Saturday, February 28, 2009

EestiPoiss

Tervitus,vennad alkohoolikud!Nii kõlas üks vana venekeelne parool. Laupäevaõhtuse teemana vestakski napsist ja juurde ka napsivendadest.Kui Vasja oli kinni püüdnud kuldkalakese ja too uudistas kolme soovi,palus kalamees esmalt kasti viina.Siis küsis,kas vete-elukas suudaks kogu mere viinaks muuta.Ja lõpuks:Kas saaks ühe pudeli veel?
No alkokala-teemaga järgmine stoori passib easte.Kuna olin vanaisa maja mullu kinkinud JensJesperile,küsis ta ühel hiljutisel veebruariõhtul,miks mul ei tekkinud mõtet aretada keskküte selmet osta linnamaastur? Tere talv! Mis tolku minul,äraminejal, olnuks keskküttest, kui ise ei pääse kodust välja?Usun, kui kord minu aastad käes poisil,küllap mõistab,eristab primaarset muust olmejamast.
Aga naaskem alkoteema man.Eile õhtul sai selgeks,mis vahe on scotchil ja bourbonil.Sest väimeespoeg saatis degusteerimispudelikolmandiku meile lõpetada.Alkoteaduste kandidaadiks ma ei pürgi,sest mõtlesin whiscyst kui mõrust joogist,mis kurku karedaks tehes kuidagimoodi alla läheb.Ent too
SINGLE BARREL BOURBON nimega Evan Williams,mis oli Put in oak Kentucky 1997. ja saanud Nelsoni maakonnas etiketile märked:villitud 26.okt.2007,barrel no 567.Siis sellist mahedamaitselist kauboide lauluõli julgen küll soovitada kelleleiganes.
Ent seejuures meenutaks heaga nädala sõna:"kinni jooma",mida väärtustas Expresseni lisa Areen.Minagi mäletan noorpõlvest,kuidas sai end kinni joodud Laulasmaa puhkekodus kinomehaaniku juures 1966.aasta suve nädalalõppudel.Või Landi Toivo isakodu- tagusel karjamaal lõkke ääres soojal suveõhtul,kui koos töökaaslaste Toivo ja Sveniga olime tulnud kolmepäevaselt rendiautoringilt Lõuna-Eestist.Selgitan.Kinni juuakse end täna siis,kui on kavas kulgeda ööklubisse,ent jäädakse korteripinnale vm. lällama ja olesklema. Ei ühinenud meiegi küla- ega kolhoosinoortega,vaid panime omaette peod püsti.Kui olime taas tripilt tulnud: Landi-poisi juhiloaga ning lahtikatkutud spidotrossiga oma tuhandekilomeetriselt tuurilt terve nahaga kodumail tagasi.Olime ju rendiautofirma andekad töökojapoisid,kel "õigus" laenutada oma vanemate kolleegide poolt ümbertehtud,läbisõitu mittelugeva odomeetriga sõidukeid.Mis tähendas ühtaegu sedagi,et spido ei näidanud kiirust.Ent ime küll,mina ja Sven olime juhiloa-eelikud,kes õppisid sõitma auto veeremist hinnates.Vahel küll vaatasime käekellalt,kui kilomeeter läbitud.Sest eks kilomeetripostid old abiks.Ja ikka,enne kui pärast kolmepäevast vuramist auto tagastasime, olime Vääna-Vitil öiste tiirutamistega paarsada kilti lasknud ette joosta. Vabandus ikka seesama:rohkem ei saanudki sõita,sest kiskus külavahel peoks kätte.Nii et alkoteema juures tagasi?
Mõnusa kapsasupi ja pitsi valge viinaga selle veebruari viimase päeva ära märkisimegi,sest käisime Mooni Mammat väisamas.Et vanaprouast ämm end liiga üksikuna ei tunneks oma tühjas majas.Tal nooremad kõik lennus. Kes Otepääl suuskamas,kes mujal.
Kena keik!Tervitage ikka märtsi,kes hommikul uksele koputamas.Ja olge ise kah terved.
teie Neemo E. Poldre

Friday, February 27, 2009

EestiPoiss

Päevast,kõik automehed ja-naised! Sest taas autoteema päevakorral. Helistasin just Tartusse,kus korralik šampanjavärvi C-klassi Mersuwagon lausa lumehanges peesitab.Diisel,manuaal ja hoolderaamat.Broneerisin selle koos pealinnast tellitava ja seal külgekleebitava sabakonksuga semu Simppale.Kui Taevaisale meelepärane,läheme kolmapäeval firmasse KS Auto Tähe t. ja toome ära.Siis hakkab mu plaan ilmet võtma.et Simppa saab ülelahe vedada tagasi sama arvu autosid (14) nagu mina sovjetiajal Soomest saanud.Mul oli keerukam.Pidin üle paari kuu tegema intervjuu tolliülem Vello Arusaarega teadvustamaks,mida ütleb hetkeline punavene seadus eraauto impordi kohta. Küll alles need pügalad kõikusid!Isegi pealik Vello pidi oma asetäitjalt Galinalt lisa küsima, uurimaks kuidas asi.Ka sellest sain üle, kuidas auto üleveopilet osta.Hankisin Tallinna Reisisadama kassast pileti autole sinna-tagasi,muidu pidanuks ostma selle Helsinkis valuuta eest.Teadmata,mis päeval mu autoke nende 14 sõiduki sekka mahub, mida praam korraga peale võttis.Nii et pidevalt vedasin üle mere lihtsalt õhku- oma rublade eest.Ja tagatipuks oli imporditud auto kohene edasimüük tollimaksu tasumata kahe aasta jooksul keelatud(!)Kui meenutada seda,et Raatuse platsi Hoiukassasse laekus FIMe päevas just niipalju,kui pekkad jaksasid Viru hotellis maha juua,oli tegemist kuipalju. Kirjuta või raamat ELU ÕPIK noore,agara harrastusbisnesmeni tegevusest. Et ülihinnatud valuutat saada,ostsin vahel isegi rublade eest rongipileti Leningrad-Helsinki,mida Helsinki Keskvaksalis tagasi müües teenisin kuhja rublikute eest peotäie mulle toona üliväärtuslikke markasid(?)Vahel läksin muidu Soome,enda ja Liiza vahetusraha taskus lihtsalt teist miljööd kaifima.Simo teatas juba uksel: Mul on sulle üks auto välja vaadatud...Ja nii see läks.Vist kolm-neli olidki need,mida läksin omast peast küttima.
Aga nüüd naaskem tänapäeva,mis saanud nimeks Sepa-päev.Nagu TV- uudistes kilgati.Et Elmar Sepp oli korra KaPos ülekuulamisel käinud ja taas priiks lastud. Internetis pildidki,kuidas linnaisa Savitsaar maja tagumise, keldriukse kaudu autosse viskub,kuna press ja piltnikud peaukse ees valvet pidamas.Kui eile pakkusin,et võiksin kah hallitrellihotellis tiba peesitada ja maksumaksja pakutavaid hüvesid nautida,siis tänase päeva uudiste valguses ei tea iial,kes kukub kambrikaaslaseks. Ja kes teab,ehk õpin mõne uue nipigi? Vaat kes kommude kinniistumiste ajal mõne tubli hilisema liidri narikaaslane oli,tollele terendas küll kohake ministritoolil ehk parlamentis. Usun ja loodan,et seejärel mu helge tulevik pole enam kaugel. Sest tahaks juba nende sekka,kes endile helge oleviku loonud.
Küsimus:kas sm.simmerdaja ja ta proua,kelle press juba ristis nimega Paks Margaheethe,lootsid vist taevariiki pääseda,kuuldes et vene luure poolne vastasmängija on Jesus?(Sergei Jakovlevi,kõrgklassi spiooni varjunimi).Kui pista kõikidele Kremli nuuskuritele siinmail pühameeste nimed.Et kumb loetelu enne lõpeb? Kas vene spioonide või pühade isikute,piiblikangelaste?Kui teate,helistage,kirjutage,joonistage !
Lehva-lehva minu poolt.
teie Neemo E.Poldre

Thursday, February 26, 2009

EestiPoiss

Tere kena neljapäeva pärastlõunat!No sai siis täna tehtud-see vigade parandus!sestKäisin ju kunagi Pariisis (Louvre,is) ilma Nuustakul (Kumus)käimata.Nüüd siis see kodulinna uus ja imposantne paigake väisatud koos Loomingulise Avardumise Kursuse rühma ning Aive Metsaga.Mooni invamaja selle matka käivitas ning teenekale vanaonule Neemole isegi invabussi k.10ks koduukse taha saatis ja pärast tagasigi tõi.Igastahes oli kunsti seal koos rohkem,kui ette kujutad.Palju tuttavaid pilte ja nimesid Eesti varasemast kunstist ning sovjetipäeviltki.Tempo võinuks küll aeglasem olla,kuid giid tädi Urve sättis oma sammud ja teemad just selle järgi,palju meil aega oli.Paaritunnisele esmatutvusele peaks järgnema paargi poolepäevast väisatust,kui kevad edeneb.Lillemaania oli põnevaks teemaks,mis sidus nii mõndagi kunstiliiki,-ilmingut,-nähtust ja -voolu.Et lavastus Ingel,ingel,vii mind taeva,kus mängivad Katariina Lauk ja Marko Matvere on üle kolinud Rahvusraamatukokku,saab mul etenduse vaatamine olema hõlpsam:Tõnismägi ju tühja pudeli viske ulatuses võrreldes Kumuga.
Kunsti mant põikaks elu enese ligi.Päevateemaks ikka simmerdajaonu tegemised.Eileõhtul üllatas Igor Gräzin,kes purustas mu lapsepõlvelegendi vene inimesele kõige hirmsamast karistusest:mitte surmanuhtlus, vaid kodumaalt väljasaatmine see olevat,väitsid meile kõigile ortodokssed valevorstkommunistid.Vabast maailmast oli Igor kuulnud päristõe:(teadsin et riigireetur Penkovski, kes mu kooliajal Moskvas Simmi moodi kinni kukkus,saadeti propaganda sõnutsi karistuseks kodumaalt välja)Gräzin valgustas "väljasaatmise" detaile eile teles värvikalt:Mees oli seotud nahkrihmadega metallkanderaamile ja lükatud suure,lõõmava keskkütteahju avatud ustest valust röökivana otse tulle.Kust ta vaba suitsuna siis laia ilma rändas.Väljasaatmisest ei teadnud Gräzin,mida teadsin mina ja kogu murdmatu liidu rahvas,kes unistas vabadusse pääsemisest läbi reeturluse(!?)Vaene Igor polnud seda versiooni vist kuulnudki?
Ja simmerdaja-poisi hingel võib olla muudki.Sest kokkuleppemenetlus välistas asja edasise urgitsemise.Rotid viisid küll kapsaraua ja Kiire Jorhi saapanööbid,aga küllap kaitseminister Hansoni prostoi puldanist portfelj on kah simmerdatud Kremli varamuisse koos papritega Ojulanna laualt,mis jäidki õhku haihtunuiks.Nalja kah:hommikustes Pehmetes ja Karvastes uudistati SaviEtsilt,kas temal ka nii nagu LaariMardikal:niikui Eestist ära oled,kohe mingi jama kokku käkitud(Eedu pidutses vabariigi aastapäeva puhul uue liidu keskuses)Aga täna nabiti kinni Elmar Sepp ja TV3 uudistes käis kõlakas:Savisaar käib tagauste kaudu.Kodusõda on täieshoos.Toompea ülikud versus all-linna vürstid.Mupo ikka pärispolitsei ja märulivaigistajate vastu ei saa. Lahingu tulemus seega etteaimatav.Kodukaitset kah pole, kellele läbi raadio hüüda:Linnavalitsust rünnatakse,kordan:linnavalitsust rünnatakse!
Huvitav,mis kogu sest loost saab?Kas ärastajad ja sullerid istuvad tõldadest ümber hallitrellihotellide kuulmatusse luksusesse?Sinna sai ju restodest kalamarja ja lõhet tellida,moblade abil vägesid juhtida,suviti kalal ja rattamatkadel käia.Natike veel virelemist jahedas kodus,ja olengi valmis koos bandega ühist katust jagama.Parbuse Ivo pealegi tuttav poiss mu suhtekorraldaja-minevikust.Kus kumbki ei üritanud teisel nahka üle kõrvade sikutada...Pättusi ma teinud pole,nii et kolmetonnine pinss jääks puhtalt alles,kui riigileival puhkan.Kas teete ära?
Vangimaja-aastad läinud kõigile ju ülikooli eest.Ju õpiksin vähe juuratki. Mu horoskoopki ütleb:sobivad ametid on ajakirjanik ja ADVOKAAT.
Kõiki tervitades
endiselt lugupidavalt
teie Neemo E.Poldre

Wednesday, February 25, 2009

EestiPoiss

Palju õnne argipäevaks,tervitab siit Nõmme mändide alt üks Eesti Poiss.Kes ikka tänutundega meenutab venelannadest põetajatädikeste lohutussõnu Järve haigla IV korruse palatis,kus olin füüsiliselt,aga veel enam hingeliselt katki,tihti pisarais,mida tagasi hoida ei suutnud.Täna ei saa aru,mis pagana enesehaletsushood need kallal käisid,kui aju võttis teadmiseks-nüüd on kõik.Enam ei tule midagi:jäängi mõttetu juurviljana, närtsitatud vegetable-olekus kiduma.Lohutajatädi ent katsus sisendada: Mõtle jalutu lenduri Maresjevi peale!Kuidas tema elas ja võitles,puujalaga, piloteerides, õhulahinguis osaledes!Teadsin küll va Aleksei lugu,mida pärast emapiima sisestamist,juba koolipäevil söögi alla ja söögi peale jahvatati.Ka Aleksandr Matrossov olnud tubli,kui vastaspoole natside dzoti laskeavale kukkus .Täna teame,et nooruk oli purjus enne lahingut valatud julgustavast klaasitäiest ning komistas,ei märganud granaadistki lahti lasta ja prantsatas täiega libedal jääl.Need ahvid olid unustanud laskeava esist liivatada(?)Nii hukkus sõbraliku liitlasarmee vapper võitleja,kelle isagi vist osales wehrmachti ja punaarmee ühisel võiduparaadil pärast Poolamaa hävitamist.Uhkusest pakataval rinnal,nähes Suurt Juhti Adolfit sõbraliku käetõste ning röögatuste Heil Hitler!saatel punakindraleid tervitamas.Kel äsjajoodud viinaklaasist veel punapõsedki õhetamas ja hinges kauni päevaloojangu-ootus,kus "puhkeõhtul viinaga"lausa suuremaks labrakaks, otse vennastumiseks kisub.Lugege pihtimusromaani "Maja väljaku ääres", kus kõrge vene ohvitser kirjeldab okupatsiooniaastaid sõjajärgsel Saksamaal.Ja mõelge vene tsensori äravõetud tõeseikasid ise juurde,sest ajalugu-see tõene-ei piira lugeja fantaasialendu.NB!Teos ilmus lausa eestikeelsena kuldseil kuuekümnendail.
Kirjanduse ja ajaloo mant bioloogia ja botaanika teemasse.Keegi Jürgen Tautz Würtzburgi ülikoolist on kolleegidega asja uurides tuvastanud,miks mesilased sumisevad(?)Mina,freelancerist huviline ja omamoodi ebamusikaalne,teadsin ikka seda peapõhjust:Nad ei tea sõnu,siis ongi sunnitud sumisema.Ent saksmannide pool asjad teistmoodu onvad:seal pakkuvat mesilased lausa katust kui astlaga maffiavenniksed.Katust tarbivad õitsevad taimed,kellele osiseid (lehti jm)nosivad röövikud on ohuks mesimummude korjetöö tulemustele.Koguni 60-70 %röövikukahjusid on vähem,kui sumisejad õhurünnakuil käivad.Täielik katusepakkumine.Teie andke meile oma mesi,me ei nosi teie lehti(!)
Justkui omaaegsest ajalehesabast enne sõda"Hunt sõlmis lammastega lepingu-meie ei söö teie rohtu,aga teie hakkate täiesti vabatahtlikult meid oma lihaga varustama.."
Kaunist päikeselist päeva!Lõpetaksin laenuga EPL-ist Riho Laurisaarelt:
"Ajaloolased on öelnud,et eestlasi olevat nõnda vähe,et tegelikult peaks meile korda minema iga siinse elaniku mälestused.Kasvõi raamatu kujul."
Ja see lisab indu jätkata toksimist ning muljetada.Elust ja inimestest. Täna, siin ja praegu.
Aina tervitades ning lehvitades
teie E.P.(Neemo,kui soovite)

Tuesday, February 24, 2009

EestiPoiss

tervitab,aga veel ei tarvita.Sest Liiza pole veel notti koju rebinud,suure mulliga vesiloodi,seda va kauamängivat kodo tassinud.Kuigi plaanis on, koos pidupäevalõuna nautimisega ka jalg ämbrisse pista.Paraad Narvas äsja nähtudki.Mille kohta telereporter kinnitas:aasta oodatuim telesündmus(!?) Et justkui telelavastus või nii.Noh Putja-poiskese poolt vaadates võib see nii tunduda.Et estid mängivad vähe relvadega.Oma paarikümne-kilomeetrise laskeulatusega vastsed haubitsad,karmid Unimogi peal tutikad õhutõrjesuurtükid.Eesti poisid Soomes laskuharjutustel näidanud kadedakstegevaid tulemusi taevaste objektide allatoomisel,võivad küll kahele päkapikule halle karvu tekitada.Kujuta ette,saadad üle piirijõe lendama paari miljoni dollarilise õhulaevamüraka,ja mingi sääsk tuleb ning hammustab selle alla!Ai-valus doktor meenub.See Aibolit,noh.
Ja kasu tänasest demost on järeleaitamistunni näol.Sest Eesti on öelnud: NATO lennukid ei sumise paraadi kohal,seast rahvusvaheline seadus keelab sõjaputuka õhusõidu lähemal kui 15 km riigipiirist(?)Kui selle jutu juurde näidatakse veel julma tulejõuga õhutõrjerelvi,peavad Kremli peremehed rahvusvahelise õiguse järeleaitamistunnist midagi kõrva taha panema. Kokkulepped on kirjas,kes ei täida,saab laksu....
Ja kirjas on teinegi kokkulepe:Eesti Politsei peab maanteeliiklejailt tänavu koguma 7,5 miljonit krooni trahviraha lisaks varemplaanitud miljonitele.Ja õge kah,sest teemaksu kui niisugust meil polegi.aga kas riik vähe sinna investeerib? Pool autokütuse eest kasseeritud maksurahast juba teede sisse lähebki.Mis jääb üle riigiisakeste autoliisinguist ja kuluhüvitistest.
Kremli lähistelt tunaeile laekunud uudis tõotab me liikluspaharettide maksukoormuse kergendust. Nimelt rööviti seal inkassaatoriautot,kust saadi kottide viisi rublikuid koguväärtusega justnimelt 7,5 miljonit eeku. Ei,Watson,pole midagi pikalt uurida.Kuna kamp oli 7-liikmeline, kellest kaks miilitsavormis ning liiklusvõmmisauadega.Tõmbub oletatavate kahtlusaluste ring kohe koomale.Esiteks,Watson,summa klapib pennipealt. Ja nüüd mõtle,kel miilitsavorm riidekapis?Klandorfil, Tootsil, vast isegi Sõõrul?Kõik tublid sinimustvalged ja julged eesti poisid.Asi see neil oma vanadelt miilitsa-koolivendadelt Moskvas välja pinnida kuhu ja kuipalju rahaautoga veetakse.Pealegi:teist nii julget röövi sealmaal ei mäletatagi.Ja mõttepidet annab seegi,et Euroopa viimase kümne aasta riskijulgemad panga-ja juveeliröövid on sooritanud just idaeurooplased,s.t meie ise...
Kuperjanov,keda täna meenutame,polnud papist poiss.Ega meiegi mitte.
Sellepeale-proosit!et ikka jätkuks seda eesti mehemeelt!
Ja palju õnne pidupäevaks igasse kodusse,roodu,rügementi!
Erusõjaväelise tervitusega
teie Neemo e.Poldre
spetsialist kaljosnõh mašin:pritsuautojuht lennuväe abiteenistuses.

Monday, February 23, 2009

EestiPoiss

Hommikutervitus koos küsimustega:
Kas S-lehe pealkirjaparandus minult oleks õige?
orig:"Hannes Vanaküla sekt on ühiskonnale ohtlik"
minult:"Hannes Vanaküla seks on ühiskonnale ohtlik"
Miks- sest ta ju võrgutab/nõiub ära vastassoolisi,aga ühinenud Euroopa kipub promoma hoopis homondust.Internetikommijad kah leidsid,et vana mees ihaldab lihtsalt va kebensit,ei muud.Mõni parodist leidis taaskord vana ratsu:Keskerakond olevat hoopiski ühiskonnaohtlik.No on haiged oma nende seiklusjuttudega maalt ja merelt.Kes laksab iga probla puhul kohe UnZipi pihta,kes hammustab Hundisilma-poissi.
Aga hunt nendega,küsiks parem:kuidas laabub vastuluuretöö?Kas olete märganud vanu,vormi vahetanud miilitsaid tuhnimas riigisaladustes nende mahamüümise eesmärgil? Või olete koguni leidnud ekskaitseminister Hansoni portfelli?Rasked päevad Kremliski,äkki ületab omamaine leiutasu päkapikult saadava 30 hõbeseekli väärtuse?
Mõtleme veel,pakuks.
Ja sellelegi,kes risustab me kena linnaruumi:mitte ammu "ehiti" klaasist bussiputkade seinad plakatitega,kus karminäoline Bruce Willis kaeb mõtlikult kaugusse, Vabadusrist taustaks.HALBADE MÕTETE LINN ütleb suur slogan kurjuse kujutise kohal.Kas Putin tellis ja maksis?Temalt ju pärineb lause:unustagu me ära oma Vabadussõda,mida pole olnudki(!)Ju oli siis relvastatud,üldrahvalik vastupanuvõitlus põlise ahistaja vastu.Kui ei tellinud Puutja,kes siis on roppuse taga ja kas rahad tulid samast kassast, kust simmerdaja-poisilegi?No ma ei suuda uskuda,et suht vaeses Eestis kellelgi sadu tuhandeid lihtsalt üle jäi.Ja miks too rikkur siis hoopiski lastekodusid või loomade varjupaiku ei abistanud? Lolle ei künta ega külvata, kasvavad ise,ütles eesti talutaat,elutark põllumees.Miks on mõistus meid maha jätmas,vaenukihk maad võtmas?Mida me sõdime oma sambaga justkui tulnuktiblad,kes rändritsikatena üle piiri voogasid ning hävitasid farmerite põllud ja majad,ausambaist rääkimata?
Kas häbi pole mitte sugugi?
Wabariigi aastapäeva eelse mäejutluse sellega lõpetangi.
Parimate tervitustega ning sooviga:kutsuge mõistus koju tagasi.
Raskel ajal on rahvas ikka kokku hoidnud.
Alalhoidlikku(ja mitte allaheitlikku) meelt soovides
endiselt ja jätkuvalt teie
Neemo E.Poldre
varase pidupäevatervitusega-homme ärkate 24.veebruaril,palju õnne!

Sunday, February 22, 2009

EestiPoiss

Tervitan ja küsin:KAS EESTI POLITSEI ONGI VÄLISRIIGI SPIOONIDE (moodsalt:teabetöötajate) KASVULAVA ?
Sest oma segiolevas,hajutet arhiivis tustides leidsin vana,kuid olulise väljalõike ajalehest nr.239(1439),ilmsesti Sõnumileht,kus pealkiri:"SIA müüs Venemaale Eesti Politsei teavet",
kus Enno Tammer kirjutab,et endine abiprefekt Urmas Piir ja praegune, Kalle Klandorf on teinud mõnnalt krabisevateks midagi,mis naabreid väga huvitas.Lisan juurde remargi,kuidas saadud rublade väärtust tuvastada:1 kg. kuivatatud vene rublasid maksis vist terve dollari.Ja kui see kurss ei jäänud paika,saate te poisid,rubladest midagi tugevat,kui leotate vees ning pistate sügavkülma.Tunni-paari pärast välja võttes hoiategi käes KÕVA RAHA.
No ju tubli kollektiiv- Nõmme Miilitsakooli vilistlaste klubi ikka otse bakse või funtov sterlingov märkas nõuda.Partner Kremlist pole ju A-sotsiaal, isegi mitte B-sotsiaal,kui teada tahate.Tulusa näpunäite napsas tookordsest Tammeri -loost me tubli simmerdaja-poiss, kes hoomas hetkel tagasiastuva peaministri Vähi osavat vangerdust:andsin kantsler Tootsile korralduse peatada (eradetektiivbüroo) SIA töötajate(loe:vene riigi spioonide) operatiivtegevus politseis kuni uurimise lõpetamiseni. Nii et karistuse asemel korraks töölauast eemale?Aus kainerimiilits Simm pani selle ausalt kõrvataha.Ja läks julgemalt asja kallale.Küll poisid mu pasa seest välja tirivad ja puhtaks pesevad,kui jamaks kisub,arvas ta.Kui vaatas Eesti politsei juhtkonnas ringi:kõik ju omad,vanad kamraadid miilitsatöölt.
Polnud just kauneim stoori vabariigi aastapäeva künnisel.Aga ju sattusid utavamad riigi sünni ja kestvuse eest võideldes mullatoidule?
Nii peamegi edasi võitlema nendega,kes on.
Ning rohkem valvsust,vabariiklased!Mäletan,et väljamaa spy pistis ikka Moskva pargis salateate puukoore alla või jalakäijasillakese peidikusse,ühel juhul oli isegi tehtud keskmise kivikese mulaaz,mis seest tühi ja luugiga varustet.Kui näete telepurgist tuttavat politsionääri millegi sarnase kallal askeldamas,haarake varrukast.Sest pole väikeses, rikast Eestit ülesehitavas kollektiivis vaja soojendada oma rinnal maokasvandust!
Ja nüüd lehva-lehva ning kõik vastuluuretööle!
Igavesti teie
Neemo E.Poldre

Saturday, February 21, 2009

EestiPoiss

Morjesta,ütlevad ülelahesõbrad,kes mind eile Veerpalu suurvõidu puhul telefonitsi ülelahe kätlesid.Teeksin sedasama Andrusega kohapeal,kui vaid saaks.Mäletan oma suhtekorraldaja-kohtumist Veerpalu ja Alaveriga kord Boschi maaletoojaesinduses,kui pealik Kallas otsustas Andrust kunagi pisisponssida värskelt turuletulnud uue põlvkonna tootega,mil nimeks Bosch Silver.Aku mille plaatides kasutatav hõbedakiht andvat oma viimase tarvilise käivitus- matsu veel ka siis,kui vool täitsa nullis e. aku tühi.Maksis ca tonni ligi kroonides (meile) ning Mart vahepeal kahtleski,et kas paslik nii tühist asja pakkuda.Rahustasin ta maha,sest mulle mõte meeldis. Ja minuteada oli tublil suuskuril majas rohkem kui üks auto.Minu argument jäi peale ja olidki Andrus oma treeneriga me kohvilauas tookord uues autovaruosaesinduses Pärnu mnt.137.kus tänagi asub.No nii vaikset,lausa häbelikku suhtlejat polnud ma ammu trehvanud.Suuskab nagu suur poiss, kuid kõneleb/ suhtleb kui algklassineidis koolidirektori kabinetis(?)Igavest tore kutt,ma ütlen.Ega tegijad pole eriti jutumehed,see tava mulle ikka meeldinud . Aga miks na ujedalt, lausa häbelikult ?Need suurlinna tuled vist kohutasid,peab arvama nagu kodumaises seebikas.Mehed said aku kaenlasse ja istusid oma hallikarva uude bemudziipi,mis kah United Motorsilt sõitmiseks saadud.Midagi siit ja sealt,kui võidupärjaga naased-polee pahaa.
Nüüd pakuks hea idee Gaute Kivistikule,kes Rohke Debelaki nime all raadiokuulajad pulamulauudistega harjutab.Postimees tuli 17.jaan. välja suure pealkirjaga MOBIIL MÕJUB LAPSELE NAGU ALKOHOL.
Sain siit mõtte,et uudis kõlaks:MunPo koolipolitsei-üksus sai oma käsutusse mobimeetrid,millega kontrollitakse kooliuksel saabuvaid lapsi tuvastamaks moblajoovet.Kel pilt päris sassis või koguni taskus,läheb koju tagasi.Kindlasti ületab seegi France Presse,i abil uudiskünnise nagu ka Debelaki debiilne nali kingade kandmise keelustamisest Toompea pressikatel.
Nüüd põhjendaks kenasti ära selle,miks pilaajakiri Pikker pärast hiljutist reanimatsioonigi taas hinge heitis. Vat sellist nalja,kus pilatakse ämma ja majavalitsust,pole kaasajal üldse tarvis.Täna pakub rikaste ja edukate manu Euroopasse pürgiv elu hoopis vaimukamat-ole vaid mees ja talleta/ nopi.Kasvõi humoorikad seigad,mille eest vangid e. kinnikukkunud kurjamid võitlevad. Läbi EW kohtuaparaadi.Keegi Aleksandr kaebas vanglaaameti kohtuse, et tal puuriminekul tarviline tööriist-7 cm pikkune nuga ära võeti.Mida ta hädasti vajas oma väljapressimise-actionidel ning taas kasutaks,kui aeg otsa sai ja mehike uuesti ühiskonda sukelduma pidi. Kuidas sa töötad,kui tulirelvi raske hankida ja nugagi enam pole !Taheti ju tagastada, ent olevat vahepeal hävitatud.Mees andis asja kohtusse ning oh imet-kuri kohtutädi otsustas:riik peab noa maksumuse korvama!Teine kaabakas polnud rahul,et peab kinnimajas puhvaikat kandma!? Vat kodukülas passis küll,aga siin-soliidses seltskonnas,kus süüakse aina restodest tellitud toite ning kantaksegi vaid Armanit ja Bossi,käi ringi kui viimane pätt !Aga Kopliski olid äsja ülekülapoiss.No peab ju kohtutee jalge alla võtma,blin!Või kui sulle toodi eilne Päevaleht ning võetakse julmalt käest huvitav kunstiajakiri Playboy,mida hea käsitöötundigi haarata...
Kel kambris koristamata või supp jahe,toidutooja nägu ei meeldi:kohe kohtukeiss.Igasugu kaagikasvanduse-muresid jahvatasid Maarjamaa kohtud mullu pooleteisel tuhandel(?) korral....aga ühele pätile ei passinud liiga külm WC-pottki.No valvurid võiks neid soojaks istuda,enne kui kaagil kakahäda tuleb!On meil veel Euroopa tasemeni jõudmiseks arenguruumi, on küll,seltsimehed Rein Langi alluvad.Kuulatage ikka iga traaditagant kostvat mokakobinat! Sest neil on õigus ja seda jääb ülegi.Paljud elavad juba liigagi hästi-nende eluküünal tuleb kustutada või vähemalt kodu tühjaks teha,auto pihta panna.Kas neil on õigus nii heale elule?No pole ju,seltsimehed armsad!Ainus õigus on rusikaõigus ning tõde väljub aina sm. Makarovist "nagu torust tuleb!"
Jõudu-jaksu elumerelainetel püsimiseks!Olge ikka positiivsed,ma soovin!
Endiselt teie Neemo E.Poldre

Friday, February 20, 2009

EestiPoiss

Kena keskpäeva kõigile,kes varitsevad teispool screeni e ekraani.Mina olen siinpool,kui mõistate.Ja tulin just Bulldogi Pubist,kus neiu Julia Volkovaga uurisime mu tõlget türklaste elust-olust 15-16 saj. ja varemaltki kus üks mäss järgnes teisele.Sest kuumaverelised türklased pole nagu meie, juhmivõitu ja jahedad Põhjala pojad.Kes tehes äsja seadust tõrjumaks Savionu eemale pealinna lihapüttidest ning lähetamaks teenekat vanaonu Erru(koju Erule) omaenese lihapüttide manu on nuputanud ta võimult tõrjumise nö "seaduseparandusele" hämamiseks juurde kavala pealkirjalisandi "soolisest võrdõiguslikkusest", mille varju peakski jääma linnavõimu kangide kiskumine Etsi näppude vahelt,nö linnaosade depolitiseerimine.Kuna varemalt tohtis salalindistada vaid Hundisilma-emand,kas nüüd peidab vana Eedu ise mikri teibiga kuskile kaenla- auku? Või tähendab sooline võrdõiguslikkus pealinna esimese perekonna kontekstis seda,et kui varem oli talus vaid Vilja-peksu-massin, siis nüüd tohib soetada ka miskit mehepoegade ihu nüpeldamise tehnikat?
Olgu kuis oli,seadus tuleb ilmale.Ja Nõmme Keskuse fuajees ripub tänagi kuulutus,mis välistab naisevõtu-vajaduse ülepea.Kaks ettevõtlikku tibi: Anneli ja Kadri on võtnud nõuks pakkuda naisest huvitet mehele head full-service varianti:tuleme koju,peseme pesu ja aknad,koristame,käime poes ja teeme süüa.Hoiame te lapsi ning korraldame pidusid,tellime toitlustuse ja rendime või pakume ise ruume,kutsume cateringi või teeme kõik ise. Plixide tellimiseks on kirjas kaks moblanumbrit ja andekas meiliaadress six21@hotmail.com ( pole reklaam!) .Kas meiliaadressi s-i järel pidi olema e,tahaks Kadrilt küsida.Sest eks number 21 tähenda ju plixide vanust, oskan isegi aimata.Ja kas on üldse tarvis mingit soolise võrdsuse seadust, kui vastassoost teenindajannad sul kärmelt käe-/kõne- ulatuses ? Ja lõpetuseks:Milleks vajab poisslaps enam naist koju päriseks, kui kaks neidu tulevad ja lahendavad viimase kui elumure?
KAS ELIITHOTELLI RAHVAS ELAB KOOS LOOMADEGA, tahaks küsta. Sest äsja korraldas mainekas Rootsi firma Pedersen & Partners me linnas kliendiürituse,kus Radisson SAS-is pakuti igati asjakohast toitlustustki, millest lõviosa jäi söömata.Väidetavalt ca 20.ooo krooni ulatuses hõrgutisi otsustas rootslasest firmajuht lasta pakkida,tellida transport ning saata pealinna kodututele.Aga kuna sakste lapsed,kes enam ise saiagi ei taha,ei raatsi palukest kah vasakule lubada.tekkis vastasseis. Hotelli toitlustusjuht väitis,et vaestele andmine lubamatu temp olevat ning neil niigi leping Tallinna Zooga,mis välistab toidu jääkide asjus isetegevuse - kõik minevat loomadele(!?)Keegi uuriva ajakirjaniku algega kirjutaja kohe küsiski Mati Kaalult, loomaaia direktorilt:Kas vastab tõele,et kaks korda kuus saavat ta elukad head-paremat?Pole kuulnudki, pealegi ei tohi loomad süüa maitsestatud toite.Minu küsimus:Kas hotellirahval kodus Minu pere ja muud loomad? Sel juhul peab tõesti keelduma kodutute õrnu kõhtusid rikkumast karmi sinihallitusjuustu,praetud seafileega roseepipra - kastmes ning marineerit lõhega tilli-spinatikastmes. Kogu seda delikatessmenüüd lõpuni lahata pole mõtet,küll pered ja muud loomad mäletavad,mida sõid.Asi pole muus,kui et kahe Eesti kooseksisteerimise võimatuses.Hotelli aknast geolooge luurates võib küll tekkida tunne:meil pole nendega ühist teed ega sarnast maitsemeeltki.Ja üldse-hu...nt s nim!
Mind on küll toimetusetöö Õhtulehes harjutanud tundega,et linnas elab ka minust palju õnnetumaid inimesi.Kui tuli käia lugejakirjade põhjal vahel viljelemas Aivar Riisalu teemat:"Kaua võib?" Ja et sekka pudenes ka Võsa Petsi maailma isendeid,on tõesti elu pahupool ära nähtud.
Rohkem sallivust,härrased ja prouased,muud ei oskagi kosta.
Homme lähen linna oma eilesaadud Loomingulise Avardumise Kursuse lõputunnistust raamima/raami ostma.Sest mis saab olla kenamat,kui mu Lahingukuulsuse Nurgakest ehtivad kauneis raamides dokumendid?Kolm-neli neid juba on,eks tuleb lisa.Sõber Simol on Tamperes töölaua kõrval oluliste kursuste lõpupaprid pluss FinlandiaHiihto ja Tartu Maratoni kohtade diplomid.Viimasel minugi lõhn ligi.Kui kord talle ja ta sõbrale kollase Mersuga rajateenindust tegin.Lepitud vahepeatustesse rosinate, šokolaadi ja kuivade suusamütside ning määrdetopsidega kohale lendasin. Veetsime ööd Tartu Barclay hotelli luksuses ning naaastrehvidel ja Soome numbriga Mersul ei olnud mul naastrehvide toel kuigi raske suuskuritega sammu pidada(?)
Aga 8.klassis oli mul tänu David Klassi suusatrennile täiskasvanute III järk murdmaasõidus ning parajalt tahet ning eeldusi ise rajal rühkida.Kooliaja maratonile Tallinn-Keila-Tallinn läksimegi oma trennigrupiga,no meile see vahemaa oli rohkem naljategu.
Head libisemist ja
lehva-lehva,väsimatult teie E.P.
P.S.Just helistaski Simo Tamperest,õnnitles ja soovitas telerist kaeda värske maailmameistri Veerpalu autasustamist.
Soomlane sai pronksi,lisas ta hapult.No ega mina seekord rajateenindust pakkunud!

Thursday, February 19, 2009

EestiPoiss

Hommik!Nagu vana rähn jälle klaverit toksimas.Ääärepealt oleksin "noor" kirjutanud,aga siis vaatasin peeglisse.Ja tuletasin meelde Belesta tubli kolleegi,tollivormistaja dr.Sten Ulmani surematut diagnoosi"Kui oled üle neljakümne vana ning hommikul ärgates miski ei valuta,ära muretse:oled lihtsalt surnud(?!)"No väidetavalt elan omagi aastatega rõõmsalt edasi,sest va vikatiga pässi kiuste kord on vöökohas seljal radikuliidivalu tunnuseid, kangus alakehas, kord pitsitavad kurgumandlid ja ähvardavad julma angiinipurskega.Aga seda suudan vältida Remmelga Lempsi imerohuga. Hundijalaveeleotis küüslaugu baasil.Ja kurgukaagid teevad kähku minekut, nagu Andrus Vaariku hääl telepurgis kinnitab...
Ent tagasipõikena eilse meediaseminari manu.Uudiskünnise suurel,laial rahvusvahelisel tasemel oli ületanud Ene Ergma ärapanijalik killuke: "Sakslased on kui narkomaanid vene gaasitoru otsas!"Lühike ja lakooniline diagnoos,mis õmmeldakse pr Ergma Delo-sse/kausta, kui taas Siberi- matka rongile sõitjaterühma komplekteeritakse.Sest "KGB on surnud,elagu FSB" kiljatavad putinistid-natsistid.Kes ei luba ajaloofaktide meenutamist. Kirjeldamaks toda õnnelikku koostööd Hitleri ja Stalini vahel.Imestan ikka, kuidas tunamullu kulgesid internetiavarustes külmajudinaid tekitavad vanad venekeelsed dokumendid sm.Beria ja Hitleri salaluure ülema Abwehri pealiku kameraden Canarise allkirjadega.Lugesin neid tekste huviga,kuid hämmastavaid sarnasusi leninlike kommunistide ideoloogiaga oli ropult palju! Ja mul taas võimalik kergemalt hingata ning rahuldustundega nentida:mul pole õnneks olnud ühist teed nende kummagi kõrilõikajatekamba inimvaenuliku parteiga, kogu inimkonna helge väesalgaga,nagu naaberriigi poisidki ise uskusid.Sest neil ajukurdudel puudrit oi-kui- palju!Ja täna rahulduvad seletusega,miks saadud palgad olid sovjettidel nii napid:kolmandik läinud sotsiaalkulutusteks, teine sõjaliseks tarbeks.Ning see viimane kolmandik antudki palgaks.Nii et ju ma ammu sõiduautojuhina töötanuna teenitud 72 rublaga osalesin samuti vapralt punaarmee toetamisel? Pressikeskuse tippjuhina lõpuaastail teenitud 300-400st rublast kuus juba hulga rohkem.Olin suureks abiks nõukogude võimu kindlustamisel? Mil Armeenias, RAFi vana mudeli bussi baasil toodetud JERAZi kaubikut hüüti "Armeenia rahva kättemaksuks kogu Nõukogude Liidu rahvastele" Kas oli see vastukaaluks stoorile Armeenia Raadiost,kus küsimusele rahvaste sõprusest kuuldus vastus:Rahvaste sõprus on see,kui kõik nõukogude liidu rahvad kuulutavad üksmeelselt sõja Gruusia NSV-le.Viimane Kaukaasia sõda algas küll hiiliva revolutsiooni mallide kohaselt.
Midagi põnevat on Medvedevil nüüdki plaanis:külastades mullusuvel Cubat ähvardas ta Castro paljukannatanud alamaid uute kannatustega: varsti hakkame teile müüma vene autosid!No mille eest,seltsimehed?Mida vabaduse saare rahvas teile halba on teinud?Mäletame hästi,kuidas Cuba majutas hulgi rühikaid vene noormehi.Kes pöetud peade välkudes(seda nähti USA luuresatelliitide toodetud videost) toimetasid tsiviilriideis ringi põllumajanduslike farmide naabruses,kuna olid väidetavalt saadetud appi saarerahva kutsel - põllutöödele. Tegelikult "kasvasid" põlluservadel puude varjus taeva poole vene armee ähvardavad raketiteravikud,mis ei sirgunud välguna päris taevani vaid tänu president Kennedy kainele suhtlemisele ajuti ebakaine söekaevuri Nikitaga.Kel murdmatu liidu,rahutooja juhina oli ikka näpp tuumakohvri nupul. Sest meil on kõige rahuarmastavam aatom, laulsid rahu vihkajad.Kas pärast ühist minevikku on ilus karistada vanu sõpru oma autoparaadi saarele sisseviimisega, teie tanke ju Budapestis ega Prahas vaimustusetormiga ei tervitatud.Kes sai,haaras jahipüssi...
Selle repliigi pillas koolivend Uno,kes toona tankiluugist uudistas kena, põneva turismilinna huviväärsusi,kuni jahipüssist lastud haavlite robin sundis luuke sulgema.Venelasest tankikomandör suunas toru väikesele, mansardkorrusega puumajale,mille pööninguaknast püssitoru tanki uudistas. Nupulevajutus,ja majake muutus hetkega ühekorruseliseks.
Kas põrutate vabaduse saarele kah kahuriga varblast laskma,seltsimehed?Ju oleks mõttekam sõpradele päris autosid saata.Moskvas ise ju näete, missugused autod tänapäeval on.Ärge asetage kaalukausile kahe rahva nii habrast sõprust,on minu kui autoeksperdi soovitus.
Jätkuvalt tervitades
austusega E.P.

Wednesday, February 18, 2009

EestiPoiss

Servus,semud ja kõik teised!Põneva uudisega algas tänane päevake me täielises EWs:USA Princetowni ülikooli teadurid jõudsid poeglapse aju kompuuteruurigu tulemusel äratundmisele,et katmata kehaosadega e naked womani nägemine käivitab isegi nö bikiinivoorus mehepoja aju teatud osas mitmeid huvitavaid nüansse, tegelt mõtteid et mis ja kuidas, kui lühidalt väljenduda.No jälle ma küsiks, kas peaks selleks olema kõrgeltmakstud professorid ja kallis tipptehnika- kui oleksite küsinud minult,tunnustet arvamusliidrilt mu paremail päevil, oleks ma kõik südame pealt ära rääkinud. Ja olekski uuringu resultaat olnud ammu käes, üsna pärast mu vabanemist kolme-aastasest traaditagusest elust punases armees.Sest eks noidsamu mõttekesi sündis siis kohe omajagu.
Ah et miks ma end nii julgelt arvamusliidriks tituleerin?Tõendina mu uuest positsioonist kõlab täna venekeelses AKs minu hinnang Mart Laari ideele sünnitada Eesti valitsuse käepikenduse ja ustava abilisena pressikeskus, mis annaks koheseid vastulakse välismeedia vahel alatutele rünnakutele noore Eesti Wabariigi vastu.Olin sellele isegi mõelnud,kui našiste toetav Kremli meedia aktiivselt meid pori ja pasaga loopis.Tunnistan,et tundsin lausa karjuvat vajadust omaenese valgete käekestega midagi vastu visata-kasvõi üle jõe siialennanud kakajunn Kremli päkapiku pihta suunata.Ent nüüd,kui meil/neil suur krahh-pabahh ja kraaklejad sealpool jõge koolevad varsti omas hädaorus, puudub mõte pooltarbetuks rahakulutuseks.Esiteks pole meil mammona ümber kraaklejate hulgas üksmeelt ja heal palgal õilsa asja eest võitlev kolleeg-ajakirjanik jääks juba esimese palgapäeva eel lootusetult hätta.Olen suurte isade pressijüri olnud ja pidanud laveerima eri masti pagunitega meeste eri soovide vahel.Mis polnud just lihtne ja nõudis kõrgema tekstipilotaazi oskusi.Kui valmistasime ette murdmatu liidu käest IME programmi kustumise- järgselt Eestile ära kiskuma laevandust, lennundust ja raudteed. Ehk viis minti enne seda,kui Eesti iseseisvus.Minu rolliks jäi loodavate seaduste,ülevõtmisdokumentide vormistamise keel, korrektne redaktsioon,sest Suured Juhid polnud eesti õigekeelega sina-peal.Köieltantsija osavust see nõudis,kui taas minu Kõigetähtsam väitis:nii ei tohi me öelda!Ning kogu kvoorum just seda lootis, et mõte läbi läheks.Eks ma siis kasutasin eri liitlauseid,toppisin epiteete ja midaiganes.Et teemaga vähe hämada.Sellist jama ei tahaks küll kellelegi.Aga tulemuse eest sain lausa kahelt poolt kiita,nii et kõrvad liikusid .Kordi nädalas isegi.
Olen jah arvamusliider.Nii kui lipsu ette panen,kohe mõni telemees mul sabast kinni haarab.Nagu tänagi,kui vene AK mu Nordic Hotel Forumis rajalt maha võttis.Longates ju kaugele ei jookse!Uinutava küsimusega:kas te vene keel räägite?Kuidas saaksingi öelda,et ei,olen ükskeelne põmmpea?Kui isegi rida aastaid "kahekeelses" (EKP KK instruktori termin "Õhtulehe" kohta), mis toona tervet saali naerutas.Nojah,ja täna ma siis ütlesingi otse kaamerasse,et puudub mõte luua ja hoida palgal mainekujunduse-pressikeskust,sest selle järele on vajadus (kui on) äärmiselt harva.Pigem katsugem elada nii,et meilt ja meist saab vaid positiivseid uudiseid toota, ning koos otsigem siis neile väljundeid!
Usun,et sain spontaanselt väljendada seda,mida tõeliselt mõtlen ja heaks kiidan.Iseasi,kuidas oponent Laar sellele vaatab.
Kui saate teada,helistage,kirjutage ja joonistage mulle.
Kaunist kevadeootuse-õhtut teilegi.
Kõige austusega
Neemo E.Poldre,seni küll tunnustuseta kunstnik,kuid juba tunnustet arvamusliider (?)

Tuesday, February 17, 2009

EestiPoiss

EP ei väsi teid tervitamast,hellad velled!Nuputan seejuures,kuidas homse päeva pildi kokku saaks.Kella 10-11.30 toimub Nordic Hotel Forumis meediaseminar.Et kuidas Eesti paistab väljamaisele pressile.Äärmiselt huvitav ju? Teame kõik,kuidas seestpoolt paistab ja mis toimub.Kohe selle järel,keskpäeval stardib EAL keelekoosolek,kust ma naljalt puudunud pole.Õnneks on lähestikku see Viru väljak ja Raadiomaja,pean jõudma.
Äripäeva tutvustuse loen läbi iga päev internetis.
Lisaks ekraanilt ka Ajak. Liidu e. EAL-i täisinfo,mis teoksil meie veikses nö "konnatiigis" (Tartu.e.Heade Mõtete Linna ülikooli rektori kunagisi mõttesähvatusi).
Riigikogu eelinfot samast kah vahel huvitav selekteerida.Tunahomme hakkavad arutama extraolulisi seaduseparandusi Avaliku Teenistuse Seadusse,kuhu tuleb kiiresti nö simmerdamise-pügal sisse viia. Kurikuulus "teabeametnik" e. välisriigi spioon peab saama laksu seaduse täie rangusega ,kui protsess lõpeb.Täna tal mingi eripension jätkumas,kuhu eiteamille eest ladestus iga kuu 34 tuhat lisanditega krooni.Logish, et kui Putini jt. eriülesandeid täidad, peadki saama veel ühte erihüvitist:närvid ju pingul kõikse aeg.Nüüd võetaks vastu Simmi parandus:kui on Vembu teinud aususe-ja riigivastalise tembu (aga poiss tegi ju mõlemaid korraga!) ja saab trahvitud kuni 5-aastase kinnimaja-tsükliga,kaotab erihüvitise. Midagi on neil ka Esimese Leedi vasta plaanis.Sama joonega põrutatakse Presidendi abikaasalegi:kui jääb süüdi,et nihverdanud miskit erilist vasakule, jääb ilma sekretärist, oma esindustasust ja autostki (koos kulude katmisega), lisaks veel rasketest komandeeringurahadestki.Jube julm võib maailm vahel olla!Õnneks ei puudutata turvajobusid,kes Evelini järel rulluiskudel püsida püüavad,kui noorik trenni teeb.No usun,et mu isiklik tuttav daam Päevalehe-päevilt ei astu Simmi jalajälgedes.Kuigi keegi ei tea tänini,kuhu kadusid Ojulinnu saladokumendid ja kaitseminister Hansoni portfell koos NATO oluliste papritega.. .
Miks tunnen järsku vana ausa kainerimiilitsa lõhna?
Pistke poisile laualamp näkku ja sõrmed sahtlivahele-räägib ära sellegi, mida pole veel kunagi plaaninud.Aga President Arnold on päris tubli mees. Loobus täna kokkuhoiukavade tõttu oma turvameeskonnast. Teatas lausa avalikult,et enam ei vaja.No mina teadsin juba mitugi head aastat,et nii soliidse härrasmehe kallale kippujaid Eesti riigis ei liigu.Keda ta ikkagi kartis? Ja hoopis etema/odavama (ka edevama) lahenduse pakkus uudist kuuldes välja me pere autokooli-õps Liiza.Kel nutikust mitme daami jagu. "Laske Arnold vabalt liikuma,piisaks valveseadmega ühendet vaba inimese jalavõrustki talle,"oli lõplik otsus.Kas kirjutate alla või saadame Riigikogu istungile arutada?
Pall on täna veel meie meeskonna käes.Konsensus igati oodatud.Aga Tallinn ja EW valitsus on lõplikult tülli pööranud.Oravad kädistasid täna kanal2 uudistes:kas tahate,inimesed, anda Tallinna asjad lasnamäelaste otsustada? (Kuna on teemaks linnaosade kaotamine). Selle kaardiga vehkides ja ähvardades on lihtne batjake Savitsaar,hüüdnimega Hundisilma-isand kähku kotti toppida.Lõpuks tundub,suurt vahet pole. Valetavad ja julmalt varastavad nad ju kõik.Ja laske mindki kord pumba juurde-kohe panen rotti sellegi,mis veel alles jäänud.Sest alla kümne miljoni ma oma eelarveauke ära lappida ei suudakski.Pean jätma raha ka tubli advokaadi palkamiseks ja kohtuniku-ostuks.Miks kolida kusagile hallitrellihotelli,kui elu pakub muidki võimalusi.Kui hoolega ja korralikult pätsan,otsad vette uputan,võin isegi lõpetada EuroParlamendis.Miks muidu mul autonumber EP tähist kannab?
Teie endiselt innovatiivne ja loominguliselt avardunud
Neemo E.Poldre,
kuratlikult lugupidavalt kusjuures.

Monday, February 16, 2009

EestiPoiss

Terekest.Olen varsti rahvusvaheline mees,sest käin inglise keele vestlusringis, nagu lubasin.Start oli huvitav,aga veel põnevamaks kisub. Sest tulevad igasugu workshopid ja kõiksugu rollimängud.Atanas vaatas/ kuulas küll meie paarikümnepealist huvigruppi lootusrikkalt.Kolmandikul pole hääldusel vigagi,kuid eks me konarlikud ole.Aga küll õpime-tagasiteel bussipeatusse purssisime gunstikooli-kaaslannast vene daamiga pelgalt englishit,saime teineteisest ikka arugi juba(?) Tal suur huvi ka hispaania keele vastu:käib Majaka klubis kursusel.Kutsus mindki.Sealt saab ju öösel ikka imekiiresti kiirabiga Mustamäele, nagu Koplistki.Hiiu haiglaisse ju kiired sireeniautod ei too.Kodukanti seega justkui ei kukuks.
Aga eks ma õpi igalt poolt terahaavalt.Täna saatis Aj.Liit mulle Avaliku Sõna Nõukogu hiljutiste otsuste paketi.Keegi kutt,kes ametnikuna jäänud näppu pistisevõtuga ning seejärel käind labida ja metalliotsijaga varandust maa seest peilimas,sattund uuriva ajakirjaniku Mazuri hambus Päevalehte. Ja kaebas ajakirjaniku pihta-ta ju puhas poiss,miks kirjutatakse!Ja ta vaid katsetas(?) metallidetektorit.Loll,kes ei leia vabandust .Aga EW karastet ametnikuhing leiab alati ettekäände misiganes väärteole !Ent kui ajaleht e. nuuskpaber e. newspaper on Elu Õpik,saaks ju minagi,usin õppur, ükspäe lõhkeainega kalale minnes seletada: katsetasin,kas sõjaaegne granaat veel plahvatab.Kui kalakesed oma kõhukesed päevapoole pöörasid-nende eralõbu. Ja veel üks versioon lähitulevikuks.Visioon,kui soovite.Panen kõva alkolaksu neerude pihta ja kargan kettasse. Näiteks. Trahvihimur ment on jahiretkel,lööb mulle kammi turja ning heti sanoo: puhuu,poikaseni.
Ja mina puhun et põsed punnis.Alkomõõdikunäit kargab kasvõi sealt klaasi tagant välja.Ment kergitab kulmu,et vormimütsirant üles nihkub-aga mina väidan nagu metallidetektori-vana: tulin testima alkomeetri piire.Kui palju joon,kas samapalju ka näitab?
Ja siis tehakse mentlale hoiatus.Nagu nüüdki kirjatsurale-mees,ära ikka uuri elu ! Mehike lihtsalt testis oma agregaati,ei muud.Päris kuri karjas on siis, kui vägistajagi vabandama kukub:sorry,tibi,aga ma tahtsin proovida, kas mul hästi sitsib !
Viimane sõnaleid on pärit tuntud fallosekunstnik Seaküla Simsonilt. Kellele pärast Afganistanis vene mundris sooritet õudusi enam unenägudes muid teemasid väidetavalt ei käsitletudki.
Ja päeva lõpetuseks põhjendus:miks ma siiski oma kauaaegsest lemmikust-kolmeharulisest tähest mootorikattel "kõrge pissimisega riisikoti" kasuks otsustasin.Vat olen jah selline pika vihaga mees.Sest mersudziip e. G Wagon kaks sellist tünga/vimkat viskas,mida te keegi ei usuks.Ketran kord startjoori maja ees,ei muud kuule,et "kõrr" ja "kõrr".Uskumatu lugu,kui starteri pendiks sedamoodi häälitseda suudab!Paelatan hääletu lemmiku Fordi garagesse,oma töö juurde.Diagnoos:hooratta hammasvöö tulnud lahti(?) No ei ole võimalik,hüüatan tunkedes kutile "Miks ma siis Mersu ostsin?Et nii lollid apsud ei segaks vägede liikumist!"Hooratta koos temast eraldunud hammasvööga siiski linna vormeliehitajate kätte toimetasin.Kus profid puurisid tihvtid sisse ning põrutasid keevisliite piki täisringi.Ja andsid pika garantii-- enne kustub sul auto ümbert ära,kuid see enam lahti ei lähe.
Ja siis,mitu head aastat hiljem Hiiumaal, ma vist juba insulti küüsis,äkki järgmine superpauk:jaotusvõlli käitushammasratas otsast valla pääsenud ja minu antratsiidivärvi lemmik Kerema küla lõpus liikumisvõimetu.Mida lolli juhust!Miks ma siisMersu ostsin,isegi mu kolm-neli Ladat pole osanud taolisi trikke.
Mida ma sest kõigest jahun?Sest nood valusad saatuselöögid tõukasidki mind kolmeharulisest tähest eemale,kui seni viimane autovalik käsil .Ja käeulatuses oli omajagu miile USAs mahasõitnud, liivakarva ja viimase malli mersudziip.Kõvad tükid lõi sisse küll,aga ise ma ju olen autoostjaile soovitanud:kui võimalik,ostke tuvastatava ajaloo ning korras service- raamatuga auto.Mida ma ka tegin,kui Suzuki Vitaruki järele haarasin.No polegid hullugid.Kuid alla saja tuhande veerenu olnuks etem.Aga tütre unelmate-pulmast kah poleks loobuda taht.Nii tuligid seada suu seki järgi.Kui karm saatus tahab,tekitan ühe auto elus veelgid.Hunt teab,kui tõlkida parool: a hu... jevo znajet.
Seniks lehva-lehva,järgmine postitus vast pärast keelesektsiooni koosolekut. Ikka lugupidavalt
teie Neemo E. Poldre

Sunday, February 15, 2009

EestiPoiss

Good Morning,sest homme alustan ingliskeelses Mooni vaegurklubi-vestluringis oma ammuõpitult roostekihi mahakraapimist Täna teen otsa lahti,eks näis.Kodus tegutseb hommikust alates täielik autokool,millist pole lähiriikideski mitte. Mimmi e.nooruslik vanaema,kes võttis aasta tagasi ARK-ist oma pere autoõpetaja tõendi ja sellega täiendkoolitas Beritist tubli roolikeeraja,on nüüd astunud sammukese edasi ja juhendab oma eile pojukestele toodud, signaali andvast autoraamatust Patrikut ja Sebastiani, kelle ema Ksenia puhkepäevalgi messil Tourest oma (lisapalka) välja teenib. Tragi piiga,õpib ülikoolis, kasvatab kaksikuid ja käib tööl.Mõni noor inimene katsub ühegagi noist ülesandeist kuidagimoodi toime tulla.
Seguauto ja veoauto nimed on päris hääldatavad,aga pikapi kohta kilkas Pätu,et "Ei tahaa!",pärast märkis "Ei pikap!"
Saa sa nüüd inimesest aru.Autohullus möllab nahas täiega,peaks ju siis kastikatki aktsepteerima. Mina küll piilusin tunamullu kevadel himuralt tädipoeg Heldori GMC kastiautot,kui ta Kurtnal vanarauapäeval käis.Oma korviga Dnepr-tsiklile juppe noolimas.Mille ta poja Magnusega talvel restaureeris.Ja siit leegitoru täiskomlekti soetas.Lambikorpuse koos süütelukuga sai vaat et kaupan päälekin.Soomlasi käib meil ikka mais ja oktoobris rauda noolimas mitte vähe.Hinnad neile sõbralikudki,kui vene wärki vaja,siis ikka leiab.Väheste lääne sõidukite jupid on kuuevarbalised täiesti lakke löönud. Ja siis lõpetakski Heldori autoga,millele ma "Jaa" ütleks,kui papirull na õhuke poleks."Enam va väikest veokat ei vaja,müün mõnele tuttavale odavalt,"väitis ta kojusõidu eel.Auto oli korralik,mina see tuttav tädipoeg olekski,kui võimalus avaneks.Sest alati võib üks auto aias varuks olla,kui päris tuttuut pole veel toodudki...Tolmukorra all aegade hämaruses on pildike,kui köögiakna all seisid kolm autokest reas ja tööle sõitsin sellega,millises parasjagu rohkem paagis loksus.Sest kohustuslik kindlustus polnud veel meid õnnistanud ning head sidemed RAI-s ei pannud muretsema tehnoülevaatuste pärast.Mõnega sõitsin veel Soome numbritega, siis nuputasin omale rohelisepõhjalise prooviauto-numbri, millega pidasin päevikut.Et võis nagu paar nädalat ringi sõita ja potentsiaalseid ostjaid otsida.Tuhka ma neid otsisin:minu sõbramehe- väljamüügihindade juures tulid tuttavad ja pooltuttavad ise värava taha piiluma.Ja ega ma päris ametlikult müüa saanukski enne kahe aasta möödumist pärast importi,kuid müüsin müügivolitusega,mis oli notariaalne ning mille puhul võmmid ei kobizenud,kui sõideti.Ja ostjal oli täiskindlus tagataskus-kuigi auto minu nimel,oli tal võimalus see hetkega oma pere liikmele vormistada. Seevõrra andsin tuhat-poolteist allagi, sest ega ma autoärist elanud.See oli vaid hobi:alati, mõnekuuse vahega Soomes käies taas mingi autoga naasta.Kolme neist 13-st olin vaid endale tahtnud-esimest diiselmersut,millega sõitsin suht muretult kolm aastat kui 1988 Rootsist läbi Tampere koju tulin ja mille ostule sõber Simo toetuskäe ligi pani(minu kolmele tuhandele margale oli ta tuhat või kaks lisanud,sest sigahea auto oli).Pärastised Mersu-kaubiku ja 7-kohalise limousine-kerega pikendatud ja esindusliku musta Mersu,mis 12ooo FIM-i maksis,ostsin juba ise täiega välja.Ja pulmasõiduteenust pakkudes kaifisin Tallinnas kogu raha eest!
P.S.Ja minu testsõitja Liiza sai tänuväärt sõidukooli,kui tuli järjest mingi eri aparaadi kettasse karata.Kallid nad just polnud-no mida sa kahe inimese valuutavahetusraha eest ikka saad.Kuid tehniline korrasolek ja kaubanduslik välimus olulised.
Tšau-pakaa!Väsimatult teie Neemo E.Poldre
(elu-ja invakunstnik)

Wednesday, February 11, 2009

EestiPoiss

Tere päikeselist hommikut kõigile,kel tuju ja tahtmist aknast välja kaeda ja rõõmustada.Koos nendega,kel "hing sees ja Issand pole konnaks loond" , nagu mo noorusaal ikka öeldud sai.Sest äkki eemalt astub kurg...
Lapsenaljadelt paslik siirduda noorusmaile.Kopli slummi,kus mulle esimest karastust pakuti eluvõitluseks.Millest olen juba pajatanudki.Kuidas Tln 24.Keskas murdmatu liidu rahvaste sõprust arendati.Loe: venelastel lubati meile igavest sõprust sisse taguda.Mis tegi tugevaks,kuna kedagi meist ei tapetud.Küll aga tapsid miilitsad ühe purjus madruse Madruste Klubi ukse ees,kui need lausjoobes märatsesid. Siis kostis punalipulise balti laevastiku joodikute võitlushüüd ja algas garnisoni madruste tormijooks meie küla mentla peale, mille käigus miilitsaosakonnast jäid vaid purustet maja.Järgnes kuri klaperjaht mööda öist Koplit,kus iga pagevat vene võmmi ajas taga trobikond vene matrossi.Röökimist ja kabjaplaginat oli täis kogu slumm, keegi ei maganud.Püstoleist tulistati vaid ähvarduslaske, seega laipu hommikul kokku ei loetud.Verd lasti küll ohtralt.Nagu ka siis,kui varem, kord nädalas saunakorrale toodud madrused õlleputkast sadu kannutäisi tellisid, öeldes:viimane maksab. Mehike,kes kraaniga opereeris,nõudis juba rublikuid.Siis tuli kohale uus veoautotäis kangelasi ja putkamees sai range füüsilise hoiatuse.Õlleputkast jäid vaid seinad.Kutsuti miilits ning saabusid ka uued veoautotäied madruseid.Kes võtsid sõbrad-õlletarbijad oma suurde ringi ega lasknud juurdetoodud korravalvurite hordil tegutseda.Nii et olen nagu veteran,kes justkui revoluutsijat näinud. Kui oleks täna Maarduski pioneerikoondusi,lonkaksin sinna oma kargu najal noortele pajatama,mis ja kuidas.
Aga nüüd vestaks,kuidas slummielu noort inimest kui vitsakest omatahtsi painutab.Et too siis varrepealt viltu kasvaks.No olid mul head klassivennad-kaaskannatajad Enn Levet (kel isa TPI professor vist)ja "Teine Enn" elik Enn Suigussaar-Suika,allkorruse Ilmar Kottisse jt.kes ei meenugi.Vat siis, agulirahva kombel otsustasingi oma Koplist Nõmmele ärakolimist,sõprade mahajätmist ja koolivahetustki tähistada asjakohase "napsivõtmisega",seda IV klassi kevadsuvel.Sest Koplis oli suurtel kombeks tähistada midaiganes. Mitte küll minu peres,sest ema oli vahepeal sattunud Bekkeri toidupoe viinaletti müüjaks,mis süstiski eluaegse allergia hundijalavee vastu.Olgu see kodukurss kuis oli,mina soetasin 1,27 rublikut maksva piirituseveini ja paarsada grammi kompvekke Komeet nö sakummiks.Kogu pikniku- staff oli peidetud Kopli parki teatud suure tammepuu juurte vahele.Kuhu me kogunesime jumalagajätupäeva eel vist kuue parima semuga.Veints oli küll ebameeldivalt kange,oma 17 volti neist ju toona said.Puhtad,head veinid punavenes veel leiutamatagi.Sõbrad tänumeeles manustasid,ikkagi nende lugupeet kutt lahkub.Ja mul uhke,täismehe tunne.
Nõmme koolis ei pruukinud (kohaliku kombe kohaselt) alkotooteid vist üldse.Isegi põhikooli lõpuõhtul tegelesin seda rohkem klassiõest tüdruk-sõbra Helgiga,kooli kenama plikaga.Peo lõpu eel läksime hoopiski Mustamäele jalutama.Tüdrukuga,sest orientatsioonieksimust mul sugugi polnud ning varajane kärakahuvi oli jäänudki sinna,kust pääsesin.
Meenutustelaeka sulgeks Helgi ema hommikuse noomitusega me kodu elutoas.Kuna rikutud perepoeg oli temagi tütrekest rikkunud ja piigat mitte öösekski koju lasknud(!?)Kas noorte süü,et jaanikuu öö vaid viivu kestab ja pimedaks ei lähegi? Solvunud prouat ega oma vanemaid vabandustega ei ärritanudki(vist). Sest kui piiga ei näita üles vastavat huvi,ei hakka minagi murdma.Kuigi "olin pingul nagu sandvich lennujaama kohvikus" (fraas eilsest tibifilmist kõrva jäi ja siia kenaste passib).
Kena keik.Ja kuigi saatus mingil määral me endi teha olevat,siis tolle keerdkäikude eest vastutab vaid see,kes ülalt kõike ja kõiki valvab.Mis muidugi ei vabasta vastutusest,kui sul ohjad käest libisenud ja vanker kraavis.
Püsige kursil!Endiselt teie Neemo E.Poldre

Tuesday, February 10, 2009

EestiPoiss

Tervitus teatrimuljeist pungil paarikeselt!Tulime just Liizaga Linnateatrist, kuhu jõudsime nagu kord ja kohus pool tunnikest varem,et oma karbike-linnamaastur parkida otse peaukse ette.Nagu meil ikka kombeks,et mul, haigel härral ligem longata oleks.Et etenduse nimi oli "Ohvrit mängides"
said meistki oma tähelepanematuse ohvrid.Sest kuna me tellitud piletite "suhu ei vaadanud",astusime Laia uulitsa teatri saali läbi puhveti... kuujagu varem.Saalis istus me kohal keegi tädi,palusime piletööril asja selgitada.Too tarkur lugeski välja,et alles kuu pärast,märtsis me pilet kehtib.Nati tegi see naljagi,et esimesel katsel veel etendust ei näidatud...aga mul olnuks täna klubi koosolek.Ning Soome Instituudis põhjanaabrite kirjandusõhtu. Sofi Oksaneni Finlandia-auhinna teose esitlus ja puha.Koju jõudnult saime vabandada noorte ees oma ohmoonlust,sõime õhtust ja siis nahistasime brändit.Sest mida annab parandada,seda tulebki.Kassa juurest lahkumata, nagu rahvatarkus ütleb.
Räägivad küll,et majanduses krahh-pabahh!Aga teatrinälg ei kustu.Kes kuu aega ette kohta lukku ei löö,see teatrit ei näe.Ja peab ise tegema kusiganes -tööl,kodus,puhkehetkel.Lavastajatalenti pole endas veel avastanud.Kunagi keegi pooltuttav küsis küll,et miks ma pole kätt proovinud,pidavat easte välja kukkuma.No ega ma Mati Unt pole,kes kirjutas ja lavastas.Ning välja pakkus ühe surematu tõe:alateadvus on mehel see,mis asub alakõhu mail, allpool naba.Tal oli ka pikem teoreetiline arutlus,mis alateadvus mehega teeb,aga jätkem see igamehe katsetuste hooleks.
Mina elunäinud inimesena ütleks,et teeb küll ja mitte vähe.Ning alateadvus allub harva kontrollile,kui üldse.
Päeva lõpuks võtaks ehk pahandada ka elust võõrdunud politikaanide peale. Justnimelt "kaanide",sest nad sakste lapse kombel ei mõista,miks leivata jäetud inimesed saia ei söö?Kui lauaülemad,kel palganumbrid 50 ja rohkem tuhat kuus arutlevad tõsimeeli,et pole vaja mingit matusetoetust a 3ooo eeku või lapsetoetust a 3oo,siis ei anna nad endile aru,et töötaval inimestel või vaeguril ehk palju enamat polegi.Tänane kurb uudis järgmine: oma invalast hooldanuilt võeti ära see ainus 300 eeku kuus,koos sellega kadus neil ka tervisekindlustus(?)Kas tähtsad ametnikud,kel nö vastutuse eest palgalisagi tuhandetes,ei võiks tunda seadusepügalaid.Kui kirvega ropsides laastud lendavad!Saades 120..170 tuhat kuus ei nooliks ma kah mingit naljakat-sümboolset surma-ega lapseraha.Maripuue-tädi arvates inimene harjuvat puudega,miska ta enam raha ei vaja.Kas koolnugi ei peaks harjuma olema surnud?Mis ta veel rahaga teeks? Või kukub veel jooma!Aga seepeale ehk võtame ! Ja meenutame puhmaskulmset Leonidi,kes kah oma viimaseil aastail ei mõiganud elust punavenes enam halligi.Elas omas õndsas mälestustemaailmas.
Head und teilegi-mitte küll viimset!Terw.teie E.P.

Monday, February 9, 2009

EestiPoiss

Hommik,sõbrad,tuttavad ja tundmatud:sõnaga-kõik see mees/naine!Täna tahaks selgitusi jagada:mis tähendab tagasilla koormamine?Kui sõidate igasuguse lisavidinaparaadita täiesti tavalisel tagaveolisel,vajate meie hoolega puhastet talvistel teedel-tänavail liigeldes terve nahaga koju naasmiseks nö juhiassistenti,mis koosneb näiteks liivaga täidetud ja kühvliga varustatud lapsevannist pagasiruumis või väikekaubiku puhul ca sentimeetripaksust terasplaadist raskuseks, kaubaruumi põhja katteks (nihkumise vältimiseks tagumised rattakoopa- mügarike kaared välja lõigatud).Mõlemad nipid oma käega roolides edukalt katsetatud,heaks kiidetud.Nii Volgad kui KIA Besta kaubik tervelt koduaeda tagasi jõudnud. Ka peeglina päikeses säravalt Narva-Tallinn trassilt,kus Jõhvi ja Rakvere vahel mitmed veokad kraavis.Olin oma Liizale kaubabussi sohvriks,kuna kerged kunstlilled ei kaalunud midagi,vaid raudplaat-reisija aitas mul sirget sõidutrajektoori hoida.Pikem juhistaaz ikka abiks!
Tühja,kerge kaubikuga,kus mootor esisillal,olete talvel sõitma minnes surmalaps,kui kõrvade vahel tuul lihtsalt vuhiseb.Jänesenahkse kõrviku lapatsite kurgualt kinnisidumisest pole abi.
Niipaljukest autokoolitust.Ent mis hüved olid sovjetiaegsel kergesõiduauto sohvril?Suurimad kindlasti vastutavate seltsimeeste-tippkuttide kutsareil. Nii said nn valge maja e.partei keskkomitee sekretäride juhid,keda oli kümmekond koos varumängijatega(külalisteauto juht Labidas jpt.) kohe endile suvilakrundid Laulasmaale,Kloogale.Kui Vääna-Jõesuusse ehitati välja "paksude suvekodu" e. juhtkonna puhkerajoon,kuhu mustad Volgad kummivilina saatel täiega siirdusid varakevadest hilissügiseni.Ja mis oli parem kui autojuhtki lähedalt võtta.Eriliseks fruktiks peeti Valter Klausoni abikaasat,kes Maanteeministeeriumi juhtkonda terroriseerimas käis:"Vat seal Rannamõisa mäe all esimeses kurvis on vasakul pool üks teeauk,kust täna läbi sõites põrutas.Mu mees ei öelnud küll midagi,aga kortsutas kulmu. Parandage ära,muidu tuleb pahandusi".Taolisi justkui Zvanetski huumorikilde juhtus ikka.Ja Aadu Luukase alluvad pidid asjale asuma. Kord,kui keskkomiteest Spetsautobaasi direktorile helistati,et Nõmmel Aadlipesa juures pole tänav liivatatud,sõitsid puhastuskontori tippjuhid kohale ning pealik Riho Silla asetäitja Mati Vann haaras maast liivasegust lund ning krõmpsutas nosida.Riho krabas patrull-Ladast autotelefoni ning kandis ette,et liiv jäänud lumekihi alla.Kogu linnas tohtis soolatada,aga Aadlipesa ees mitte.Kauni nime panid irvhambad,sest vene barakiasula piirile rajati võrdseist võrdsemate tarvis mitu eriprojektiga punatellisest lukskorterelamut,mis seal tänini alles.Mu kodukanti ehtimas.Isegi vene barakikülast,mis ebaseaduslikult kerkinud pärast sõda vene tööpataljoni rammuga soome kilpmajakestena ning ositi hiljem krohvituna,on saanud vene uusrikaste toremajade asum.Mõnigi päris sündsa projekti järgi,nii et paigal on perspektiivi,kui vaesemailtki kuudikesed ärastatud.Kurjemad keeled pajatasid,et pärast EW taassündi lubasid Nõmme linnaosa mõned ametnikud rahaümbrikega tulnud palujail oma kodud erastada.Teised said kolaka kui nuruma tulid.
Aga tippkuttide kutsarid ei pidanud oma napist(?) palgast midagi välja käima,kui oli korterisaamise- või autoostusoov.Polnud vaja end kuueks kuuks kalalaevale tursarookijaks möllida,et kooperatiivkorteri pappi kokku roobitseda.Ja kas sellest piisanukski?Ka autoostuluba,millest lihtinime unistadagi ei võinud,kukkus küsimise peale näppu.Minu semu Rein Sõitja, täitevkomitee kaubastute valitsuse peamees Edgar Parmeti juht,sai pärast kümneaastast truud teenimist Soomest tagasitoodud Mosse ostuloa.Hind oli sellisel ca 3,5.....4,5 tuhat rubla,uus maksis umbes viis.Oli õnnelik seegi, kes vihatud kapitalisti pruugitul veerema hakkas.Minu tänava poiss Risto sai Inglismaal väljapraagituna ja puukasti pakituna M-412 osta ,autol rool paraku valel pool(?)Aitasin seda kastist välja rookida, Üllatus oli meil suur,kui avasime.Avastasime,et rattad olid kere alla pakitud.Nii sai kast väiksem.Aga see auto polnud kilomeetritki sõitnud.
Lõpetaks autotalli-temaga.Mina sain Pääskülla liivaauku imekähku garaaziboksikoha täna kolleeg Kalju Hooki loobumisele ning oma nutikusele:lasin täitevkomitee häälekandja Õhtuleht töötajana linnaisal avalduse viseerida.Ametnikutädi allkorruselt oli solvunud: nüüd ei jäägi mul midagi üle,kui teid kirja panna!Noormees,nii need asjad ei käi.Tuleks ikka tulla siia avaldusega,nii viie aasta pärast oleks järjekord kätte jõudnud. Valetas,vanamoor.Järjekorda tohtiski võtta vaid sõjaveterane või olulisi inimesi,mitte reakorrespondenti.Näiteks keskkomitee autojuhilt kuulsin, kui peaarhitekt oli üldse keelustanud "linnamaa raiskamise",et viiele klubi autosohvrile öeldi keskkomitee asjadevalitsuses ( oli selline kontor):valige te, poisid endile kodude juures need viis teile vajalikku garage kohta -me vormistame ehitusload(!)
Tervitades neid,kes tänagi võrdseimast võrdsemad-leninski privet!
Rahu,ainult rahu ja: lehva-lehva!Teie E.P.

Sunday, February 8, 2009

EestiPoiss

Guten Morgen,meine Damen und Herren !Taas siin klaveri taga suht ebamusikaalne Neemo E.Poldre.Vaatamata Olav Ehala ja Toomas Kõrvitsa kodumajade vahel elatud aastaile Mooni t ämma-äia majas.No ei jäänud külge see musooni-tõbi.Sest vaiksete naabrite poolt musahelisid meie krundile ei paisatud...aga VõsaPeetri laulukonkursile võin riimitud tekste teha küll.Isegi alustasin hommikukohvi juues.
Tagasi privilegeeritud seisuse:sõiduautosohvri teema manu.Hakatuseks mõne sõnaga,kuidas ametisse saadi.Kutselise juhi paprid oli esmanõue.
Kuidas sai üleaedne ja Min Nõukogu (ENSV valitsuse) autobaasi Pobeda-juht Soovik,mu isa semu,oma soodsasse ja hinnatud ametisse?Ju see KGB praak oli,sest meil köögis isaga napsi võttes ta korra sest pajatas:oli võetud noore poisina "eelmise okupandi" armeesse.Ning Wehrmachti mundris instruktori käe all pidanud täislastis veoautoga mööda karjäärinõlvu ringi turnima.Meenub ka Leningradis KGB autokooli lõpetanu jutustus: autost huvitatud nooruk mölliti kursandiks ning pandi kesk suurt linna kohe kettasse.Instruktor aitas käigu sisse suruda(?) ja sõit läkski lahti.Kui mind sedasi ujuma õpetataks,paneks kohe vene kirvest:otse põhja!Aga minu autokool 1965.a. kulges õppeklassidest Sadama ja Vene t ATMMi Autokooli klassides õppesõiduni pika kabiiniga GAZ-51 roolis.Kus mind tubli sõiduoskuse pärast jäeti tihti viimaseks-et oleks,kes tagurdaks Uue t maja siseõuele kitsukesse hoiupaika.Kuna hilinesin sõiduõppesse kuujagu oma taaaskordse angiini tõttu,olid Lasnamäe vanal lennuväljal tehtud esimesed sõiduproovid kogu grupil seljataga.Mind pisteti esmalt rooli Paksu Margareeta ligi ja kästi sõita üle Viru väljaku,linna kõige keerukama ristmiku Narva maanteele.Särk seljas märg,et veokasti piirdeiga piki trammiaknaid ei lohistaks,jõudsin Russalka ligi.Pinge oli suur,sest kabiini järel laiutava veokasti mõõte ju ei tundnud.Instruktor,va päss,viskas mu saunale leili juurde:haarates pärast Viru risti kätte Noorte Hääle ja kukkudes andunult lugema.Alul vihastasin, siis leppisin ja sõitsin,silmad rohkem tahavaatepeeglis kui eespool.Rühmas oli ka kolm plikat,kes vajasid õpsi sõnul hoopis rohkem abi."Sina raiskad mu aega,"kõlas tunni lõpul Pirital, "Anna siia päevikusse ports allkirju.."Liiga palju ma seda meest ei trehvanud, lõputunnistusel ilutsesid kõigis kolmes aines: liiklus,autoõpetus ja sõiduoskus-vaid kõrgeimad hinded.Kohe läksin 1.autobaasi kaadrisse,et saada kätte tööraamat ning minna Tallinna Sõiduautoparki,kus olin töötanud terve koolivaheaja kummitehnik-monteerijana rendiautode Moskvich 407 ja 403 hooldusel.Koht oli eelkäijaks tänastele arvukaile rendiautofirmadele.Minu sõiduoskus neist päevist pärit oligi,sest mäest alla oma tõstukiga ruumi tuli endal rehvivahetust vajava autoga sõita. Harvad polnud ka kokkupõrked hoovil,kui me noorte lukkseppadega rallitama kukkusime.Kõik alla juhiloa-eelikuist kutid ja lõbu laialt.Lahe oli meie igapäevanegi, gaafikujärgne sõit pikap-Pobedal,majandusautol linna auh-auh pirukaid ostma kogu me pundile.Eks nad ühed pollapirukad olnud. Hind 5 või 7 kopikat tk ja tehtud imeodavast lihast ning taignast.Kuni vahetusemeister Pool,keda tema jämeduse pärast Poolteist kutsuti,märkas mind roolis:"Kas juhiluba üldse on,poiss?" Röögatus lõpetas "kaugõppe" autokoolis,kuhu polnud veel jõudnud.Küll aga olin tindimärja juhiloaga pool aastat hiljem kohal kui naksti.Kolonniülem,tuttav mees,leidis mulle kohe kobeda tumesinise combikerega Mosse 426 ,millega sõidutasin Leedu ehituskontori Tallinna esinduse töötajaid.Esimese kordaläinud kuu ning Vilniusest talvise teega(suvekummidel) terve nahaga naasmise puhul edutati mind uute Volgade saabumisel kõrgemasse klassi:aseministri autusohvriks.Kahjutundeta jätsin Mossega hüvasti,sest ta talvel üks vibajas külmutuskapp oli.Talvesõiduteema tahangi lõpetada kinnitusega, et Volga seisis kui liimituna jäisel teel . Ja isegi aiavooliku-sarnaseks sõidetud rehvidel,kui juba Haraldiga sõitsin. Tagasillale lisatud liivanõu hoidis jube kenasti teel,ja vahel oli tarvis jäätund mäestki üles saada....Seks puhuks oli ligi prügikühvlike.Sest kuidas muidu Tartust talvel Põlvasse saad?
Hoidke end tänagi,kes te naastrehvidel,lisavarustusest pungil autodes ikka lennukatseid harrastate,sest kui minulgi kõrvadevahel tuul vuhisenuks,ma neid ridu ei kirjutaks!Parimat!Käepigistus ABCDE-sohvrilt,kellel insult keelas kiirabi-ja pritsuauto juhtmise.Jättes vaid ABE ning metskapteni paberid.Endiselt teie tarmukas E.P.

Saturday, February 7, 2009

Eesti Poiss

Omukust!Lehesaba, joonealuse autor jälle ajutreeningu-ürituse kallal. Leidsin just vanemat Ekspressenit lapates Veiko Märka pilajutu kingade keelustamisest EW valitsuse pressikonverentsidel.Millest just hiljuti kirjutasingi.Et France Presse ja Kremli uudistekütid asja tõe pähe edasi serveerisid.No vana tõde,et mida absurdsem vale,seda usutavam !Kallid kolleegid nii siin kui seal.Keeleoskus pole kunagi patt.Saage ometi aru sest pulajutust! "Kui ruumis on madalam temperatuur,võib kohapealt laenata villaseid sokke"(?)Ent paljajalu olevat parem tajuda poliitikute aurasid,neid mõista.Ja et eestlase kinganumber olevat suurem ja käsi täpsem kui Iraagi kolleegil (!)Lisan arukamat lugejat valvsakstegeva repliigi:internetiportaali Minge kõik perse peatoimetaja Artur Ridalemb leidis,et keeldu peab ignoreerima,minnes pressikale neljakäpukil,iga jäseme otsas viskerelv-king. Ainult Paldiski mnt.raviasutuse klient saaks seda tõepähe võtta, leian. Aga olgu,olgu.Ullikeste üle pole ilus naerda.Nagu ka nende üle,kes pärast kapivõtmete kaotamist suviti linnatänavail paradeerivad. Noh, et selles mudaliigas mängivad poisid või nii.
Tagasi aktuellt asjade ligi.Meenutades sovjetiaegseid maneere punaülikuid reakommunistidest kõrgemale tõsta neile EST tähtedega autonumbreid ja laku-panni-tõendeid välja andes jätkus tava häbiväärsel kombel ka uues, sovjetituhast fööniksina tõusnud vabariigis,kui miilitsapoisid Toots,Sõõru ja Klandorf palgati Toompea poiste turvade ametisse.Nõmme Miilitsakooli pagas ligi,tuli ühe esmase abinõuna meelde operatiivnumber ja -kaart isanda autole,sest omal ajal ju privileege kadestatud.Sõrm suus sau näpus tee veeres passitud.Sündiski AAA number ning alarmsõiduki-vilkur pluss see sama kaartike,mis vabastas kohustusest püsida roolis vastikult kainena ning võimaldas gaasijalale suurema kinganumbri.Lennu-taadule mõeldi isegi välja autonumbrita sõidu õigus:Nähke ja tundke mind!Riigivapiga plaadike numbri asemel oli hea küll.
Siinkohal meenutan "sitastel seitsmekümnendatel" Rootsist küllatulnud tädipoeg Heldori repliiki.Kui meie autost möödus oma sajase lennuga Hendriksoni küürule tõustes tume Volga 01-20 EST,mille tagaistmel kardina ja kaabuserva varjus kössitas kõhetu mehike-teadsin pikematagi,et sm.Käbinit veeti oma Kaare residentsist valgesse majja.Tal oli kombeks istuda tagaistme paremas nurgas ning sohvril nimega Mänd tava minna kusiganes paigast punkti P nii kähku kui tänav lubas.Ja siis ütleski tädipoeg resümeerivalt,pärast mult küsimist,kes nii hullupööra lendab:"Rootsi kuningal pole küll kiirem kui tema rahval".Trammitee kahe sõiduraja vahel oli piisavalt konarlik,et möödatuisanud auto vibamine lausa ohtlik.Kust võiski Ivan Gustavovich teada,mis toimub Rootsis.Kui tema tublid KGB seltsimehed mindki ei lubanud 18 aastat pärast punaarmeed sinna sõita. Kui alul öeldi,et ma teadvat NLiidu sõjasaladusi,siis pärast ei vaevutud midagi väitma.Siiski, Poola Solidarnoscti aktsioonide-aegse ei öeldi:"Teie tahate tädide juurde puhkama sõita,aga meil võib teid vaja minna-olete ju kutsealune!"Pärast Tšehhi invasiooni nii mõnitada-justkui oleksin mõrvari nägu? Seda viimast ei saanud ma ka ametnikult küsimata jätta.Pärast küll mõtlesin,et vales kohas nokka klõbistasin-nüüd ei sõida ma kunagi kuhugi. Ent siis tuli Gorba Mihkel ja lasi ohjad lõdvale-1988 septembris juba olingi Södertäljes ja Järnas.Veetsin kuningliku kuu.Loobusin nikotiiniorjusest ning keskendusin õllele-mida oli Järna külapoes 49 marki(!?)Kodus sain Sakut siis,kui mu õlletehase kütjast klubikaaslane oli omadele "resti" välja lunastanud ja koju helistas reedeti:Tule õllele!Kui olin seda rääkinud tädipoja kaasale,oli iga päev mu öökapil uus sort kuni Austraalia Kangaroo-õlleni. Suitsust saingi priiks seetõttu,et olin otsustanud:oma napi raha, vahetusvaluuta nelja- viie sajalise eest ma kopsurohtu küll ei osta.Endal naine ja kolm last raudse eesriide taga kingitusi ootamas...
Aga õlled,mis Margaretha kingiks tõi,olid oma hinda väärt.Proosit!Terw.
E.P.

Friday, February 6, 2009

EestiPoiss

Good morning ka minu poolt!Möllisin end hetk tagasi invakoja inglise keele vestlusringis osalejaks.Makedooniast pärit vabatahtlik Atanas,me tubli gunstikooli abiline,kes ilmas ringi rännates ja põnevat tööd tehes svenssonite poolt tulles vabatahtlikuna meile invamajja jõudnud,leidis nüüd uue rakenduse.Mulle extra meelepärase,sest oma napi englishiga olengi juba üritanud lävida tolle vaikse jungega,kuid roostes sõnavaraga see üle kändude läheb.A.Liidu pakutud Hispaania keele algkursusele ei läinud ma oma hetkelise käibevahendinappuse tõttu.
Uudiskeelend pillati just HommikuTVst:"keping"!?Kepikõnd,kui maakeeli öelda.Kas sõnast fucking tulnud,ei tea.
Muide,"peibutuskepsleja" on puuritantsija ja teabetöötajaks kutsume spiooni,kes kahemiljonilise kahjusumma ulatuses saladustes simmerdas.(Loe Eesti Ekspressi,ära koba teadmatuses).
Põnevat lisakski.Tõnu Kark meenutas,et filmis Metskannikesed 80-ndail tehtud julgeolekumajor Reinu rolli eest sai kohe NLiidu karmi, kolmetähelise organisatsiooni juhi Andropovi käest teenetemärgi.Miks ammust asja meenutada?Ent põhjus piisavalt huvitav.Nimelt polnud mehel tol ajal veel autojuhtimise luba.Sõita aga oli vaja,siis kinnitas tuntud firma aumärgi embleemina dressile ja sõitis nagu vana mees muiste. Miilitsamundris nö RAI "alluvad" kolleegid andsid au,kui olid VIPi poolkogemata kinni pidanud.Ega ma kehvem pullivend olnd: Juhiloaümbrise nahkkaante vahele kile alla pistsin (oma kümme aastat varem) rariteedi-Ajakirjandusmajas Rahva Hääle kunstnik Jüri Keremilt baaris saadud ja tema autorinimega "lullu" varustatud eksliibrise Karl Vaino näo ja nimega. Sest miks huvitavat tööd minema visata.Nähes,kui ruttu ja vabandavalt esimene ment mulle kontrollitud dokustaadi tagasi ulatas,hakkasin oma leiutist hindama.Ja mitu head aastat näitasin koos juhiloaga sedagi indulgentsi e.väärikat "dokumenti".Distsiplineerivalt see mõjus-eimingit sõidulehe küsimist ega käsipiduri kontrolli enam.Nagu ka siis,kui kord pärast weekendi-pidu jäi autonagisse "kogemata"rippuma liiklusinspektor Kalju mundrikuub.Vist leitnandipagunitega,kelle mõõdu ma roolis ka välja andsin.Kuna just oli Hellat Rumvolt keelustanud mentidel kombe hoida erakate tagaaknail oma vormimütsi,et omad hundid ei hammustaks,oli roolisolnud purjus Kalju hoiuleunustatud mundrikuub väljaspool keeldu.Häbi mul küll polnud,sest murdmatus liidus traadi taga elamine ju piisavalt häbistav.Miks mitte siis hundikarjas hundisõtsede moodi ulguda?
Pealegi oli Metsa-poisil kaks vormi kodo.Tihase garaaziülem Safronov, vana eruohvitser,korra küll küsis,et miks.Auto oli mendi käsutuses,ju jättis, oli õige vastus.
Kena mälestustes elamist teilegi!Lehva-lehva
Neemo E. Poldre,veel mitte raffakunstnik
...aga Presidendi vastuvõtt alles ees.

Thursday, February 5, 2009

EestiPoiss

Tere ja palju õnne mulle me loomingulise avardumise kursuse jätkumise ( loe:toetussummade laekumise) puhul koos teiste elust ja saatusest väntsutatud vaeguritega, kes me Mooni invamajas oma edasisele eksitentsile mõtet otsime. Sest kuidas saadki end asutada minekule,kui on veel üht-teist öelda,teha, mõelda.See habras elunatuke antakse meile ju vaid viivuks,siis peab olema nupukas ja asuma juba noorelt õigest otsast lahendama,jätkates seda kuniks lambis veel tilgake õli ja või sulab suus. Paistab,et seda va võid jagub Maarjamaal kah justkui kommunistide tuntud koodeksi põhjal:igaühele tema vajaduste ja võimete kohaselt. Kukuks tiba virisemagi:meie,tõbised, oleme vahel vähem elus kui ära lahkunud,meile piisab ka 2...3...5 tuhandest kuus? Sest teised, kellele nende suurte vajaduste järgi andmine mõeldud,saavad ministri 74ooo, pangaisa 120ooo või elektrihinnavända- peakeerutaja 170ooo kuupalgani. Muretsege endale kah suurem kõht,mis te kirute,arvaks vahekohtunik seepeale.Ja hunt nendega,täiendaks mina. Sest ju lõpetame ikka ühtemoodi Pärnamäe grillis,ainult mõnele lüüakse ülevalt tornikella vähe rohkem.Ja üldse,Pärt ja Üksküla oma tänase teoga selle rahajutuni viisidki. Et kumbki oma väärilise elutööpreemia-miljoni heategevuseks annetasid.Sest need,kelle rahad ma eelpool na häbematult kokku lugesin, napsaks meelsasti oma ületulule lisa laste koolilõunailt,ematoetustest ja isegi matusetoetusest,mis lisaks hambaravi 300le kroonile neile kaukasse kukkus...Lõpetaks rahulikumas toonis:Kandke ära,palju jaksate,aga jätke teistele ka midagigi. Ka teie,riigilt kogujad!Resümeeriks mäejutluse pressist leitud killuga:kuna siinseile vene sõjaväepensonäridele küsitakse Kremlist (meie endisest keskusest) tasuta linnatransporditeenust,peaks enne hea tahte avaldusega esinema hoopis prantslased.Kes võimaldaks Pariisis tasuta sõidu endistele Wehrmachti sõjameestele(!?)
Sellele kirjutaks allagi, aga teie?
Värvilisi unenägusid!Teie E.P.

Wednesday, February 4, 2009

EestiPoiss.

Terve!Ka päivää ütleks,kui õhtu poleks.Napp veebruaripäevake sulas kui märtsilumi.Margus Hans Kuuse vestis seenioridele oma elutööst: saata vene ajal kuuele autoajakirjale iga kuu lugusid pluss Za Ruljom oli "toita" infoga mujal maailmas sündivast.Ja seda kõike tänu isale,kel õnnestus 1944 USA-sse pageda ja seal kõik suhted paika panna.Kuni selleni,et USA autotootjad hakkasid Margust varustama teabega,mida vaevalt omas ükski teine ajakirjanik meie planeedikuuendikul.Juba sel ajal suhtlesin temaga ja midagi niisugust aimasingi,kuid pärida ei tihanud.
Ja sain vaikimisi kinnitust oma veendumusele,et toimisin õigesti.Kui ühel Kiideva kalaretkel olime Haugiga ja kus me hea semu,maineka ajakirja Tehnika ja Tootmine muhe peatoimetaja,sõjalendur Hans Luik meile koos havilante loopides pihtis,et tal autotoimetaja-otsingud käsil.Ning listil mina(?) ja keegi autoremonditehase vormelikonstruktor Kuuse.Olin juba inside-infona kuulnud,et ta on inimene,kes valdab kolossaalselt autoinfi. Kostsin, et tore oleks küll end pakkuda,kuid jään kindlasti Marguse varju ja lugeja kannatab.Oma nadi inglise keele ja olematute sidemetega oli isegi häbi mõelda,et minu kandidatuur üldse päevakorral.Aga Luik oli vana sõber ja pidasime teineteisest lugu.Ning mina juba kirjutaja-inimene,kel pikad intervjuud Hellat Rumvolti ja Harry Taidrega tehtud.Käigupealt,ma ütleks. Sest mis viga kohapeal juttu vesta ja artikliks vormistada!Muugi minu päevateemaline autojutt olnuks jõukohane kellele iganes.Tajusin,et minust korüfeele võistlejat pole.Kurvaks võttis küll,kuid tõde on tihti valus.Ja olen kõik need aastad Margusega kohtudes või koostöödki tehes ikka sedasama tajunud.Sest autotoimetajana tellis ta mult ikka vahetevahel lugusid või sain mina temalt abi.Eriti juba siis,kui Fordi pressipealik olin.Tänagi taas
kuulsin tarvilist infi.Vajan juba mitu aastat pressiväljundit MAZi esinduse uudistele,mida pakub EuroMAZ. Presshouse,Marguse viimane töökoht on kirjastus,kel uus veoautoajakiri kavas.No mina olen hakkamas.Kas ka nemad, saame näha.Parimate tervitustega, endiselt teie E.P.

EestiPoiss

Morjesta!Ja siit ta tuleb:värskete sõnumite tooja.No kes oleks võinud aimata, et veregrupi põhjal saab teha kindlaks inimese iseloomujooni, leida abieluks sobilik paariline,saada ametikoht selle kriteeriumi põhjal töötajaid valivas firmas või koht oma pägalikule(Remmelga Lempsi valveväljend) lasteaiarühmas!Kogu üllatav teadmistepakett pärit maalt, mida Jaapaniks kutsume.Nii et teie alandlik teener oma cannabise-plaastriga pole suurimaid mõttehiiglasi me tänases innovatiivsusest kobrutavas ilmas.
Ent rännakem koos tagasi minevikuradadele.Miks ja kuidas oli sakste kutsar e. sõiduautojuht privilegeeritud seisuse mees?Sest mida suurem oli tema saks,seda rohkem pidi valvama pealiku saladusi,tema elu varjatud poolt.Näited Keskkomite garaazist Tihase t 34,kuhu kõik Ajakirjandusmaja autod olid "sisse kirjutatud".Sest juhtivad ajakirjanikud-peatoimetajad sõitsid kõik sakste pruugitutega,mis tagas autopargile korraliku hoolduse ja remondi ning teatud vabadused liiklemisel.Näiteks olid EKP KK Volgad vabastatud nõudest kanda esiustel asutuse embleemi,tänu millele saime eriti nädalavahetustel veereda silmatorkamatult nii oma kui peremehe asju ajades.Isandameestel oli autodel ka laku-panni-tõendid(argoos).Tegelt.RAI ülema allkirjaga eriauto kaart "Kinnipidamisele ja kontrollimisele ei kuulu" vesitrükis,viisnurk vasakus nurgas,igal aastal pikendatav.Mõni aasta pärast ametisseminekut selgitasin ka oma Haugile,et siuke papper juhil väga oluline vara on-kuna käisime ikka kalal ja seenel piiritsoonides põhjarannikul,põhjendasin vajadust piirivattide putkadest mööda saada.Eks mõnigi mees,nagu Artur Vaderi lahe ja sõbralik juht Heino,tänu oma auto operatiivnumbrile EST ja kaartile pidevalt konjaki järele lõhnaski.Kui astusin keskpäeval või õhtulgi sisse kesklinna kohvikusse,oli ikka pikk ja nägus mees mõne daamiga lauas,konjakikarahvin ees ja auto ukse all.Mina targu hoidusin va tuliveest,sest kes mind oleks joomase avarii puhul sopast välja tirinud ja puhtaks pesnud?Kaart sobis hästi selleks,et mu juhiluba kui raudnaelaga taskupõhjas püsiks.Sest armeest vabanenud ja RAI-sse tööle võetud muulased norisid niigi.Nüüd oli mul taskus trump,millega vajadusel vastu astuda.Kuid mitte lõhnadega,jumalapärast!Mitmeid kordi saingi ülbitsejast mundrimehe julgelt korrale kutsuda.Kuna auto oli tumedat värvi ning tagaakent kaunistasid kinniveetud kardinad nagu va Johannes Kipspea Käbini või Vaderi-poisi lennukitelgi.Kaarti tuligi näidata võid mõnel pühapäeval,kui teekonnaleheta julgelt linnas seiklesin.Kombed kuidas isandamehe tõlla sarnaselt liikuda,olid mul klaarid ammu.Kui reidibrigaad passis Näituse pargi lähedal Vabaduse pst ääres,tõmbasin julmalt täistuled peale.Sest EST "kardineeritud" Volgad selgel päevalgi täistuledega lubatud kiirusnorme eirasid,teised ju sõitsid ilma.Kohe põrkas patrull teeservast tagasi ja käed sirutusid vormimütside ligi.Gustavovichile ja Co,le oli vaja au anda.Eks noid vaimukusi ikka aasta vältel juhtus,aga kes kõike mäletabki.Päris julmadest pullidest katsusin hoiduda.Kuid Sangastes ja Saaremaalgi sai vahel ikka Kalju ja Vampsiga kino tehtud, noored mehed ju.Nonii,nüüd hõlmad vöövahele ja A.Liitu,seenioride klubisse.Nägesh!Endiselt teie E.P.

Tuesday, February 3, 2009

EestiPoiss

Moens,kõik see mees ja naine!Lähedalt või kaugelt.Sest on plaan teha üks tähtis innovaatiline avaldus.Lausa leiutis,patenditaotlus,kui soovite. Sest on ju plaaster Nicoutin või misiganes kleebise nimi ongi.Samuti isegi TV-shopis pakutakse ka salenemis- plaastrit,kus mingi rohelise tee ("ti-ji")kleebisega jäädki varsti sama õhukeseks kui liimiga kaetud kiletükk su käsivarrel.Ning kaasvestleja märkab tulemust alles siis,kui peab sind kaks korda järjest vaatama,et üldse näha.Pärast loomingulise avardumise kursuse läbimist olen jube agaralt kreatiivne, suutsin mõelda välja mõjusa Cannabis-kleebise,mille liimid biitsepsile juba siis,kui silmaluugid valla läevad. Keskpäevaks oledki kenas konditsioonis ilma igasuguste kaasnähtudeta,mis reedaks,et hallukad sul külas.Teeks kähku tootele kalkulatsiooni,kui tegija valitud.Siis räägime hinnast.Müügile paneme vaid hästivarustatud apteekidesse.Kehvakestel aguli rohupoodidel paluks mitte tülitada!Aga mõtteidu tekkis Viru Keskuse keldris,kus kaubarohke asutus: Toidumaailm.Lausa riiulist vaatas vastu veerandsada eeku maksev sogase ainega ampullike- kanepijook.Mis tennisist Kaia Kanepi puhul poleks mitte jõle doping,vaid saunajärgne mõdu.
Avarduge loominguliselt.Ka laualampi või lülitit on võimalik taasleiutada!
Kena päevakest,mis meid kukesammukesega ikka kevade poole sikutab.
Lakkamatult tervitades
teie E.P.,varjunimega Neemo

Monday, February 2, 2009

EestiPoiss.

Servus,semud!Värsked muljed Kodakont ja Mägra Ametist,esinduslikust kohast Narva mnt,kus Forumi superärikeskuse 3.korrusel kena toatäis ametnikke palgatud.Press kiljatas,kui tegu tehtud,et miks nii kallis majas see riigiasutus?Minu küsimus teisest vallast-Kas rendiraha sisse poleks mahtunud ka kliendiWC ja kas kuluski kogu raha kinnisvararendile,et isegi hommikul ei suutnud arvutisüsteem ühte külastajat (mind)teenida?Ja tuligi teenindajatädi vabanduste saatel lifti kobida;uusi pinnisid ja neid..va plönnisid massin sisse ei võtnud.Ümbrikus koodid ligi,paluti mõni teine homme taas tulla.Allkorruse adminn juhatas ülilahkelt:meil ju WC ületee Viru Keskuses.No ega ma maalt ole,seal teisel korrusel tualett,puha ilma tasuta.Et mujal küstakse viiekat,lasevad kiirkusijad oma sorrud kähku tänavalifti,mis põiekahädalised alla bussiterminaali tassib....
Aga helgest olevikust põikena hallivõitu,vaesevõitu ja s...võitu minevikku. Mis olevatki olnud sotsialismi kolm võitu,kes mäletab.
Tahaksin kirjeldada üht privilegeeritud seisust:sõiduautojuht. Kes olin minagi hulga aastaid pärast punaste armeest vabanemist.Harjutada olin saanud noore sohvrina ENSV Liha-ja Piimatööstuse Ministeeriumis,kus keerasin rendiauto rooli Taksopargi filiaalis Staadioni 1.Veebruaris vastse elevandiluu GAZ-21 saanuna oli mu peremeheks ülisümpaatne lauaülem, neljakümnendais aseminister Sannamees,kuulsa skulptori järeltulija.Kes mind ka pärast kroonut tagasi oleks tahtnud,kui rääkisime.Sest seda nõudis ka vene seadus:ennistamine varasemale töökohale ettenähtud.Mind aga sikutas seletamatu vägi kohe ajakirjandusse.Ja et just otsiti Volgale juhti Ajakirjandusmajja,viis õnnelik saatus mind kokku majandusjuhataja Tipuli Saarega.Väike vestlus minu elu-ja töökäigust,ning olingi peatoimetaja sm. Harald Haugi läbi prillide suunatud uurivate pilkude all.Suure maja tiibhoones,nö ajakirjade toimetuste poolel IV korrusel.Ette rutates olgu öeldud,et sellest südamlikust Tartu "poisist" sai paljudeks aastateks mulle otsekui pereliige,teine isa, kalaretkesõber nii suvel kui talvel. Parteilase,kuid mitte ortodoksse kommunistina ülimalt arusaav ja leebe loomuga ülemus kahele toimetusele.Kes oma tööpere jaoks oli valmis vaat et kõigeks.Minu kodutelefon jm peremured,haruldane südamerohi isale läbi Parteihaigla apteegi ja Haraldi oma tohtri retsepti on kaks seika,mis kunagi ei unune.1969-1974 sohverdasin toimetust,olles siiski rohkem peatoimetaja isiklik autojuht.Tema õpilane ajakirjanduspõllul ja tihti ka "poja osa täitja",kui mingil pidulikumal üritusel pealiku ligi olin.Sest semud, kes Haraldit ammu polnud näinud,juhtusid ikka pärima:sinu poeg või?Naeratades vastas ta alati:võinuks ju ollagi.Selline tubli poiss,aga saatus pole näe,andnud!Et olime sarnased nii näoplaanilt kui väliseltki ,olid eksitused kerged tulema.
Lahkumine sündis siis,kui partei keskkomitee otsustas Haraldi mujale üle viia.ETA peatoimetajaks ta saigi,kuid mina astusin tänu mentorile juba ajakirjaniku-radu ning tegin hoolega kaastöid Dengo Õhtulehele.Olles loobunud peatoimetaja järeltulija pakkumisest jätkata sohverdamist.No polnud ju võimalik leida teist nii suurepärast inimest!Ette rutates olgu öeldud,et uued kolleegid Leo Randmaa ja Kalju Mürk ei olnud suhtumises noore inimese oma tee otsinguisse sugugi kehvemad,kuid isarolli nad välja ei kandnud.Tänud siinkohal neile ja Heino Dengole,keda kahjuks täna pole me hulgas...
Kõik vanemad kolleegid leidsid minus vist neid eeldusi,mida igaüks omal moel edasi arendada püüdis.Peatoimetaja Dengo eelkõige sellega,et sundis mind läbi käima kogu toimetusetöötaja ametiredeli,mis algas toimetuse sekretariaadist/lehe planeerimisest,kujundamisest ja lõppes hommikuse valvetoimetaja-tööga,olles graafikujärgselt vahel ka tehniline toimetaja. Seda,et ma Leo Randmaa päevauudiste osakonda ei saanud, põdesin mitu kuud.Dengo oli endas kindel:lähed tööstusosakonda,Kalju Mürgi jüngriks!Uudiskõrrekesi korjata on poisikeste amet-sina hakkad tegelema tõelise tööga!Kapteni sõna maksab laevas-mis mul öelda jäigi. Pärast olin oma ATMMi Pressikeskuses siiski üliõnnelik,et suutsin selle ametkondliku lehe "ninast sabani" vajadusel ihuüksi valmis teha!Lisaks veel keeletoimetaja ja venekeelse korrektorgi olla (tõlk Sergei Takjas oli siiski vajalik). Ent minust autoajakirjanik ju saigi tänu Leo Randmaale,kes mind Õhtulehest minema vedas.Automeeste leht küll,aga ühtegi autoala inimest mul pole,oli Leo kutsung.Dengo pidi vihakrambid saama:Kes sind siin solvanud on?Mis spetsialiseerumine-üheülbalisus on su uus töö!Kandsin lahkumisavaldust taskus oma paar nädalat,kuni ükskord küsis ja alla kirjutas.Vahepeatuseks punkt siia.
Kallist rahu! Jällekuulmiseni!
teie E.P.

Sunday, February 1, 2009

EestiPoiss

Hommik!Taas päevake kevadepoole veeremas.Ja Taevaisal inimestest hea meel.Sest öiseks numbriks ähvardatud miinus 22 kollitas vaid Väikese Maarja kandi rahvast.Eks mere lähedus meid, Savitsaari alamaid hellitab. Ets katsub raskel ajal ennastki vee peal hoida:nõudes Postimehelt üle miljoni enda fotode avaldamise eest.Mis pole mingi softporno oma naisseltsimehe Batrakova rindade mudimisest mullustel suvepäevadel, vaid pressifotod pealinna sündmusist.Kus meer üritanud "vägesid juhatada",enamasti päris siivsal moel.
Miski inimlik pole tallegi võõras.Tänagem taevast,et linnaisa geeninihkega pole.Vastasel korral näeksime homoparaadi iga nädal.Ja linnavalitsuse soklikorrusel,endises hubases Roosikrantsi restoranis möllaksid nood endi arust saatuse väljavalitud (?).
No sellega on siis asjad ühel pool,sest mina olen teisel pool.Ja kavatsen mõne sõnaga pajatada oma eluteele veeretatud ahvatlusest.Vaat kui olin mitmel aastal olnud missitiimi ME pressipealik,märkas mind vene all-ilm.Kes juba siis valmistus lipsuga banditismi viljelema.Teinud "koduse töö korralikult"(uurinud vist mu suhtekorraldaja-tausta missikontoris ja Unic-klubis),kutsuti mind (ju) moblakõnega trehvamisele miski tööpakkumise asjus.Teatatud tunnil astusingi Kaubamaja-lähedase Tartu Grilli uksest sisse.Keldrilokaal,kus odava kaliibri jotad varem ikka puristada armastasid. Veidi vana ja kergelt kasimatu, sanitaarremondiga vähe värskendatud.Ja turvajobu uksel pärimas, kuhu kipun.Teatasin kutsuja nime ja lahke viipega paluti sisse.Näinuks ma kohe uksel mingit slaavi kurjamit (neid tunnen kahesaja sammu kauguselt) läinuksin kohe tuldud teed.Minu järel tuli alla keegi venelanna,koos paluti meid edasi.Järgmine isik:suht norm olekuga mees, juhatas endisse baariruumi,mille keskel toretses laudade-toolide ringi sees tantsupoodiumike koos toruga selle keskel.Istusime paika, mis toimis kui "lauake kata end". Hämaras ruumis vaikse muusika saatel tekkisid sellele hiljukesi külmad snäkid ja brändimoodi joogi pudel. Salaalkohol juba liikus, pealegi parkisin auto ukse alla.Viisakas keeldumine oli täiesti omal kohal.Daamil mu kõrval polnud vist põhjust ära öelda... Ruum tehti hämaramaks ja peeglikera laes asus kiirte veheldes tiirlema.. Postamendi ligi liibus jahedast õhust sinisevõitu poolpaljas kõhetu neidis, kes hakkas innukalt muusikarütmis va torukest ergutama, mis niigi ta ees lausa valvel seisis.Piiga ent ei jätnud talle õpetatud liigutusi.Tants oli lausa hale ja kodukootud.Kuigi polnud käinud üheski ehtsas stripiklubis, tundus kõik kuidagi agulitasemel, paroodiana.Paari loo järel, väikese pausi ajal asuti mind töötlema:teil on häid suhteid Soomes,teate ärimehi,omate kontakte,oskate keelt.Tunnete ka Eestis ilusaid tütarlapsi.Meie firma vajab sinnakanti mänedžeri,kes restodesse noori naisi tööle paneks,lepinguid teeks, neile elamise muretses ja selle äri järele valvaks....
Polnud vaja mõttehiiglase aju,et tausta mõista.Pordumaja tegevjuhti otsiti. Sest kui küsisin,kes ja kuidas valvab,et neiud öötööle edasi ei lähe.Sain vastuseks:see pole soositud,piigad ise teavad ja otsustavad(?)Ja palka saate valuutas,selle lepime siinsamas kokku- sai kohalik ülemus minuga asjad ühele poole.Enda arvates.Sest sügaval rublaajal oli sõnal "valuuta" lausa magnetiline tähendus.
Töö vastu pole mul eluaeg midagi olnud, kuid selline "töö"?Andke armu!Et röövlikoopast viisakalt minema saada,lubasin mõelda ja otsustada.Olles välisukse enda järel sulgenud ja tärkavasse öhe sukeldunud,oli otsus klaar. Tundus,et värske õhk aitas tublisti kaasa.Ja vene all-ilm leidis vist uue ohvri- suhtekorraldaja.Kes kompleksivabade neidude ja tarbijate vahelisi suhteid sätib.Sest mullu avastati valehäbita tegutsev bordell Helsinkis. Vene diplomaatidele üüritud korteris.
Nii et vajaliku inimese ikkagi leidsite,seltsimehed!
Kas personalil sanitaarraamatud korras?
Ja noid Tartu Grilli kõhetusiniseid tibupoegi tasuks ikka solaariumis grillida enne tööle saatmist,soovitab oma kandidatuuri mahavõtnud manager.
Parimate tervitustega
teie metskapten Neemo,paberitega väikelaevajuht
Ja iseendast tuleb ikka lugu pidada.