu tarida(?) Ja elektrirongide pöörmete juhtkilbid tühjendatakse öösiti vasevaraste poolt, keda elektrilöök kah ei võta, kõrgepinge ei harvenda. Huvitav, mina ei julge isegi juhtmeid maja voolumõõtjast mööda suunata et taaskord 1.juunist kergitatavat elektritariifi vähegi kohendada. Kohe piinlik on riigi pärast,kes on imenud end puugina rahva terve ihu külge ning meilt verehinnaga viimast kaanib. Kuigi iga kuu saab energiahiid me perepojalt paartuhat krooni, on neil ikka põhjust saata tähitud kirjaga ähvarduseks väljalülitamishoiatus kui tuhatkond krooni jäänud puudu. Alles eile tuli taaskord nutune karje, et tooge ruttu kogu raha ära-meie sajatuhandelised kuupalgad on ohus! Kuidas saaks noor pere oma pangalaenu kõrvalt ja oma elamiskulude juurest veel rohkem kalõmmi pritsida kui riik teenib saastekvootide müügist terve miljardi? Minu ja Liiza sissetulekuist niikuinii ei jätku,et edisoni eest maksta.Miks seda Euroopa Liidu põlevkivipõletamise-toetust ei võiks kasutada sihipärasemalt? Vastust teaks vaid roheliste partei,kes oma põhitegevuse, rohe-rohelise eluviisi propageerimise asemel kakleb isekeskis tuvastamaks,kes hele-, kes tumeroheline. Eilne päev tõi kaasa hoopis kummalise etenduse. Roheliste Partei korraldas oma suurkoosoleku ning saaliuksele telliti turvamehed,kes pooled seltsimehed uksel eraldas. Sikud lammastest lahutas. Ka pooled juhtkonnast ja klubist väljavisatud uue nimekirja järgi välja selekteeris ja kukekuuri alla saatis. Lausa kummastav oli teleülekandes näha,kuidas parteielu tegelikult käib. Arvasin,et kuna endine kuulus ja kurikuulus peamees Marek Strandberg rohkendas isiklikke rikkusi rublamüügi abil kui kroonid kasutusele võeti.Siis nüüd on hammas verel tema kaasvõitlejail, kes loodavad saada oma võimalust ärida maha eesti kroonid.Mille asemele kohe-kohe laekuvad värvilõhnalised eurokupüürid.
Kas ehk kaasvõitlejad teavad sedagi kuidas kahtlase mainega parkimisfirma Valika lüpsis Tallinna kolmel aastal järjepanu. Salajas hoitud omanik Strandberg oli Mart Laari isiklik semu ja seepärast läkski nii, et pelgalt kurdeti rahakadu valjuhäälselt. Esimesel aastal kaheksa miljonit vasakule, teisel aastal üksteist, aga kolmandal juba niipalju et seda numbrit ei öelnud avalikult välja keegi-lihtsalt tekitati linnale suurt kahju,kõlas resümee.Ja otsad uputati sogasesse vette. Valikal olevat kulunudki kogu teenitud raha omaenda eksistentsi pääle...
Läks täide vanarahva ütlus:varastad poest vorstijupi,oled suli, pätt, kaabakas. Virutad miljoni,oled lihtsalt puhas paha poiss.
Ja kõik teevadki täna näo, et midagi pole juhtunud. Palju läks Strandbergile maksma see vaikimine, ega,s Hundisilma isand nii loll ka pole, et koormatäite kaupa parkimiste eest saadud rahapakkide nihvimist ei märganud? Või kehtib miskine salaprotokoll-mina ei räägi sinu afääridest,sina vaikid minu omadest?
Täna tõusetus meedias vastamata küsimus. Kas Savionu tahaks pürgida presidendiks? Mäletatavasti kiitis neiu Sasiska kui Lindakivi kultuurihoone direktrissiks määrati, et temal poleks midagi selle vastu kui juhtuks tõusma vabariigi esileediks(!)
Kas see oli vihje oma käskijale,et teatud tingimustel võid sinagi noort naist saada?
Taas varastepüüdmise lainele.On leiutatud suitsutegemise massin,mil nimeks udukaitsesüsteem vähendamaks vargustest tingitud kahju. Protect on turvatoode,mis retsi ilmumisel hakkab tööle koos signalisatsiooniga ning täidab ruumi koheselt hulga kahjutu uduga,mis segab vara omanikuvahetust.Kui sa ikka midagi ei näe ning lärmi tõttu ei kuule ka röövlipealiku käsklusi laduda see või teine väärisasjake kotti,kasutada ühte või teis koodi rahakapi avamiseks,läheb hea üritus lörri. Asi lõpeb sellega,et segaduses kurjam ei leiagi enam suitsuses ruumis väljapääsu ei uksest ega olukorrast. Mina täiendaksin seadet veel diskotümpsuga,mis lööks kõrvust kurdiks, katsugu siis veel võõra vara arvelt oma rikkusi rohkendada!
Veel ligilähedasel teemal. Albioni maal sattus keegi krimiteadlane oma uurimustööst- 19.saj.kuritööd Inglismaal - nii hoogu,et muutus ka ise sarimõrvariks. Olles tutvunud Rappija Jacki paljude töökangelastegudega, hakkas ise mõrvama kergete elukommetega naiskodanikke.Muutus oma uurimisaluse tubliks kolleegiks, niiöelda. Kuni avalikkuse hämminguks kinni kukkus,olles kolme vallatu daami laiba autoriks.
Olmemajanduse teemal kah väheke.Mulle tundub,et meie ajal mil keegi ei vaevu midagi elektririistadest parandamagi-ostetakse kohe poest uus selmet mingi väike vidin sees ära ühendada. Oleks ilmselt väikeparanduse värkstuba lihtsalt hõlptulu-allikas. Raha tuleks pisiparandustest mis hirmus.
Kuid jääb minust see tegu tegemata.Sest ei saanud asja külmauto Renault ostust enne uue EV tulekut.Kui semu Simo pakkus:ostan koormaveoki,mis külmutaks ka. Ja Sina paneks siinmail tööle.Ja kui raha tulema hakkaks,eraldaksid mullegi. Kuid mul sihikul olnud sohver Kalle Vilippus tõdes, et ainus töö oleks jahutatud kala vedu Riiast Tallinna,mis kah lausa õlekõrre otsas rippuvat. Pealegi oli meie Soomes müügiplatsil väljavalitud Prantsuse veok oma kuueaastase vanuse ning sajatuhandelise läbisõiduga just suure rahaküsimise-ealine.Ega sobi kestvaks kaubaveoks mitte.See äri jäi katki nagu ka matkabussi ost aastake-paar hiljem kui oli koos Eesti Näituse asedirektoriga kavas hakata maksujõulisi Piiteri turiste vedama Turust Stockholmi messidele.Lihtsalt see huviliste kontingent kuivas kähku kokku.Tasuda tuli ju valuutas kuid paljukest neid kõva raha omanikke siis Venemaal oligi.
Umbes sedaaegu jäid ära ka kaks ajaleheäri:Minu kirjastatav olnud ametkondlik Signaal jäi ilma paberifondist.Samal põhjusel ei ostnud ma ka 30 tuhandega müügis olnud Nelli Teatajat.Kui Miss Baltic Sea patroon pakkus mulle,et hakaku ma naistepesu Triumph maaletoojaks, jäi teema kah katki.Kuna härra polnud päri tulema minuga Tallinna äridesse tuvastamaks palju taolised rintsikud meil üldse maksavad. Kas olin süüdi et rinnahoidjate hindu peast ei teadnud. Või oli mul vale vastus äripakkumisele, ei oska öelda.Igatahes indu ma üles ei näidanud ja diil jäi ära. Ju pelgasin alateadlikult ohumärki oma abielule? Sest mine isahane tea,mis juhtuma hakanuks. Kui mul tihedam kontakt rinnahoidjamannekeenidega tekiks.
Seevastu külaskäigust Harvia saunaahjutehasesse Jyväskylas oleks võinud tekkida mingi diil,maaletoojaüritus.Kuid mul polnud seda pealehakkamist mis ühel Eesti poisil kümmekond a hiljem.Kes müüs oma vana auto,ostis Risto isa tehasest ühe ahju ning asus sellega Maarjamaal diili otsast kinni.Vaat siin oli mu tõsine möödalask. Olles ehtinglasliku, piibuga vanahärra poja sõber Eestist, kellele koos abikaasaga tehti põhjalik ekskurss kogu tehases, olnuks mul lihtne pakkuda end distribuutoriks. Aga ju segas ikka see igavene klammerdumine autoajakirjaniku-ameti külge,ma ütlen! Polnud ju paha et minust sai hiljem Fordi esinduse pressipealik, otsapidi ka turunduse ja koolituse juht.Küll üheainsa ameti palgaga kuid kolme asjapulga töökoormusega.
Kui teile laotakse hobusekoorem selga.
osake ikka raha ka küsida!
Parimate tervitustega
teie väsimatu Neemo E.Poldre

Tuesday, May 25, 2010

EestiPoiss

endiselt roosa ja rõõmus.Ning miks ka mitte kui saan kiita ilma ja inimesi ning tervise üle kurtagi oleks patt.Miskisugust põrutavat ega haigettegevat riket ju pole.Järelikult on kõik "väga viis". Aga kui eilse päeva oma kupli all lahti kerin,siis tundub,et rikkusin head akadeemilist tava kui viibisin Viru Keskuse Rahva Raamatu poes Tallinna ülikooli kirjastuse pidulikul avaüritusel, kuhu olin palutud läbi Ajakirjanike Liidu.Paarkümmend inimest oli kogunenud neljandale korrusele kuulama kuidas diskuteerivad mu rektor Rein Raud ja Leedu professor Leonidas Donskis,kelle mõned raamatud olid vastse kirjastuse tlupress abil äsja üllitatud ning samas tutvustusmüügilgi. Sealsamas viibis ka mu keeleteaduste lektor prof.Anna Verschik,kelle kauneid,lausa retilaanemäelikult väljendusrikkaid suuri ja kauneid silmi olin saanud imetleda terve talve iganädalastel loengutel, kuna istusin oma tavalisel kohal teise rea teises pingis. Minul jätkus eile häbematust hälbida headest akadeemilistest tavadest lausa kahel korral: esmalt siis, kui astusin hr rektori ligi ettesirutatud käega ja kätlesime minu repliigi saatel-tänan Teid,hr.rektor,nii hea kooli eest-minu tütar Berit on edukalt lõpetanud keeleõpingud ning töötab parasjagu Hiinas, Shanghai Expol.Minu sõnad võeti vastu erilise hämmelduseta, kuigi pidanuks hetkel hoopiski õnnitlema uue kirjastuse sünni puhul.Hiljem,kuluaarivestluses,tervitasin pr. Verschikut ning olin huvitet,kas Reti Laanemäe-Saks on tema hea tuttav - kuna Reti varasema graafika neidisel on just pr.Anna silmad! Panin seda tähele juba Teie talvistel loengutel mida kuulasin ja Teie silmi vaatasin,ütlesin. Võluv daam tänas komplimendi eest,kuigi polnud mul plaanis mängida lonkavat kavaleri, vaid öelda südamelt ära mida ammu mõelnud olin. Ja jälle, lausa kõlvatu tudengina hälbisin akadeemiliste tavade healt rajalt, mõtlesin tagasiteel bussis. Kes siis pidulikuvõitu üritusel võrgutamiskatseid teeb? Käsi südamele-polnud mõtteski. Hea veel,et kõrvalisi kuulajaid polnud. Usun.
Aga-kas Luuavillul oli mõttes ärimehelt poolteist milli välja pigistada, selles kohtuveskid pole veel selgusele jõudnud. Kuigi jahvatavad päevast päeva mis hirmus Ja hoiavad avalikkust põnevil igapäevaste uudistega,mis mittemidagiütlevad. Südamesopis on tunne,et miljoneid liigutavate suurte poiste mängudes midagi raputavat ei juhtu.Ning poiss pääseb esmase kohtuotsusega. Kaks aastat tingimisi kolmeaastase katseajaga.Või vastupidi. Oled siseringis sees ja omad nii palju raha,et ei rikugi seadusi,vaid teed neid.
Ju oledki kohtust kui keemilisest puhastusest läbikäinu.
Minu küsimus - kuidas on võimalik, et pangalaenutaotleja iga paneelmaja korteripugerikku peab hindama volitatud kinnisvarafirma, aga kesklinna majamürakale paneb üks mees hinna silma järgi?
Olgu-olgu.Vaikus.Keegi ei vasta. Nüüd isiklikku laadi küsimus:kus olid automüüjad siis kui mina agara autoajakirjanikuna Maarjamaal proovisõite tehes autolugusid produtseerisin? Täna pean kurbtusega lugema,et mõni jumalteabmilline autokauge kirjatsura satub suure autofirma kutsel,tolle kulu ja kirjadega müttama isegi Korsikale, autoks eesti rahvaaauto Toyota Land Cruiser? Lausa kadedaks võtab, ausõna! Ju polnud minuajal veel elu nii kaugele arenenud,jääb üle mõelda. Hea, et autoasjus tihti Soomeski sai käidud ning korra Portugali maailmaralli etapp pressiauto roolis ära nähtud. Kui eesti poisid toona esmakordselt nii kõrges seltskonnas gaasijala sirgeks sirutasid.
Tänane EPL avaldab lugejakirjade rubriigis vastulause lüpsifirma Tallinna Vesi ühelt inglismannist omanikult Ian Plenderleithilt. Keda on kotitud täiega Eesti pressi poolt terve kevadtalve liigkasumite pärast.Albioni poistel oli seni vett suu täis ning ei vastu mingit piuksugi. Nüüd aga väidab,et pole nende äri sugugi kaks korda tootlikum kui mujal Euroopas.Ja et tahaks väga kogu Eesti oma käpa alla saada,sest Tallinna kassasse on väljalüpsist äsja üle 1,5 miljardi krooni eraldatud - iga pere kohta kümme tuhat kui kivist vett välja pigistatud.
Nüüd tulevat välja tuua-miks igal pool tariifid madalamad(?)No tule taevas appi-millega ähvardatakse! Et sõdisite ja saite, mis tahtsite! "Kohe saate kõik täie rauaga,krantsid!Kas on kapitalismi võidukäik või ei ole!"-see ongi Iani kurja sõnumi sisu.
Inimesed, olge valvsad! ütlen nüüd Julius Fuciku sõnadega.
Ka peaks valvsust suurendama Saaremaa süvasadama ümbruse rahvas. Sest nagu mulle hakkab tunduma,on paarsada miljonit maksma läinud seni tarbetul sadamal sügavam tagamõte.Unine kaluriküla Tagarannas võib saada väärt rahapumbaks Stenbocki poistele ning üheks Eesti riigi tugisambaks kui rendime selle oma tublidele liitlastele- Mikihiiremaa mariinidele.
Kui sadam ja kaimajandus korras,miks ei võiks seal silduda ja pesitseda USA sõjalaevad? Rendiraha kuluks marjaks kahel rindel sõda pidavale väikesele Eestile,kes plaanib neljamiljardilist tankihanget ning on tellinud 1,2 mln eest kõrbevorme oma sõjameestele. Kaua sest laste koolilõuna-ja ranitsarahadest ikka jätkub? Liiatigi kui oleme kõik kolmetuhandelised matusetoetused kulutanud laskemoona ostuks ning Pasi soomukite ümberehitamiseks. Terasplaadid olid ju kallid,pagana hiinlased on raua hinnad maailmaturul lakke ajanud.
Ja ega Eesti Energia võimalused rahvalt raha ärakorjamisel pole kah piiramatud. Saastekvootide müügist saime küll miljardi kuid need poolesajatuhandelised kuupalgad vajasid ju maksmist.
Küdema sadama rendiraha läheks küll hädasti vaja.Pealegi pole siis vaja me riigile osta kallist staabilaeva Mistral,sest Kremli poisid on niigi valvelseisangus kui mõnedki Ameerika sõjalaevad Saaremaal baseeruvad.
Mõttehiiglasest elukunstnik ja metskapten
Neemo E.Poldre
on rääkinud.Punkt.

EestiPoiss

olen jatkuvalt külmas ja kõledas Eestis nagu väidab (seni) viimane Saku õlle saksakeelne teleklipp ja tervan ning lehvan, nagu on kombeks öelda teatud(noorte)ringkondades.
Ise ma enam nii noor pole kui passi vaadata või peeglissegi kaeda. Endal pea hall otsas ning astumine ka tirlimps-poolteist, ent erutusin kohe kui Ajalehtede Liit kuulutas välja konkursi uue tegevdirektori ametipostile.
Olen ju olnud peatoimetajana ning isegi kirjastajana ametis, miks ma ei võiks lehtegijate liitu juhtida,mõtlesin. Siis aga meenusid kaks üliolulist seika-tunnen pärast insulti tugevat vastumeelsust, kui pean lahkuma kodust kehva ilmaga,mis juhtub vaat et kordi iga kuu jooksul. Kui neil pole tegevjuhi tarvis ametiautot koos juhiga, siis jääb ära, mõtlesin. Teine miinus on see, et mäletatavasti jaanuaris kargas vererõhk üles kui talvesessi pärast ajutegevust forsseerisin.
Kes garanteerib, et Toomas Leitost vabaks jäävas kabinetis kõik rahulikult kui ojakene vuliseb? Kaesin huvi pärast,kes nõukogusse kuuluvad. Tervelt kolmandik lehetegijate juhtisikuist mul ammu teretuttavadki. Nii et küll need kaks kolmandikkugi käpa alla saaksin. Aga jah,need hommikuste riietumiste vaevad! Ja mis kurbtus roniks veel hinge kui minu raske vaegurivaevaga kokkupressitud maksukroonid Stenbocki poiste käest lausa tuulde vuhisevad! Mina küll ei kirjutaks alla nelja miljardi eest tankiraua-ostule, kuigi keegi on seda vist joomalauas NATO poistele lubanud...
Lausa valus oleks maksta makse ullikestele kel pole ilmselt eales olnud rahapuudust ei kodumajapidamises ega ministeeriumiski. Nii et EALLi tegevdirektoriks ma mitte ei üritagi. Pigem käin ära seal Bruxelles,is kui praktikakutse üldse augustis tuleb. Ju seal ikka uusi väljakutseid sigineb. Kui ei,võtan rahulikult ja pühendun kirjutamistööle. On ju vabakutselise kirjaniku töö ahvatlevam kui tänane, vabakutselise ajakirjaniku oma. Kel võib küll olla hulgi autolugusid, kuid toimetustel pole Masu tõttu honorarifondi võtta. Sahtlisse kirjutamise perioodi polnud ka rohelise leheneegrina elik algajana ajakirjanduspõllul. Kõik,mis produtseerisin,ka trükki läks ning rublatükke tootis. Sest kui noor naine kodune kolme väikese jõnglasega kulub ikka rahake marjaks.
Kes veel mäletab,ilmus meil peatoimetaja Elmar Mustmetsa käe all sovetiaja viljastavates tingimustes üks "kojukutsumise leht" Kodumaa nimeks. Vat nüüd üllitatakse üks moodne internetiväljaaanne mis peaks koju meelitama võõrsileläinud Eesti noori. Olevat suunatud oma 4500-le noorele kes siirdunud väljamaale õppima.
Pakutav teavitusprogranmm peaks näitama kätte kus ja kuidas kodus karjääri teha. Väidetavalt on vastasrindel kaevikusse roninud Tõnis Palts,kes tahaks töötuile kodust lahkujaile osta juba täna riigi kulul ärasõidu pileteid(?)
Aga Luuavillu on ikka pigis. Ja homme saabub poisi tõehetk.Enam ei vaieldagi kohtus,kas pooleteistmiljoniline tema nõutud altkäemaks langetas Rävala kinnistu hinda Aivo Pärna jaoks 40 miljoni krooni võrra,vaid poksitakse selle nimel, kas KaPo tohtis asuda püüniseid seadma,kõnesid pealt kuulama.Suuline luba oli olemas,kuid et õhtuse tunni tõttu oli kohtunik juba lahkunud ega jõudnudki lubatähte viseerida. Järelikul jääb Luua-poiss vist süütuks?
Sest kui virutan Armani poest siidlipsu ning turvakaameras lint lõppenud,olengi süütu? Kuigi turvad poeuksel mul lipsu põuest välja krabavad?
Nagu veneajal öeldi:kui teed,ära üles tunnista.Kui kirjutad,ära alla kirjuta etc.jne.jms.
Nii et tudeerige hoolega ELU ÕPIKUT
Mille autoriks "Meie aja kangelased"
Ja jääge terveks!
Ikka teie
Neemo E. Poldre

Sunday, May 23, 2010

EestiPoiss

tervab ja hämmastub kui täpseiks on muutunud sünoptikud ja need meteoroloogid, ilmatargad. Eilseks laupäevaõhtuks ennustati äikest ja kerget vihmagi ning ilma jahenemist-ime küll, nii juhtuski, et vastu ööd "pilved paukusid".
Aga mida ei ennustanud keegi: bensiini liitrihinna ronimise üle kahekümne krooni võtame vastu nii imerahulikult, ilma ´ühegi piuksuta. Täna 89 marki bensa liitri eest küstakse juba 18.50 Mäletan kui liitri hind viielt-kuuelt kroonil kümne poole ronis, korraldati meedias isegi küsitlusi a la: kas sõidate ikka edasi, kui liiter kümppi maksab? Enamus vastas-sõidan ikka, sest autot on vaja, kuid siis liigun kindlasti vähem.
Minu järeldus laiade masside tänase lausvaikimise kohta on järgmine: rahvas on piisavalt tümaks tambitud,et muude ellujäämise-murede kõrvale veel autokütusehinda mahutada.
Ka oli Tallinnas äsja elekriauto Mitsubishi esitlus. Vastne aparaat pidavat Jaapanis maksma pool miljonit eeku ning läbivat 130 km ühe laadimisega ning saate laadida liitiumioonakusid otse koduvõrgust.
Pole veel meil müügil, kuid aasta pärast ehk kindlasti.Samal ajal on teadurid aretanud kunstliku DNA-ga vetikad, kes suutvat biokütust toota. Nii et asjad edenevad, naftamagnaatide kiuste.
Et kord edeneks ka mõte, et kurtmise asemel "miks ei saa usaldust petnud rahvasatikat tagasi kutsuda!" mõeldaks niikaugele, et sullereid mitte riigilt kogujate sekka ei valitakski? Näeme nüüd, kuidas riigipiruka rasvasemaste ribade pärast purelevad rasvaliitlased kuni selleni, et raadiointervjuu ajal sõidab pealinna rasvakoguduse liige Jossif Eidelkind rusikaga molli oma peasekretär sm Tarvo Sarmetile. Ei oleks võinud ette kujutada, et keegi isakese Lenini rahvuskaaslane oleks karistamatult tohtinud rünnata meie Suure laagri,tolle sotsialismilaagri ülemat Leonid Puhmaskulmu hüüdnimega LiBre. Kes oli kah toona peasekretär,lausa jumalik olend.
Kolmetäheline suure purustusjõuga organisatsioon oleks tampinud tolle ründetegelase suguvõsagi mutta kakski põlve ette-ja tahapoole.
Suguvõsast rääkides:
mees on elanud oma elu asja ette siis kui on kasvatanud üles poja, istutanud puu ning kirjutanud raamatu. Pojaga on asi klaar,ka sirgub Saku metskonnas männik, kus kasvavad minugi poolt ammuse metsalaupäevaku käigus muldapandud puuistikud.
Lugu ise oli järgime:sovetiaja leidlikkuse käigus tutvuste läbi hangitud mikrobussijuhi e. minu ajakirjanikutöö kõrvale soetatud kohakaasluse-koht bussisohvrina kirjastuses Perioodika viis mu koos mingite toimetuste rahvaga metsa,kuna pidin neid sohverdama.Bussiks oli Latvija kaubikuvariant JERAZ,mille lasin sõidu-ja matkabussiks ümber ehitada tolleaegses punaleeri-maailma suurimas vormelitehases
Hobujaamas Tallinnas. Aknad ja istmed tegid õnnetust aparaadist, mille hüüdnimeks "Armeenia rahva kättemaks nõukogude rahvale" päris talutava pereauto,mille teekonnalehti võltsides kärutasime perega ööd ja päevad.
Kuna sõiduriista vajas majandusjuhatajast noormees korra nädalas et tuua laost mõni uuem toolike ehk viia parandusse kirjutusmasin. Päevakese nädalast oma ajalehetöö kõrvalt näpistasin ikka, tihendades tööpäevi ning tehes tõlkelugusid vahel kodus öötundidel. Sest lisaks sohvripalgale maksti mulle liigitasugi bussijuhi kvalifikatsiooni eest-kuigi vedasin põhiliselt oma naist-lapsi ja vahel Mammatki elik proua ämma tema vanemate poole Kundasse. Ka kulus varem marjaks eelmine lisatöökoht autojuhina Spetsautobaasi elik linnapuhastuse kontori vahetusmeistrite patrullautol Lada 21011. Olin just löönud oma soliidse läbisõiduga valge 2102 elik wagon-Lada Leningradis ümber ajalooharulduseks: Mercedes-Benz 290 Pullman Limousine aastaist 1934...37. Veneaja tehnopass näitas küll 1939, kuid sel ajal enam nii kandilist ja püstise esiaknaga mersusid ei tehtudki.
Kuna sel muuseumiautol sündis vaid kulgeda perega suviti mööda Maarjamaad või käia vanaautokokkutulekuil,oligi vaja nö igapäevast tarbeautot, mis oleks tasuta ega võtaks 18 liitrit sajale. Ja taaskord hea näitena sovetiaja nupukusest- sain palka,et sõitsin Liiza ja lastega ringi, kui igakolmapäevane patrullsõit Ladaga mööda linna tehtud. Taas täispalga eest päev nädalas autoga tööl-muidu aga auto pärisperemees:teekonnalehtede pakk käeulatuses. Et iga hetk võiksin liiklusinspektorile tõestada oma ametisõitu.
Kuigi naine ja lapsed autos(!)
No oli ikka elu, ma ütlen. Nii me selle "murdmatu liidu" üheskoos põhja lasksimegi. Traditsioon algas juba enne Teist maailmasõda.Kui hitlerlaste äkkründe korral avastati,et hävituslennukid ei suuda õhku tõustagi, kuna keegi oli kütuse ära varastanud.
Ka oli juba varem kadunud pardakuulipildujate lahingumoon,miska laskurid olid igaüks saanud harjutuslennul tulistada sihtmärke vaid nelja sekundi ulatuses...
Nüüd veel ühest vastselgunud inimsusevastasest kuriteost.
Hispaaniast pärit vahetustudeng oli veetnud Eestimaal kolm kuud,kui juba oskas riigikeelt. Aga seltsimehed eesotsas Brezneviga tagusid slaavi inimeste ajudesse, et mingi võõras keel neile pähe ei lähe ega tohigi! Nüüd kurdavad neist siiakolinuist paljud,et ei pääse Eesti riigis poliitikasse(?)
Kas oleksin mina umbkeelsena poliitik kaugel Albioni maal,
Kremli ümbruses või konnasööjate riigis, makaronimaast rääkimata? No tulge ometi mõistusele,seltsimehed!
Või peaksin kasutama kohalikku poliitklassikut :"Ei kommentaari"! Ma pean seda väärideoloogiat inimsusevastaseks kuriteoks,mis ei aegu. Näiteks isake Lenin rääkis kahtlemata võõrkeeli-kuidas muidu lävinuks ta oma armukese Inessa Armandiga?
Vahelepõikeks lookene kaugest minevikust.
Kod. Krupski e. Lenin teatas naisele Nadjale, et peab olema Inessa pool, seal väitis-tal tuleb olla hoopis kodus.
Tegelikult aga läks raamatukokku,et ÕPPIDA, ÕPPIDA, ÕPPIDA!
Tähelepanek tänase kapitalismi viljastavatest tingimustest.Keegi ei tohiks olla samal töökohal 5...15 aastat.Sest inglise teadurite uurimuse kohaselt tabab teid sealt koondamise korral insult. Nagu minuga juhtuski pärast Fordi esinduse PR-juhi kohalt sunnitud lahkumist.
Ja teeb õigesti poeg,kes on liikunud oma ametikoha tasemel pealinna hotellist järgmisse.Teenides ära palgatõuse ning oodates edutamist firmas kus selleks reaalsed võimalused. Minule imponeeris kahjuks hea seltskond ning töö, mil päeva lõpul siirdusin rahuldustundega koju ning järgmisel hommikul sõitsin taas rõõmsalt oma posti otsa. Edutamist oli ikka, kuid palgatõuse ära sa erafirmas eriti looda. Ja kui pärast viitteist aastat koondamiseks kiskus,oli ikka valus küll...
Loomingulisust sain siiski rakendada kuis ise tahtsin.
Ja see oli innustavaim asi,et mu tiibu ei kärbitud. Peadirektor
Kalle Leet oli alati rahul.Vahel tuligi kriisiolukorras mängida tema isiklikku pressiohvitseri.
Ja sellest pidas ta lugu,et ajakirjandusega lävimise teemat valdasin perfektselt.Kauboikapitalismi ajastul oli ülimalt oluline,et ka pätitegude korral jäi su enda ja firma manisk plekituks. Renomee augustamata ja laitmatuks kuna meedia ei pääsenud sind materdama. Ka salasuhteid printmeedia pealiku Leito ja Eesti Ekspresseni omaniku Luigepojuga tuli kureerida.
Kõigega sain hakkama hindele A ning minu tulevik Belestas tundus kindlam kui mõnelgi vanast pässist aktsionäril...
Punktipaneku asemel meenutaks,et inimaju suutvat salvestada vaid kuni 150 sõpra. Sealt edasi salvestage moblasse või kusagile oma meiliaadresside hoiupanka.
Just kostus raadioreklaam:Selge grupijuht...
Kas meenub,et kunagi alustati märksõnaga Kaine grupijuht.Siis aga vist vihjati uuest Kremlist,et ei peagi olema tuttkaine vaid pisukese promilliga tohib uues liitriigis kulgeda küll. Nii muutuski kaine mees selgeks kui selgus saabus...
Parimat kõigile Jaaniootel!
alati teie Neemo E. Poldre

Saturday, May 22, 2010

EestiPoiss

poissmehetervitusega siit Nõmme mändide alt lehvab,sest lambasihver Liiza Vihula mail sõbrantsidega jaurab.Teist päeva juba,homme õhtuks lubas laekuda.Meil siin juba igav ei hakka.Eile õhtul veedame pojukestega videvikutundi, TV3 uudistes pajatab diktor Tartu lennundusmuuseumi uutest eksponaatidest, kui hoolega kuulanud
Karl Patrik järsku otsustavalt täiendab: Sinna me peame minema(?)
Loomulikult,sest isa Jensuga õhtuti ema Sennil Lennujaamas tööl vastas käinuna imetlenud nelja-aastane põnn liigagi palju kogu seda hõbelindude pesa ja starte ning maandumisi,nii et koju naasnult jätkus juttu kauemaks. Täna,kui Jussi me aialõunalt tõustes ütleb: Sõidan nüüd Botaanikaaeda lilli pildistama,väidab ninatark kohe vastu:Meil ju ka aed ja lilled...
Vastuargumente Jussilt polnud kuulda. Küll aga on mul neid lugupeetud liiklusjurist Indrek Sirgile, kes EPLis sedastab:"Kui varasem LE lubas teel ilmnenud ohu korral kõrvale põigata,siis nüüd on kõrvalepõikamise võimalus välja jäetud,tuleb pidurdada.
Kui näiteks teele astub loom,siis ärge jumala eest kõrvale keerake. Tagajärg teelt välja sõites või vastasvööndis kellegagi kokku põrgates on oluliselt raskem kui loomale otsa sõites". Kogu mu lugupidamise juures, hr.Sirk juunior, pole see alati nii. Üksühest tõde ei tohiks autoriteet sedasi välja pakkuda. Libastute samal banaanikoorel kui teine liiklusautoriteet Rein Karemäe omal ajal ETV liiklussaates seletades: vöötrajal on jalakäijal alati õigus üle tee minna, kasutage oma eesõigust! Pärnus juhtunud selline stoori, et keegi noormees väljunud sõpradega baarist ja otsejoones vöötrajale. Auto olnudki päris lähedal. Sõbrad jõudnud veel hüüda: Pea kinni, auto tuleb!
-Karemäe ise ütles,et mul on õigus,jäidki ta viimasteks sõnadeks...
Nagu käesolevalgi korral. Olen pimedal ajal jumalaüksi maanteel ja kargab ette suur põdrapull või astub karjamaalt lahkunud hobune-loomulikult põikan kõrvale-vastutulija tuledevihk ju hoiataks hädaohu eest?
Ja kui pidurdada ei jõua, olengi surmalaps kui see mitu tonni liha hooga sülle lendab. Arvestage ise kui raskeks muutub loom teie kiirusel.
Mitte hüpata-mõelda on vaja, nagu öeldakse ühes vanas vene anekdoodis.
Mõelda on vaja ka meil, kes me ägame sääserünnaku käes. Sulalumeveerohke kevad on olnud imetabaseks inkubaatoriks sääsevastseile, keda on liikvel üle aastate rohkesti. Ka pole me maal tänavu seda muret, et iga kodaniku tavis puuki ei jätkuks. Äsjalõppenud õppusel Kevadtorm nopiti ühel sõjamehelt ära 36 isendit, kes olid rõõmsalt laekunud noormeest puukima.
Erinevalt varasemaist aastaist on puugid tänavu õppinud miksima mõlemaid kingitusi-nüüd saate "hea õnne" korral samast laksust nii puukentsefaliidi kui puukborelioosi. Esimese vastu saate end küll vaktsineerida, teist inimkond veel tõrjuma pole õppinud...
Veel tähelepanekuid me igapäevaelust. Kusagil olen juba nimetanud, et paki salasuitsu müümine võib viia teid aastaks tasuta öömajale ja toidule hallitrellihotelli. Nagu ootab teid triibuline päike ja ruuduline kuu kui vinnate poest jupi vorsti,poe tagant võreaiatatud prügikastist riknenud toiduaineid vms.Aga kui leiate,et julge hundi rind olgu rasvane ning söandate nihvida 8-10 miljonit ei käi te käsi sugugi nii haprasti.
Imetabane lugu juhtus sõjaaegse vene partisani Vassili Kononoviga, kes saksa mundreisse pugenud bandiitidesalgas oli rünnanud aastal 1944 ühte läti külakest, seal kümme inimest tapnud ning mõned vägistanud, et fritsude väärilist muljet jätta. Aga kuuevarbalised võtnud nüüd pahandada ning pistnud Vasja vangi,nii paariks aastaks. Vabanenult otsustaski tubli partisan kaevata kuri Läti riik Euroopa Inimõiguste kohtusse-et kuidas siis,kas punapartisanid ei tohigi täita oma kodanikukohust. Ja sai tubli otsuse -tasuks tema kõigi üleelamiste eest tuleb talle maksta valurahaks(?) 30 tuhat euri elik ca pool miljonit eeku. Kuigi valu anti lätlastele,tuleks raha anda nüüd Vasjale. Saldejumsid kaeblesid edasi ning uus kohtuotsus tühistas eelmise, lubas kuti jätta justkui ärateenitud palgata. Retooriline küsimus:kas sellist Euroliitu tahtsimegi, kes tegi esimese otsuse?
Põnevat juhtumas jaanikuueelsel Maarjamaalgi.Rasvaliit käärib ja podiseb. Osa tahab liituda sotsidega,teine jälle laidab otsust. Va Luuavillu on parve põhja lasknud. Mai Treial ja Karel Rüütli on läinud lahingusse,kust ei puudu ka Vanarüütel ise.
Samuti on oma partei kaklusklubi loonud rohelised.
Kel probleem tuvastamaks, kes neist hele-, kes tumeroheline. Peeter Jalakas ja Marek Strandberg on leppimatult tülli pööranud,sest kuna rublamüük laabus sujuvalt ning tõi sisse,ja mitte vähe, on nüüd silmapiiril kohe-kohe tarbetuiks muutuvate eesti kroonide kiire mahaparseldamine, mis erinevalt rublast olnud kulla alusel. Ja näidake mulle inimest olenemata värvist, keda kullalõhn ei erutaks! Nii juhtunudki, et üks rohemeeskond visanud vastaspoole tiimi parteist välja ning otsinud taaskord abi kohtukulli juurest. Kelle omadest juba kolmas kohtunik, seekord tartlane, nabiti KaPo poolt aresti ning toimetati kinnimajja oma patsientide manu, sest oli taaskord hakanud altkäe pakutud rahapakki küünitama.
Pole vist kaugel aeg kui auväärt kohtukolleegium hakkab oma istungeid pidama Rummu laagri kolmandas tsoonis näiteks, seal ju varsti rohkem kohtunikke kui vabaduses(?)
Karistusregistris figureeribki juba tervelt 55,6 % eestimaalasi...
Liiga karmide uudiste lõppu midagi positiivsel lainel.Hiinlased on ostnud kilulinnas Narva mnt.89 maad oma saatkonna tarbeks ning homme väisab suure riigi parlamendidelegatsioon meie Ansipit.
Ja onu Edgar,viljatuks jäänud SaviEts leppinud oma äsjasel visiidil Hiina, et me kilulinn saab endale Hiina trammitehase. Kust kukuvad trammid voolama laiali mööda Euroopat.
Päevajutlusele paneks eelpunkti lõbusa uudisega Shanghaist.Berit teatas, et enam ei pea tema maailmanäituse tiim tegema justkui rahvaloendust sipelgapesas elik märkima Eesti paviljoni uksel kõiki 17 tuhandet päevakülastajat pliiatsiga märkmikulehele, vaid nüüd seati uksele masinloendur. Milline progress tehnikasajandil riigilt, kus loodi Skype ning äsja isegi virtuaalne proovikabiin valmisriietele !!!
Lisaks sai just nüüd,grillihooaja hakul Eestis valmis maailma kiireim grillahi,mis töötab autol,erkpunasel kastikal Chevrolet El Camino aastast 1974 ning on automaatse vesijahutusega ja grillib korraga 250 kg liha oma 350 kg kaalu juures.
Nii et nüüd on meil Eestis pritsuautole ehitet Tuve Kärneri soome saun,veel üks moodsama veoauto furgoonis olev saun (vt.ka www.saunaauto.ee ning vast ehk veel midagi,millest ma veel kuulnud pole.
Olge siis mõnusad ja kaifige iga üürikese suve hetke!
Sama siin. Kõige austusega
teie Neemo E.Poldre

Friday, May 21, 2010

EestiPoiss

Servus,inimesed armsad! suur suvi möllab õuel-ning Taevaisal inimestest hea meel. Küll mitte kauaks:kohe kipub jahenema tänase pealt paarikümne kraadi päält ning ülalt lubati vähe vettki visata.
Aga meil maa peal hoopiski maisemad probleemid.Jälle euroga. Facebookis kogutakse protestiallkirju et miks pangahärrad loobuvad viieeuroste rahatähtede panekust pangaautomaati- see ei olevatki võimalik. No kuidas sa hing pistad kupüürid massinasse mis need täiendava tasuta loovutab? Väidetavalt saab pangateller jätta iga viieka pealt üks-kaks euri pangale(?) teenustasuks,muide.
Kogub hoogu Voldemar Kuslapi toetuskampaania.Mai lõpupoole tuleb Estonias heategevuskontsert,mis üritab teenida need üle 60 tuh. eegu, mis Volli peab kohtuotsuse järgi tasuma. Laulumehel tuli Mustamäe korteris taluda majanaabreist noorte lärmakat pidu,mille kandumisel üle öörahu piiri läks ta teistkordselt keelama. Et vanaonu jutt ei sobinud nooralkonautidele,tekkis ühe pidulisega väike rüselus peopaiga uksel, mille käigus Kuslap lükkas ukse kinni ja sõjaka kuti sõrm jäänud ukse vahele.Valus olnud vaatamata joobele ning asi läks kohtuni. Loomulikult jäi süüdlaseks laulja, eks kõrge aktsiisiga maksustet jookidega vallatlejad toetasid ju omariiklust! Estoonlased pole otsusega rahul nagu kõik normaalsed inimesedki, sealt ka vastupanuliikumise algatus...
Mõne reaga veel elust enesest.
Olen ammugi mõelnud, et Männikult Koplisse liikuv buss nr 33 sõidab ju agulist slummi.
Eile,sõites samas bussis selle kevade viimasesse arvutitundi,sain jälgida ehedat agulielu.
Kusagil pärast Hiiu õlletuba tõmbas üks mutike bussi õhuakna kinni. Teine röögatas:kuidas nüüd õhku saan? Esimene: "Mul juba köha-nohu, tuul tõmbab ju läbi! "Mis,sa oled ju siis haige,püsi kodus ja ravi end - ma näen niigi,et oled läbitõmmatu!" Ja kobizemist jätkus kauemaks...agulimutid omavahel,noh. 18. bussis vist rohkem endast ja teistest lugu pidavad kulgevad, seal taolist pröökamist ei kuule. Aga nüüd mul sügiseni koolivaheaeg,siis lähen aste kõrgemat pilotaazi näppima: pilditöötlus jms tulevad teemaks.
Remark Rohke Debelaku Libauudiste teemal.
Kuna iga päev on toonud uudiseid Tartu mnt kiiruskaamerate agarast trahvitegevusest,tuli teemat täiendada. Nupumees teatas:nüüd hakkavad kiiruskaamerad punase välgu asemel pildistama rohelisega neid,kes ei kihuta. Ning määratakse preemiad sel teel kiirusnormide täitjatele.
Ka tasuta koolitoidu andmise vastased on saanud meedias sõna: taolist asja ei tohiks mitte olla- nii tekkivat õpitud abitus.Ning lapsed suureks saades muudkui tahtvat saada tasuta kõike,mille eest tuleks maksta. Täiesti rikkurite riigi vääriline avaldus,ma ütlen.
Kooliteemal veel. Berit on Shanghais tööl olles saanud valmis oma Kunstiakadeemia graafikakursuse töö: plakatiprojekti China Daily. On väga huvitavad-intrigeerivad pildid.Palju hiinamaalasi punase raamatukesega kuldse pealkirjaga iMao, mis tähendab: "Ma armastan Maod", paralleel IPod-ist... või hoopis raamatukesest Mein Kampf? Suur Juht ise mängus ning jumaldajate näod suht anonüümsed, päris lõigatud...Tänu internetile oli võimalik riputada oma tööd netti, anda parool,vihjed,meil võtta Tallinnas mällarikepikezele ning lasta JaJaa keskuses paberkandjale vormistada. Täielik ulme, ma ütlen.
Muideks. Äsja Laulud tähtedega koos Mati Talvikuga võitnud Lenna Kuurmaa on sõitmas Shanghai Expole. Googeldasin noort neidist ja palusin, et kas ta viiks mu Beritile Fazeri musta teraleiva koos tervitustega kodust.
Vastas miskipärast hoopis keegi Loviisa. Väites et pole Lenna ja kipubki asi sinnapaika jääma. Kui leian Meie Arturi moblanumbri, siis jätkan samas sihis.
Kui ei,tuleb mõte katki jätta.
Aga nüüd hõlmad vöövahele ja Reti Saksa uue graafika näitusele Kunstihoonesse. Ma olin ju tema kurvasilmsete neidisepiltide suur austaja kunagi. Isegi üritasin saata veneajal Reti Laanemäe nime all toimetanud daami pilte Soome, Tammisaari kunstisalongi punaste eest salaja lausa müüki...

Parimate tervitustega
elu-ja muidukunstnik
Neemo E. Poldre

Tuesday, May 11, 2010

EestiPoiss

Moens,kutid ja mutid! Elupilt on nii kirju,et anna aga olla.Ainult segadused nii siin kui seal-eriti seal.
Kreekas näiteks,kus massid mäslevad euro pärast...Akadeemia Nord professor Ivar Raig hoiatab maffia kohalelaekumise eest kui euro meil 2011.a.päral. Narko-,inimkaubandus ja kinnisvaraäri saavad esimese allilmalaksu kui oleme rikaste ja ilusate kambas. Samas kostab hääli,et nö vana euroga liitudes hävime raskelt.Etem oleks ühisraha Põhjamaade ning sakslastega(?)
Jutuks hea küll,aga kost toda võetass?On ka postitiivseid uudiseid.Eesti plaanib täita NATO-le antud tõotust ja kulutada neli miljardit eeku soomusvägede soetamiseks ning juba tuleval aastal hankida Tanki-Antsu rõõmuks esimesed viiskümmend terashobu. Täitubki Laaneotsa "helesinine unistus". Kremli poiste Kõrgema Tankiakadeemia (vist Rjazanis) lõpetanu saabki oma ilusa,helesinise lahingulooma(?)
Järgneb innovatiivse Enno remark: Paslik oleks teha Tallinna hoopiski asutus nimega"tankihotell" sarnaselt vanaaautode hoiukoha-hotelliga. Mille äsja avas mu vana semu,Saue mõisahärra Kriisa.
Poleks vaja rasket rauda oma nimele mitte ostagi.Jäävad ära kõik registrimaksud ja muud jamad. Ka pisike Putin ei peaks taaskord käratama : "Kelle eest kavatsete end kaitsta,seltsimehed!"
Veel sõjateemal. Kunagi,Stalingradi lahingu päevil 1943, sai mu isa Eduard vist miini lõhkemisel raskelt põrutada ja kanti vaenuväljalt punaväe laatsaretti. Tõsise eesti mehena oli tal sinelihõlma sisse õmmeldud sinimustvalge Eesti laualipuke,lausa kodust kaasahaaratud mälestus.
Kuna laatsaretis oli ta sinel lõhki lõigatud,et haavatud meest tohterdada, ärkas ja toibus ta hirmuhigi laubal-sellise reliikvia leidmisel oleksid kaaspunaväelased jätnudki ta abitult ja oimetult surema-ikkagi rahvavaenlane! Nii ta vähemasti laatsaretis mõtelnud ning pärast matnud oma tääki kasutades trikoloori Stalingradi alla mäekülje sisse. Nüüd aga loen lehest,et 9. mai võiduparaadil Stalingardi linnas lehvinud seekord samas värvigammas Eesti lipp. "Sest ka eestlased olid aidanud linna vaenlase käest ära võtta!" Nii et taadi üleelamistest oli kasu kuipalju! Hea,et ainult ühe sõrme sinna jättis,mille snaiprikuul purustas...
Ja tasus me tänase päeva nimel ikka sõdida! Savisaare müügimaks, millega onkel pealinlasi karistas, plaanitakse ostuhinna sisse ära uputada, et mittekeegi sulitempu ei märkaks!
Kuidas nagu kassipoegi uputatakse äsjatekitatud paadimaks, sellest ajalugu ei pajata.Küll aga lekivad meediasse raevused kõlakad,et Tallinna paadimaks tuleb kraesse ka Viljandi Paadimehele kui too on soetanud veesõiduki pealinnas paikneva liisingfirma abil. Minu küsimus: millise uue klaveriõpetaja-maksu nuputab vana ja viljatuks jäänud Hundisilm nüüd, mil emand Vilja musapedagoogist austajaga põgenenud Bruxelles,i linna kaitsvate müüride varju?
Jumal, kaitse ukrainlasi, tahaks hüüda. Sest Kiievi Ülemraada oli pandud sundseisu: tuli alluda Vanema Venna soovile ja jätkata Sevastoopoli sõjasadama väljarentimist, mereväebaasina Kremli sõjakatele meremeestele, sest vastukaubana pakuti Venemaalt odavaid gaasitarneid. Leping tehti heast jossiflikus Beria vaimus: 25 pluss viis(?) Kaup kauba vastu läheb üldse sõjamerenduses hästi kaubaks.
Kas just kurjad keeled,aga teadjad väidavad.
Kuulus ja paljukirutud lahinglaeva-diil elik kopterikandja Mistral ost prantslastelt saigi teoks pelgalt seetõttu,et Moskvas olnud senini hoiul üks konnasõõjate aardeid: sakslaste poolt viimase sõja ajal Prantsusmaalt äravinnatud Vabamüürlaste Ordu arhiiv.Mille vana Aadu poiste käest omakorda pätsasid punaväelased. Et kogu lugu oli jäädvustatud "nemetskimi bukvami",jäi venelaste rõõmuks vaid röövitu säilitamine ja koopiate tegemine. Ning nüüd,ihaldet karmi baaslaeva ostu juures oli "täiendavat argumenti" hädasti vaja. Olid ju teised natokad tagajalgadel: kuidas tohite anda püssi nii hullu mõrvari kätte! Aga vana rammus kondike hõljus konnasööjate nina ees ning ahvatles na kenaste...
Ja saadi teisedki nõusse,ime küll.
Ju seepärast,et neilegi pole vabamüürlaste aated ja ideaalid päris klaarid. Tean ju minagi asja vaid üldjoontes.Küll aga olen rohkem kursis Rooma Klubiga, mille nö sõsarorganisatsiooni Eesti Klubi avastasin vihje pääle äsja googeldamise teel. Kus asjapulkade reas ka vana semu Andres Raidi nimi seisis.
Olge siis kõik terved ja tervitatud!
Parimatega
väsimatult teie
Neemo E. Poldre

Sunday, May 9, 2010

EestiPoiss

tervitab ja toonitab,et kahe suure sõbra: Aadu ja Jossi vahel puhkenud kakluse lõpu 65.aastapäev on käes.Ja paljud mõtlevad inimesed rõhutavad, et meie inimesed ei peaks enam vaenujalal olema seepärast,kes kummal poolel end teostas ja eesti rahva vabaduse nimel verd valas.Kui Suur Vend kah ühel ilusal päeval märkab,et paljudele ei antud valida mis mundris rindele minna, hakkabki olukord rahunema. Minu taat näiteks polnud kunagi uhke selle üle,et Eesti Laskurkorpuses sõdis ning nii oma kodumaale uut okupatsiooni orgunnida aitas.Kunagi ta sõjast ega Kremli poliitikast eriti ei rääkinud,punaparteisse ei astunud ning kaasnevaid pakutud hüvesid nautima ei kippunud.Kui vägisi komparteisse kihutama kiputi,väitis ikka,et tema on parteitu bolshevik(?) ning jäetigi mees rahule. Midagi sarnast minu vabandusega:olen seksuaaldemokraatliku partei liige(?)ega saa seetõttu kommunistlikku astuda(!)
Olin ju lugenud Pikrist,et Vladislav Korzets loonud Serva tänavale seksuaaldemokraatliku partei rakukese...Parteivürst Ivahnenko solvus ikka täiega,et austet ajakirjanikult sellise vastuse sai. Ja rohkem ei tülitanud.
Küll aga on täna,emadepäeval,põhjust tervitustega tülitada emasid ja Mammat,keda käisime imekauni õiega õnnitlemas Moonis koos me pojukestega. Kes said just neljandaks hällipäevaks kenad jalgrattad,mis toodi otse ülelaheriigist eelmisel ööl. Valgustkartev tegu sai teoks seetõttu et mede ärimehed olid keevitanud kummalegi rattale tuhat krooni otsa võrreldes Helsinki hindadega.Kui laevasõit tasuta,tulebki käia seiklemas ja ostoksil.
Sest nagu ütleb ka moodne slogan:Ära maksa paadimaksu,ära toida Tõbrast,Paksu! Nagu väitis Mereturismi Assotsiatsiooni president hr.Sulev Roosma,ongi poiss suht pildituks ja mõttetuks jäänud.Pole enam adekvaatne,ei mõista küsimusi ega oska vastata,passib klaasjal pilgul vaid sulle otsa (?)No eks see aeg ole käes ka,nii palju on tehtud ja sõditud ja nuputatud ja käkki keeratud ja...
Nagu ka vennad firmast Nocnoi Pazor.No on ikka täielik pazoor kui loen ajalehest Komsomolskaja Pravda,et isakese Lenini pagenduspesa Krasnojarski oblastis,Susenskojes on täiesti hüljatud vene inimese poolt. Kadunud on rahvatulv,lõppenud vene inimese palverännakud püha onnikese juurde,mida pidevalt taastavad ja ehitavad uuesti üles kohalikud,kes unistavad rahvamasside tulva taastumisest ning nendega kaaasnevaist rahadest miska kohalike elu järjel hoida.Vat siin olekski tarvis Klenskite,Sirõkkide ja Revade abi.Neil on seevastu suur purustusjõud au sees.Ülesehitav teema on poistest kaugelt mööda käinud. Ja Volodja Uljanovist täielik pohh ees,kopp kah. Säh sulle ideelist vene inimest!Kuhu jääb kommunistlik ja patriootiline kasvatus?
Seevastu kirjanik Simon Montefiore meie mail liikvel-promob oma nägemust Stalinist.Läbi inglasliku prisma.Mille on teravdanud läbi ajaloouurimuse. Ja pistnud kaante vahele,vorminud kirjandusteoseks.
Remark.Ärimeeste maamaksuvõla tõttu riigi ees,mis on ühtekokku 250 miljonit,on minugi paarituhandelise miinuse tõttu suletud mu pangaarved.Kuna pidevalt olen tasunud maamaksu läbi tulumaksu tagastuste,mis seoses mu pooleteisttuhandese pinsiga jäi soiku, nii ka kodumajakrundimaks tasumata -lihtsalt summa ei katnud kulutust. Lisaks teatas reformierakond,et võimulolijate pilgu läbi on maamaks koguni "kuritegelik".Kuna ma ei tahtnud olla grupiviisilise kuriteo kaasosaline kesikute pundis,hoidusin isegi mõtlemast sooritamaks kuritegu inimkonna vastu,mis ei aegu. Olen ju olnud plekitu renomeega lojaalne riigialam.
Ja pole jätnud unistusi tervenemisest.Mis saavad uut hoogu meedias ilmunud sõnumeist a la TTÜ Tehnopoli linnakus avati Eesti esimene rakuteraapialabor.Aasta pärast ollakse valmis tootma nii südamerakke,närvirakke(sic!),sidekoerakke jm.Saab ka tüvirakke, et edaspidi kasvatada vajalikud rakud.Miks see teema mind erutab? Sest minu organismis on hävinud nii närvirakud kui keharakud,mis takistavad mormaalset edasielamist e. tervenemist.
Remark2 Brasiilia peapiiskop on leidnud Pühade Isade harrastusele vajaliku tõestuse:tema arust olevat kõik veikzed poizud pedofiilsed (?) No on sul sõnu? Minul küll mitte.Midagi tobedamat on raske välja mõelda.Kas tasubki tal lisada,et lasteaiaealised plixid kangesti tahtvat NAISTEKS SAADA(?)
Kuidas küll Jumal sallib sihändseid tõekuulutajaid?
Kas ühisnimetajaks Viimsepäeva Kogudus?
Mulle,allakirjutanule,küll nii paistab.
Olge normaalsed
ja nii elagegi.Mitte juhindudes väärõpetuse pühakirjast.
Kallist rahu!
Parimatega
teie Neemo E.Poldre

Saturday, May 1, 2010

EestiPoiss

hommik,sõbrad lähedalt ja kaugelt! Mõttes valmistun juba äratuseks enne kukke ja koitu -homme on Kurtna-päev, mil vanaraua vennaskond kohtub Tagadil, et värskendada verevannet:kinnitust vanarauasõprade soontes voolavate rauaebemete olemasolust. Koos MatiLaosega kimame sinna stardiajaga kell kuus hommikul, tutvustama/pakkuma vendadele hiljutivalminud DVD staffi: 333 vanaautot.
Veel maipühade-teemal. Harju maavanem on taas keelustanud alkomüügi 30.aprilli lõunast kuni volbrijärgse pohmahommikuni. Midagi legendaarse Tshapajevi mõttepärandist on ses tembus. Kui Vassili Ivanõch pakkus,et vangivõetud valged tuleks täis joota ning hommikul peaparandust mitte anda - küll siis kõik saladused välja lobisevad... Oled ikka sadist,komandir,ütles Petka, kes oli tahtnud nööpnõelu küünte alla torkida(?)
Nagunii ostavad ja lakuvad need sotsialismusest siiataritud alkonaudid. Kas peame üldise viinakeelu abil õpetama noid kõrvupidi Euroopasse tassitud inimesi inimlikult jooma: kodus baarikapis on euroinimesel ikka paari nädala varu eri jookidest. Nii peate õppima elama, seltsimehed, kinnitab meile perefirmas Harju maavanemaks pürginud Värner Lootsmanni abikaas Loksalt.
Aga pole minusuguste mure : isegi alkoreklaamid ei aja jooma, nagu väärikad kodanikud kurdavad. Mida sa jood,aknooli ehk? No way,pole minu teema ega minu valik.
Aga teemaks on hoopiski kunstiinimene Patrik,kes küsimusele : Mida soovid oma neljandaks sünnipäevaks 2.mail, vastab noormees alati kavala muigega: Lilli! Kas see oli üks tema etüüde nagu ta neid ikka harrastab või siiras soov, mina ei mõista. Kavalpea nagu noormees meil on. Sebastian vaikib tähendusrikkalt,vist mõtleb: otsustage ise.
Aga Nõmme linnaisad peavad otsustama,kas ja kuidas avalikustada Nõmme turuhoone süttimine. Nõmme peamees Rainer Vakra teatas eile pressile: See oli pahatahtlik süütamine(?) No minu haritusest ei piisa eristamaks h e a tahtlikku süütamist mõnest pahatahtlikust. Mina vaid loodan, et pronksiöö aastapäeva künnisel polnud asjal need nö vabastajate lapselapsed firmast Nocnoi Pazor, kes otsustasid tsuhnaasid karistada tigeda takistamise eest Tallinna mahapõletamisel ja purukspeksmisel. Oli ju laamendajate loosungiks: Pobeda deda-moja pobeda! Kusjuures vanaätil polnud Pobedat GAZ-20 mitte ollagi...
Et jutulõng piiriüleste seltsimeeste pool maandus:
"Hirmus pole mitte see, et Venemaal alailma juhtub kõike, vaid see, et sama kordub ikka ja jälle!"
"Alkohol ei aita lahendada teie probleeme. Muide, piimal on samad omadused..."
"Ainult Venemaa ülikoolis võib riigieelarveline koht osutuda kallimaks tasulisest"
Tagasipööre joomakultuuri arendamise poole. Loen Maarjamaal ilmunud venekeelset lehte,kus alkokoolitus sees: Kui lähed mättapeole kus sütel grillitakse liha. Ära kuku kohe lakkuma: esimese ja teise lõuatäie vahe olgu pooltunnike, enne tasuks midagi hamba alla võtta-muidu oledki varsti koomas. Kui päike tõuseb ja kupli all pöriseb, vala tl nuuskpiiritust klaasi vette ning joo ainsa sõõmuga. Ka manusta ööpäevas kolm liitrit vett kak minimum.Kuivainekompott, piim,keefir ja mahlad on kah abiks, eriti õunamahl ja hapukurgi ning -kapsa vedelikud.Spl 9% äädikat lahusta liitris keeduvees ning libista kurku. Tablett kardi-aspiriini hommikul,teine õhtul, vist on mõeldud Hjertemagnyl,i. Ka mineralveed Narsaan,Jessentuki jms. on abiks. Polüvitamiin, lahustuv C-vitamiin.Kui võtate vaheldumisi külma ju kuuma dushi, tulevadki rahustav uni ja hea isu,mis ongi märguandeks, et kõrvulukustav pohmelidze on teid maha jätnud. Järgmise korrani.
Ja saage terveks!
Parimatega
teie Neemo E.Poldre
mõõdukas
P.S.Beriti esimesest tööpäevast Shanghai Expol.Eile oli pidulik avamine.Piigadel korter VIP-ala naabruses,nii kuulasid Botticelli kuulsat häält ja kaesid hirmsuurt ja kolmveerandtunnist feierwerki mis päädis kullavihmaga. Täna näituse esimene, täismõõduline tööpäev, nati hirmuäratav kuid ahvatlevgi.Usun,et midagi pelutavat selles pole.Kui oled nii kena ja tragi ja noor ning piisava ettevalmistusega.