Tuesday, December 29, 2009

EestiPoiss

aasta viimasest suurpesust,vannitoast just välja kargas:kui aasta viimasel päeval Hiiumaal just saunaminekut ei plaanita.Igaljuhul puhtam,kuivem ja kergem tunne ning kaminas praksub päkapikk Walteri kohaletoodud kaseklotsikomplekt.Kahju,et ta eile Mai-Liisi ja Gerti poole aasta viimasele vastuvõtule ning esmakohtumisele pisikese perepoja Hendrikuga ei pääsenud.Poiss kui ponks: rändas ühe tädi sülest teise ja oli rahu ise.Terve õhtu ei teinud isegi mingit vääksu, vahel vaid lobises natike kui oli midagi öelda.Kui vaatan ringi tütre ja väimeespoja kodus ning kaen rahulolevalt pöialt lutsivat väikemeest,taban end mõttelt:sellise kodu ja vanemate saamine on midagi enamat kui "lottovoitto" mistahes summale Vikingis või Bingos.Sest rahakest tuleb ja läheb,aga armastav pere jääb.Rahast veel: Statoili esindaja kurvastas ajalehes,et Tallinna müügimaks tuleks uuest aastast autokütusehinnale otsa keevitada ja see kasvatab poole krooni võrra liitrihinda.Mispeale mina,kommionu pillasin mõttetera:Kui sovjetiajal käisin tankimas Viitnal,siis nüüd hakkan käima Tallinna ringtee ääres- Saku tanklas.Või isegi Keilas.Minu üllatus oli aga suur- vähem kui tunni jooksul tuli linnaviletsuse pii-err meeste nõustatud vastussõnum S-lehte: autokütusele ostlemismaksu ei keevitata(?)Järelikult interneti-kommikasti huumorit ikka suht-koht valvatakse? Ja onud-tädid said isegi aru:tulem on kaheldav.Kuna ei saa ju MunnPo patrulle panna linna piiril kontrollima autodega tarnitavaid kütusekoguseid nagu täna piirivattide abiga tehakse riigipiiridel. Vähemalt hetkel oli siis minu terasest tähelepanekust tiba kasugi...Et rahamaiad maksukogujad,nood ENSV teenelised rahvalüpsjad, hoomasid oma idees peituvat ohumärki-tarneid vasakult.Kas nad saavad pihta sellelegi, et arukas inimene,kel hinge taga mootorpaat,kirjutab end pealinnast välja.Ja selle asemel,et iga paadimeetri eest metskaptenilt tonni pappi välja pigistada,tuleb sadades tuhandetes üksikisiku tulumaksusid korstnasse vuhkida.Loe:kohalikul omavalitsusel loobuda.
Kas omast võttest selili,nagu kolleeg Valdur Telliskivi seenior tavatses lauslollusi kviteerida?
Hoidke siis piip ja prillid kui idiootlikud mõtted teite kupli alla pürgivad!Kasutage mõistust.
Nagu oli kasu ka minu ülikooli filooofiaõpinguist eetikaloengute tähe all.Argo Buinevich suutis panna mind huvituma igasugusest infost,mis puudutab filosoofe.Näiteks täna loen,et hiljutisurnud Poola filosoof Leszek Kolakowsky (mulle suht tundmatu nimi paraku)on tunnistanud marksismi üheks kristluse vooluks(?) Mis kahtlemata õige,kui kommunistide puhul usuliikumisest nii oma toimetuses kui kolleegidega kalavetel viibides rääkisime.
Mõnzat aastavahetust!
Ja vahetage ikka hea kursiga!
alati teie
Neemo E. Poldre

Sunday, December 27, 2009

EestiPoiss

see "vana Polbergi poeg",nagu head sõbrad mind kunagi kutsusid,jälle pühadelõpu-tervitustega siin hakkamas.Ja väsimatult teadusejüngrite radade künnivagudes tatsamas.Just lugesin,et mingid nö "teadurid" teinud katseid/võrdlusteste,kuidas pargivad autot linnatänaval mehepojad vers. roolitibid.Viimaste testirühmas olid Audi A6 kettas rabelemas koguniste 36 naiskodanikku,kel oli kulunud auto paigutamiseks märgatavalt rohkem aega kui teistel,seelikuteta sohvreil. Kas pole siin mitte tegu pseudoteadusega? Sest mulle nii ilmselge fakti tõestamiseks tasub seda "teaduseks" formuleerida vaid neil,kes nimetasid Tallinna Linnahalli Lenini-nimeliseks kultuuri-ja spordipaleeks,et suuremat palka saada(?)
Näen minevikuvarje siin teistegi uurimusdiilide kohal heljumas. Sest kujutage ette: Utah, Ülikooli teadurid teinud "loomkatseid", et saada selgust painavale küsimusele:et moblasõnumi saatmine hajutab sohvri tähelepanu autojuhtimiselt 30% rohkem kui moblakõne, mis hõivab vaid 9 % tähelepanust! On ju lausa täppisteadus,kas pole?Kui mina end teadlasekraadiga aumärgistaks,võiks lausa varrukaist poetada ilmselgeid seiku igapäevaelust.
Ainult ühe tõiga tuvastamise täpsusega jääks ma vast hätta.Keegi dr.Cox USA-st sedastab,et diabeetikud on autoroolis ohtlikud tänu veresuhkru kõigutustele.Kusjuures 1.tüübi diabeetikuist 52% olevat koguni pärast ca veerandsajandipikkust diabeedipõdemist kinnitanud, et neil veresuhkru alanemisel tähelepanu hajub:tuleb peatuda ja midagi nosida et tervis taastuks.Kui ei pööra tähelepanu oma meele-erksuse kaotustele,paned hädaohtu ennast ja teisi.Kas meil on diabeetikute ühendustes-klubides sellest räägitud/teadvustatud? Kui ei,tasub mul Tallinna Invaliidide Kojas Mooni tänavas seda edasi rääkida.Nagu Kanada eestlase Kop-Villemi laulus öeldakse "ta juubilari tegudele palju sõnu pühendas;nii osavasti ennast TEMA tegudega ühendas" (!?)
Nii saaks minagi osakese aupaistest,mis seekord tõsiteadurite läikivate kiilaspeade pääle langeb.Kas pole imekaunis perspektiiv e. väljavaade,nati kenam kui päikesepaistes sirav talvemuinasjutt. Mis me Nõmme kodumaja kõigist akendest vastu sirab.Ja annab meile kinnitust,et taevane Isa meid ikka armastab,laseb Issanda päikesel meie kurnatute ja vaevatute pääle paista.Nagu ütleb Elmari raadio pühadesõnum:vaatamata kõigile jõupingutustele elame ikka edasi!
Sama teilegi soovin,mu inimesed armsad!
Palavate tervitustega
ikka teie Neemo E. Poldre

Saturday, December 26, 2009

EestiPoiss

taas oma toksimismasinas istub.Justkui morseaparaadi shifreerija kopsib - nagu keegi noor rähn.Ka sain ära saadetud sõnaraamatu-töö materjalid prof. Krista Kergele. Ammu valmis ju oli.Aga tundus,et ikka saab veel paremini.Otsutasin,et aeg käes kah-miks venitada. Vastus tuligi kohe:tee arvestusele on lahti.Miks ka mitte: õpimappe esitasin praktikajuhendaja Killule koguni kaks(?)Tema tunnis olen isegi liigagaralt osalenud.Tundus,et peaksin tüki vaguramalt- tagasihoidlikumalt võtma.Aga mis parata kui küsimus tihti serviti õhus, aga nooremail mõte härmas?
Kas oli minulgi mõttelõng eile kergelt härmatanud kui peekonijuttu serveerisin? Tegelt oli pohmaravi-teema kätketud peekoniburgerisse, kus ka toidu taimsetel osistel omad ülesanded täita.Nagu targad Newcastle,i suurkooli alkoteadlased sedastasid.
Pojukesed käisid täna oma Jensuga Kruusaaugu mägedes (minugi lapsepõlvemaal)talverõõme nautimas.Rohkem oli küll kaifinud Patrik, kuna Sebastian targu hoidus kelguga mäest alla kihutamast. Nojah,kuna pojukeste isale ja onule kuulunud rooliga kelk ilutseb minu klubikaaslase Kuke Indreku kodumuuseumis Varbolas,pold põhjust roolita ja mittejuhitava liuvahendiga riskida.
Ka ei riski Patrik omaloodud vandesõna peale noom-noom saada,kuna kasutab pahandades kurjustamist parooliga:
"Üks Junn sina oled!" öeldes seda vastuvaidlemist mittesalliva tooniga,sugestiivselt.
Vastuvaidlemist ei kannata ka Liiza,kui väidan,et me elus on liiga palju kommunistlikku taaka:alates sellest,et laiadele massidele lubatakse ilusat hauatagust elu:kuuleme justkui õndsa Ljonja Breznevi tõotust kohe-kohe kommunismile jõudmisest.
"Kannatage ära,seltsimehed"!Kohe oleme viie rikkaima riigi hulgas!Aga palju meist teel helgesse tulevikku kooleb,palju kehvade elutingimuste tõttu võitlemast loobub-kodumailt lahkub või nadi arstiabi tõttu sandistub?
Kaugel sellest,et tahaks pelgalt hädaldamise või kurtmisega maailmaparandajaks hakata.Nupp tuleb tööle panna,demokraatlikel alustel oma seaduslikke ja põhiseaduslikke õigusi kaitsma asuda. Jabur ju-nii palju häid seadusi on uue liidu pügalate põhjal vastu võetud või aktsepteeritud.Aga tulemused? Nagu alati."Igaühele oma" justkui vana Aadu koonduslaagri väravamotol.
Kreatiivsust ja nutikust teilegi -
vahel veel ettetulevate eluraskuste,ebakohtade ja takistuste purustamisel /ületamisel!
Kuidas ütleski Boliivia president oma telejutluses:
Kapitalism tuleb hävitada!
Kuidas tekivad pooltumeda poisi pähe leninlikud mõtted?
Kas Vene-zuela või Valge-vene abiga?
Selles on vastamata küsimus.
Kena õhtujätku siis!
Endiselt teie
Neemo E. Poldre

Friday, December 25, 2009

EestiPoiss

Kaunist jõulupäeva hommikut tervitab!Eilne perekeskne jõululaupäevane seltskondlik "ööistung" venis ligi neljanda hommikutunnini.Sest meie igati tasemel jõuluõhtu muutus sujuvalt Jensu 30.sünnipäevaks.Lõbus oli,ja lahe loomulikult ka.Tibahaaval kogupäeva-tipsutamine jättis öötundidekski pea selgeks ning täna keskpäeval silmaluuke avades polnudki kod.Pohmelidze meil kellelgi külas. Ja nii läkski suht tühja teadusuuring,mille autoreiks tunnustet Newcastle,i ülikooli alkoteadurite rühm eesotsas tuntud alkohooliku dr.Elin Robertsiga. Või vähemalt nii pean meie pere erakatse ühe tulemuse põhjal oletama. Inglismannide tarmukas napsitajate-tipsutajate seltskond tuvastas,et alkohol aeglustab närvirakkude vahelist ühendust.Peekoni söömine pohmaka vastu on suureks abiks: organism annab pärast ohtrat alkomanustamist näljatundega märku,et mürgid oleks vaja väljutada(?)Ainuüksi peekonilõhn vallandab organismis kreemiliste reaktsioonide laviini, mis on abiks närvirakkude taasühendamisel.Mis aitabki kod. Pohmelidzel teiega hüvastella. Resümeeks: alkonaudile on abiks on isegi peekoni lõhn ja maitse.Need mõjuvad hästi pohmapatsiendile.

Üle hulga aja näen,et minu varasemad humoorikad ironiseeringud teadurite vaevarikka töö tulemuste üle kohatud on.Eriti kui meenutan uurimusi pikajalgsete tibide seksiharrastuste kohta või mesimummude sumisemise teemal...Mis omastkohast küll uurimisväärsed teemad onvad.Aga teisalt kaheldav, kas mängud ikka küünlaid väärt?
No süüdakem siis piduküünlad,sest kohe-kohe võtab hoogu Jensu põhisünnipäev ja saabuvad külalised.Patrik oli küll hommikul tiba pettunud,et päkapikud polnud seekord sussikesi täitmas käinud. Vaatas,uuris ja ütles emale,et lähen ja magan veel "nakukene",siis ehk käivad...Ja taasärkamise järel oli pettumus suur,sest väikesed mehikesed polnud mitte tulnudki.
Ainuke lohutus pojukestele oli see,et eile kingiks saadud puldist juhitavale Hummerile sättis papa Enno taha sabakonksu,millega väike ATV remonti veeti... puksiiris. Mis tegi ülisuurt rõõmu nii Patrikule kui Sebastianile. Ja mis saab olla suurem jõulurõõm kui pakkuda väikesi rõõme oma väikestele pojapoegadele?
Selle kauni mõttega oma tõelise jõulurõõmu- mäejutluse lõpetangi.
Õnnistades teid-Aamen !
Igavest teie
Neemo E. Poldre

Thursday, December 24, 2009

EestiPoiss

Hooo! Hoo!! Hooo!!! hüüatab,sest Jõulumees kohe mede uksele koputab. Pojukestele hulgi uusi riideid kuuse alla potsatanud, lisaks kaks automudelit papa Enno käe läbi pluss minult veel Patrikule traktoritehas - raudruuna osi liigutav raamat ja Sebastianile sõnaloto-mäng. Liizale tervishoiu käsiraamat Vigala Sassilt-(raffameditsiini suurteos vanarahva tarkuse varasalvest, kuidas loodusravimite abil end turgutada).Ja lisaks Patrikule tema unelmate-Porsche,millest autofriigist nooruk unistanud mitugi aega. Ent alles eile õhtul oli Liiza Autokoolis huvitav teemakäsitlus: mingis ajakirjas serveeriti olümpiarõngaid. Mispeale Pätu leidis,et pole siukest asja olemaski -on vaid Audi märgi rõngad.No vaidle sa vastu targale inimesele? Ise ma umbes temavanuselt mõtlesin,kes loll pani riigile nimeks Korea, kui see kergesti koera-ga segamini võib minna...
Ja veel vastamata küsmusi.Keegi tarkur ajakirjast Cosmopolitan teinud lausa teadusuuringu,mille tulemusena tuvastanud neli teemat, millest tibid oma poltfriendiga vestelda ei tohiks - esimene on poldi kiilaspäisus,teiseks tema palga suurus,kolmandaks peenis ja neljandaks potentsiaalse ämma persoon ehk poisi emme isik.
Aga ise käisin jõuluõhtu puhul ämma väisamas Moonis.Kurb oli tõdeda, et mu alati väga tragi ja seltskondlik naiseema oli kurvas seisus:kurtis nägemise halvenemist tänu veresuhkrule,mis täna oli suht normis:5,7.Kuid tasakaaluga oli äkiste probleeme kui köögis oma kohvitassi poole küünitas.Masendus kippus mind kiusama kui seda hoomasin-kuidagi äkki on kõik toimunud pärast seda kui suvelõpul koduaias murule potsatas ja pärast Keila haiglas insuldist toibus ning taastus...
Aga nyt päevateema man.Elmari raadio on juba teist päeva ilmutanud pühadesõnumit:Uusaasta küll hullem ei tule- vaatamata tõsistele jõupingutustele saame siiski hakkama!
Justkui sovjetiajal:kõik on öeldud,aga midagi pole öeldud.Sest tsensuur meid valvas.Ja kuidas veel!
Aga sellest kunagi hiljem.Kui pühad läbi.
Täna aga -parimat teile kõigile!
Just telefoneeris Landi Toivo.Mu noorpõlvesõber Vääna-Vitilt.Ja soovis seda,mida minagi teile täna.
Olge mõnzad (aga mitte minu naisele),nagu toona öeldi.
pühadeterw.teie Neemo E. Poldre

Wednesday, December 23, 2009

EestiPoiss

Servus!siit lehvab.Ja eilset ebatäpsust vabandab.Hoomasin,et olin Hõbemägi, Priitu tõlgendanud vähe valesti:ta nimelt pole veel teadlik Afganistani haavatute/vigastatute ebatervest kohtlemisest meie,räpaste tsivilistide poolt või ei lähe see talle,tervele keskealisele mehele, eriti korda.Mulle aga küll,kui kuulen et mu Ajakirjandusmaja kolleegi-ETA fotograafi, toonase nimega Viktor Rudko, toreda ja hea inimese, poeg Andrei Vesterinen,just jala Afganistani võitlustandril sõjajumalale loovutanu, nõuab endasugustele sõjainvaliididele inimväärset kohtlemist.Omast idee-fix mõttest nii hõivatuna ei silmanud ma loos tõika,et Priit promob üldse meie sõjast väljumise actioni,mis lausa riigivastaline tegu on. Pole siis ime,et NATOsse kuuluv Sweden laseb meid oma raadioluurel FRA luurata ja nuhkida.Vastavalt svenssonite seadustele tohivad nad koguda meiegi mobla-ja internetikasutajailt seda ja pruukida infot Rootsi välis- ja julgeolekupoliitika huvides,isegi edastada välisriikide luurele.Nii et kui Hõbemägi,Priit tahab oma vastalist õõnestustööd jätkata,peab kasutama krüpteeritud sidevahendeid.Nagu soovitas meie Kapo.
Aga millist vahendit kasutada maksunuputajate vastu,kui Raid ei aita, kes ometi "tapab majas ja aias"? Sest kolumnist Jakob Karu hoiatab:tulekul võivad olla prillide kasutamise maks,isegi blogipidamismaks, aias lõkke tegemise maks ja õllesummeri mittekülastamise maks-mis kõik otseselt mind ähvardavad.Ka laste omamise maks,peamaks ja kättemaks võivad olla karmid.Seevastu lennukiomamise maks ja veekogu ääres elamise maks ei tohiks mulle rakenduda,kuigi maksuamet loodab mingit insultiaegsetki maamaksu tagantjärele sisse nõuda.Kui mulle maksti 1500 eeku kuus ja miskised 6-7 tuhat taheti sellestki ära napsata.Vaeguri arvel aga mani netu.Igaksjuhuks valvan, et mu arvele pangas nüüdki mingit üle viiesajalist summat ei satuks.Või kuidas see juhtukski,sest Swedbanki kukkuv invapension läheb kohe kuumalt Liiza käes loosi. SEBsse pistan korraks raha kui mingit arvet tarvis maksta.Kui vaid on seda esimest,krabisevat.
Annab Jumal varanatukest,saadab saatan kohale pärijaid,teadis vanarahvas.Sama siin.Kui mingi penn pudeneb on kohe päral neli-viis käsi-pikal-huvilist.Kas Suur Vend valvab?
Ka hakkab selguma eestlase alkolembuse väidetav taust.Nimelt kasutab/ kulutab/manustab Tallink aastas pool miljonit liitrit viina oma praamlaevukeste publikule.Kulub seda ju mõnusasti, mäletan. Kui Rootsi laua juurde kuulusid kahe alkokraaniga joogi- süsteemid.Mida ma ülesõidul Helsinkist Tallinna mitte niisama seista ei lasknud kui mullusuvel koju naasin.Manustasin/kasutasin enam kui mõõdukalt,sest maas lebav vintis lonkur pole isegi südasuvel enne jaani publikule meeltülendav nägemus.Kuid vana merekaru tunne tuli maal kõndides kohe,kui terminaalist auto poole astusin.Kaine autojuht Liiza,omades rohkem kui veerandsajandilist kogemust oma kaasaga,küsis kohe:oled midagi võtnud? No mitte eriti kuid kaiperv küll veits kõigub,oli vastus.
Astuge siis julgelt,kindlal sammul vastu lähenevale jõuluajale. Hoidke nott külmas-ja võtke pea mõõdukalt soojaks.Mina kasutan oma tohtri nõu: kui on vaja libistada,võta mõned pitsid teravat.Aga õlmari ja veintsiga ära liialda!
Sama teilegi soojalt soovitan!
Parimatega teie Neemo E. Poldre

Tuesday, December 22, 2009

EestiPoiss

Õhtust teile,siit ta huikab -üsna varsti jälle tuiskab,võiksin öelda ilmateate teisisõnu.Et lubatakse lausa tuult ja(lume-)tormi.
Ega tali taeva ei jää,selles olge enam kui kindlad.Nagu selleski, et Molekuli plaanitav riigikohtute politiseerimine juhib meid tagasi sotsialismi õndsasse rüppe.Breznevlikku aega,kus kohtud olid valitseva partei hoolsa valve all ning parteiseltsimehi ei tohtinud ka suuremate kuritegude puhul otse kohtu alla anda enne kui polnud ta süüasja arutatud seltsimeheliku kohtu istungil.Kus lausa omal viisil markeeriti päriskohtu tööd.Arutati üksipulgi ja otsustati kas ja kuidas karistada.Ja kui kurjalt noom-noom tehtud,polnud kohtul enam tubli parteilasest seltsimehega mitte asjagi(?)Kuna reformerid täna hoogsalt kohtupinke täidavad ongi valitseval klikil tagumine aeg meetmeid rakendada.Pärast oleks juba hilja.
Ja nüüd kolleeg Priit Hõbemägi ettepaneku juurde.Tubli noormees on Õhtulehest lahkumise järel tublisti edasi arenenud ja end igati arendanud.Kuid tema kolumnis E.Ekspressenis hiljuti väljakäidud idee:Afganistanist vigastena naasnud,ühiskonna poolt nörritatud invaliidid,need riigi poolt hüljatud lahinguvaegurid peaksid koondama oma ridu ja minema Toompeale meeleavalduse abil endile kaotatud inimõigusi tagasi võitlema(!?)Kandes transparentidena hukkunud sõprade pilte.
Usu,Priit,kogu mu lugupidamise juures - see pole õige tee ega lahendus.Tead ju küll kuipalju tuli USA-sse sõjast tagasi nii Vietnami veterane kui nende vaevatud,saatusest muserdatud kolleege siit-sealt,ka Koreast jm.kuumadest paikadest.Mäletad,et paljud neist olid oma arunatukesegi jätnud tulisesse surmakatlasse ja asusid kodumail tegema midaiganes metsikusi.Kas sa ei pelga,et meeleheitele viidud sõjainvaliidid võivad kogunedes ning relvi ligi haarates midagi radikaalset ette võtta nende riigilt kogujate vastu,kes puukidena rahva tervel ihul on ekssõjameeste raske olukorra kaassüüdlased, on samuti vastutavad nurtsutatud noorte meeste rikutud elude, piinade eest või kehvas elujärjes ning nirus ravis.Minul seevastu on pakkuda parem lahendus.Tuleb luua Afganistani Veteran-Invaliidide Korpus (midagi analoogset patsientide esindusühinguga)ja hakata samm-sammult järjepidevalt nõudma normaalseid elamis-ja ravitingimusi.Alustaksime sellest,et riputaks internetti,kui palju keegi neist nimeliselt on saanud pärast haavatasaamist või invaliidistumist ravi,palju invapensioni ja toetusrahasid,kui suured on tegelikud kulud.Ise vaegurina tean täpselt,et pettust on ses vallas ülearu.Kui oled kümme päeva Haapsalu Neuroloogilises taastusravil ja maksad nende päevade eest 1.500 ning öeldakse:taas kodus olles saad oma sotsosakonnast selle raha tagasi,siis tuhka sa saadki!Sulle öeldakse,et raha on vähe, katsume 450.-gi kokku saada.Ja kuu pärast selle saadki kui hästi läheb. Teine vale:krooniline haige võib esitada oma ühe kuu arstimite kulupaberid ja saabki selle tagasi.Kui apteegikviitungid viid ca 900.- eest,ehk saavad sulle suure vaevaga ligi 300.- kokku.Taolisi näiteid on mustmiljon.Näiteks oleks teil vast huvitav teada,et elatismiinimum 4350.- on suht täpselt välja käidud:kui saate koos kaasaga oma leibkonnas kokku 8000.- pole teil õigust majandustoetusele ega Savisaare talvepuudelegi(kartuleid pole küsinud).Ja seda raha pole ei palju ega vähe:maksad veearve, ostad autokütust ja paar kimbukest kaminapuid,siis jääb õhku küsimus: kust võtad raha auto liikluskindlustuseks?Usun,et sõjast naasnuil on samad mured-nagu minagi peavad nad iga kahe aasta järel käima tohtreile näitamas,ega uus käsi/jalg pole kasvanud(?)
Ja kuigi ülikoolis on karjäärinõustamiskabinetis Ave nimega daam kel ülesandeks vaegur-õppuritega asjatamine ja invatoetuste ning -stippide vormistamine,pole minul temaga suuri lootusi.Sest kui tagasihoidlikul moel arvasin meilis,et kui korvataks stipiga mu sidekulud(internet,mobla) ning transpordikompensatsioon lisaks,siis olekski normis.Kolme tuhhi lisandumisega kuus lahendaks asja positiivselt. Selgus ka,et ilmselt internetti ei saa ning transpordile oleks ehk võimalik üheksa tuhat semestris.No poleks ju paha kuid asi jääb ilmselt autokulude mittekorvamise taha.Pärast jälle sotsminni asjapulkadel hea Maalehes raporteerida,et kolmandik rahast jäi kasutamata(?)
Nii et sõjamehed,kui minu paluksite oma tulevase ühenduse pressiohvitseriks,on meil lootust läbimurdeks.Seaduse täie rangusega,mitte revolutsioonilisel miitingute teel.
Samas võin ka lubada,et riigilt kogujate kuupalga eest rassin täiega,mingeid kuluhüvitisi ei nõua,samal päeval auto paaki bensiini ja diislit ei tangi,majoneesi ühisraha eest ei osta ja keskööpizzad maksan ikka ise.
Kas lööme käed? Diil?
Minu jõulupakkumisest te paremat ei leia,sõbrad.
Lehva-lehva!
Igavest teie Neemo.E.Poldre

Monday, December 21, 2009

EestiPoiss

õhtust,inimesed armsad,siit Nõmme lumehangede vahel kiljatab.Külm taandus ja lumerohke talv just saabus(täna).Paar päeva juba kestab Saaremaal Sõrves üle kolmekümne aasta suurim lumeuputus.Liiza naases töölt linnast Nõmmele rohkem kui tunnijagu lumes mütates- ja oli õnnelik,et mees (mina) oli perre ostnud nelikveolise talveauto.
Mina, oodates Kadaka teel bussi kui TLÜ raamatukogust töötamast tulin,hoomasin taas tänutunnet "suurte poiste" õigete otsuste vastu kaedes tänavapildi kaasaegsust:Kuna EW valitsus loobus varakult uute ja pruugitud autode sisseveotollist-tehes seda juba mõned head aastad enne Euroliitu astumist - (see fakt oleks niikuinii sõidukite impordipiirangud lõpetanud)siis nüüd sai/saab ka kehvema sissetulekuga eestlane kasutada suht tänapäevaseid vehiikleid koos kogu kaasaantava turvakomplotiga,millest murdmatu liidu autode puhul ei saanud mitte unistadagi...Plussiks igaljuhul,arvestades meie nadi sõidukultuuri ja alkolembust enne "kettasse hüppamist". Pole raske arvata,et niiviisi igal uue iseseisvuse aastal sadakond inimest ellu jäetud.
Autodest veel.Tänane esmavisiit Maalehe uude toimetusse, Luigepoja kontori juurde,veenis,et jutud ML autorubriigi kurvast lõpus pole sugugi liialdatud.Iseasi,palju neiu Prügi teemat valdab.Kuid tema kippus tõestama,et autofirmad pole enam üldse huvitet endistest nö. teemalugudest,vaid tahavad ainult reklaame(raha) sisse peksta(?).
Aga honorarifondi niiehknii pole,resümeeris ta.Tahtes mind vist lohutada.Nõrk lohutus küll.
Kui arvestada,et honorarifondi olemasolul oli sellele rahale minutagi kosilasi küll,kui insultiga koikule kukkusin ja kepile toetudes autofirmades lugusid tegemas käisin.Ja kõik minu head asendustoimetajad Oll,Ilomets,Vabamäe hoidusid neid lugusid sisse panemast igal juhul kui endi poolt mõnigi rida pakkuda oli. Kokkuvõtteks -tore,et minu poolt autoteemaga Maalehte külvatud rahapuu seeme na kenaste tärkas ning elujõuline on.Agu Veetammele ju kunagi 10-15 a.tagasi tõestasin,et kui ajaleht kriimu ridagi autoteemale ei pühenda,näeb ta automüüjate reklaamiraha harvemini kui oma kõrvu.
Jätkaksin Maalehe teemal.Kui täna iseseisva kodutöö teemaga raamatukogus tegelesin- tuli uurida sõnade tähenduste muutumisi - olin üllatunud,et Rapla ajalehes kasutet ühte minu uuritud väljendit sotsialiseerumine oli pruugitud(ja märgatud) koerte kasvatamise loo puhul,siis minu sama sõna samateemalises artiklis aastal 2001 ühe veterinaari poolt loodud koertekooli kiitvas artiklis Targu Talitas polnud tähtsad keeleuurijad mitte silmanudki. Mitte et ma oma nime miskise keeleuuendaja kontekstis lugeda tahtnuks -kuid Maalehe edumeelsuse võinuks "Keelenõuanne soovitab" 2008 tegijad ikka ära märkida.
Muide,siinkohal ei saa jätta paralleelitsemata termini "uutmine" sünniga.Ajakirjanike Liidu seni viimasel keelekoosolekul tunnistas endine ETA peatoimetaja Tiit Maksim sõna "perestroika" maakeelde paneku versiooni omakäelisust(loe:autorsust).Leidnud juhuslikult sõnumi Martin Luther,ist kui usu-uutjast,avastas ta kui easte passib sõna uutmine Gorba Miku perestroika eestikeelseks vasteks.Kuigi tõsiusklikud kommunistid e. ortodoksid olid selle sõna vastu ja isegi protestisid oma kirjas EKP KK-le.Siiski jätsid meie vene kommunistid selle tähelepanuta.Ja nii see "uutmine" muudkui jätkus.
Et sündsalt keeleteemaga seekord punkti panna,meenutaksin hea sõnaga tänase TV3 Raportit,kus saatejuht Marek Lindmaa tõdes:"Ütleb ju vanasõnagi :Kurjategijatel meeldib tegutseda pimeda varjus.. ." Marek,sõbrake,pole sa nii vana ühti-ja sellist vanasõnagi pole veel olemas!
Olge siis tublid,te keeleuuendajad ja -uutjad!
Parimatega
teie Neemo E. Poldre

Sunday, December 20, 2009

EestiPoiss

tervab ja päka-pikkudele ning teilegi lehvab.Ning Esimese ja Teise Eesti kokkupuutepunkte järgnevalt põgusalt lahkab.Et kuna olen lahterdatud teise(järguliste) kodumaalaste punti,olen terasem märkama,mis ja miks juhtub. Näiteks esimene väidetavalt usub tões ja vaimus,et kogu Eesti rahvas,see rumal hall mass teab: Euroinimeste,meie supersaadikute superpalgad maksab kinni meie maksumaksja.Nagu plekib kinni ka sõja kahel rindel.Sadade interneti-kommionude mõtteilmaga tutvudes hooman :ei nad, ullikesed, tea aimata ega kirudagi, kuhu kukkusid matuse-ja ranitsatoetused ning tasuta koolilõunad.Et ikka sõjamasina aplasse, täitmatusse kurku.Ja laul vaikind laias laanes? Kuna ükski meediaväljund seda küsimust ei tõstata- siis rahamuret polegi olemas? Primitiivsema mõttelaadiga inimesed näivad uskuvat, et vaid liitlaste rahakottide kulul kogu madistamine käib,et meie siin toidame teemat vaid kahurilihaga.Esimene Eesti väidab vastu:kõigile on kõik teada!No way!Aga:mina näen kokkuhoiukohta just sõjakulutuste lahtris ja eurohüvede mõõdukamaiks muutmises.Nagu just tehti kui Siiri-Viiri nuttis.Kui üks me naisõiguslane H. veel suures peamajas töötas,siis valgustas küll meedias,et Strasbourgi parkidest söödavaid seeni noppimas käib.Peaasi kui need Ojulinnul ja teistel hallukaid esile ei kutsu...
Lõpetaksin kultuuriuudisega.Toomas Lepal valmib Etsi 60.juubeliks poolemiljoniline film.Kris Taska abikaas Avdjusko oleks võinud selle monumentaalteosega paremini hakkama saada.Kui oleks lõpetanud efektsete kaadritega kahest mehest vannis:Priimägi ennast mängimas ning Taavi Eelmäe rollis Savisaar ise.No vähemasti
Kuldse Palmioksa oleks Cannes,ist ikka ära lohistanud?
edukaid loomemõtteid teilegi!
Endiselt Neemo.E. Poldre

Friday, December 18, 2009

EestiPoiss

Õhtust,mu armsad ligidalt ja kaugelt, hüüab.Ja hoomab,et eilne remark K-kohukeste liitlasest ajendas vast kirjutise Plastmassmees Luigepoju Ekspressenis.Isegi termin "teflonmees" tuli toimetusel teisega asendada,sest persooniloo peakangelane, ammu noorsotsina tuntud Jaak Juske on libe kui toorkummi, kui väljasüljatud nätsutomp. Teflon kindlasti tugevam ja mitte nii võimu/raha külge kleepuv aine on. Otsustage ise:kui mehike kes oma blogis aastaid kolkinud Savisaare Etsi,on salaja sõlminud niidikesi koostööks väga paha Keskerakonnaga.
Ja nüüd pole enam juttugi ei veehinna alandamisest ega maamaksu kuritegelikust olemusest? Otsesõnu seda reporter Krister ju küsibki, kuid plastist teflonmees leiab väljapääsu:kui rahvas nende kesikute poolt hääletades otsustas,järelikult polnud probleemi(?) No taoline mehike on kui sündinud poliitiker?
Krister Kivi,reporter, küsib otsesõnu-kuidas saate nii,et suu liigub,hääl tekib,aga mitte midagi pole öeldud?
Mehike vahutab midagi kompromissi otsinguist...
No näis,kas tänaõhtusel Püha Jüri mahahääletamisel ka sotsid kompromissi või komprat leiavad? Mitte et mul miskit hinges nende vastu oleks,kuid ärgu siis pakkugu end miskite imemeestena välja. Mina rumal,isegi ämbrit jala otsas kolistan,kuna enne valimisi jäin uskuma,et poliitilisi muudatusi-lubadusi jaganud seltsimeeste sõna ka midagi maksab! Nii loll ,nii vana ja nii naiivne,võin iseenda kohta öelda. Seepärast ma polegi väitnud,et kui sinna varga mäele riigilt kogujate sekka maandun, miskit suurt ja puhast muutma või nõudma asun.Nagu internetis tänaste paarisaja kommionu killud välja võlunud Erki Nool,kes kurtis eilses telku vestlussaates enda ja teiste riigilt kogujate kopsakat palgatõusu kommenteerides,et tema oma Porsche Cayenne,iga sõites küll 10 % kuluhüvitisega välja ei tule(?)Nii ütlen minagi otsesõnu siinkohal välja,et minulegi hakatuseks nelja-viiekordne tavakodaniku palk pluss prii auto (korralik,mitte miski Hundee) ja prii majonees,siis vaatame edasi...
Keskööpizza ja pardisufleed jätaks tibidest kolleegidele sealt mäe pealt...
Jätkakski tibidelainel.Helsinkis asus tegutsema lõbumaja kus klienditeenindajannadeks 70-aastased "Landeswehri sõja aegsed linnukesed",nagu mu toimetuses 1970-ndail armastati öelda.Ja teine tänase printpressi monitooringust tuvastet killuke:Viljandis avati ööklubi "vanematele inimestele", kuhu pääseb sisse alates 23-ndast eluaastast(?)Kas selge märk,et mina ja mu kaasaegsed juba puruvanakesed on?
Kas "starostj ne radostj?".No ei saa mina sedasi öelda teps mitte. Aastatekoorem ei rõhu,vanusega muret pole.Kui mina oma tänasel toimetulekulainel jätkata jaksan,tuleb vaid võtta siht mäele kus trikoloor lehvib.Ja kindlustada endale ning perele helge olevik. Kusjuures teitele kõigile helge tuleviku lubamine asja juurde käib.Kommunistid õpetasid kuidas tobedate lubaduste najal halli massi karjatada.Ja viimanegi häbitunne kaob kui riigilt kogujate saali uks mu järel kinni kolksatab.Sest palganumber ja hüvitised väärivad mu mõtete ja tegude valedeks vormimise pingutusi. Mille poolest Majoneesiprints, Värdjas Paidest minust parem/väärilisem inimene on?
Aga Jõulupühade kiire lähenemine suurt rõõmu toob.Ka pojukestele, kelle jaoks täna lasteaias pidu peeti.Kus ka Karl Sebastiani Katja ning Karl Patriku Sonja osa võtsid.Et me pere noortel meestel vanaaegsel kombel silmarõõmukesed vastassoost,saab mulle ainult rõõmu pakkuda. Lisakommimise-mõtet pole siinkohal vajagi...sest kõik on öeldud.Ja meite sugu jätkub.Linnar Priimägi oma õnneks mitte.Sest ise ta ju poseeris Taavi Eelmäega paaritudes Maria Avdjusko filmis,kust porri-pilte võeti,ning nüüd asja kohtukulli ette viis(?) No miks ometi,haige inime,kui ise pedereerida ihkad, siis teisi süüdistamisega tülitad? Et nüüd häbi hakkas?
Tehke tegusid mida ei peaks häbenema-punastama!
Häid lähenevaid!Ja nott külma ning vorstid sooja!
Parimat!
Terw.endiselt teie Neemo E. Poldre

Thursday, December 17, 2009

EestiPoiss

tervituseks kätt-seda va paremat-heilutab.Kui eilse mäejutluse Paeti-poisi meenutamisega punktitasin,siis täna olen sunnit,oh sa sunnik,temaga alustama.Kusagilt kinnimajast mehike vist käsipostiga mulle ühe pühadekaartikese postkastitanud.Üks kena uudis pajatab,et svenssonid Eesti sidevahendeid jälgivad:moblasid ja internetti näitex.Nii oligi Urmasele jäänud ainumas võimalus vangivalvuri abil pühadetervitus teele saata.Kuna ka KaPo jälgib, peaksin hirmu tundma.Sest kui teinegi pahalasest riigireetur, miilitsapoiss Simmlitz ka oma jõulukaartiga sekundeerib, tuleb mul kindlapeale pahandusi organitega.
Solarise seinal värvilises klaaskastis lippab kinoreklaamike filmile "Mehed,kes jõllitavad kitsesid".
Miks nii kummaliselt,me ei ütle:mehed tassisid laudasid. No ega saadudki öelda "Kitsi",sest raadioreklaamis võinuks "K" asemel meelsasti "L" kuulduda.On teil muu selgitus,palun.
Aga mina selgitan,kuhu kadus eilne,loenguvaba päev. Keskpäeval olin Ajakirjanike Liidus keelesektsiooni koosolekul.Tõdesime Tiit Maksimi eestvõttel,et seenioride kohus oleks mälestuskildudes jäädvustada tuntuimate keeletoimetajate tööelu seiku,isegi mõnest keelemehest/-naisest tasuks kirjutada.Näiteks Merestest oleks vaja talletada mõndagi.Mis fikseeriks ühtlasi nende panuse eesti keele püsimajäämisse läbi "keelepõllu pideva hooldamise"(bloggerdaja remark).Kuigi k. 17 oli Impressum-klubi korraline istumine Meriton Grand,is jätsin selle jäise külma tõttu vahele ja kappasin otse Mooni,kus tegusate Invaliidide Kojas korralik jõulupralle maha peeti.Kuna mõnedki olid ratastoolis,aga sõidukijuht ei võta,jätsime teisedki alkagooli ära.Polnd kaasas,noh.Jaani kiriku pastor hr.Jaan Tamsalu vestis mitte eri-pühalikku jõulujuttu.Ette ja taha pakkus keskaegset jõulumuusikat Rondello nimeline vanamuusikakollektiivike ehitud kuuse all suures saalis.Mis üllatavalt täis publikut,kuigi gripitaud lehvitamas tiibu.Mussi oli imekaunist,nii Itaaliast, Hispaaniast kui Kreekast.Kaunid lätlannalikult kuunäolised piigad helisevate häälte ja keskaja retropillidega.Kokku justkui Viljandi folk ja Andres Mustonen eht- kuuevarbalikus kastmes.Kuna laulude sõnad vägise latgale murraku sarnaselt saali heilusid. Kreemitäidisega, shokolaadiga ülevalatud kringel oli tõeline maiuspala ja koorekohvi ning rõngelpiparkooke jagus minusarnaselegi vanale kilpkonnale kes lauale ligines aegluubis.Tuttavaid palju, paha vaid - mo Liiza ei pääsenud senna.Tal tarvis lapsukesi kodo oodata ja maja kütta...
Eilne scandal me konnatiigis tõi välja kuidas hiljuti jõuministrina töötanud Pihl oli teinud vallatuse - viinud piirivalve helikoperdajaga lustisõidule ühe väikese ministrikese Helir-Valdori koos tolle kahe ja Jüri ühe pojukesega.
Noored lennundushuvilised ise tahtsid,kõlas Püha Jüri napp kommentaar.Lõunamaa kultuuriruumis viivad isad oma suuremaks kasvanud pojad esmakohtumisele lõbunaistega ja tasuvad nende eest bordelliarvegi.Nii ongi loota,et elu edenedes ja pojude tahtmiste suurenedes,aina uusi vägitükke teete? Kunstiakadeemia rektori Keskküla katse tõestas,et riigile kuuluv krediitkaartki passib hästi bordelli pil(l)udest läbitõmbamiseks.Kas teete ära,K-kohukeste liitlased?
Riigilt kogujad tegid ära selle,mida keegi poleks osanud arvatagi. Tõstsid nii endi kui paljude isandameeste palgad kõrgustesse,mis riigilt täiendavad 50 miljonit nõuavad.Õilsaks eesmärgiks olnud "tagada eliidi omavaheline võrdsus"nagu Postimees tabavalt märkis.Tallo Ivari sõnutsi oli see "Staatuspalga eelnõu".Olgu kuis on,aga üks paljudest liitlaskohustuse tõttu seal kaugel afgaanimaal hukkunuist on eilsest saarlane Jalakas,19-aastane noorsõdur.Kes inimväärse palga nimel läks püssiga turismimatkale nagu võõras sõdurisaapas jalg astunud korduvalt meite kodukamara pinnale.Mina pole seda meelt,et väikese Eesti napp inimjõud peab mu kodumaa vabaduse nimel hukkuma võõral maal,nagu tublid militaarsed pealikud väidavad.Pole keegi meist õnnelikum seeläbi,et nooruki elutee katkes maamiini tõttu.Seda miiniotsija ei leidnud,kuna inglased olid äsja dislotseerinud eesti üksuse Helmandi provintsis kus soomukisse varjunult sõda pidama õpetatud poisid olid sunnitud miinikaitse terasplaatide tagant väljuma ja külavahel tulepesi rajama.
Stopp poliitikale.Pealtnägijas üllatas Kärmas Mihkel,kes saatelõigu alul kilkas:Sõõrumaa tuli kapist välja(?)Tohoh,ka Sina,Brutus jõudsin mõelda kui telegeenius lisas:tuli kapist välja oma kunstikoguga.Ja tegi galerii maalidest,graafikast ja mööblist ning tarbekunstist (ka müügi eesmärgil).No ütle sa veel,et tavasaates ei tohikski reklaami teha.Selleks on reklaamiosakond ja -aeg.
Aga mis teha kui on neid kes seaduseraamidesse ei mahu.Minu remark pigem seda tähendaski,et mu vähemreklaamimaigulised lehelood teinekordki infopakkumise lahtrist mõtteis mujale sokutatud.Just nüüd,uue omaniku Maalehes,ei mujal.
Aga see selleks.Küll kosume,majandus ja mina.
Parimat! teie
Neemo E.Poldre

Tuesday, December 15, 2009

EestiPoiss

Õhtust,päkapikkude ja habemikust taadi sõbrad!Ja hoiduge oma suures seksimaanias neid väikesi toimekaid mehikesi ahistamast moel, millest just kirjutas eelmine Luigepoju Ekspressen Veiko Märka sulega.Kirjeldades kuidas Rocca al Mare Jõulumaa tegevdirektor Maarold Onnikainen olevat mitut päkapikku ahistanud ja koguni pilastanud(?) Geiaktivist,keegi Hjalmar Mardov aga nõudvat lausa päkapikkudega abiellumise õigust(?).Loen neid vaimukusi ja meenutan mõttes kunagi noorpõlves nähtud väljamaa "porri".Kui Õhtulehes töötamise aegu tõi üks Kiviranna Lempsi vana tuttav Taanist turismireisilt paar seninägematut vaimukust lausa muinasjutulise seksifantaasia teemal. Ühes oligi filmitud Punamütsikese ja seitsme päkapiku vilgas suguline tegevus.Et ablas miisuke,see punase mütsiga plix vajas pidevalt oma väikeste sõprade tähelepanu ja seda va "suurte inimeste asja". Mille nimel siis koos elati! Oleks nädalalehe valvehumorist seda linateost näinud-kujutan ette millise üllatava shedöövriga veel siis hakkama saanuks.
Elu ise ründab kah sama ainestikuga.Just avaldati shotlaste ülikooli uurimus sellest,et mehed ei hinda piitspeeni naisi.Nüüd on põnev peagi lehe naljanurgast lugeda kuidas hambamehed seda uudist kommenteerivad.
Keegi dr.Calderwell jälle tuvastas,et täiskuu ajab teatud haigla patsiendid pööraseks.Nad hakkavat ulguma,hammustama ja küünistama. Uudis paisati meediasse seetõttu,et lähim täiskuuöö külastab meid aastavahetusel.Aga kuhu kolis Paldiski mnt. asutus? Põnev ju - nüüd me ei tea,kustpoolt tulijate eest end hoida.Kui keegi palatiukse lahti unustab...
Remark sisepoliitikast:riigilt kogujad eskaleerivad minuarust revolutsioonilist situatsiooni riigis.Märgates,et väljanuputatud keskmisest palgast,asjapulkade palganumbri põhjast, üpris vähe järel. Alles see oli 17 tuhat ja ülegi, siis ligi kaksteist,nüüd üksteist tuhat ja sada viisteist.Ja seetõttu kutsutute ning seatute palganumbrid muudkui kukkusid.Asi vajas kohe vigade parandust,mis sai ka just tehtud.Rahanumber muudeti autonoomseks,vabalt oma vajadustest tuletatavaks.Presidendile 82 tuhhi ja pealegi,endile neli tuhhi per naase iga kuu lisaks.Ergma Enele ja asetäitjale kah vaeva korvav tasu -kuidagi peab riigivõim ju Ansipi ja Savisaare hinnatõusudega sõdima(!)Miks mainin olukorda revolutsiooniliseks? Sest loen interneti kommikastidest sama ärevaid ohusignaale nagu vahetult enne pronksiöö tulekut.Lausa otsesõnu kostavad üleskutsed purustada rõhujate klann,raputada nende võimutäiust ja ohjeldada saamahimu.Ja et Lohetapja Püha Jüri süüdistas just riigireetmises Ansipit,Langi ja veel üht seltsimeest,kelle pihta koputas KaPosse, võib asi ühel koledal päeval kiskuda päris kummaliseks..
Kui kolmikul sõrmed sahtlivahel ja rauduks selja taga kolksatab, tuvastan küllap kolmandagi süüdistatava ja toon ta nime teie palge ette.Ju see Paeti-poiss oligi.
Seniks aga
lehva-lehva!
Parimatega
endiselt teie Neemo E. Poldre

Monday, December 14, 2009

EestiPoiss

Heia!Heia! Tänane communicationi arvestus sujus "polee pahaa" versioonis.Ainult üks kodutöö,see sõnaraamatute võrdlustest oli kunagi meilitsi lennanud hunt-teab-kuhu, pr.Paldrok palus saata otse lektorile Krista Kergele mida homme ka teen.Ju siis see lugu täiesti OKas on.
Küll aga pole lood kuigi OK tolle Tallinna poolt sünnitatud luksus- kaupade maksuga.Just nägin "Ärapanija" saates kuidas oli linnast Hundisilmale pagenud Ninasarviku-vana vaimusünnitusega hädas aselinnapea Eha Võrk-sukk.Lausa kolm korda järjest näidati tolle tähtsa tädi, ju piisava hariduse kuid ebapiisava harituse tõendina tühist pula-mula heietust,mis kõlas umbes nii:"No lukskaup...see on selline,et mõni asi maksab kohe palju rohkem...ja siis on ka see lisamaks..." Äraütlemata tark mõttelõng,kas pole?
Nii et kui mulle kirjutataks suurkoolis diplom või midagi sarnast välja kasvõi ainult mu tahtejõu ilmingu eest,et suutsin minna ja jaksan ja seal käia jatkuvalt.Kaasa töötada ja töid esitada. Käimisega muidugi iseasi,sellega loodan parandada oma füüsist. Tänagi kalpsasin kärmelt trepist viiendale kui oli vaja dekanaati üks kohvikus täidetud anonymus-ankeet tagastada.
Esmapilgul päris kergelt see tarkusediil mul läheb,sest pool aastat suurkoolis juba seljataga.Oled palju kepsum,isa,ütleks tütar Mai-Liis kui mind siin ringi tuhisemas näeks.
Ja kui majandus/mina jalule tõuseks,poleks mul muretki taas oma autotoimetaja toolile istuda.Sest taganttulijaid,kuklasse hingajaid minu teemal pole teps mitte.
Muu tegevuse vahepeal harin end infotulvas.Raadio hommiku-uudis oli sellest,et Hiina teadurid tuvastanud,miks lindudel pole hambaid(?)Et segavad lendamist,rikuvad õhuspüsimise-stabiilsust.Keda nad siis hammustaksid sellest uuring vaikib.Hea ju,et sääskedel kihvad puuduvad. Muidu oleks lausa vampiirid valmis!
Kas see võiks olla minu uurimuse teema? Nii saaks minustki ehk teadusejünger.Pean ju ikka mõnele tuttavale vastama, mitmendat kõrgharidust olen omandamas või et kas käin ülikoolis loenguid lugemas? Sest mitte keegi nagu ei usugi,et mul senini ühtki kõrgkooli diplomit hingetaga pole.Kui teadustööle pühendun,usuvad kohe automaatselt.Nagu meiegi usume,et Tallinna linnavalitsuses ametniketoolidel kooliskäinud inimesed istuvad.Mõni küll istub juba mujal: Näe,Parbuse-poisi vist peidavad istuma pikemaks ajaks?Eilne värske uudiskild juba sedastas,et kutt umbes miljoni jagu neid va altkäe makse kogunud on...siis tasub küll Tallinna raadi kolida. Sest mitte iga tõbras,Paks,ei kuku kinni.
Ei siis muud kui häid lähenevaid.
Feng Shui guru,arhitekt Rein Weber,kes minu mäletamist mööda punaste eest mo noorusaal väljamaale elama pages nüüd koos kaasaga soovijaile sel teemal koolitust jagab.Ning ta vist neil sitastel seitsmekümnendatel,nagu Lapin armastab öelda,kodumaile naases. Ning täna on armastuse teoorias uut õnneõpetust laotamas."Igas mehes on viis meest ja igaüks neist tahab erinevat naist".
See on juba teaduste teadus!Mis vajab edasist uurimist, katseid, tõestusi.
No seda ma ju ütlesingi,et hakka või teaduriks!
Peab vist Euroliidu rahade taotlemiseks projekti kirjutama.Aga ei ole aimu,kas ja millal meede avaneb(?)
Suurest liidust veel niipalju,et sealt on tulnud meile loomakaitse-teema ja juba ullikesed kipuvad karusnahapoode ahistama.Aga et nood juhtnöörid na poolikud onvad,ei mahu kõik mõtted mitte kohe neile hakkajaile aktivistidele pähe.Kui nägite oli üleeile õhtu-uudistes õnnetus ekraanil:Venemaale liikunud seakoorem elusloomadega oli kuasagil Karksi alevis kraavi libisenud.Ja nii need õnnetud ruigamid seal külmas lõdisedes röökisid,ka näljast ja janust.Kurb oli vaadata kuidas abitud loomakesed hädas olid.Treileri veokastis haledalt lausa appi hüüdsid.Alevilapsed karjas õnnetute nägudega ümber kraavis külilioleva auto.Toppisid küpsiseid sigadele suhu. Kas on Eestimaal üldse mingi arvestatav "looma kaitse" olemas, mõtlesin. Nüüd ja edaspidi palun seda ebatsensuurset sõna minu kuuldes mitte suhu võttagi.
Ja sellega panekski punkti.Minge nurka ja häbenege!
Parimate pühade-eelsetega
teie Neemo E. Poldre

Sunday, December 13, 2009

EestiPoiss

Õhtust,tere lumevaipset detsembriõhtukest!Tuli teist just niipalju, et Ilmajaam saaks öelda:lund nädalavahetusel lubasime -tehtud!
Täna räägime kunstist:söömise kunstist.Mida promob hollandlanna Marije Vogelzang.Kes üritab teha söömise protsessist kunstiteose igal võimalikul moel.Ka söödavate söögivahenditega.Ning isegi trummilöökidega iga ampsu puhul.Ja väidab,et ärasöödud toit on siis valmis kui on inimese kehas - siis alles hakkab kunstiks muutuma. Kas ei tule tuttav ette? Kunstiinimene Jaan "Purkisittuja" Toomik on sama teemat viljelenud juba aastaid tagasi.Kui oma nö "teosed" klaaspurkidesse kaanetas ja näitustel eksponeeris(?)Miks tõmban ka mõttes paralleeli roppirjanik Peeter Sauteriga,kes ometi nii ropp polegi...
Teinegi toiduteema--paralleelikesena äärmiselt sündsa ja siivsa noorsandi Karl Patriku teemal.Astub eile tuppa,näeb vaagnakesel kuhja piparkooke ja küsib:mis need on? Võta, palun,piparkooki pakun. "Muide rootslased ütlevad,pepparkakka" sõnan pojukesele.Kes vaatab mulle huviga otsa,sõnades:"Jah,aga mina ütlen seda v a i k s e l t "(?)Seepeale mina jahmun täiega.Sest kust võtab noor mees juba kolmeaastaselt sellise terase vaimukuse? Vaatasin meie üliintelligentset väikemeest lausa hämminguga segatud aukartusega...
Põikaks nosimiseteema mant hoopiski poliitikalaineile.Sest suured söömapühad elik jõulud kohe päral-saab söödud et vähe pole.Isegi vampiiritoit meid ühendab sugulasrahvaga.Ülelahepoisid pistavad kuumal suvelgi kesk Tampere turuplatsi põske mustamakkaraa,mis siinpoolsel kaldal jõuluaegu pop on ja uhkelt verivorsti nime kannab.
Aga nüüd suure liitlasriigi lähetatud vastse esindaja loo juurde. USA satis meile uueks suursaadikuks Michael C.Polti,mille puhul on selle "vilunud rebase saabumisest"kirjutanud üks minu lemmikuid Luigepoju Ekspressenis: Andrei Hvostov.Vaimukas ja erudeerit poiss Ida-Virust.Kellele veel kui mitte talle,vene poisile, on lubatud eht andreihvostovliku seisukoha väljendamine:
"Kosovoga juhtus viimase paari inimpõlve kestel nagu Viruga - seal valitseb "võõras keel ja võõras meel". Huvitav tähelepanek teinegi-Polti saatis kodust teele Hillary Clinton,kes talle teatas:Skype on leiutatud Eestis,Tallinn on väga ilus linn ja Eesti on Ameerika liitlane.Andrei suudab oma silmaringi ja teadmistega ikka üllatada,tema lugusid haaran alati esimesena kui lehe lahti löön.Kusjuures viimasel Ajakirjanike Liidu kongressil, kus olime delegaadid, rääkisime puhtas eesti keeles.
Mida ei saanud kahjuks öelda oma muulastest kolleegide kohta Ajakirjandusmajas,nagu olen korduvalt toonitanud.
Seni viimasel prof.Anna Vershiku loengul oli jutuks,et noored sakslased on hakanud oma muulaskaasmaalastega isegi türgi keelt rääkima.Loomulikult,sest intelligentne noor inimene ei ole vaimustuses keelebarjäärist.Ka mulle läks korda ukraina keel kui okupandi rollis seal olin.Et teaks mida klubiõhtul eemal seisev poistekamp minust kui vene solbakust räägib või oskaks vastata kui kena ukrainlanna minuga tantsu ajal paar sõnakest vahetada tahab... Nii ütlesin pärast loengut oma lektoriproualegi,et mõistan hästi noorte inimeste mõttemaailma seal hansude ja gretede maalgi.
Ent nyyd pistaks siia suure punkti.
Suss aknalauale ja luugid kinni!
Parimat!
teie Neemo E. Poldre

Saturday, December 12, 2009

EestiPoiss

Tervab ja õnnitleb kolmanda advendi puhul,mis homme koidab kui uus päev koidab.Aga ei see koida neile õnnetuile kes Permi ööklubis Lonk(s)av Hobune hukkusid.Näe,suri just põlengu 144.ohver.Kelle seas ka Kohtla-Järve piiga,noor ema Anastassia Ivleva.Kas tal oli karm saatus ja vikatimees oleks näitsiku tabanud ka Ida-Virumaal?
Pidid ikka idikad olema kes ööklubi plastlage hiina ilutulestikuga ründasid.Meil Jannseni poes müüdavail uusaasta-paugukail kõigil kasutajate tarvis kirjad peal,et tohib lasta vaid vabas õhus.Kas rahva-Hiina ei hoolinudki rahvast või on Venemaal vaid muukeelne tarbijakaitse?
Õnneks aga kodu-Eestis punuvad tarbijaile turvist pidurdamatu riigilt koguja Ken-Marti Vaher ja ta semu Reinsalu Urmas.Kes sepitsevad sadade tuhandete kodulaenu (maksete) käes siplejate ja sealt masuga järjest liigkasuvõtjate-täitevametnike/kohtutäiturite küüsi pudenevatele tarbijatele "kaitsevõrku" et tagada pehmem maandumine. Minagi,asjatundmatu ja tänane mittelaenaja pidasin häbematuks seadustatud käitumisnorme, mis endiste "võrdseist võrdsemate" poolt tehtud toetamaks tänaste oma kaliibri meeste bisnist ja lüpsitehnikat .Kujutage ette,et eesssammujate,rahva avangardi(vanasti kommunistide) nüüd rikkurite väesalgale teel helgesse tulevikku ja kaugemalegi veel- on antud kätte võimas seaduserelv:kui jäädakse laenumaksetega jänni,võtame laenupandiks antud maja ja müüme maha, aga võlgu maksad edasi,rsk! Sest vahepeal ilmuvad oma urgudest kohtutäiturid-need täitmatud, ja kümned aplad pankrotihaldurid - need igavesti näljased elukad.Vähesööjad,kes alailma röögivad Vähe!Vähe!
Noorte meeste tandem kipub nuputama ja läbi suruma seadust miska seitset nahka koorima kippujad üle viie-kuue ei saakski.Ehk kui kolm...viis aastat rõõmuga laenu makstud on,poleks kellelgi õigust pankrotikolli kapist välja lasta.Ja et rekvireeritud kinnisvara olekski kulude kate(kui sest jätkub).Midagi ebaloogilist siin pole-miks peaksid viie rikkaima riigi miljonäride edetabelit ehtima kümned täielise EW laenuhaid-pamgaisad,kes tänagi piisavalt staffi ja money kokku saanud?
Remark sellest,miks täna ühinesin kisakooriga:alkoreklaamid ajavad jooma(?)Avan kolmandat hommikut internetis Sopa-lehe saiti ja lööb näkku Saku reklaam ega lase midagi teha.Jõllita vaid nisuõlle pilti ja pudeli korki,leht ei saagi avaneda.Lukustuseristikese on patsiga poisid vist kasti Saku õlle eest ära jätnud?
Pean ju jooma kukkuma,kas nii?
Veel targutusi elu ja olme teemadel.Kuna ei raatsiks prügiveo eest makstagi kui kasti täidavad pandipakendi-topsid,jalutan ikka Jannseni uude taaraputkasse kus pealtnäha tark massin need "sisse loeb".Mis pealtnäha ja miks sisse loeb?Sest moodsad õlleputlid tähestiku esimeste tähtedega tähistet on,aga mu koduküla hallikas kummut-putka tähti ei tunne(?)Toppisin sinna üleeile flatboy Rocki-purgi B-tähega,see tatistas välja.Kuna oli asja Järve Selverisse, jätsin kotti ja söötsin seda,enam kooliskäinud kummutit.Sõi ja kohe sülitaski kviitungi näppu.Spordi mõttes harjutasin,ringi käima ma ju pean,et veri nahavahel suliseks...
Tahtsin hoopiski heietada A-sotsiaalidest,kes me taarakuuri ümbert talveks uttu tõmmanud,ja minusugusest E-sotsiaalist,kes e-riigis oma koolist vabad päevad internetis veedab.Meie vahele mahub veel mõni B-sotsiaal nagu üks wagon-Volvoga soliidne isand,kes kah taarakuuri rünnata plaanis kui me ühe esmamainituga seal ikka va hooldevenda ootasime.Kes tuli Viimsist ja pidi jätkama Nõmmel kus kah kapriisne taaraautomaat pungil sodi täis ja sundpuhkusel. Selgus,et kui õllevirret veel tibagi sehen ei tohiks tühja kesta massinasse peksta.Ja taas pealeasetet kork kukub eluka sisemusse, lausa segab tolle tööd.Kosmosetehnika,noh.
Tehnikast veel:eilne 14 liini buss oli kui türklase takso:kabiinis igasugu vidinaid,jõulupärjakesi ja -ehteid,neid täis kogu esiakna ülaserv. Piki näidikupaneeli jooksid värviliste kellukeste girlandid,kesk kogu seda lunmmust toretses mitte väike Jõulutaat ise.Valgete tuttnarmastega tumesinine eesriideke armsaste palistas tuuleklaasi ülaserva.Ehitud justkui telepurgis nähtud lõunamaalase auto,mikrobuss või muu mootorkaarik.
Kultuuride paljusus on rikkus,mu sõbrad armsad!
Nautige kes suudab ja tahab.Mina vaatasin huviga-mitte hirmuga, et kui mehike ise neid imetleb,kuhu rooli pöörab?
Kauneid lähenevaid!Toimekaid päkapikke ja jõukat jõuluvana!
Olge ikka mõnzad!
Jatkuvalt teie
Neemo E. Poldre

Thursday, December 10, 2009

EestiPoiss

õhtast,kõik see mees(ja naine)hüüab.Sest nädala selgroog sai murtud -homme on reede ja mul loenguvaba päev,mis keele variatiivsust õppima kohustab,kuna nädala pärast eksam kollitab.
Loengu lõpul vahetasime koolivend Uwega muljeid kuidas Tõnismäe Tinasõdur minema lohistati.Mõlemad olime seisukohal,et kirvega seda asja aeti.Tema leidis,et võitjate püha kuju kallale kiputi.Mina taas otsisin pointi miks just taolisel moel.Jään endiselt eriarvamusele,et vaja seda ju oli, ent kas tsiviliseerit inimeste kombel asja aeti on iseasi.Tegin ju meediamonitooringut enne actioni ning nägin ette mis juhtuma hakkab.Kuna neil Maarjamaale tulnuil puudus keeleoskus ja kindel,autoriteetne liider,läks asja tuum neile kaduma.Läbustamine ja suure võidu juubeldamise jätkumine kesklinnas pididki selleni viima.Kuna vastaspool hindab väga Suure Juhi isiklikku pöördumist,olnuks vaja vaid meie riigi juhtisiku sõnumit:ärge laaberdage ja juubeldage pealinna südames,muidu tassime puusliku põõsasse!
Ega see ilus ei olnud kui klassijuhatajate sabas toodi punaste kaelarättidega pioneere rivis 9.mail ja 22.septembril Tõnismäele punamundris vanaisade ja -emade bajaanimängu ja vodkalibistamist vaatlema.Et traditsiooni ja järjepidevuse viljelejaid kasvatada. Mida oli eestlasel-ka mittenatsionalistil- väga valus vaadata.Sest pole meil peret,kellest punavõim poleks raudse teerulliga üle sõitnud.. .Valederohke ideoloogia saatel:krrdi faSistid pommitasid puruks Narva,Tartu ja Tallinna!Koolis küll me küll mitte ei tohtinud punaarmeed faSistideks tituleerida(?!?)Kuigi ühistunnused olid kaalukad.Kogu maailm teadis...
Aga poliitikalaineil hõljumine mulle suht võõras teema on.Koolist tulles ning Forum Centeri ees bussi oodates astus ligi vana kolleeg "Noorte Häälest"-Väino Raskasov.Kust tulek,kuhu minek conversationlõppes tema üllatusega,et ma ei tulnudki ülikoolist loengut pidamast,vaid ise õppimast(?)No su esmahinnang on minu kaugem tulevik,väitsin.
Hommikul ülikooli fuajeesse sisenedes tuli mõte,et mida mõtlevad nooremad mind kooli longates nähes?
Kas "igavene üliõpilane" või - vanaonu mõtleb enne surma võtta viimast? No ei üht ega teist.Tegelt tahaks kasutada võimalust et liikuda suudan ja et midagi ehk kunagi veel tarvilist kõrvataha võin panna.Nagu hiidlane kes leidis suvelõpul teelt surnud varesepoja ja pistis tasku.Kevadel võttis roju välja ja ütles: "Näh,et läind taris!"
Aga kui Taevane Isa tervist jagab,mina ei lõpeta.Huvitav ju:isegi tänapäevane emakeele ortograafia põnev on - kus mõndagi tavatut hooman. Terve elu mul eesti keele korrektne valdamine trumbiks olnud ja mu haritusest märku andnud.Kummaline,et pr.Annika Hussar nüüd teistmoodi arvama peab.Aga kui mu nime googeldab,küll oma hinnangut muudab,loodan. Sest needki vähesed mu autoalased artiklid peaks andma ainest hinnata emakeeleoskust mitte halvaks.
Ei siis muud kui Hyvää Joulua!
Sellel lainel mõtleme ja elame.Lund küll lubatakse kuid Liiza ei usu ühtegi mesijuttu.
Näis-näis!
Parimatega teie Neemo.E.Poldre

Wednesday, December 9, 2009

EestiPoiss

tervitab nii enda kui klubi nimel.Sisenen eile kuue ajal Rahumäele, Vana Willemi pubisse kuhu eelmisest korrast koguneme Reval cafe asemel. Ja mida näen:kõige suuremas saalis pika laua ümber on oma paarkümmend soliidset taati.Ülla-ülla!Nii vara juba,mõtlen ja uudistan samast ukseavast - no mitte üht nägu ära ei tunne!
Ju ikka üks seniilne vennike olen,tuuman.Kümne minti pärast tõusevad ja lahkuvad,jälle kõik võõrad koonud.Alles siis mõistan -polegi minu klubi(?)
Okay,vana vennike võin ju olla,ent elukoolist saadud teadmised ei kustu:nii kui linna raehärrad pistsid kilkama,et nüüd nemad keevitavad "lukskaupadele " hinda ostlemismaksuga,ütles süda kohe- Deja vuet eks kommunistid just samaga tegelenud: hämamisega,töörahva laiade hulkade armutu petmisega.Ja kes meid täna juhivad-ikka sama puu viljad,küpsenud ja valminud, lausa väljaõppinud.Täna lahvataski scandal- kui selgus,et makaronid ja vorst kah lukskaupade riiulile sattunud on.Vaid mingid ravimid ja titelapid pluss veel tühja-tähja nimekiri pole luksus, seletas abilinnapea Eha Võrk-sukk läbi telepurgi.Ja vana Paks,keda me nuumata ei tohi,jahus hommikul teooriat,et paadimaks sündinud mõttest avada meri linnarahvale (!?)
Breznev avab seepeale Novodevitcje hauas silmad ja rehmab rõõmsalt: Minu poiss!
On kuidas on,aga me endine klubijuht Priit avaldas eile arvamust,et selline riik enam kaua ei püsi.Tulubaas kuivanud kokku kui kaun ümber kidura hernepeotäie kuival suvel.Tundub minulegi,et sellisel ainult teatud kildkonnale orienteeritud riigikesel pole mingit eksistentsi-õigust.Pealegi kui aamu-uutinen sedastas,et riigilt kogujad arutasid omaenda kuupalga tõusu vajadust - nii kuue tuhande eegu võrra . Eks see olegi ainumas lahendus,kui Ene Ergma suvel selgitas:oma palku me alandada ei tohi,sest seadus ei luba(?)
Huvitav seadus küll-lausa inimvaenulik ma ütleks.Sest mingi seadus oli abiks kui päästeteenistuse palgakärbetest ja töötajate vallandamisest jutt käis.Rohke Debelakk vist kordas ennast kui Libauudistes tõdes:on vaja eesti kroon maarajoonides kasutusele võtta,mis euro kasutuselevõtust siin jutt käib? Teine hea uudis käsitles reisisaatja sundpalkamist kui sõidetakse perega lõunasse turismireisile.Et reisisaatja reisib oma saadetava pere kulul,kes teeb talle kõik välja...
Ja nüüd viimane tehnikauudis.Kohe-kohe valmib uudne moblamudel, mis suudab diagnoosida köha:kas on kopsupõletiku-köha või viiruseline köha etc.jne.Mina mõtlesin siit edasi.Kas oleks lööki uuel Nokia mobiiltelefonil, mille kuulariavasse pissiv tibi saab teada kas ta on juba natike rase ja kas oodata on poeg-või tütarlast ?Isegi paralleelne mudel narkarist poisile võiks olla,kelle lapsevanem saaks otsast näppida välja kiir-narkotesti?
Nii saab järjest laiendada moblade kasutusala.Mõni juba pildistab kui fotokas ja teine töötab kui diktofon.
ega,s kedagist Olge kah nutikad kui nuudlid - aga mitte luksnuudlid.Need ajavad ju luksuma!
Parimatega-
teie Neemo.E.Poldre

Tuesday, December 8, 2009

EestiPoiss

tervitab ja ühiskonnakriitilisel lainel jätkab.
ÄRA MAKSA MÜÜGIMAKSU.ÄRA NUUMA TÕBRAST PAKSU! Nii kõlab päeva moto,mille publitseeris S-leht.Paralleelprotest on rõhuga sõnal "paadimaksu" aga ilmselt laiad massid ühinevad mõlemiga.K-kohukesetruud netikommijad juba pritsivad vahtu,et protestige ka UnZipi käibekatõusu vastu.Aga jõuad sa hing siis kõigi pätitegude vastu protsessida.Näe,abilinnapea Taavi Aas juba nahutabki meedias neid 260 ilmselt TLÜ tudengit,kes täna hommikul osalesid suurel meeleavaldusel piletihinna tõusu vastu mittetallinlastele."Ärge minge kaasa provokatsioonidega" nõuab kommunistlikku retoorikat viljelev mehike. Kas endine redis:väljast punane,seest valge? Mõnesaja krooni asemel tuleks paljudel tudengitel kuupileti eest käia välja üle kaheksasaja krooni.Käärid on selles,et kirjutad end välja koduvallast,kaotad sellegi vähese toetuseraha mida vald ehk maksaks või maksabki.Mina just esitasin küsimuse saitile kus protestiplakatid kenasti reas.Ka punane autoaknakleebis,mis na kenaste passiks mu tumepunast karva linnamaasturi akna-avale. Pärisin,kuidas sellise saaksin.
Innovaatilisi mõtteid. Kui Beriti Peijingis olles pakkusin,et piiga võiks teha jalgrattakooli noorhiinlastele kes alailma kokkupõrkeid tekitasid-mustmiljon kahel rattal kakerdavat pilusilma ses suures sipelgapesas oli ju meelierutavalt häiriv vaatepilt,mida neiuke Skype,is kurtis. Siis nüüd,pärast kurvastavat Permi ööklubi-feierwerki on hädatarvilik mul minna firmat rajama endisse punavenesse,kus keeleõpet ma ei vajagi.Ning püstitada sinna üks korralik tarbijakaitse-ettevõte.Mis nõuaks tööstuskaupadelt kasutusjuhendeid vene keeles ja piisavalt suurte tähtedega.Et ei juhtuks Permiga abnaloogseid katastroofe.Kas mitte ka hiljutine Moskva-St.Peterburi ekspressi "Neva" vastu taevast minek ei juhtunud sarnase toote väärkäitlemisest kasutusjuhendi puudumisel? No on ju lollimast lollim see Siberi lugu kui inimesed ei tea aimatagi,et rakette lastakse vabas õhus ja täiesti vabalt?
Lisaks pakun näite sovjetiajal soetatud auto lisa-tahavaatepeegli surematust juhendist.Ostsin selle iminapaga naljavidina pealinnast Videviku t. kpl."Volga".Luksautot ennast mulle ei müüdud-polnud ostuluba!
"Meie toode on ette nähtud nende objektide vaatlemiseks mis jäävad peegli vaatevälja.Tehas garanteerib peegli töö 18 kuu jooksul"
Ja kõik sai selgeks.Misiganes on tagapool,aga vaateväljast eemal, seda ära vaata.Ja kui 19 kuud möödas ära mitte üldse vaatagi!Vat taolisi tarbijakaitse-dokumente oskaks produtseerida.Näiteid leiaks ka ekspunavenest endast. Või vanast ajakirjast "Krokodil".Oli ju seal rubriik "Narozno ne pridumajesh" ?
Aga nüüd hõlmad vöövahele ja oma autoklubisse!
Näis palju meid täna kokku tuleb?
Parimat!
endiselt teie Neemo E. Poldre

Monday, December 7, 2009

EestiPoiss

Õhtust,meine Damen und Herren!Ja siin ma olen, bloggerdamisest sõltuvuses,ja teisiti ma ei või.Huvitav küll,juba päeval bussis sõites mõtlen,mida võiksin õhtul päevikusse fikseerida.Näen bussi laekäepidemete küljes erkkollaseid lipikuid: "HepaTiit.Millal sa jälle käsi pesed?" ja meenuvad pealinna kinnised vetsud,mille sulges alanud Masu,jätsid kinni TäPe ja PuPu.Kui tahtsin pärast jaani seal ProKapitali majas toimetustes viibimise järel allkorruse söögitoas einestada kui varemgi ning fuajees pelleri ukselinki tervitasin,ei olnud ta nõus mu terekätt vastu võtma:suletud.Küsin turvaJürilt, miks uks kinni.Juba pool aastat kinni,sest baariomanikud hoiavad kokku(?)Eks hoidku kokku omavahel,mitte minu tervise arvelt,mõtlesin.
No mis mõte on kätepesureklaamil sellistes oludes? Mahavisatud vaev.
Bussist möödub sõiduk kirjadega K-grupp.Kas K-kohukese klubi liige, mõtlen.Teades,et too rühmitus on turvafirma.Kas K-linnapeal on eraarmee,et turvajõugud ja MunPo?Kelle eest va Hundikoopa isand end kaitseb? Täna ründavad raevunud netikommijad hoopis pangaisa Lipstükki.Kelle kohta kirjutati,et tema sajatuhandelist kuupalka mitte mingil juhul kärpida ei tohi(?)Aga ise ju kilkas pool aastat tagasi (vist jommispäi),et elaks lahedasti ära ka 5 (loe:viie) tuhandega kuus...Loomulikult elaks kui neli ja paarsada ülegi on ametlikult tunnistatudki elamisväärseks!
Ahh ma ei viitsi sellest rohkem rääkida,nagu väidab Jaska Jolkin. Vat Venemaal juhtus äsja selline maotu lugu,et keegi isemõtleja otsustas Permi linnas "Lonkava Hobuse"nimelises keldriööklubis elumaja all korraldada üks feierwerk,nagu sealmaal öeldakse.Ja võttis peotäie Hiina ilutulestikurakette ning põrutas täismaja-piduõhtu aegu otsesihtimisega sealsamas plastist ripplakke. Tekkis "ilutulestik",paanika,plast süttis ja ving tappis 134 inimest,nüüd on 115 haiglas,mõni üliraskes seisus.Eesti riigi juhid avaldasid just naaberriigile kaastunnet, sealmaal on eilsest kolmepäevane rahvuslik lein ning Putin leidis,et uusaasta ilutulestikud peaks ülepea ära jätma.Nagu mulle väeosa komandör major Blinov aastal 1968 tõestas, et tuletõrjeautojuht nagu ma olin,ei tohi ma sõita bensiiniga tuld kustutama nagu juhtus Moskvas. Rangelt keelatud olevat majandussõitude tegemine operatiivautoga, nagu olid toimetanud nood juhmid tuletorkijad,kes vedasid just enne punases paakautos bensiini(?)Juhul kui neil olid ohvitserid sama aplad vargad ja marodöörid kui meie omad,siis ilmselt tegeldigi armee paljaksvarastamise -loe: kütusemüügiga ning ei jõutud.Punane kukk kargas vahele ja toimetas kamba tribunali ette. Aga see on juba minu versioon punaarmee lahinguteest ning spekulatsioonihõnguline nägemus vaprate kodumaakaitsjate elust ning igapäevatööst.
Finito asemel lõbus killuke communicationi praktikumilt:keegi noor daam kinnitas oma referaadis,et Siberimaa põliselanike keeles on kriidi terminiks "kirjutav seep" ning kruvi nimeks "pöörlev nael".Aga üldse olid kõik ettekanded,nii inglise kui prantsuse jt. fil-idel ülimalt huvitavad ja väegade harivad.Ühe kaastudengi eesti keele teemalise töö pakkusin oma küsimust esitades üldhuvi tõttu ka avaldamiseks ajakirjas "Keel ja kirjandus". Vabakuulaja Uwe oli pühendunult koostanud keelevõrdluse arengupeegelduse näol,mille tarvis otsinud päris huvitava infopõhja. Ka käsitlus oli vaeva väärt.
Loodan seda lugeda tema blogist.
Ja jälle-unele,kõik see mees/naine.
Et värvilised meid/teid oma embusse haaraks - lausa keskhommikuni. Mul homme ortograafiale pühendumise kodutöö-päev.
Pole pahaa,hüüataks maadevahetuskontori peainsener kui teaks.
Lehva-lehva!Õhtul klubis näeme(kui näeme).
Wana Willemi juures arutame koos EU kultuuripealinna staatust ja saatust.Tänased TV3 õhtu-uudised seadsid selle küll kahtluse alla.Kuid Unic ei tagane!
Parimat!
teie Neemo E. Poldre

Sunday, December 6, 2009

EestiPoiss

Hommik,mu armsad!Ja kena ning vähe sombune ning rahuline hingamispäeva aamu käes on.Kui keskpäeva saabudes kipub pimenema ning toaaaknal tuleb süüdata me tuliuus kuue tulukesega advendiküünal, et hääbuvale Issanda valgusele vastu astuda.Saagu valgus,hüüdis elektrik ja võttis taskust toosi tikke,kõlab üks vana rahvajutt...
Ekspresseni veergudelt selgus Sulev Vedleri jutust üks huvitav, hästivarjatud seik.Riik kulutab hoogsalt, sekundis lendab 2840 eeku.Nii tulebki pidevalt rahvalt seitse ja pool nahka koorida, hindu ja aktsiise kergitada. Näe,Taavi Rõivas just kinnitas,et 60-tuhandelise palga juures ei pane seda kõike tähelegi!On ju tubli poiss,kohe näha,et kooliskäinud inime ja mata hinne oli puhas viis!Liitmine lahutamine sujub ekstraheaste...
Vähjatiit,mu ammune lemmik,sai just välja öeldud banaalse tõiga. Mida kutsutud ja seatud isegi mõelda ei julge:"Lihtsalt eurotsoonis olles ei tõuse ei käive,kasum,tööhõive ega palk.Väliskapital otsib ennekõike töötegijaid,ideid ja uusi turge,mitte tühja pangakontot kuhu raha kanda."Ja selle karmi tõe ütles TPI diplomiga automees konverentsil "Elu pärast eurot" -kas on selge et NLKP Kõrgema Parteikooli diplom teiste nö kah asjatundjate taskus ei kaalu pooltki seda mis tema rauakooli oma?
Paar kummastavat uudist kah:ettevõtteil pole Eestis ikka veel tulumaksu(?) ning Eesti NSV teenelised rahvalüpsjad ehk endised kõrged kommunistlikud partei-ja valitsusladviku liikmed saavad ikka veel kopsakat pensioni-või palgalisa.
Mille eest,seltsimehed?Kas usute,et meil on haugimälu?
Kui viia riigi tulud ja kulud loogilisse tasakaalu,lõpetada sõjapidamine kahel rindel (googeldades leiate muu googel-moogeli hulgast minugi allkirja Iraagi sõja lõpetamise nõudel!
Mille andsin kunagi ammu pärast BBC teledoki vaatamist,kus ühe kuulsa Mikihiiremaa sõjardid tungisid Bagdadis öösel sisse ühte eramusse, mõrvasid kohapeal viiest perepojas kaks ning röövisid kõik pere väärtuslikumad asjad.Kas selline ongi võitlus rahu eest,nii et kivi ei jääks kivi peale?
Kõlab kuidagi puhmaskulmse Ljonja tsitaadina,mis?
Kohe siia punkt ja nüüd homse koolipäeva staffi lahendama.
Parimat!
väsimatult teie Neemo E. Poldre
P.S.Aga Vähjatiidu kuldsed sõnad raiuge kivisse.Neid läheb teil veel tarvis kui euro taskus krabiseb ja elu hoobilt paremaks ei lähe.Nagu need,kel suud suitsevad,muudkui toonitavad...

Saturday, December 5, 2009

EestiPoiss

tervitab ja teavitab,miks suurtähekultus teidki siin ehmatamas. Oleme ju suures liidus kõik koos kus english valdavaks ja mõndagi suurega tähistada pole patt.Nagu pole patt ka noore tibi palkamine suure pomo assistendiks.Äsjane TV2 "Reporter" just valgustas,et Jüri Pihl,tuntud kui lohetapja,on võtnud oma üle ohvri kombed:Kui Ninasarviku/Lohe abiline-assistentka Katriin Siska vihmavarjuhoidikuna töötab,siis tuntuim salaboonide issi, Savkini parem käsi, palkas samale tööle omagi silmarõõmu, kakskümmend suve vana neti,mu kooliõekese Tallinna Ülikoolist nimega Kätlin Org.Iga vana hobu tahab kaeru? Ja miski inimlik pole samuti keskeakriisis vaevlevale mehikesele võõras,ole juhtivas või opositsioonilises... Resümee:kirume mis me kirume Võsavillemi silma talu peremehe rinnamassaazisalongi,kus neid Batrakovasid rahuldatakse,aga ise harrastame just sedasama.
Suurte poiste mängud,neil raha ja vaba aega rohkem-poliitikavanker veereb omasoodu.Ja pingul närv tahab lõdvestamist.Tänasel õhtul me Liizaga manustasime mõnzasid verivorstikesi pärast Beriti ja Eero külastamist(kus väljakutse peale kutsutud lilleseadja Liiza sättis kena rohelise puhmakese,mille aines Männiku metsast sai kogutud, uksetaha vaasikesse.Pakuti head-paremat tütrekese harrastusest - muffineerimiseoskustest ja esitleti temalt Kunstiakadeemia rohkeid graafikavisandeid.Kinnistus veendumus,et lapse jalg kindlat rada astub oma võimete arendamisel.Alul Kevade Kunstikool, siis Pekingi ülikool ja nüüd see Art AcademyKusjuures kõik läinud täie ette,kümnesse.Minul ja Mimmil vaid toetajaroll,teed piigal aina old omavalitud.
Kas tohiks suurte söömapühade eel pakkuda Maarjamaa gurmaanide toidusedelisse ka uudistoote nimega:verivorst "Dracula soe suutäis" ? Pakendil võiks olla nimiosalise lossi sakilised tornid tontliku kuuvalgusega detsembriöös.
Kes aastalõpul verisest kõhutäiest lugu peab,tasuks erutuda.
Kas teete ära,majanduskitsikuses siputava riigi ärimehed? Just avalikustati üks teine innovaatiline mõtlemisviis.Mõned härrasmehed(aga täna on politseisaates näidatav pätt,suli ja kaabakas "härra") suutsid nuputada imetabase skeemi:hakatuseks kirjutasid endile fiktiivsed kahesajatuhandelised ja suuremadki kuupalgad,siis hankisid tuttavailt tohtreilt haiguslehti ja lasid Haigel kassal endile portsuviisi haigushüvitise rahasid välja maksta.Kusagile sinna pooleteist miljoni kanti saadi väljalüpsi.Kusjuures abiks oli seegi,et haigusrahade maksjal puudus võimalus kontrollida kas nimetet palgad ka tõesed on,s.t.kas nende pealt ikka maksud makstud?
Kõik geniaalne on imelihtne
Onju?
Minu versioon-keegi ei teadnud pettust kahtlustadagi,sest sajad isandamehed just sellised palgad /70...170 tuhat ja rohkem/ endile REAALSELT välja nuputanud ongi.Sandor Liive esimes jutusaates,kus jutu sees öeldi temagi kahesajatuhandeline palganumber.Ju see siis tänases Eestis õige orientiir on.Mulle küll tundub,et jutt käib vist liiridest. Kunagi rublaajal oli mul seitse tuhat liiri,mille eest sain valuutapoest paki punast Marlborot...
Miks sest üldse räägin?Et saaksite kinnitust:kolmetuhandeline matusetoetus,mis just likvideeriti,oli ju inimese mõnitamine. Kolmsada tuhat olnuks korralik matus,härrad vannutatud mehed!
Ja et mitte lahkuda ööunele kurval noodil,hüüatan kui Colas Breugnon:
Elame veel!
Parimat!Igavest teie Neemo E. Poldre

Friday, December 4, 2009

EestiPoiss

Tervab ja lehvab ning tunnistab,et täiesti korralik sissekanne kippus just siit lendu-miski serviis -või service-olevat hukka saand nagu arvutikustid mulle ekraani vahendusel teatasid.Aga mul sihändsete asjade vastu rohtu.Kougin suhtlist diktofoni ja loen sisse kui kirjutis valminud.Tõbise Patriku ja vend Sebastiani värsked huumorikillud küll kadusid.Aga muu staff meelen püsib. Näiteks see,et kaesime Liizaga just head dokki Keenia looduskaitsealal elevantside elu jälgimise ja turvamisega tegelevate inimeste tegemistest ja sekeldustest.Tunnistasin,et töötaks seal soojas kliimas pelgalt söögi,öömaja,riietuse ja relva eest-palka poleks vaja.Mul ju kõik olemas ja lapsedki suured.Nüüd võiks armsate loomakeste huvides elada ja miljööd nautida.Küllap see LandRoveriga sõitki sujuks,maasturiga harjutet küll.Ja remargina,et Maarjamaa looduskaitsjad miskiste lääne /sugu/harudega liitunud olevat ning kolmele Tallinna Zoos,ses kinnipidamiskohas piinlevaile vantsidele Mati Kaalult ja Andrei Turovskilt vabadussepäästmist nõutavat.Kui Luigepoju Ekspresseni rahvas seda loomaaiale teatas,polnud nad kuulnudki,et asi na tõsine.Mati kommenteeris vaid,et maailmas Zoosid küllalt kus vantsidel kehv elujärg aga Tallinnas see nii polevat.
Kuidas näeb Heade Mõtete Linna halbade poiste hallitrellihotell välja seestpoolt välja kaedes saab vist peagi näha selle asutuse asepomo.Kes oli just kohtu all riigile kuuetuhandelise kahju tekitamises.Poiss oli tellinud selle raha eest,mis uue vormi õmblemiseks antud, hoopiski uue ansuchti-ju siis triibulise ülikonna(?)Et väga ametlikuna ei säraks ses kinnipeetute massis.Kohe vägisi kipub mälust esile vana nali.Moisha küsib:kas Aabram elab ikka seal...vangimaja vastas? Sõber vastab.Ei,ta elab nüüd oma kodu vastas.
Kus varsti meiegi,leheneegrid, pesitseme.Ekspressen väidab:Andrus Ansipi valitsuses kogub toetust seaduseelnõu,mis lubaks panna aastaks vangi ajakirjanikud,kes keelduvad avaldamast riigivõimu kuritarvituste kohta infot lekitanud ametnike nimesid(?)Vaat nii siis,need reformerite riigikese seadused.Ent ikka leebemad kui punaimpeeriumi jäänustel-seal olevat aastast 2000 alates salapäraselt hukka saanud 47 (loe:nelikümmend seitse)ajakirjanikku. Viimane neist oli just Olga,kahe lapse ema,kelle lennutrajektoor Kaliningradi 14-korruselise maja ülaosast viis kindlasse surma. Võimud tõdesid enesetappu,aga sõbrad ja kolleegid teavad tõde:daam kogus allkirju valitsusega opositsioonis oleva telekanali pihta käivitet repressioonide vastu. Pakun teisigi versioone tänapäevasest vene elust:
a.keeldus söömast rohke plutooniumisisaldusega magustoitu.
b.püüdis ära põigelda optilise sihiku joonistet punatäpist laubal.
Karlssoni propellerit ega Ikarose ärapõlenud tiibu mitte pakkuda.Ei kahe tütre ema nii rumal kah pole kui teie arvate.
Seagripimadin kestab.Ravimitootjad oma kullaugu serval kekslemas ja kiitmas.Rahvameditsiini propagandistid jälle oma tõde teavitamas.Usun pigem viimaseid.Et küüslauk pole imeravim kuid pahalasi/pisikuid tõrjumas küllalt hea.Täna kui end Puudeliste Kojas arvutikursustele kirjutasin,et märtsikuust käima hakata,olin varmas valvetädiga teavet vahetama.Mina pakkusin Maalehe Lempsi küüslaugunastoikat, tema õunaäädikas leotet küüslauku,mis ligilähedaselt samas suunas minek.Kuigi va viinuskit sõrmkübaratäie õigel hetkel ööune eel vormistades tõrjun juba teist talve edukalt oma kurgupõletikku,ka küüslauguhoidis meega mõlgub meeles.Peab ikka Eestimaist eelistama,sest Hiina analoog olevat kui alkoholivaba õlu tõelise kõrval...
Kahest Eesti seagripisurmast on juttu olnud,täna lisandus veel kaks lätlaste üheksa vastu.Aga haigussageduselt olevat Eesti vaid teises liidrigrupis.Esimese tipus troonivat svenssonid...
Punktipanekuks passib plussmärgiga uudis:Maanteemuuusem saab peagi replica(moodsas eesti keeles "replikaadi"),töötava ja täiusliku koopia Eesti esimesest iseliikuvast teehöövlist aastal 1926 nimega Bitvargen.Kuidagi Ruotsi kunni poole on too nimi kaldu?
Kui teate täpsemalt,parandage.Kuid kauneid ja värvilisi kõigile!
Teie Neemo E. Poldre

Thursday, December 3, 2009

EestiPoiss

veetis tänased õhtutunnid Tallinna Puudega Inimeste Kojas.Ikka etem kui puudeta inimeste juures külmades ruumides.Peamees Tauno Asuja oli ette valmistanud tõhusa teabetunni tööseadusandlusest ja puudega putukate töötamise võimalustest - rohkem küll teooria tasandil.Sest kussa praegusel ajal,nagu ta ütles:pärast Masu,Täpet ja Puput on tulnud Ansip (Annab siputada!)ikka enamat julged.Ja pärast lektcijat oli klaverikontsert kuuel käel kolmelt eakalt klaveriõpetajalt,kes esitasid kuus-seitse head pala.Esiteks suure vene pillimehe Peeter Tcaikovski hüppamise ja kargamise lugu "Kurgede tiik" kui eestiaegset kirjaviisi meenutada(?)Isegi Imre Kalmani Mariza ja teiste komposiitorite väärt lood kõlasid ses saalis.Pärastises kohvilauas tänasin kolme tarmukat vanadaami ilusa musoonielamuse eest ning nimetasin nende etteastet "kõrgemaks pilotaaziks", sest esitajad olid ju pedagoogid.Küsisin,kas kuuel käel klaverdamine sujub õpsidel nagu vanal autusohvril,kel LE selge-istu vaid rooli taha ja anna gaasi?Ei,peame ikka kokkumängu harjutama, oli vastus.Aga eelneval loengul räägiti muuseas saladuste hoidmise tasust töötajaile ja mul liikus mõte riigireetur Simmile:kas temale selle tasu maksmisega koonerdati või unustati ülepea? Ja veel:vene kultusfilmis Stirlitzit mänginud ja tänaseks surnud vene näitleja sugulased patenteerisid tema kehastuse ja saavad nüüd pärandtulu kui filmi näidatakse või lõike kasutatakse. Mõttelend kandis mind Simmlitzi pärijate man,kes kah võiksid legendaarse riigireeturi kuvandi patenteerida.Seda enam,et lisaks filmile juba kolmest raamatustki juttu on.Üks valmis,kaks ilmumas. Ja siit saadavast tulust saakski NATOle tasuda auvõlg,Eesti kohtu poolt väljamõistetud summa 2,2 miljonit.Sest suvekodu ikka müümata, relvakollektsioonist vaid üks kolmetuhandeline läinud.Et ei jääks nii nagu Viioldaja Avol,kel kaheksamilline võlanumber kaelas ning paar tuhandekest vaid tasutud...Hasartmänguril veel päevakesi ees, ju jõuab.Aga aus kainerimiilits juba eakas kah,vaat et jätabki pärijate tasuda.
Igapäevaellu naastes:täna hoomasin teel kooli,et raskel Masu ajal lausa prassitakse tarbetult "saksa tähtedega" 5.liini bussi info karbikesel- laeplafoonil,mis infi jagab.Mis peatus tuleb ja kuhu buss suundub.Vat ses bussis pole kontingent see,kes saksa tähti tunneks või loeks.Miks neid mõttetult lehvitada?
Ja loengu eel plixide summas lektor Annat oodates tekkis huvitav mõte:oleks teadnud,et Õhtulehe Kais minu intervjuu fotole karja netisid mu ümber sätib,siis nende vahel istuval vanahärral võinuks olla peas legendaarse Hefneri Uuugu suveniirne kaptenimüts.Millest teda tunneme igal viimasel kui pildil,kus temast ja ta Playboy jänkukestest juttu. Targad mõtted tekivad ikka hilja- või üldse mitte.Oleksin võinud ju aimata et kõmuleht miskit skandaalse maiguga materjali kokku keerab?
Vana säga küll aga nutikust mine või laenama!
Olge ikka kreatiivsed ja hakkajad kui elu nõuab.
Parimate advenditervitustega
Neemo E. Poldrelinna lähedalt maalt e.Nõmmelt,täna ilma hobuseta

Wednesday, December 2, 2009

EestiPoiss

lugenud läbi eilekirjutatu,tuli meelde Vähjatiidu rikka abikaasa nimi:Raine-Lea.Teema on analoogne Moskva linnapea Luzkovi jutu ja selgitustega:mina ei tea midagi,naisel on firma ja tema teab miks ja kuidas Moskva ajaloolisi,miljööväärtuslikke vanalinna maju julmalt lammutatakse ja uuselamutega asendatakse...
Aga täna juba uued teemad-arvuti on pungil igasugu "naljakaid" uudiseid. Kui eile paisati meediasse kavatsusi a la "Elu läheb ülesmäge vaevab vedajate väge"(H.Runnel)siis täna on sm.Savisaare propagandaaparaat ärganud ja märganud:nii ei tohi,seltsimehed äravalitud!Ja uusversioon ei räägi enam ühistranspordi piletihinna tõusust,vaid "hinna korrigeerimisest".Jääb puudu vaid see,et akt toimub töötava rahva laiade hulkade palavate soovide kohaselt -justkui sovjetiaegade parimate hämamiste õpikust!Kui neile vaid eufemismid passivad,tulekski öelda:linnapea uus kodu pärast vanast emandast lahkulöömist on "Metsakutsa silma talus".Ka pole endine penskari hinnatõusu-kompensatsioon,mille nimel Savika viiesotane pudenes su pangaarvele paaril viimasel kevadel.Nüüd on teemaks pensionilisa,mille saad kätte alles sünnipäeval,kui selle päevani elad.Ja ise avalduse kirjutad.Teine-mitmes juba!-nipp on lapse ranitsatoetusega koolimineku puhul.Kui "Jakobson" oli klaar juba esimesel koolipäeval,siis nüüd naksati see sixty-sixty:poole saad kooli minnes ja teine pool kevadel koolist tulles(?) Vot nii, see kooliMINEKU toetus.
Extra huvitavaks kisub Savipätsi avaldus üldjuhi Ansipi pihta. Meie "Võsavillemi okulaari" omanik pöördub palves kõrgemale poole ja kinnitab:kui UnZip eemaldab käibemaksult sinna otsa suratud kaks prossa,loobub inimsõbralik linnapea ostlemise maksust elik müügi- maksust, mille ta ähvardab rakendada oma kilulinnas uuel aastal.Ja tagatipuks Arstide Liidu pöördumine,kus kurdetakse riigi kehvast huvist sotsiaalkulutuste vastu.Oleme Euroopas viimased oma 12 prossaga SKPst,kusjuures tavaline tase olevat 26 %.No on sul sõnu-minul mitte.Pidevalt oleme rääkinud NATO nõudest,kuipalju SKPst peab minema armeevajadusteks! That,s it.
Kas nüüd saab selgeks seegi,miks Estonia pole liitunud Euroopa SotsiaalHartaga?
Mida sa liitud kui dengat netu.Kirjutad purjuspäi alla,pärast kuku täitmagi...
Ja lõpetuseks.Eile hilisõhtust tunnen vist seagripi lähedust: nahavahel külma hingust,silmamunades ebatervet tunnet.Täna just enne ortograafialoengut,poole nelja aegu tajusin vasaku kurgumandli paisumist...Selle tundega ronisingi pärast bussi,olles eelnevalt manustanud lonksu teravat oma lahutamatust bensakanistrist-lapikust, mis Fordi logoga ja kus kannan lonksukest kütust seks puhuks kui bensavarud kustuvad:organism järele annab.
Mõtlen:kui insuldi-vikatimees lõi mööda ega viinud hinge seest,kas seagripi-vikat saab pihta? Alles koolesid 13-aastane poiss ja 52-aastane mees...Kusjuures oleks isegi tiba kahju kui just sea aastal sündinu peaks kärssninatõve abil teise ilma kolima. Karda halvimat aga looda parimat,mees!
Selle mõttega pistangi punkti.Ent gripipisik juba meite katuse all.Patrik suundus paranemise teele,Ksenial kah juba etem tunne, Sebastian ja Jensu juba kergelt tõbised.Beritki hoidvat koduseinte varju...
Ei siis muud kui tugevat tervist!Taganeda pole ju kuskile!
Soome Instituudi kirjandusõhtule jätsin minemata - äkki tuleb kasuks? Et hilisõhtul läbi külma linna kodu poole ei konda.
Parimatega
jatkuvalt teie Neemo E. Poldre

Tuesday, December 1, 2009

EestiPoiss

Hommik,sõbrad!Mõlgutan mõtteid eilse grupitöö/seminari teemade üle.Miks panin vist ainsana tähele kuidas noorte inglannade- inglise fil-ide eesti kirjakeeles suurtäht vohama tükkis ja miks olid neis ettekandeis vastuolud väikelapsele kakskeelsuse külgepookimisel?Kas minu ajuhalvatuse eipära,et teised keegi ei hoomanud neid seiku?Ütles ju dr.Leht minu Liizale,et insultiohver kipub oma võimeid ülehindama. On see nüüd tulemus?
Märkan muudki,mis elus toimub ja teoksil.Oli just S-lehes ÕL hea uudis,et Savisaarte poliitikuperekonnal abieluvara jagatud, lahutusleping klaar.Ja Kivimäe maja jäänud emandale,Hundisilma koobas isandale.Mina küsiks,kuhu kadus heategija ja mille ta sai -see tundmatuks jääda soovinud väljamaa ärimees,kes mõni aasta tagasi olevat Viljalt tolle majakese ära ostnud?Juba siis oli arvata,et vanaonu ise mingi mahhinatsiooni/kübaratrikiga need viis milli karmanist välja sikutas,millega lehvitati.Nagu oleks tundmatu heategija abielupaari kodu päästnud,ostes selle ning lubades "noortel" seal edasi pesitseda.Loll,kes hämada ei oska. Isegi Vähjatiit omal ajal peaministrina seletas,et keegi "tundmatu" olevat talle miljoneid laenanud.Kui neljas võim viis jutu mehikese salapärasele rikastumisele. Poiss Valgast oli just enne puhtast südamest deklareerinud ühe hea kalli ülikonna ning vana Lada (?).Südi nooruki kommentaar kõlas:"Mul endal polegi midagi,aga naisuke on rikas- tal autobaas ja..."Pärast müüs Tiiduonu nii Otepää puhkekeskuse kui muudki hämarat vara ning osutus Sillamäe sadama-ja tehaseomanikuks,tänases mõistes suurärimeheks.Sama teed astusid ka Laarimardikas ja Kõverkaela-Juku,kuid väiksema õnnestumisprotsendiga või kavalamaid keerdkäike pidi.Mardikas libastus isegi veinikorgil kui D.Demjanovi wein-kellaris tasumata aktsiisiga Gruusia veinikesi müüs(!)Ja teatas sedagi,et Suukasvili iga kuu mingi summakese kinni plekib.Kuid polevat teada kui palju nõustamise eest mägedepoeg dollareid eraldab.Tasub ikka varga mäele tööle ronida kui isegi see ei huvita palju palku dajut.
Jedem das seine elik "igaühele oma" sedastas ka tekst vana Aadu "konzentratsionenlager",i väraval.
Ja lõpetaks küsimusega suurele ringile:miks on see vana Jossifi sõber,fritsude peamees veel tänagi vene inimese silmis nii suure au sees ,et just ostis keegi Kremli lähikonna oligarh Hitlerile kuulunud luks kabrioleti MB suure paki välismaa raha eest.Nähes müüja garages veel nelja Saksa autoharuldust hüüatas vene rikkur:võtan needki!
Kuna rünnakulaines hansude ja gretede vara kokku roobitsenud punaarmee ei jaksanud puhtfüüsiliselt kõike head-paremat ligi haarata.Mõtle,kui suurt esheloni vajas juba Dresdeni automuuseumi kollektsioon ! Pluss Opeli autotehase(AZLK),Zündappi mootorrattatehase, hilisema Pobeda kellatehase jms seadmepark.Kuna sõjameeste võimetel olid piirid,tulebki nüüd käia võidetute käest ostmas seda,mis hea ja ilus ning väärtuslik.
Igaljuhul -aus amet see ärimehe oma.Iseasi,et purjus Jeltsini käest ostetud Venemaa rikkused tagataskus krabisevad ja Kremli pisikestele peremeestele meelehärmi teevad...
Elage teiegi,aga mitte üle oma võimete.
Näe,Endel Siff vist suuremast varast prii- et tema käepikendus Tõnis Bittner lahkus eile Tallinna volikogust.Kus töötamise mõte olnud Endlionule meelepäraliste otsuste läbisurumine.Kusjuures Bittner käsitlenud Siffi oma pangaautomaadina(?)
KaPo agentidele teadmiseks:info on pärit avalikust,kõigile kätte saadavast massiteibavahendist ehk ajalehest.
Parimat ja lehva!lehva!
endiselt vaba ajakirjanik,freelancer Neemo E. Poldre